Родителски неволи

• 16 530
  • 364
  •   1
Отговори
# 240
Нека си иска кола, но да не прави фасони и да не повишава тон, ако родителите му откажат да го спонсорират. Като се е разбрал с бабата - да взима кола. Ама сам да си я плаща, ще намери начин.

# 241
  • Mediterraneo
Ами, понеже аз съм с ММ, откакто той е на 18, а аз на 16- не, не беше такъв. Работи откакто е на 16, първата си кола си купи, когато бяхме вече женени, той беше на 25. Дотогава не успяваше да спести за кола. По финансови причини аз самата изкарах книжка на 30, тогава получих и първата си кола( получих, не, купихме кола и за мен).
Другото- на един младеж на 19 не трябва да му се обяснява, че може да работи през лятото. Това е повече от ясно и ако за 19 години не го е разбрал, едва ли ще вдене и сега.

# 242
  • Пловдив
Може пък наистина да му трябва кола. Не съм ходила в Пловдив от години, но имам колеги там - редовно обсъждат, че положението с градския транспорт е много зле и боготворят варненски автобуси, не искам да си представям как е там.
Какъв ужас, чак не искам да си го представям! Wink
Верно ли "боготворят" варненските автобуси? Боготворят и хвалят не са синоними.

И не, съвсем не е толкова зле, че да не може без кола. Ако някой го твърди, превзема се.

# 243
Може пък наистина да му трябва кола. Не съм ходила в Пловдив от години, но имам колеги там - редовно обсъждат, че положението с градския транспорт е много зле и боготворят варненски автобуси, не искам да си представям как е там.
Какъв ужас, чак не искам да си го представям! Wink
Верно ли "боготворят" варненските автобуси? Боготворят и хвалят не са синоними.

И не, съвсем не е толкова зле, че да не може без кола. Ако някой го твърди, превзема се.
може, знам ли ги, говорят главно за късните часове, не знам каква е системата в Пловдив в това отношение Grinning

Иначе, за мен е нормално на тези години да искаш и имаш кола.

# 244
  • София
Тук някой вярва ли, че младежа точто с тези думи е искал кола - да свалям мацки? Или е внушение на майка му....
Подобна ескалация не смятам е от лигавщина, а от неспазено обещание.
Питах защо му е плащан курс и книжка, но отговор не получих.

# 245
  • Пловдив
Савии, никой не твърди, че е ненормално, ако имаш, спорът е дали се полага да имаш. И то - платена от родителите.

____

Курсът и книжката не изискват непременно веднага кола.

# 246
Ако някой ще държи да му звъня по 1 път на ден, две коли трябва да ми купи за тормоза. По-адекватно ми е тийн да мрънка за кола, отколкото да се ходи на психолог, че същия не вдига телефон на майка си и ще се наказват.

# 247
Може да са се разбрали кола срещу хубав успех. Но младежът да не се справя в уни-то.

# 248
За невдиганв на телефон от тийн следва санкция - в какъвто вид върши работа, от разговор и убеждение, до  нещо, дето ще хване дикиш.

Не виждам по каква логика ще стане на 19 и ще е нормално да спре да ми вдига.

# 249
Курсът и книжката не изискват непременно веднага кола.

Уви, не е така. Искат и то веднага, защото след като вземат книжката младежите са много далеч от шофьори. И тепърва трябва да затвърдят наученото и да натрупат опит, желателно с родител до себе си първите няколко стотин километра. Защото има една приказка как заедно с книжката Господ дава на младите шофьори и една кофа с късмет. И докато свърши кофата трябва да са се научили, иначе ...  Също така за мен умението да се шофира е част от уменията, обхванати обобщено в "образование и обща култура".  Това включва и компютърни умения, каране на колело, плуване, ролери, зимни и летни кънки, базови умения по катерене, основна компетентност по фитнес. И затова изобщо не е ставало дума да не финансираме книжката на детето, а после купихме и една количка, защото без нея уменията щяха бързо да бъдат забравени. Е, понаучи се, оправя се сама из София, но  без да я влече шофирането. А количката седи на улицата и я ползваме за резервна понякога. Но не съжаляваме, защото си изпъни задачата. Накратко - след вземане на книжка трябва да се кара иначе язък за книжката. Разбира се, може да се кара и семейната кола, но тя по презумпция е с по-големи габарити, по-голяма мощност и по-висока цена. И някак не е препоръчително поне за мен Wink

П.П. За родителско спокойствие си има Вайбър, не е нужно да се дрънка напоително. И хубавото на Вайбъра е, че не изисква моментален отговор.

# 250
Ама моля ви се - кънки и ролери - базови умения. В днешно време повечето младежи дори не могат да пишат правилно, вие къде отидохте...

# 251
Е, НИЕ в нашето семейство виждаме нещата така. И явно не всички споделят тази гледна точка.

# 252
Подкрепям за базовите умения, особено съм била учудена на големи хора, които не умеят да плуват.
Към горния списък добавям и базовата финансова грамотност.

# 253
Добрата финансова култура е от огромно значение. Но по мои наблюдения страшно много хора не могат да си правят сметката и да боравят с пари.

# 254
  • София
Добрата финансова култура е от огромно значение. Но по мои наблюдения страшно много хора не могат да си правят сметката и да боравят с пари.
Сякаш не искат. Тъкмо да имат повод да се оплакват от безпаричие.

Общи условия

Активация на акаунт