Бързи здравословни въпроси и отговори – 45

• 36 415
  • 742
  •   3
Отговори
# 345
Буболина , хроничен бронхит. Не е за АБ. Пробвай с народна медицина.

# 346
Ох, това е, че не помня дали беше 10 дневен курс през 7 дни или 7 дневен през 7 дни. Май 10.
Изобщо не се излекува стафилокока. Той си е част от нормалната флора на носителите и няма сила, която да го спре. И се развихря на фона на вирусна инфекция, много правилно си стигнала до вярното заключение, Mibobo.
Ключът да го държим под контрол е имунната система, която ясно при малки деца - не става. Аз съм с убита имунна система - същото, ловя всеки вирус, съответно - този стафилокок ми прави големи бели. Последният месец аз бях с бронхит 2 пъти, детето ми също - веднъж. Не сме се изследвали, защото нямаше време, но го коментирахме с лекарите, че е от стафилокока, който се е разбушувал на фона на АБ. Правила съм конюктивити, синузити и гнойни ангини - пак от стафилокок. Тук вече доказано със съответните микробиологии. Тъй че не знам какво да кажа, решение няма напълно, има периоди, в които всичко е ОК, но…

Zai4ee, изписван ми е Софтакорт за 30 дни, но по веднъж на ден. Да не казвам, че миналата година съм била сигурно над 4 месеца почти постоянно с кортикостероидни капки, защото бях след очни операции. Няма драма, само се поизсушават очите, тъй че, говори с офталмолога дали да слагаш успоредно и изкусвени сълзи, ако не са ти изписани. Принципно няма противопоказания, тъй че можеш да си вземеш и нещо без рецепта от аптеката, но да е без консервант.

# 347
Буболина , хроничен бронхит. Не е за АБ. Пробвай с народна медицина.
Тя не кашля, само от време на време носа тече вода, два-три пъти на ден и я пробождало в гърба. За това каква народна медицина?

# 348

Zai4ee, изписван ми е Софтакорт за 30 дни, но по веднъж на ден. Да не казвам, че миналата година съм била сигурно над 4 месеца почти постоянно с кортикостероидни капки, защото бях след очни операции. Няма драма, само се поизсушават очите, тъй че, говори с офталмолога дали да слагаш успоредно и изкусвени сълзи, ако не са ти изписани. Принципно няма противопоказания, тъй че можеш да си вземеш и нещо без рецепта от аптеката, но да е без консервант.
Имам изписан Систейн.
Схемата на Софтакорта е 2 седмици х 4, 1х3 и 1х2.
Мисля да започна от по 3 на ден...

# 349
Здравейте, имам ИР и Хашимото и естествено повишена пикочна киселина и правя по веднъж в годината кризи (подуване на палеца на десния крак). От две седмици съм с вирус хванат от детето. ЛЛ каза да пия изопринозин, но в опаковката пише, че е противопоказен за подагра и висока пикочна киселина. Някой има ли със същия проблем и дали е пил с подагра изопринозин?

# 350

Имам изписан Систейн.
Схемата на Софтакорта е 2 седмици х 4, 1х3 и 1х2.
Мисля да започна от по 3 на ден...
[/quote]

То зависи за какво са ти го изписали.
По принцип кортикото се изписва точно така, в началото по-висока доза, после с намаляване.
Систейн е добре, аз също ги ползвам.

# 351
Здравейте, имам ИР и Хашимото и естествено повишена пикочна киселина и правя по веднъж в годината кризи (подуване на палеца на десния крак). От две седмици съм с вирус хванат от детето. ЛЛ каза да пия изопринозин, но в опаковката пише, че е противопоказен за подагра и висока пикочна киселина. Някой има ли със същия проблем и дали е пил с подагра изопринозин?
Извинявам се, може да съм съвсем в грешка, но Хашимото не е ли автоимунно? Ако е такова лекарства като Изопронизин, които подсилват имунната система не се приемат.
Моля, ако греша, някой да го напише, че не искам да навредя с мнението си.

# 352
Точно така е.
Тялото може да отговори с мощен алергичен отговор.

# 353
Извинявам се, може да съм съвсем в грешка, но Хашимото не е ли автоимунно? Ако е такова лекарства като Изопронизин, които подсилват имунната система не се приемат.
Моля, ако греша, някой да го напише, че не искам да навредя с мнението си.
Автоимунно е. Хем го знае ЛЛ, че съм с Хашимото и ИР и ми го дава, но като прочетох, че не е препоръчва пие при подагра и се сетих, колко болезнени са кризите и дадох заден.

# 354
Здравейте. Писах и по-рано, че съм с болки в гърлото от неделя и леко подут лимфен възел отдолу под брадичката (към гърлото, от страната, от която ме боли). Ходих на УНГ, пуснахме носен и гърлен секрет, пкк и црп. Всичко е чисто и в норма, освен црп, което е 6. Лекарката каза лек вирус, да пръскам стрепсилс и да смуча фарензим. Пръскам, смуча ангал, фарензим, ефизол, лукчета, но гърлото продължава да си ме боли. Някаква идея какво повече да направя?

# 355
При чисти МБ и CRP 6 не виждам признак на нещо като бактериална инфекция, вирус е.
В момента - такива с лопата да ги ринеш.
Аз лично от локалните средства за гърло съм най-доволна от Трахизан, можеш да пробваш с него.
Ако продължава и до понеделник - отново на доктор, защото може вирусът да прерастне в последствие в бактериална инфекция.

# 356
Щом е вирус, чакаш да ти мине. Чай повече и смучещи, евкалипт действа добре.

# 357
Според мен е неоправдано да мажеш Бактробан без доказан стафилокок, то си е само и единствено затова.
Тъй че - ако искаш - отиди да ти вземат секрет в микробиологията в 4 МБАЛ на Руски паметник, доказано и под 10 на 3 да има стафилококи, ще ти ги хванат и то без да ти бъркат както искаш от носа, та чак до гърлото.
Така е, "Бактробан" мисля, че няма смисъл да вземам. Както споменах, според мен, докторката се заблуди. На мен тези неща не ми приличаха на гной, а на обикновени леко засъхнали секрети по лигавицата.
А в хвалената от теб лаборатория ходих миналата година (след твоя прочетена препоръка тук, във форума) и всичко излезе чисто (носен и гърлен). После правих в още няколко лаборатории и резултатите бяха идентични. Явно миналата година действително съм била наред, откъм инфекции с бактерии. Най-големи ядове брах през 2021 и 2022 г., когато на няколко пъти хващах стрептококи в гърлото. Предполагам, една от причините е била отслабената имунна система, покрай боледуванията от Ковид.

Гърненце синузит изключен ли е?
Уж, да. И този път правих рентген на синуси - всичко излезе проходимо. Спомням си, че и в миналото съм правила такова изследване, по искане на УНГ-специалист. Чела съм, че с рентген не може да се види на 100% какво е положението - трябвало скенер. Обаче, цялостно не смятам, че става въпрос за синузит, защото нямам главоболие или напрежение в синусите. Моят дискомфорт е ограничен само до носните кухини и надолу към гърлото. Не знам дали би могло да е някакви скрит синузит, при това положение. Май по-скоро, не. Жълто-зелени секрети също никога не съм имала, за щастие.

А как си съгласна да те бръкнат така не знам, аз като го гледам само и тръпки ме побиват Simple Smile
Луд умора няма! Stuck Out Tongue Winking Eye Ох, шегата настрана, ама вече на всичко съм готова - всякакви тестове и изследвания - само да се откриват някакви проблеми, да се лекуват и да се почувствам по-добре. Писна ми от физически неразположения! Не остана време да живеем от третиране на болести, егати.

Благодаря на всички за мненията! Flowers Hibiscus

# 358
Гърненце,

По принцип има различни видове синузит, аз съм имала някакъв много странен, етмоидален. Без болка и напрежение, но пък аз си с жълто-зелените сополи, положителните МБ (ах, как си мечтая да ми излизат и на мен чисти резултати, но уви, рядко ми се случва).
Рентгенът наистина обхваща много малко, аз съм правила скенер, а още по-добре е ЯМР, понеже ми се е налагало по друг повод да правя на главата - съответно съм го показвала на УНГ.
Но това, което си мисля най-вече е да отидеш на един свестен алерголог, хахах, в запаса от лекари имам и такъв специалист - направо пиша - д-р Елена Петкова, тя работи в Александровска, но преглежда и в Полимед и тук:

https://superdoc.bg/lekar/elena-petkova

Аз съм си правила пълни тестове при нея, всъщност няколко пъти, защото редовно се тествам и за упойки. При мен лично има някаква алергична компонента, но не е нещо доминантно, малко е странно, но факт е, че като съм на антихистамин и/или пръскам в носа антихистамин е по-добре.
Това е, за което се сещам допълнително, което можеш да направиш.
Иначе - ох, с физическите неразположения - като човек с 500 хронични заболявания и около 200 банални, като разболявания покрай детето  - хем се живее така, хем не е живот това, но всичко е на върхове и спадове. Но това, което искам да ти кажа е, че аз лично съм безкрайно благодарна на пишещите в този форум и в частност в “Здравословния”, защото подкрепата е много важна.
P.S. Пиши на ЛС като можеш, отдавна не сме си писали 😉.

# 359
Много благодаря за подробния отговор, Мили! Simple Smile

Ох, като те чета, и ти се бориш с много неща. Май няма човек без поне няколко здравословни проблема. Дано се подобрим, все пак! Всичко е възможно, с малко повече грижи към нас самите.

И аз съм много благодарна за форумните знания - голямо богатство са и много са ми помагали! Simple Smile

Ще пиша на лични малко по-натам. Имам да ти споделя някои неща относно друга наша "любима" тема - електроепилацията. Joy

Общи условия

Активация на акаунт