Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 17

• 46 719
  • 736
  •   1
Отговори
# 330
Страхувам се да не продължат да растат цените, защото стават непоносимо високи и се страхувам да не остана цял живот под наем

Синдромът FOMO.
Но да се набълбукаш с куц и прескъп имот баш на върха на балона също си е доста гадно...

Аз все си мислех, че ще спрат да растат, че ще гръмне балонът, но не знам дали да чакам още. Дават, че при присъединяване към еврозоната във всички държави досега е имало скок в цените. А тоя пазар не може да се предвиди или поне аз явно не мога.

# 331
Направете си горе-долу някаква сметка, какво може да си позволите според вашия доход, разполагате ли с начален капитал, колко може да отделите на месец за вноска и т.н. Може да се обърнете към кредитни консултанти в банките.
Няма нищо срамно да се живее под наем.

Гледах случайно репортаж, че във Варна най-много са нараснали цените за година:
https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sabota-i-nedelia/broker-d … 120-000-evro.html

# 332
...брокера ми предлага изгодни имоти преди да са излезли на пазара...

Тези приказки за изгодните имоти са чудесни, друг въпрос е дали са верни. Редовно ги слушам от брокери, ама досега не съм видял човек, дето е намазал подобна супер изгодна оферта...
Няма и да видиш като търсиш варианти как да прескочиш брокера. А да уцелиш частна обява пусната преди час, която е супер изгодна и да си първия е много малък шанса.
Почти всички инвестиции, които съм направил са супер изгодни. Така, че има такова животно. Последната ми инвестиция беше преди около половин година, тристаен апартамент в центъра на Варна за 75к евро в приличен вид, правен ремонт преди 10г някъде. Не ти се вярва, и на мен не ми се вярваше....ама факт.

# 333
...брокера ми предлага изгодни имоти преди да са излезли на пазара...

Тези приказки за изгодните имоти са чудесни, друг въпрос е дали са верни. Редовно ги слушам от брокери, ама досега не съм видял човек, дето е намазал подобна супер изгодна оферта...
Няма и да видиш като търсиш варианти как да прескочиш брокера. А да уцелиш частна обява пусната преди час, която е супер изгодна и да си първия е много малък шанса.
Почти всички инвестиции, които съм направил са супер изгодни. Така, че има такова животно. Последната ми инвестиция беше преди около половин година, тристаен апартамент в центъра на Варна за 75к евро в приличен вид, правен ремонт преди 10г някъде. Не ти се вярва, и на мен не ми се вярваше....ама факт.
Някой като каже центъра на Варна и изпада в екстаз. Ама къде точно свършва тоя център едва ли е от катедралата до старата Валентина. А да ми рекламиране брокери тука няма нужда. Освен това панелна ли е сградата има ли асансьор, партер ли е. Давате само на центъра и бууум а другата информация???

# 334
Брей, аз колко години работя с брокери...тъй па един път не ми показаха нещо преди обявя 😁😁
Да, ще се вдигат имотите, лято, туризъм, украинци... За сметка на това пък излизат предимно кофти жилища 😁 вече свикнах да гледам снимки на кенефи
Варненските заплати е относително с колко са се качили. Ако сравняваме от преди 5 години да, но не и с ръста на действителната инфлация, камо ли пък с ръста на имотите.

# 335
  • Варна
Ako ще и на партер да е, или на 5ти етаж без асансьор, цената си е уау и е за хвалене, при положение, че такъв класически апартамент на среден етаж в момемта е с минимум една единица отпред в цената.
Ние също купихме апартамент преди година със същите параметри за 80к, и да, има си недостатъци като последен четвърти етаж без асансьор и малки спални, но съотнесени към цената, сделката беше повече от изгодна. В блока срещу нас аналогични апартаменти бяха обявени за по 200 к. Кой каквото ще да казва, но за мен асансьорното удобството не струва 100 к допълнително.
И да, "моя" център е именно от Катедрала до старата Валентина.
Излишно е да казвам с какво удоволствие платихме да брокерката.

Не искам да споря ЗА или ПРОТИВ брокерите. За последните 2 - 3 години имаме още 2 сделки с имоти, които открих и купих сама директно от собственик. Но е факт, че понякога брокерите имат много изгодни оферти, до които няма как човек сам да се докопа.

# 336
Брей, аз колко години работя с брокери...тъй па един път не ми показаха нещо преди обявя 😁😁
Да, ще се вдигат имотите, лято, туризъм, украинци... За сметка на това пък излизат предимно кофти жилища 😁 вече свикнах да гледам снимки на кенефи
Варненските заплати е относително с колко са се качили. Ако сравняваме от преди 5 години да, но не и с ръста на действителната инфлация, камо ли пък с ръста на имотите.
Да,нещо като градска легенда ми се струва това с предлагането на имоти, които са изключително изгодни, пък не са стигнали до пазара. Не казвам, че е невъзможно, но е много малко вероятно и обвързано с огромна доза късмет. Аз също търсих с брокер около половин година (един и същ, не съм го сменяла),  пращаше ми линкове, които и аз самата намирах без чужда помощ.

# 337
  • До морето
Ние също в продължение на година обикаляхме с един и същи брокер, чиято работа беше аз да му пращам линкове, а той да урежда огледи на имотите, които аз съм намерила. А да и веднъж стигнахме до стоп капаро, но се оказа, че имотът е с тежести. Нещо, което сами разбрахме и му казахме на него. Преливахме от пусто в празно, докато един ден не ми писна и не се обадих сама на една обява. Уговорих си оглед, отидох, запознах се с брокерката, която го предлагаше, разказах й какво търся и точно след седмица тя ми се обади с къща, която я няма на пазара, след 3 седмици подписахме предварителен, а след още малко финализирахме сделката. Дори не беше мой брокер, а брокер на продавача, но си свърши работата перфектно.

# 338
Ako ще и на партер да е, или на 5ти етаж без асансьор, цената си е уау и е за хвалене, при положение, че такъв класически апартамент на среден етаж в момемта е с минимум една единица отпред в цената.
Ние също купихме апартамент преди година със същите параметри за 80к, и да, има си недостатъци като последен четвърти етаж без асансьор и малки спални, но съотнесени към цената, сделката беше повече от изгодна. В блока срещу нас аналогични апартаменти бяха обявени за по 200 к. Кой каквото ще да казва, но за мен асансьорното удобството не струва 100 к допълнително.

Не искам да споря ЗА или ПРОТИВ брокерите. За последните 2 - 3 години имаме още 2 сделки с имоти, които открих и купих сама директно от собственик. Но е факт, че понякога брокерите имат много изгодни оферти, до които няма как човек сам да се докопа.
Като пренесеш 150 кв плочки и паркет до 4ти етаж, спалня, кухня, диван и т.н. като пренесеш 5 пъти 5 пълни торби от Кауфланд, като родителите ти дойдат на гости и т.н и т.н тогава ще разбереш колко струва асансьора. Иначе центъра за някои хора е и колхозният пазар и гарата и погребите и какво ли още не.

# 339

Като пренесеш 150 кв плочки и паркет до 4ти етаж, спалня, кухня, диван и т.н. като пренесеш 5 пъти 5 пълни торби от Кауфланд, като родителите ти дойдат на гости и т.н и т.н тогава ще разбереш колко струва асансьора. Иначе центъра за някои хора е и колхозният пазар и гарата и погребите и какво ли още не.
Аз съм с бебе и асансьорът ми е абсолютно необходим, ако искам да изляза на разходка с количката, няма как да нося и нея,и бебето на гръб.

# 340
А ти на 50 като разбереш, че имаш диабет или затлъстяване, защото цял живот си ползвал асансьор, ще разбереш, че катеренето на стълби цена няма.

# 341
А ти на 50 като разбереш, че имаш диабет или затлъстяване, защото цял живот си ползвал асансьор, ще разбереш, че катеренето на стълби цена няма.
Малко сравняваш ябълки с круши, но нейсе. И под секрет да кажа, че диабетът се контролира най-вече посредством хранене. Ако си мислиш, че едно изкачване на стълбите ще ти помогне кой знае колко, смятам, че грешиш.

# 342
Хора в 21 век живеем навсякъде около вас има фитнеси, стадиони, паркове. Не е нужно да изйачвате и слизате по скучните стълби за да сте здрави. Не е истина някои хора как се самизалъгват. Явно като нямаш пари и за месо а ядеш само хляб ще кажеш, че от месото се получава инфаркт а като нямаш пари за кола, че с автобуса се завързват социални контакти.

# 343
  • Варна
Вече ги пренесохме всичките тези неща. Не знам какво си мислиш, пишейки този коментар - че не ми е хрумвало, че ще има неща за пренасяне ли? Grinning Или че нямам родители?  Айде няма нужда да ме просвещаваш в елементарни неща.
Мебели и материали не се носят всеки ден, а веднъж на няколко години. Повечето неща си качихме сами с мъжа ми. Някои неща качих сама, понеже той пътува. Само за плочките и материалите за банята платихме на хамали - към 500 лева. Май е по-малко от 100 000 евро? Rolling Eyes
За бебешка количка имам помещение на партера - нея няма какво да я мъкна до горе. Майка ми не е саката и може да изкачи 4 етажа без да се задъха, а и не идва всеки ден в нас.
Дори отскоро имаме кученце, което си свалям и качвам по 3 пъти на ден на ръце, тъй като е бебе и поради спецификата на породата не бива да слиза по стълби, особено докато расте. 8 килограма е, петък го теглих.
И вече конкретизирах за кой център става дума, няма нужда да ми връщате коментар за други локации.

Освен че не искам да споря ЗА или ПРОТИВ брокерите, също не искам да споря и ЗА или ПРОТИВ асансьора. То е ясно, че е голямо удобство, но лично за мен по-голямо удобство за негова сметка да имам едни 100 000 € спестени в джоба. И независимо от вашето лично мнение по въпроса, тристаен на 80 к в идеален център, па макар и без асансьор, към днешна дата Е изгодна сделка.

Дори да не бях живяла и един ден в този имот и да не бях вложила една стотинка в ремонт, бих могла да го продам на следващия ден с няколко десетки хиляди евра отгоре. Но не желая, защото не е купен за инвестиция, а за лично ползване, тъй като на нас си ни харесва. Имаме и други имоти, та дори и да се инвалидизираме някой ден, няма страшно. Simple Smile

# 344
  • varna
Преди около 2 години на голямата ми  дъщеря й правиха операция на коляното. Около месец и половина беше с патерици. Живеем на третия етаж. Ходеше ежедневно на рехабилитация. Асансьорът се оказа изключително полезен.

Общи условия

Активация на акаунт