Родителски неволи

• 16 502
  • 364
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Пловдив - София има достатъчно удобен транспорт.
Не е нужна кола за пътуване от/до дома.
Сигурна съм, че и разговорите ще регулират.

# 151
А дънките Страдивариус зле ли са? Сериозно питам, че не съм в крак с модата. И ако единият партньор не залага на скъпи телефони и дрехи, това значи ли, че връзката е обречена?

# 152
Звучите много обсебващо. В ерата на всякакви комуникации, мисля е достатъчно да ви пише,.че е ОК ако толкова много се притеснявате. Няма нужда да си говорите празни приказки всеки ден. За колата, да си изкара пари като иска. Казвате, че нямате и толкова. Ако го издържате изцяло и не си вземе изпитите, спирате издръжката и да се оправя.

# 153
  • Пловдив
Не знам защо в темата се говори как детето трябвало да учи и да не работи, защото няма да научи нищо!?
Някои хора явно мислят, че студентите в медицински, инженерни и други специалности могат да работят само сервитьори, бармани, общи работници и помощник кухня. Ами не работят само това. В бакалавърската степен дъщерята работеше в една лаборатория нещо свързано със специалността й, шефа й беше назначил няколко студенти по европейска програма, водеше им се и стаж, там откара три години.  На приятели дъщерята студентка по право работи в нотариална кантора почасово основно подрежда документи, прави справки и е много доволна от заплатата. Моята зъболекарка има за помощник студент по дентална медицина отново почасово. Има и още хиляди примери. Освен това много от студентите сами имат желание да работят и то не защото родителите им нямат пари да ги издържат.

# 154
Аз също бачках през по-голямата част от студентството и то не защото нашите не можеха да ме издържат (напротив - имаха достатъчно средства и голямо желание), а защото аз така исках и се чувствах добре. И това много, наистина много ми помогна в професионален план.
А ако говорим за медицина - имам достатъчно наблюдения. Моите приятелки (които вече споменах) и кажи-речи всички техни по-амбициозни колеги (които аз познавах) започнаха работа (в сферата) сравнително рано и от най-ниското стъпало. Но при тях така се прави - не чакаш да станеш пети курс и да се сетиш, че тепърва ти трябва опит.

# 155
Този закон за издръжката до 25 г на детето е сравнително нов(може би 10-на години), чак да се чуди човек, ние как сме оцелели и сме се справяли(Най-вече през 90-те) . И като го дондуркаш до 25,то кога ще се приучва на самостоятелност, да си подбира приоритетите и да скъса пъпната връв? Точно форума е пълен с такива мамини синчета, а реалността е още по-зле. Не смеят да поемат никаква отговорност и чакат на готово някой друг да им реши проблемите.

# 156
  • Между гори и планини
Който иска намира начин. Младежа явно не иска, иначе до сега да си е намерил почасова работа, има и онлайн, в удобни часове, след лекциите си. Малко от малко да облекчи родителите си, да стане по- самостоятелен и отговорен. Дори уроци по биология и химия може да дава, на ученици онлайн. Когато търсих учителка по математика за сина ми, в сайта на учители.бг имаше и студенти които помагаха на по- малки ученици - 7,8 ,9 кл. Все пак с това е кандидатствал, трябва да му е лесна и позната материя. И така от квартирата, през компютъра и чрез знанията си, честно да изкараш някой лев. Въобще, който иска, начини има.
Малкият ми син на 10 години чистеше входа на блокчето в което живеехме във Варна, сам си купи първият телефон и сам всеки месец си плащаше сметката, събираше си пари и си купуваше Лего. И беше много горд и щастлив. Аз също.

# 157
Това с марките ме подсети за последното ми ходене в мола. Девойката влиза в Страдивариус, обаче гаджето е с флип. Така се балансира.

Айша, ми странно е. Дентална медицина учи героят, не маркетинг, няма да заработи колата сам скоро.

Какво е това флип? Да не твърдишз че щом гаджето е с Флип (каквото и да е това), непременно трябва да е осигурило и на девойката Флип?
Сгъваем смартфон от малките. Големите , дето стават като таблети, са фолд. Дали трябва да ù вземе и на нея - не знам. Все пак дънки Страдивариус и смартфон от 2 и кусур бона...

А той как беше облечен? Къде влезе да пазарува? Ти не им знаеш обстоятелствата, ама предполагаш, че който има телефон за 2+ бона, може спокойно да подари на друг същия телефон, защото много го обича? Ами, ако си го е взел за 12-24-месечни вноски на изплащане, пак ли може? Половината са с телефони на изплащане. А тя може и да се радва, защото ѝ е дал дебитната си карта да пазарува в Страдивариус, и пак да са ок нещата за нея, ако и да не получава телефони за 2-3 бона.

# 158
Моят телефон какъвто е смотан, направо не знам как мъжът ми не ме е напуснал.

# 159
  • София
Много ясно, че му трябва кола да сваля гаджета. Да се чувства човек също. За мен е задължително условие за млад човек, без значение пола.
Защо сте му платили шофьорска книжка?

Някак, много ми накъртват повечето мнения. Не сте длъжни да му плащате, материални наказания, рестрикции, на тоя му такива дънките, на оня му такъв телефона, компанията каква била, ама ние какви сме гениални родители, той по презумпция трябва да мизерува за да разбере….

Нишката е изпусната ми се чини, и не, нито средата нито парите са виновни.

# 160
  • София
Кротко да спомена, че телефона може да е и служебен, зачислен на мъжа. И аз докато работех имах супер-дупер модерен за времето си апарат, не че го ползвах. Но от А1 дали огромно количество на фирмата - срещу реклама и ни ги връчиха. Биг Боса не ме е търсил извън работно време, само влачех апарата и го зареждах.
Страдивариус не ги знам какви са, не продават моя номер дрехи.
Но с луксозния апарат съм влизала в Пепко.

# 161
От къде се разбира, че има книжка? Нали бащата щял да го учи да кара?
Тази тема е сбъркана на толкова много нива.
Ще се повторя: дайте на това дете въдица, не му давайте риба!
“Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот.” Китайска

# 162
  • София
От авторката.

# 163
Да, благодаря. Сега видях, че пише, че “синчето има книжка”, но в същото време пише също:
“Явно някакъв комплекс е развил. …... Дори единият състудент дето има книжка от година щял да го учи да кара. ….. Изяви желание да го учим. Добре, ще го учи баща му. Ма той е опасен за себе си и околните….”
Оставам все по-объркана.

# 164
  • София
Не вярват в способностите му, видно е от темата.
Форма на контрол, вместо да му кажат - давай, можеш!

Общи условия

Активация на акаунт