Барселона - тема 13

• 46 289
  • 751
  •   1
Отговори
# 270
Т-usual не беше ли месечна за неограничен брой пътувания?

Да, планувам за всеки един от нас да закупя такава, общо 3 броя карти.

# 271
  • sofia
Т-usual важи и за автобуса 46, и за метрото- линия L9 Sud и е с неограничен брой пътувания.
https://www.tmb.cat/en/barcelona-fares-metro-bus/t-usual

# 272
Обърках се с t-Casual

# 273
  • Melmak
Скрит текст:

Споделям няколко рандъм снимки от Барселона. Отдавна не бях ходила, от 2017 година до сега. Тогава обикаляхме околността повече и нямахме много време за града. Сега успях да се насладя на максимум, определено ми допада атмосферата. Успяхме добре да се разходим, да хапнем, беше прекрасно!

За съжаление се вижда липсата на вода, тревата не е зелена, фонтантите са празни. Пожелавам дъжд на Барселона, ама не и като снощния!

# 274
Бих искала да благодаря на всички, които споделят информация за Барселона. Първият пост е изключително полезен. Барселона е невероятен град, посетихме почти всичко, което планирах. Жалко, че фонтаните не работят, те биха допринесли още към очарованието на града.  

Бяхме отседнали в хотел Leonardo hotel Barselona Gran Via, в  L'Eixample,  на 20 мин пеша от площад Каталуния и Каса Батьо, 15мин от площад Испания. Нощувките букнахме от сайта и излезнаха по-евтино  отколкото ако бяхме резервирали през booking, отделно получихме отстъпка 10 % като се регистрирахме в Leonardo Club. Хотелът е хубав, с ново, модерно обзавеждане, с много добра закуска на блок маса (шунки, колбаси, сирена, свежи зеленчуци, плодове, варени и бъркани яйца, пържен бекон, тортили, крокети със сирена, кексчета, брауни, ябълков пай и други.) като някои ястия се сменят всеки ден (задушен нахут, леща, боб, задушени зеленчуци, уеджис картофи и др.) В стаята ни посрещна бутилка червено вино, ябълки, кафе машина и кафе-капсули за нея, имаше чехли, шапки за къпане, четки и малки пасти за зъби, тампончета за грим и др., има сейф, голям гардероб. На етажа пред асаньсьора на масичка има купи с бонбони, ябълки, стъклено буренце с вода с нарязани лимони, откъдето си пълнихме шишета.
Всеки ден чистачката оставяше по едно шише с вода в стаята. Любезен и услужлив персонал. Стаите нямат тераси, но за нас не беше минус. Kато цяло останахме много доволни, само дето цената да беше по-ниска.
Скрит текст:

Бих искала да споделя за заведенията които посетихме. Желателно е да се прави предварителна резервация. Като цяло сметките ни бяха от 40 до 60+ евро за двама за храна с алкохол, но честно казано, няколко пъти преядохме.

Скрит текст:
Puertecillo, Ptge. de Simó, 18, L'Eixample, до Саграда Фамилия (има го и до Цитаделата, и на av. Del Paral lel) , за прясна морска храна. Беше препоръчано в темата и много ни хареса. Само внимавайте колко ви слагат, че при нас жената не разбираше английски  и въпреки че написах 100гр. мини рибки, тя ни сипа около 250гр, та не можахме да изядем всичко.

Ciutat Comtal заведение за тапаси, останахме много доволни, чакахме на опашка за вечеря не повече от 10 минути, храната идва бързо. Препоръчвам cod fish honey allioli, beef with foie gras, fried fish and sea food mix, prawn skewers, octopus, torrija cremada de santa teresa. Всичко беше вкусно. Има още 3 заведения със същото меню. Това са Сerveceria Catalana, Vinitus, La Flauta, всички са в L'Eixample.  Не приемат резервации, записвате се в листа и ви викат, кoгато се освободи маса.

La Pau, Carrer de Josep Anselm Clavé, 19, Ciutat Vella,  близо до статуята на Колумб, не туристически, приятен ресторант, бяхме за обяд, храната е вкусна, хареса ни най-много телешкото. Държах много да го посетим.
Ресторант La Pau е социална инициатива за генериране на заетост и дава приемственост на училището за нови възможности El Llindar. Създаден през 2004 г., El Llindar е динамичен център, който всяка година подпомага около 450 юноши и младежи, които са били изключени от образователната и социалната система. Предлага образователна програма, която съчетава обучение и работа, с цел насочване, придружаване и подкрепа на тези млади хора по време на прехода им към зрелия живот.
Скрит текст:

Tosca Tapas y Vino, срещу Palau de la Musica, C/ de Sant Pere Més Alt, 8, обедно меню 16.5 евро, включва 3 тапаса по избор, десерт, хляб и напитка. Поръчахме едно обедно меню, татаки с риба тон (препоръчвам!) и danish stile meatball. Сангрията не ми хареса, имаше безалкохолно в нея.

Braseria La Selva Barcelona, de Còrsega, 235, L'Eixample, 15 мин от Каса Мила, инстаграмно заведение с люлки, стекхаус, ядохме стекове и салата, не беше лошо.

Sensi Tapas, Carrer Ample, 24, Ciutat Vella. Препоръчват за 2ма 5-6 тапаса. Ние поръчахме 4  и ни стигнаха: тартар от риба тон, задушени свински бузи (много крехки),  телешко, бейби чоризо наденички в бирен сос. Всичко беше много вкусно и пихме най добрата за нашия престой сангрия.

Restaurant Òleum,  на 1 етаж  в Museu national d'Art de Catalunya, обедно 4 степенно меню 30Е /човек, включва напитки и хляб. Много приятен ресторант, с хубава храна, отлично обслужване и красива гледка от прозорците. Предварителна резервация e задължителна, в деня на посещението имаше табела, че всичко е резервирано. Букнахме през The Fork, като посочихме че искаме маса до прозореца и я получихме. Приемат групи и може да бъде малко шумно.
Скрит текст:

La Fábrica, C. del Call, 19, Ciutat Vella, има ги и в  L'Eixample, продават много вкусни емпанади, пробвахме с риба тон, с телешко, с телешко на парчета. Съжалих, че не купихме от тях за изпът.

La Fonda, не препоръчвам паели, не ги приготвят на момента, престояли са, поръчихме паеля микс, морските дарове не бяха пресни,  черните миди вътре бяха микроскопични и имаха странен вкус, получих  разстройство след този ресторант. Иначе артишок и салатата бяха хубави.
В отделен пост ще споделя информация за отстъпките в музеите за хора с ТЕЛК.
Иска ми се да видя Барселона когато свършат ремонтите и заработят фонтаните.  Има още много места за гледане и за посещение, като Монсерат, който пропуснахме този път.
На тези, на които тепърва им предстои да пътуват пожелавам прекрасна ваканция в този красив град!
Малко снимки и от мен.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 03 юни 2024, 15:54 от Муми

# 275
Ние ползвахме Бусплана - удобни бяха и спират пред всеки хотел...кама че ги ползвахме от Портавентура към летището .А преди това от Барселона Сантс до там стигнахме с влак - също е удобно.До Салоу мисля беше 2 км. С такси се придвижваш...няма друг вариант
Здравейте и благодаря за отговора! Билетите от Барселона санс от къде купихте?

# 276
От гарата - Сантс...бяха около 12 евро на човек, има си спирка на Порт Авентура....не е Тарагона

# 277
Четейки предните теми, срещала съм въпроси относно намаления за хората с ТЕЛК, искам да споделя своят опит.

За да се възползвате от намаленията в музеите, трябва да имате книжка- членска карта издадена от Съюза на инвалидите в България. Ако нямате такава, вижте на сайта на Съюза на инвалидите за представителите във вашият град/квартал, обадете се и помолете да ви бъде издадена. Картата е със снимка, имената се изписани на кирилица и на латиница, има и посочен процент на инвалидност. 

На някои забележителности цената на касата е по-висока. Проверете на сайтовете на съответните музеи и др. забележителности какви отстъпки ще получите. Навсякъде има информация как да се закупи билет онлайн за човек с ТЕЛК и придружителя. Някои музеи изискват билетите за хората с уврежданията да бъдат закупени на място, някои дават отстъпки в зависимост от процента на увреждането.

Споделям от месец май 2024 г. какви отстъпки получихме.
Скрит текст:
Саграда фамилия - безплатни билети за мен и придружителя.

Casa Vicence – намаление само за мен в размер на 2 евро или 15 евро.

Sant Pau - безплатни билети за мен и придружителя.

Palau de la musica -  при ТЕЛК над 65% безплатни билети за мен и придружителя.

Park Guel – безплатен за мен, 7евро за придружителя.

Guel palace – безплатни за мен и придружителя.

Аквариум – 17евро за мен, безплатно за придружителя.

Морски музей – 5 евро за мен, придружителят с редовен билет 10евро.

Музей на каталунското изкуство – безплатно за мен, придружителят е с редовен билет 12 евро.

Poble Espaniol – за мен 10 евро, за придружителя 15 евро (онлайн 13,5 евро)

Замъка на Монжуик- на сайта не пиши нищо за инвалиди, обаче на място ни издадоха безплатни билети и за двамата.
Много от музеите имат асаньсори. Питайте служителите, при необходимост.
В метрото има много стълби. На някои входове в метрото има асансьори, проучете къде именно предварително, ако ви е необходим.

Надявам се, че съм била полезна.

# 278
  • Горна Оряховица
Когато кацнахме си заръчах такси пт freenow на фиксирана цена - 34.30 евро ми даде до хотел Пенинсулар ( около Ла рамбла). Дойде една леля азиатка. Малко беше шашната, че приложението се бъгнало, но ни закара и всичко беше точно.
Голяма обиколка дръпнахме днес. Тръгнахме от хотела, през каса Батийо, каса Мила, Саграда. После слязохме до каса Батийо, но малкото се измори доста и взехме метрото до хотела. Взехме си карта Т фамилар. Служителите не можаха нищо да обеснят, хич ги няма с английския - само ми посочиха автомат в другия край, т.е от там да я взема. Утре ще ползваме и другите пътувания, за да слезем от хотела с куфарите до круизния порт.
Впечатлението ми - същото като от преди 10 години. Мръстно, много шумни хора, много ремонти и прахоляк навсякъде. Абе не е моето място. Италия ме влече повече.
Хапнахме на няколко места, нищо не ми хареса-нито сладките нито соленото Simple Smile Ходихме и пеша до мястото от където тръгва шатъла за круизния кораб. Утре с нови сили отпрашваме за Тунис.
Тези карти Т фамилар колко време са валидни? Видях, че може да се презаредят, на връщане мога дс ползвам от терминала до хотела. Ще ми останат 2 пътувания, мога да да си презаредя 2 само още [понеже сме 4 човека]  или презареждането е отново 10 пътувания?

# 279
Как се презарежда? Мисля, че само пластиките се презареждат, а пластика може да има само местен.
Когато кацнахме си заръчах такси пт freenow на фиксирана цена - 34.30 евро ми даде до хотел Пенинсулар ( около Ла рамбла). Дойде една леля азиатка. Малко беше шашната, че приложението се бъгнало, но ни закара и всичко беше точно.
Голяма обиколка дръпнахме днес. Тръгнахме от хотела, през каса Батийо, каса Мила, Саграда. После слязохме до каса Батийо, но малкото се измори доста и взехме метрото до хотела. Взехме си карта Т фамилар. Служителите не можаха нищо да обеснят, хич ги няма с английския - само ми посочиха автомат в другия край, т.е от там да я взема. Утре ще ползваме и другите пътувания, за да слезем от хотела с куфарите до круизния порт.
Впечатлението ми - същото като от преди 10 години. Мръстно, много шумни хора, много ремонти и прахоляк навсякъде. Абе не е моето място. Италия ме влече повече.
Хапнахме на няколко места, нищо не ми хареса-нито сладките нито соленото Simple Smile Ходихме и пеша до мястото от където тръгва шатъла за круизния кораб. Утре с нови сили отпрашваме за Тунис.
Тези карти Т фамилар колко време са валидни? Видях, че може да се презаредят, на връщане мога дс ползвам от терминала до хотела. Ще ми останат 2 пътувания, мога да да си презаредя 2 само още [понеже сме 4 човека]  или презареждането е отново 10 пътувания?

# 280
Ние бяхме с t-familar с пластика....още като зареждаш то си пише- 8 пътувания важи 30 дни...Всъщност това си избрахме ние....Презареждахме един път- просто следваш стъпките...написано е много добре...доближаваш прастиката и така...Тъй като не ни трябваше много транспорт тази карта се оказа най -изгодна....Веднъж ни провериха контроли в метрото-всичко беше наред....Ако искате да видите колко пътувания имате и до кога важи пак на същите автомати...

# 281
Не знаех, че можеш да вземеш пластика, ако не си местен. От автомат ли я взехте?
Ние бяхме с t-familar с пластика....още като зареждаш то си пише- 8 пътувания важи 30 дни...Всъщност това си избрахме ние....Презареждахме един път- просто следваш стъпките...написано е много добре...доближаваш прастиката и така...Тъй като не ни трябваше много транспорт тази карта се оказа най -изгодна....Веднъж ни провериха контроли в метрото-всичко беше наред....Ако искате да видите колко пътувания имате и до кога важи пак на същите автомати...

# 282
Да, избирате си t-mobilitat (зелена е пластиката ) преди да си изберете какво ще зареждате,  струва 0.50 евро и може да я зареждате многократно.

# 283
  • София
И картонените карти могат да се презареждат. Пак от автоматите става. Минаваш на английски и следваш стъпките.

# 284
Офф, всъщност това за което говоря аз е хартиена карта...не е твърда пластика...дано не ви обърках...

Общи условия

Активация на акаунт