Родителски неволи

• 16 487
  • 364
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Да, има нещо такова. При нас имаме определена сума,  в която се разполага - ако иска да си готви всеки ден ориз и да ходи по барове, ако иска по друг начин да си ги харчи. То и това е част от порастването де.

# 136
Представих си как мацките влизат в издръжката на студента Joy

Всъщност родителите са длъжни до 25, ако детето учи. А това с пълнолетието е толкова изтъркано и неактуално, че чак е престъпно да се споменава.

# 137
Ми в Пловдив не е -всичко е на 15 мин. Всъщност колата му трябва за да сваля момичета. Това той го е казал.

В Пловдив всичко било на 15 минути....алелееее! Това да не ти е Чепеларе?
Дано не ги раздуваш такива и на сина ти.

Като нямаш пари- кажи му го и нека бабата се оправя- предложила е жената.

Но с такива обяснения- гаджета, 15 минути и другите дивотии- просто издишаш. Не виждам момчето за какво да примира да те чува като явно отношението ти цялостно е такова- изискващо и неуважително.
хаха, много свойски ми говориш, все едно се познаваме. И да квартирата му е на 15 мин от университета, карта за транспорт има. Въобще не издишам, за мен това са пари директно хвърлени на боклука. Със зор мога да си позволя да поемам разходи за кола, а нужно ли е?

Наличието на кола би било голямо удобство, ако родното място е на няколко стотин километра/300-400-500/. Така би се спестило доста време от пътуване и всички други съпътстващи го неудобства свързани с това.

# 138
За обаждането съм 50:50.От една страна наистина е обсебващо да се очаква студент всеки ден да звъни. Голям човек, има свои планове, ангажименти. От друга страна, да не наливам "масло в огъня", но огромен брой от полицейските сводки са по документи, които започват с "и на непрекъснатото звънне не бил вдигнат телефон..." Така че за успокоение, нека поне на 2-3дена момчето да намира време за едно "добре съм".
За "богаташите" - мисля, че не е никакво богаташко разбиране да имаш кола на 18,19г.Разбира се, далече не е задължително. Но напр, гимназията на моя син се намира на много неудобно и далечно място спрямо повечето квартали и център. И родените през януари още от 11 клас по някое време пътуваха с кола до училище. Не е голям лукс, необходимост е. Аз, напр съм над средна възраст, но работа, лекар, зъболекар, начално и основно училище на детето ми, като беше малко са на разстояние 5-15минути пеш, каква кола. Но за сина ми е необходимост. Сега, не е задължително всичко на мига да се осигурява, разбира се. Но който го е осигурил, не мислете, че е богаташ или глезльо.
Що се отнася до "мацките", ами хайде и тук да си кажем истината. Когато детето ми тръгна на градина, а после на училище, бях изумена колко много здрави, прави жени не работят. Този модел се налага сериозно, да, иначе знаем, че всички форум ски щерки са амбициозни и със сериозни професии. Но е факт неоспорим, момичетата в масовия случай търсят финансово стабилни младежи. И затова момчето се опитва и в тази насока да се стреми да "гради имидж", макар и очевидно, нескопоссно.

Не се сърдете, оставете го да диша, да преживее промяната на среда, град, обстановка. Може и да не мисли сериозно нещата, които говори. Просто отстъпете малко назад, а при спокойна обстановка се опитайте да разговаряте за вашите и неговите очаквания, притеснения, допирни точки.

# 139
Представих си как мацките влизат в издръжката на студента Joy

Всъщност родителите са длъжни до 25, ако детето учи. А това с пълнолетието е толкова изтъркано и неактуално, че чак е престъпно да се споменава.
А, да, до 40 поне ще го гледам и храня. Или докато грохна и умра. Защото съм имала наглостта да го направя... Като е изтъркано и неактуално пълнолетието, да не ми иска кола като го навърши. Или само за задълженията е изтъркано, за другото - не?

# 140
  • Между гори и планини
Не само детето си трябва да гледаш и издържаш докато грохнеш и умреш. И внуците! Трябва на всички да сме осигурили кола, поне един апартамент, да го обзаведем, да помагаме с почивките им, да гледаме и издържаме и внуците...
Мъжът ми е американец, от завършване на гимназията си се изнася, учи , работи и живее в апартамент на свекъра ми, като му е плащал наем. Да, майка му си е дала старата кола, но не му е купена специално за него. Всички разходи по колата си е поемал той. Но в САЩ колата наистина е необходимост, не гевезелък, за да сваляш гаджета.

# 141
То това за издръжката до 25 години, докато учи е разписано в закон, мисля. Както и това, че човек е длъжен да се грижи за възрастните си родители.

# 142
Е то който иска, може и на 16 да си изрита детето, защото след 16 образованието не е задължително и без такъв бирник на шията родителят ще събере бързо пари за Бали.
Иначе из форума съм чела всякакви, помня една как се хвалеше, че била отглеждана до университетска диплома, ама тя нямало така да гледа нейното дете, не била длъжна.

# 143
Това с марките ме подсети за последното ми ходене в мола. Девойката влиза в Страдивариус, обаче гаджето е с флип. Така се балансира.

Айша, ми странно е. Дентална медицина учи героят, не маркетинг, няма да заработи колата сам скоро.

Какво е това флип? Да не твърдишз че щом гаджето е с Флип (каквото и да е това), непременно трябва да е осигурило и на девойката Флип?

# 144
То това за издръжката до 25 години, докато учи е разписано в закон, мисля. Както и това, че човек е длъжен да се грижи за възрастните си родители.
Да, но има условия, които трябва да са изпълнени, за да дължат родителите издръжка на пълнолетно дете. Едно от условията е пълнолетното дете да не му стигат собствените доходи от работа или имоти (което предполага, че "детето" следва поне да работи нещо, а не да мрънка, че НЕ ИСКА да работи и предпочита да го хрантутят), а друго условие е родителите да МОГАТ да го издържат - тоест като се изчислят доходите им и разходите за собствена издръжка, тогава се определя дали остават пари да издържат и пълнолетното си дете. Освен всичко друго издръжката на един човек не включва задължение да му купуваш кола. Включва покриване на основни нужди, а колата не е сред тях.

# 145
Няма никакво значение родителите по принцип какви отговорности имат и до каква възраст. В случая имаме младеж, който учи на друго място и техните го издържат. Могат ли да си позволят да му плащат колата всеки месец? Не. Точка. Младежът да се оправя сам.

# 146
  • out of space

хаха, много свойски ми говориш, все едно се познаваме. И да квартирата му е на 15 мин от университета, карта за транспорт има. Въобще не издишам, за мен това са пари директно хвърлени на боклука. Със зор мога да си позволя да поемам разходи за кола, а нужно ли е?

Така си говоря, приятно ми е, а и не е изключено и да се познаваме Wink

Защо да поемаш разходи за кола, нали баба му е дала зелена светлина?

Последен съвет от мен- опитай се да погледнеш на живота сега, през неговите очи.

# 147
Ми то всъщност темата почна от телефонните разговори, за които чак до психолог са опрели, и нещо ми убягна кога и как зави неудържимо към някаква кола, явно драмата с разговорите не хвана...

Само един бърз пример да дам точно за колата. Пловдив-Силистра с обществен транспорт е с прекачване и ако имаш късмет, е 10 часа. Прибираш се в събота вечерта, хапваш домашни сарми, разпитват те що не учиш, спиш и неделя сутринта потегляш обратно.
С кола същото е 4 часа. Има споделено пътуване, разбира се, ама там тънкият момент е някой все пак да има кола, за да се качат споделящите.
Общественият транспорт става все по-зле, закриват се автобусни и маршрутни линии, има по едно возило в посока, не се изчакват и ай си изтървал едното... дотам. И като ти звънне и мама и почне да се вайка и да те жали, докато си лежи на дивана под климатика, а ти зъзнеш с шубата на централна автогара, съвсем ще се нагнети обстановката.

Храна за размисъл само давам. Аз съм си пътувала с влакчето с прекачване, само че е било час и 30 в посока и съм пътувала по основна жп линия с много и сравнително начесто влакове. Сега и влаковете са по-малко. Между другото, с кола разстоянието се взима за под час.

# 148
Моя син е още бебе ,но напълно разбирам авторката. Все пак това й е дете и тя иска да знае дали е добре . Може би пробвайте да си пишете по Вайбър или каквото там приложение ползвате. Мисля,че ще ви отговаря на съобщенията повече от колкото на обажданията

# 149
Това с марките ме подсети за последното ми ходене в мола. Девойката влиза в Страдивариус, обаче гаджето е с флип. Така се балансира.

Айша, ми странно е. Дентална медицина учи героят, не маркетинг, няма да заработи колата сам скоро.

Какво е това флип? Да не твърдишз че щом гаджето е с Флип (каквото и да е това), непременно трябва да е осигурило и на девойката Флип?
Сгъваем смартфон от малките. Големите , дето стават като таблети, са фолд. Дали трябва да ù вземе и на нея - не знам. Все пак дънки Страдивариус и смартфон от 2 и кусур бона...

Общи условия

Активация на акаунт