Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 17

• 46 719
  • 736
  •   1
Отговори
# 315
Въпросната информация съдържа единствено бройки. Цени няма.

# 316
  • Варна
Каква полза от спад с 10% като досега скочиха с над 50?

# 317
Няма да има спад, не си мечтайте.
Ще се вдигнат лихвените проценти по ипотеките, ще минат години, но цените от 2018та няма да ги видим пак.
Спад евентуално при панелните жилища, но надали.

# 318
Без да претендирам за достоверност,  адвокат по недвижими имоти и финансов консултант( независимо един от друг) казват, че до края на годината ще има спад от порядъка на 10-15%.
Спада ще има и най-вероятно ще е от брой сключени сделки,но спад в цената едва ли. Вземи нещо за 150к,вкарай 20-30к и сега спокойно продавай на160 - 180к, вместо за 200к,малко трудно хората да се разделят с тия пари. По-скоро имота ще стои, но няма да се продаде на загуба. Това обаче не важи за  закъсалите финансово.

Нямам идея как да предприема стъпките за покупка на жилище.
.......
    2.2. Ако няма - пращаш на оглед някой познат (който не ти е роднина).
3. Свързваш се със собственика на имота и се пазарите.
......
Питането е от човек, който явно няма никакъв опит,Евгени, ти почваш направо с Ганьовските похвати.
За да не се хабиш Евгени, ще ти дам пример - продавам в момента имот и не ми се занимава с огледи, представлява ме брокер. Намират се хора, които се опитват да се свържат с мен. Даже ми звънят...дали ми се занимава...

# 319
Ще се вдигнат лихвените проценти по ипотеките, ще минат години, но цените от 2018та няма да ги видим пак.
Е, то няма как да стане при положение, че и заплатите доста скочиха, както и цените на материалите.

# 320
За да не се хабиш Евгени, ще ти дам пример - продавам в момента имот и не ми се занимава с огледи, представлява ме брокер. Намират се хора, които се опитват да се свържат с мен. Даже ми звънят...дали ми се занимава...

Като "не ти се занимава" - ще си го продаваш, докато брокерът евентуално ти доведе някой мераклия. Аз брокери не ща да храня, за мен ползването им в повечето случаи е напълно излишно. В момента купувам парцел. Обявена цена от собствениците - 80К (от брокерите - с няколко хилядарки отгоре). Стиснахме си ръцете на 65К - на хората очевидно им се занимава...

Преди това си бях харесал къща - обява от брокер, 250К, намалена на 240К. Издирих собственика, който живее в чужбина. Той не благоволи даже да ми се обади по телефона. Е, обявата за къщичката още си седи по сайтовете.

Последна редакция: сб, 13 апр 2024, 12:39 от Евгени Генов 749798

# 321
...
Като "не ти се занимава" - ще си го продаваш, докато брокерът евентуално ти доведе някой мераклия. Аз брокери не ща да храня.......

Моя брокер отдавна си е избил парите, щом  е удвоил и утроил инвестициите ми. Но не по начина,който е нормален за повечето хора - продал си апартамент преди 5г за 50к и сега имаш апартамент за 150к. По-скоро, преди 5г ако съм имал един тристаен,сега имам два тристайни с гараж примерно. И това не е защото ходя да се пазаря с хората зад гърба на брокера, а защото брокера ми предлага изгодни имоти преди да са излезли на пазара. По този начин си спестявам освен пари, но и време..... време, в което мисля за други инвестиции или къде да отида на почивка.

# 322
Е, то няма как да стане при положение, че и заплатите доста скочиха, както и цените на материалите.
Кои заплати са скочили? Извинявам се, не съм във Варна.
За материалите, да.

# 323
...брокера ми предлага изгодни имоти преди да са излезли на пазара...

Тези приказки за изгодните имоти са чудесни, друг въпрос е дали са верни. Редовно ги слушам от брокери, ама досега не съм видял човек, дето е намазал подобна супер изгодна оферта...

# 324
Кои заплати са скочили? Извинявам се, не съм във Варна.
За материалите, да.

Еми, по лични наблюдения на познати и приятели, заплатите скочиха. Например, жена ми преди ковида, взимаше хиляда лева, сега е почти двойно.

# 325
Преди ковида с 1000лв не се живееше, и сега след него с почти двойно пак е тегава работа.  Но се радвам най сетне да чуя варненци да се хвалят със заплата. Дай Боже повече такива хора.

# 326
Преди ковида с 1000лв не се живееше, и сега след него с почти двойно пак е тегава работа.  Но се радвам най сетне да чуя варненци да се хвалят със заплата. Дай Боже повече такива хора.
Общо взето пак е същото, защото цените на всичко скочиха. При жилищата е още по зле. 2018, си спомням имаше хубави апартаменти (3 стайни) по 80-90 хил евро. Сега, подобни са минимум 160-70 и нагоре, което е двойно. В същото време, ми казват, че имотите били по достъпни. Еми, не съм съгласен.

# 327
Да, тотално нямам никакъв опит и не знам откъде да започна. Страхувам се да не продължат да растат цените, защото стават непоносимо високи и се страхувам да не остана цял живот под наем

# 328
Желязото и дървеният материал са паднали. Желязото от декември досега- с почти 50%. Много фирми са се пренасочили към стоителство.Един пример- фирма, която произвежда работно облекло.Печалбата към момента се изчислява на 100%.

# 329
Страхувам се да не продължат да растат цените, защото стават непоносимо високи и се страхувам да не остана цял живот под наем

Синдромът FOMO.
Но да се набълбукаш с куц и прескъп имот баш на върха на балона също си е доста гадно...

Общи условия

Активация на акаунт