Бързи здравословни въпроси и отговори – 45

• 36 424
  • 742
  •   1
Отговори
# 330
Момичета, хормони пуснати на 3ти ден от МЦ по фоликуларната фаза ли се гледат стойностите?

Да. Simple Smile

# 331
  • Пловдив
А ако Естрадиолът е в пъти над нормата за какво сочи? Киста?
При горна 332 той е 799 Thinking

# 332
Хм, според мен, зависи от възрастта на изследваната дама. Знам, че при жени - с все още добри репродуктивни способности - би трябвало да е близо до долната референтна, ако говорим за третия ден от цикъла.
Останалите хормони как са?

# 333
  • Пловдив
Благодаря!

Последна редакция: чт, 11 апр 2024, 12:46 от mystic woman

# 334
Щитовидните и пролактинът са добре.
LH мисля, че е нисък. Доколкото знам, той трябва да е, колкото FSH на трети ден от МЦ. Не съм наясно, обаче, какво означава, ако това съотношение не е спазено.
Не бих могла да коментирам и естрадиола.
Може би пробвай да питаш в тази или тази теми.
Успех!

Да задам и аз един въпрос. Преди няколко дни бях на вторичен преглед при УНГ-специалист и ми се случи нещо, което намирам за много странно. Може би по-гнусливите от вас не трябва да продължават да четат, само предупреждавам. Simple Smile Та, при преглед с риноскоп, лекарката каза, че вижда гной по конхите. Сетих се за какво говори, защото самата аз съм забелязвала такива петънца по носните си раковини, ако светна с фенерче в носа и огледам с огледало. Става въпрос за такъв тип "налепчета", които, разбира се, не всеки път са там.
Честно казано, не намирам снимки в Интернет, които да онагледяват моето състояние.
Само че, според мен, това въобще не е гной, а (извинете за израза) обикновен засъхнал секрет, т.е. сополи. Доста пъти съм правила микробиология на носен секрет в миналото и абсолютно винаги е излизал чист. Тези бели петънца също едва ли са от вчера. Наистина не разбирам защо дикторката смята, че това е непременно гной, причинена от стафилококи? Малко ме хвърли в джаза.
Изписа ми "Бактробан" - все още не съм го взела. Не ме насочи, обаче, към никакви допълнителни изследвания.
Какво да правя, според вас? Да търся ли още едно мнение? Аз си имам определени хронични проблеми с носоглътката от много години насам, ама чак да ми се стича гной по конхите, сякаш не вярвам. Нямам тежки симптоми или нещо подобно. Ако се случи да изпадне секрет от носа ми, то той винаги е бил бистър, като вода.
Дайте мнение, че вече в чудо се видях с тези мои проблемни нос и гърло. Голяма мъка са ми.

# 335
  • София
Ядох с пластмасова вилица и единия "шиш" се счупи и как съм го глътнала не знам. Усетих нещо, помислих, че ми се счупи зъб. Няма да ви казвам колко съм притеснена.
Освен картофено пюре, някакви съвети?

# 336
Те не са много дълги, не мисля, че ще е проблем да се изхвърли, miamim.
Гърне, ако имаш чиста МБ не го мисли.

# 337
Гърненце моя син като има стафилокок също му е бистър секрета, даже няма и много, просто се усеща, че има в носа нещо и то основно сутрин. Тогава го лекувам точно с българския аналогичен препарат на  Бактробан - МупироНазал и съм по-доволна от Бактробана. Но, щом ти е чист носния секрет не виждам необходимост от това.
Подсети ме какъв проблем имаше, че не помня? В смисъл защо ходи на УНГ?

# 338

Бяхме на лекар, само преслуша и каза, че няма нищо. След него направихме и снимка, има ли нещо, за което трябва да отидем пак?

# 339
Но, щом ти е чист носния секрет не виждам необходимост от това.
Нали точно с теб преди време си коментирахме методите за вземане на проба от носа. Simple Smile Ти беше споделила, че на сина ти също са я събирали чрез развъртане на тампона из ноздрите, но въпреки по-повърхностното вземане, бактериите са си излизали. При мен нищо никога не се е засичало и все ми се е искало да ми вземат проба от назофаринкса, посредством този метод, но не знам къде да ходя за тази цел и дали въобще има смисъл.

Подсети ме какъв проблем имаше, че не помня? В смисъл защо ходи на УНГ?
Много са ми оплакванията, свързани с носоглътката, при това - многогодишни. Само с ушите никога не съм имала проблеми. Даже се чудя дали не развих Хашимото, именно заради тези симптоми. Или поне това да е една от възможните причини.
Става въпрос за (слагам в скрит текст):
Скрит текст:
- Хронично подути носни конхи (хипертрофия), като обикновено много набъбнала е само едната раковина, а другата - умерено. После се сменят. Така е всеки ден, постоянно. Не зависи от сезон или географското ми положение. Не чувствам облекчение от нищо. Пръскала съм кортикостероидни спрейове - нулева полза. Проблемът е, че през нощта неволно дишам само през устата, което пък обърква един куп други процеси;

- Засилени секрети от носа, бистри. По-силни са зимата, при студено време. Понякога имам и задна хрема, но не е много интензивна;

- Периодично имам странни болки в носа, сякаш в самите конхи. Болката е някак тъпа, все едно тъкънта е травмирана. Примерно, днес пак го усетих това нещо, без никаква причина;

- Засичала съм бели петънца по сливиците си, а също са излизали стрептококи в гърлото ми на микробиологията, но това е странно, защото нямам досег с малки деца и поддържам висока устна хигиена;

- Езикът ми в задната част е хронично обложен, макар да се грижа много и за него, при ежедневната си рутина;

- Имам необяснимо дразнене в гърлото - не е нещо драматично, но се случва доста често. Все едно някой е натъркал мокет в гърлото ми, така мога да го обясня. Случвало се е, ако консумирам зехтин, направо да изгори лигавицата ми, поне такова е усещането;

- На моменти усещам много странен вкус в устата си, който ме притеснява. Трудно ми е да го опиша, но сякаш е вкус, свързан с развитието на инфекция. Друг път пък, като че ли, вкусът е близък до този на някакви лекарства, като "аптечен" аромат. Луда работа.

Има и още неща, ама спирам с изреждането, че стана дълго. Simple Smile

Ходила съм на около 4-5 различни УНГ-специалиста досега. Никой не вижда особен проблем, само вдигат рамене. Последната ми прави тест за алергии и излязоха някакви неща, но не съм сигурна, че симптомите ми се дължат само на това. Не знам наистина. Пък и алергия да е, май терапията е сложна и със спорен изход.

Следващата стъпка може би ще е да търся място, където да правят операции за намаляване обема на конхите. Ще ви държа в течение, ако някой има сходни на моите оплаквания и му е интересно. Simple Smile

# 340
Гърненце,
Аз си отглеждам стафилокок в носа от толкова години, че престанах да броя. Имам си носителство, детето ми също.
Съответно - взимали са ми секрет и УНГ и в лабораторията, да не казвам, че можеш и сама, само ти трябват тампони със транспортна среда. То покрай тия тестове за Ковид съм се научила да взимам назофарингиален секрет и сама, но дори и да е по-повърхностно, повярвай ми, има ли бактерия - излиза.
Според мен е неоправдано да мажеш Бактробан без доказан стафилокок, то си е само и единствено затова.
Тъй че - ако искаш - отиди да ти вземат секрет в микробиологията в 4 МБАЛ на Руски паметник, доказано и под 10 на 3 да има стафилококи, ще ти ги хванат и то без да ти бъркат както искаш от носа, та чак до гърлото.
Само да не си си духала носа преди това, въпреки че не и това не е задължително. Не промивай обаче в никакъв случай.
А БГ еквивалента, сори, ама не може да се сравни с Бактробан, не знам защо уж е едно и също, ама не действа така добре.
Иначе и аз имам почти идентични с твоите симптоми, но първо, че съм с хроничен ринит, второ - с хроничен фарингит, трето - с брутален ГЕРБ, а и някакви странни алергии… Та лекувам си се постоянно, я от едно, я от друго.

# 341
Гърненце синузит изключен ли е? А стрептокока в гърлото според мен е хубаво да лекуваш, бактерии се хващат отвсякъде, не си прави такива сметки. Алергиите зависи към какво са, ако са полени, треви и т.н. поне при сина ми са подобни и е сезонен проблема т.е. ето сега предния месец му се пообостри, давах около седмица противоалергично и му мина.  А как си съгласна да те бръкнат така не знам, аз като го гледам само и тръпки ме побиват Simple Smile

Mila1331 първия път когато сина ми имаше стафилокок лекувахме точно с Бактробан и нищо, контролния секрет отново беше със стафилокок и отново по  антибиограма излезе чувствителен към Мупироцин. ЛЛ тогава каза, вземете българското и от него му мина. При позната се случи същото, търсиха го този Бактробан от Турция чак, че липсваше по едно време никаква работа не им свърши, после пак с българския се оправиха. Индивидуално е явно.

# 342
То всъщност съставката е абсолютно една и съща, и в Бактробан, и в Мупироназал се един и същи АБ - Мупироцин.
Иначе - абсолютно си права, че е индивидуално. Но когато се касае за стафилококово носителство, един курс обикновено е крайно недостатъчен, на мен и детето са ни изписвали по 3 през седмица, така има повече ефект.

# 343
На капките за очи Softacort пише да се слагат макс 14 дни. На мен са ми изписани за 4 седмици по схема. Противопоказани са при блефарит, а аз имам. Чудя се дали да ги почвам изобщо.

# 344
То всъщност съставката е абсолютно една и съща, и в Бактробан, и в Мупироназал се един и същи АБ - Мупироцин.
Иначе - абсолютно си права, че е индивидуално. Но когато се касае за стафилококово носителство, един курс обикновено е крайно недостатъчен, на мен и детето са ни изписвали по 3 през седмица, така има повече ефект.

Да,  знам че е е една и съща съставката.
По 3 през седмица, но колко време слагате за 1 курс? На сина ми винаги е изписвано 10-14 дни, без прекъсване. Стафилокока си е упорит знам, но си и зависи в какво количество е когато го хванеш. Иначе аз съм убедена, че даже не се елиминира напълно, а просто се  "преспива" докато не се развихри пак при някакви обстоятелства.

На капките за очи Softacort пише да се слагат макс 14 дни. На мен са ми изписани за 4 седмици по схема. Противопоказани са при блефарит, а аз имам. Чудя се дали да ги почвам изобщо.

Не знам за какво са ти изписани, в смисъл ако е сериозен проблема и се налага, аз бих се консултирала с лекаря пак.

Общи условия

Активация на акаунт