Общо дете в семейство с доведени деца

• 17 451
  • 511
  •   1
Отговори
# 315
То пък голямата работа, че си изгладувал в най-хубавите си години за маломерна панелка в краен квартал.
Аз пък на тази възраст се отживях, даже и родих без собствен апартамент и спестявания, но си живях в хубав квартал под наем, харчене до дупка - месец за месец.
Чак когато попрехвърлихме 35 г. се метнахме на ипотечен кредит за голям апартамент, отново в хубав квартал.

# 316
За едни голяма, за други малка. Сега си живея живота на пълни обороти и не съжалявам за нищо. Дето е казал народът : "Всеки сам си преценя" Simple Smile

# 317
  • France
Не се карайте. Пилците се броят на есен. Има млади хора, който пък инвестират в ученето на сериозни професии, които нито им позволяват купони, нито да работят, че да станат млади собственици. Но като чукнат 40 задминават всички с 5 цифрени заплати 🤷🏻‍♀️

# 318
Ти пък. Ако жилището е присъдено на единия до навършване 18-годишна възраст на децата, а е 100% собственост на другия, отглежданият родител плаща наем само за себе си, за ползваната от него част от семейното жилище. За децата не плаща. Сумата на наема се определя със съдебно решение. Другият родител след това няма как да поиска още наем.
Естествено, че от децата си няма да иска наем, но от чужд човек - който не е никакъв нито на децата, нито на майката?
И аз знам, че ако сключи нов брак тогава правото да ползва семейното жилище отпада - значи новият мъж трябва да не е сключил брак с майката съсобственичка и на какво основание тогава живее в чужд имот? Нито е роднина, нито е съпруг - той е де факто никакъв и на мен ако ми влезе такъв мъж в бившето семейно жилище, част от което притежавам, имам право учтиво да го подканя да напусне. А ако не иска учтиво - има и други начини.
То си зависи от отношенията с "баджанака" всъщност. Ако и двамата - бившия и новия - са разумни хора, предполагам могат да се разберат. Ако ли обаче новият плюе по стария, пречи на децата за връзката с баща им, или пък е помогнал или даже е бил причина за разваляне на старото семейство - знаеш ли пък как ще го приветствам в семейното ми жилище Simple Smile

# 319
  • Пловдив
Нито е роднина, нито е съпруг - той е де факто никакъв и на мен ако ми влезе такъв мъж в бившето семейно жилище, част от което притежавам, имам право учтиво да го подканя да напусне. А ако не иска учтиво - има и други начини.
Ами ако и той ги владее тия начини?

# 320
Бившият мъж, (съ)собственикът на семейното жилище, не може да иска наем от "чуждия" мъж, тъй като семейното жилище, ако изцяло е 100%, то майката плаща наем да ползва Х част от собствеността на бившия, евентуално има У нейна част собственост, което може и да е У=0, и децата ползват Z, като Х+У+Z=100% от жилището. Бившият няма за каква част от жилището да иска наем. Което е негово и му се дължи наем за него, той вече го получава според съдебното решение.

# 321
  • София
Абе човек, ако реши да се заяжда след развода, може да се заяжда ежедневно, с години. Щом желае да се трови и да трови всички, а най-вече децата.
А може и да се водят човешки разговори и дори да се постигат резултати.
Бившият от заяждане няма време една декларация да извадим.

# 322
Единият бивш съпруг съдът го е задължил да даде на под наем на другия бивш съпруг жилището, срещу определен от съда наем.
Но не го е задължил да го дава и на чужд човек, който юридически не е никакъв на децата му.
Абе не знам - не съм адвокат, но ако наистина законът позволява това, то той е несправедлив закон и аз не се чувствам длъжен да го спазвам. Те утре могат да измислят закон и да правим метани на Делян Пеевски като минава - и тях ли трябва да спазваме?

# 323
  • София
Всъщност...то даже сам да си под наем, трябва да предоговориш с хазяина, ако дойде някой за постоянно.

# 324
  • София
Крис, а ако мъжът има друг апартамент, който е семейна 50/50 собственост, има ли право да живее там с друга жена, или трябва да се изнесе на квартира?

# 325
Единият бивш съпруг съдът го е задължил да даде на под наем на другия бивш съпруг жилището, срещу определен от съда наем.
Но не го е задължил да го дава и на чужд човек, който юридически не е никакъв на децата му.
Абе не знам - не съм адвокат, но ако наистина законът позволява това, то той е несправедлив закон и аз не се чувствам длъжен да го спазвам. Те утре могат да измислят закон и да правим метани на Делян Пеевски като минава - и тях ли трябва да спазваме?

Може да е детегледач на децата, ти как ще докажеш, че не е? Реално само сключването на брак е доказателство за наличието на нов партньор. А законът е справедлив, защото това е опция и за двата пола, не е само за жените. Също така при липса на сключен брак, а съжителство на семейни начала, законът не дава право на живеене в семейно жилище с децата след раздялата. Реално, ако не си сключил брак, си по-малко семейство от сключилите брак и развелите се, тогава няма семейно жилище.

Друг е въпросът, че на практика живеещи след развода в семейно жилище до пълнолетието на децата няма много. Било поради масовото живеене на семейни начала, защото подписът нямал значение, било поради липса на собствено жилище, което да се третира като семейни, било поради факта, че много от хората, като се разделят, са в толкова влошени отношения, че искат да имат възможно най-малко общо с бившия, а да живееш в жилище на човек, с който си в кофти отношения, определено е предпоставка за тормоз и проблеми. Та жените с децата се прибират при родителите си и ако се появи някой нов, който е нормален като човек, бившите им мъже трябва да са благодарни, защото това ги облекчава съществено от финансова тежест, и за много хора е единственият начин самите деца да не мизерстват с някоя изплащана минимална издръжка.

# 326
  • София
Напоследък чувам от разведени мъже "жената такава онакава, обаче... живяхме в нейното жилище, живяхме под наем, живяхме в жилище на родителите, с моите родители"......

# 327
Крис, а ако мъжът има друг апартамент, който е семейна 50/50 собственост, има ли право да живее там с друга жена, или трябва да се изнесе на квартира?

Мъжа има право, но жената не 😁.
 В примера даден от мен изрично посочих, че жилище е на мъжа, не е общо. Но пък, ако е 50/50 и остана там с детето след развода, изобщо няма да с ще чувствам длъжна да обяснявам с кого живея или не!

# 328
Напоследък чувам от разведени мъже "жената такава онакава, обаче... живяхме в нейното жилище, живяхме под наем, живяхме в жилище на родителите, с моите родители"......
То не пречи пак да е такава и онакава.
Както и мъжете, които имат собствено жилище и осигуряват такова на жената, не пречи да са такива и онакива.
Финансовата грамотност или липсата на проактивност вече е друг въпрос. В повечето случаи се събират себеподобни. Това дали ще живее двойката в жилище, дадено от свекърите, в жилище, дадено от тъстовете, или под наем, за мен не е в полза на никого от двамата.

# 329
За пореден път се убеждавам, че мъжете много ги е страх БИВШАТА да не бъде щастлива след тях.
Тази тема и подскачащите в нея мъжлета затвърждават тезата ми!

Честно, виждала съм ощетени и финансово и емоционално след раздялата и мъже и жени - мъжете в последствие приемат връзките на бившата сякаш тях ги онождат ....
То пък бива бива да не можеш да пожелаеш на някой, който си обичал да е щастлив пък дори и без теб, да не се погрижиш за бившата си жена до колкото ти е възможно пък дори и от теб да мине, да не искаш децата ти да живеят спокойно със щастлива майка и мъж, който също дава от себе си за тех  - еми това е някакво смешно човече ... его и нищо друго. Това е валидно и в двете посоки разбира се.

Колегата на мъжа ми се разведе преди десетилетия - само проблеми прави на жена си всичките години,  тя се събра с мъж който я защит като стена, тогава се започна с глупостите и манипулирането чрез децата, чак отстрани бе гнусно всичко което разправяше. Голямата му щерка се жени тази пролет - говори с баща си, че иска втория и баща да я води в църквата, защото в негово лице вижда упората и закрилата! Ей това се постига с целия този цирк и излагации. А нашия познат не схвана намека, а не отиде обиден на сватбата...

Общи условия

Активация на акаунт