Китай - такъв, какъвто го видях

• 8 442
  • 94
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
ElizaFB , да, хубаво беше в Китай - най-вече много различно, дори и от представите ми. Не обърнах внимание на разказа ви за лютото- помислих, че е само даден вид ястие...а тоо всичко е люто Flowers ChiliFlowers ChiliFlowers Chili
Аз избрах esim на betterroaming.com, но не искаше да отвори дори сайта им, докато не дам точка за достъп от китайската карта, докато други хора от групата бяха с esim на airallo.com и като че ли имаха по-малко проблеми.
При плащане с Wechat казваше, че е изтекло времето за отговор(поне това си спомням).
Освен това на някои места alipay изискваше потвърждение на плащането по e-mail- според мен това зависи от приемащата банка(китайската) и тогава или плащахме кеш, или отказвахме покупката. Аз бях регистрирала дебитна карта, а нашите приятели бяха с револют, но на едни и същи места и при нас и при  тях искаше потвърждение. Разликата е, че при револют-а става по-лесно и може и да успееш да се вместиш във времето, преди да откаже плащането.
И другото, което ми направи впечатление за esim е, че върви по-безпроблемно на iphone.

# 31
  • София
Joy Дам, всичко е люто, за съжаление, за мен - недостатъчно. Нямам търпение да отида в Съчуан, за да пробвам истинското китайско люто.

Може би е от компанията, предоставяща esim-а значи, аз бях с Airalo и нямах проблеми. Предполагам, че има шанс и заради нея да се е бавело обработването на плащания с приложенията. Важното е, че приемат кеш търговците, преди аз да замина на много места из нета имаше коментари как отказват, после разбрах от местните, че наистина е било така, но са ги принудили да приемат.

# 32
Привет!
Събирам информация за пътуване до Китай, но особеното е, че ще пътува група от 25 деца. Едно от основните ми притеснения е разплащането. Намерих противоречива информация за дебитните и кредитните карти. Някои от пътувалите твърдят, че не са имали проблем, други напротив - никъде не са могли да плащат с карти. Предвид това, че са деца, картите няма да се ползват активно, а по-скоро за всеки случай. Ако въобще могат да се ползват. Не съм сигурна, че в случая са приложими WeChat и Alipay, така че търся друг вариант.
Вече получихме полу на шега, полу на истина съвет, да тръгнат от България с почти празни куфари, защото там било много евтино и ще се изкушат да си купят много неща. И ако е така, се чудя дали няма да свършат парите  още на втория-третия ден Grinning Надявам се поне да нямат проблем с плащането в брой, когато си купуват вода или в моловете и в сувенирните магазини.
Всички родители сме се разбрали да им дадем еднаква сума юани - равностойността на 200 лв., които ще са им за 8 дни. Пак черпихме инфо от вече пътували за сумата. Честно казано ни беше трудно да си представим, че ще им стигнат, но след като навсякъде чета, че е доста по-евтино, вече съм по-склонна да повярвам.

Сещате ли се за някакви съвети относно пари, интернет, комуникация, други специфики, които ние като родители да предвидим, за да сме по-спокойни и пътуването да е безпроблемно?

# 33
  • София
Мaрги, на каква възраст са децата?

Приложенията могат да се инсталират на техните телефони с данните и картите на родителите им, защото се налага да се прави потвърждение на личните данни - приложенията не могат да се ползват от непълнолетни. Дебитни и кредитни карти, които не са издадени в Китай приемат на МНОГO малко места - по-често в молове. Наскоро са започнали да ги приемат и за някои забележителности, но иначе много, много трудно ще намерите някъде, където да платите само с карта.

200 лв за 8 дена са малко, колкото и да е евтино. По-скоро го смятайте като в България, за да няма неприятни изненади. Бих предложила да имат по 50 лв на ден, тоест - 400 за цялото пътуване.  

Скрит текст:
През 90-те мен така ме пратиха в Гърция с пари по сметки на ходили там и не ми стигнаха, защото бяхме забравили да сметнем, че ще купувам сувенири.

Кеш приемат, но може да нямат да върнат ресто ако са едри банкнотите, затова оттук обменете по-дребни банкноти (в Тавекс успях да си взема юани с номинал 5 и 10). Храната е по-евтина, освен ако не взимат неща от хипстърски заведения (все едно тук да влязат в Неделя или Старбъкс) - там цените са като у нас, 4-5 лв за напитка. Дрехи и стоки по моловете са като при нас. Доколкото знам имат някакъв данък за луксозни стоки. Улична храна, ресторанти и обикновени магазини са по-евтини, сувенирите са много евтини.

За куфарите потвърждавам - отидох с около 20 кг, върнах се с 55 и допълнителен куфар. А уж основно купих сувенири и храна за пробване. Буквално бях като дете на панаир.

Интернет - които деца имат телефони, които поддържат esim- нека им се инсталират - засега явно Holafly и Airalo се държат добре и блокираните приложения работят. Които нямат - да им се вземе VPN за телефоните. Astrill работи добре. По принцип се води, че ако сте в роуминг, приложенията също ще работят, но аз лично не съм го тествала, защото нашият роуминг там е много неизгоден.

Комуникация - 100% трябва да имате приложение за превод тип Google Translate, Translator на Майкрософт работи добре там (тъй като Гугъл е забранен и ако нямате esim/VPN). Местните също ползват техните приложения, когато трябва да си комуникират с вас. В големите градове все повече хора говорят някакъв английски, останалото е жестове, сочене, показване на снимки и т.н. Но местните са много отзивчиви.

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 22:41 от ElzaFB

# 34
ElzaFB, много благодаря!
Децата са тийнове на възраст от 13 до 16 г. Не са толкова малки и безпомощни, но някои от тях не са пътували в чужбина без родители, а и това е толкова различна откъм култура, порядки и организация страна, че предполагам, че и някои възрастни биха се ошашавили, какво остава за деца. А може би ги мислим прекалено, не знам Grinning

За парите - със сигурност е по-добре да имат достатъчно, вместо да се чудят какво да правят ако свършат. Те имат осигурени храна и транспорт, но предполагам, че от любопитство ще искат да пробват нещо и извън хотела, така че наистина е добре да преосмислим джобните.

Явно трябва по-сериозно да се заемем с приложенията и картите, защото повечето родители разчитат, че картовите разплащания са лесни и достъпни, както в Европа. Аз се притеснявам, че там няма да се справят с qr кодовете, че няма да разберат какво трябва да направят, но все пак ще има ръководител с тях, все се надявам да успеят.

# 35
  • София
ElzaFB, много благодаря!
Децата са тийнове на възраст от 13 до 16 г. Не са толкова малки и безпомощни, но някои от тях не са пътували в чужбина без родители, а и това е толкова различна откъм култура, порядки и организация страна, че предполагам, че и някои възрастни биха се ошашавили, какво остава за деца. А може би ги мислим прекалено, не знам Grinning

За парите - със сигурност е по-добре да имат достатъчно, вместо да се чудят какво да правят ако свършат. Те имат осигурени храна и транспорт, но предполагам, че от любопитство ще искат да пробват нещо и извън хотела, така че наистина е добре да преосмислим джобните.

Явно трябва по-сериозно да се заемем с приложенията и картите, защото повечето родители разчитат, че картовите разплащания са лесни и достъпни, както в Европа. Аз се притеснявам, че там няма да се справят с qr кодовете, че няма да разберат какво трябва да направят, но все пак ще има ръководител с тях, все се надявам да успеят.

О, аз питах за възрастта по-скоро заради телефоните. Тийновете са много по-оправни от възрастните.

В никакъв случай не разчитайте на международни карти! Аз лично мисля, че видях знака за плащане директно с карта само на 2-3 места. Китайците тази година започнаха много подобрения за международните туристи, но има още какво да се прави. Кеш си е перфектно! На много места можете да прочетете, че никъде не се приемал кеш, че без приложенията не можеш да платиш - не е така! Може би съм писала по-напред в темата - преди наистина са се опитвали търговците да отказват, но много местни хора не могат да се разплащат с приложенията и сега ги следят по-отблизо. Единственият проблем може да е да нямат да върнат, защото почти никой не плаща кеш. Затова дребните банкноти ви решават проблемите.

WeChat и Alipay (приложенията за плащане) са на английски, оправянето с QR кода е много лесно, стига банката-издател на картата да не създава проблем като иска допълнителна авторизация. Не мисля, че ще има проблем ако е регистрирано на името на родителя, но ще взема да питам в една международна група за пътувания в Китай.

За приложенията обаче трябва интернет. Затова най-добре е да проверите с родителите как да ползват децата интернет. И по принцип за комуникация и с вкъщи, и там, е най-добре да се подсигури достъпът им до интернет - да си проверят чии телефони поддържат esim, ако някой няма, да им се инсталира VPN - този, който съм написала със сигурност работи в Китай, защото много от известните не са добри там, като NordVPN, например.

Самите приложения са на английски,

# 36
  • Варна
Привет!
Събирам информация за пътуване до Китай, но особеното е, че ще пътува група от 25 деца. Едно от основните ми притеснения е разплащането. Намерих противоречива информация за дебитните и кредитните карти. Някои от пътувалите твърдят, че не са имали проблем, други напротив - никъде не са могли да плащат с карти. Предвид това, че са деца, картите няма да се ползват активно, а по-скоро за всеки случай. Ако въобще могат да се ползват. Не съм сигурна, че в случая са приложими WeChat и Alipay, така че търся друг вариант.
Вече получихме полу на шега, полу на истина съвет, да тръгнат от България с почти празни куфари, защото там било много евтино и ще се изкушат да си купят много неща. И ако е така, се чудя дали няма да свършат парите  още на втория-третия ден Grinning Надявам се поне да нямат проблем с плащането в брой, когато си купуват вода или в моловете и в сувенирните магазини.
Всички родители сме се разбрали да им дадем еднаква сума юани - равностойността на 200 лв., които ще са им за 8 дни. Пак черпихме инфо от вече пътували за сумата. Честно казано ни беше трудно да си представим, че ще им стигнат, но след като навсякъде чета, че е доста по-евтино, вече съм по-склонна да повярвам.

Сещате ли се за някакви съвети относно пари, интернет, комуникация, други специфики, които ние като родители да предвидим, за да сме по-спокойни и пътуването да е безпроблемно?
Марги, този, който ви дава съвет, че е много по- евтино ходил ли е или само е чувал? Да, права е ElizaFB, че храната и сувенирите са евтини, но повярвайте ми(поне от това,което успях да видя) всички дрънкулки и дрехи тук са по-евтини.
Вие най-вероятно ще ходите по забележителности, а там един сладолед е 25 йоана (6,50 лв), водата е 5 йоана(1,30лв), кафето почти навсякъде е 35-40 йоана(10,40 лв). Безалкохолно не пия, но мисля че 15 (3,9лв) видях някъде. На всички места много искат да ти пробутат едни чаши за чай, в които като сипеш нещо топло и картинката се сменя... голям кич за мен, а и тук ги има мисля по магазините за левче. Там са 150 йоана(39лв!!!), ама за нас специално имало отстъпка 120(31,20лв).
С Алипей, мисля че децата ще се оправят. Първата иконка от менюто е да сканираш QR кода на търговеца и ти си вкарваш сумата, която трябва да платиш, а вторият вариант е втората иконка - там се показва вашият QR код и търговецят го сканира, но е хубаво преди това да проверите колко пари ви искат.  Карти на много малко места приемат - в супермаркети, в магазини в мола и на кораба (имахме круиз по река Ян Дзъ).
За инертнета съвета ми е да вземете за ръководителите от техните карти за интернет, но не от летището, защото там са по-скъпи и имат и разговори (само с Китайски номера). Нашата екскурзоводка ни заведе, след като излязохме от градините на Ю Юан (Шанхай) - отсреща има нещо като МОЛ, на подземния етаж една малка книжарничка. Сканират паспорта и срещу 200 йоана(52лв.) получаваш 10ГБ интернет. Съветът ми е, който ползва такава карта от настройките на телефона да спре повечето приложения да не използват мобилни данни - ще видите колко са много, а повечето не ви трябват там.  Този интернет може да го споделяте с телефоните, които не поддържат есим. Примерно да пуснете точка за достъп за 5-10 мин и да напишат децата на родителите си, че са добре. Хубаво е всички тези телефони също да настроят приложенията да не използват мобилни данни. Гласовите разговори бързо изчерпват интернета.
Също така се запасете с лекарства за стомашно-чревни разстройства. Дори и да ви е осигурена храната- китайската кухня е особена. Използват много подправки, които са странни за нашите вкусове. Хляб има само на закуска и той най-често е блудкаво сладникав. Дори в супермаркетите това, което изглежда като хляб е нещо като несладък козунак.
И последен съвет - чантички на кръста или нещо удобно, което да събира паспорта. Много често се налага да се показва. Нашият екскурзовод казваше: Няма паспорт - няма разходка в Китай.
Извинете ме за дългият пост, но много бих искала да помогна.

# 37
Минавам да дам малко обратна информация по въпросите, които мен ме притесняваха най-много.
Дъщеря ми е седми ден в Тянджин, на около 100 км от Пекин и черпя инфо от нея, въпреки че вероятно нещата са по-различни, когато става дума за организирана група деца, които винаги са придружавани от няколко китайци.
Телефонът ѝ поддържа еsim, така че с мобилните данни се справихме лесно. По съвет на ElzaFB си инсталира Airalo и VPN. Купи си 5 ГБ, които ѝ стигнаха за 5 дни Simple Smile Няма никакъв проблем с обичайните приложения, които ползва. Качва сторита в Инстаграм, водим видеоразговори във Вайбър, изпраща клипчета по Скайп, въобще връзката е безпроблемна по всяко време и на всяко място. Каза, че не може да ползва wi-fi, за разлика от другите в групата, които не са предплатили за мобилни данни. От страх да не стане някакво объркване и да не се натрупа голяма сметка, спрях роуминга, за да е прекъсната връзката с БГ оператора.
За плащането в магазините - плащат навсякъде в брой. Тези, които са пробвали с банкова карта, не са успели. Пак по съвет на ElzaFB регистрирахме карта в Alipay, но за сега не ѝ се е налагало да плаща така. Другите родители не се съгласиха да регистрират карта в приложението, така че нямам информация за този способ на плащане. Дъщеря ми сподели, че в магазините в Тянджин, в които са ги завели, цените са по-високи, отколкото в България и почти всички са си купили само по няколко дреболии. Тепърва им престои престой в Пекин, може би там нещата ще са по-различни.
По отношение на банковите карти - за всеки случай уведомих банката издател, за периода, в който картата ще се ползва в Китай, защото има риск да я блокират ако заподозрат неправомерна активност на хиляди км от България.
Другото, което много я е впечатлило е, че никой не говори английски, освен техните придружители, които са от екипа на организаторите. Дори на рецепцията на хотела, който е голям 30-етажен, служителите не разбират английски. Иначе хората били страшно мили и усмихнати и навсякъде ги посрещали като скъпи гости. Посетили са начално училище и децата страшно много им се радвали и ги прегръщали непрекъснато. Въобще хората са чудесни, но комуникацията не е възможна.
Това е за момента. Ако има нещо по-различно в Пекин, ще пиша пак.

# 38
  • София
Много благодаря за споделената информация. Чета и си записвам защото ми предстои пътуване до Шанхай и Пекин - организирано ще е, но ми се иска да съм подготвена.
Мисля да взема есим за да съм спокойна и сега гледам има ли други провайдъри, колко ще ми е необходимо като големина на пакета и как въобще се инсталира и действа с тази есим.
Може би последния въпрос най ме притеснява, за да не взема да включа данни и да стане беля.
Може ли есим да се използва ако съм в самолетен режим или трябва да се обадя на оператора да ми спре роуминга?
Също кой тип преходници за контактите да си взема?

# 39
  • София
Най-известните esim са Airalo и Holafly. Проверете дали телефонът поддържа esim, защото не всички модели имат опцията.

Аз си бях взела 20 GB за 8 дена, изхабих май половината, не помня точно вече. Но аз бях нон стоп в интернет - карти, плащания, чатове, качвах видеа в социалните, видео разговори, даже си гледах Нетфликс. Не съм ползвала wi-fi в хотелите, защото ми трябваше ВПН за нашите социални мрежи и чатове.

Обикновената сим карта се изключва през софтуера на телефона. Даже като се купи esim, изпращат описание как да се направи това за различните операционни системи. Аз лично даже не включих данните в роуминг на нашите - прекалено скъпо ми беше това, което предлагаха. Няма нужда да звъните на оператор, вижте в гугъл как се изключва роуминга през операционната система.

За контактите - повечето са тип А и I. Аз ползвам един универсален адаптер за цял свят:

https://praktiker.bg/bg/Razkloniteli-i-adapteri/UNIVERSALEN-ADAP … INBERGER/p/451705

Последна редакция: ср, 30 окт 2024, 23:24 от ElzaFB

# 40
  • София
Много благодаря за информацията Simple Smile

За щастие телефона поддържа е-сим, така че ще си взема от айрало.
Летим след седмица и треската ме тресе вече Simple Smile

# 41
  • София
Приятно изкарване! Китай е невероятен!

В интернет се намират и кодове за отстъпка за Airalo. Аз си бях намерила в гугъл някакви за първа поръчка, за не знам си какво, та ми излезе доста по-евтино картата.

# 42
Виждам, Китай на чело на новия световен ред с всичките му прелестти, предполагам, че съюзниците ще му помогнат и незнам да се радвам ли или да се натъжавам?!!?!!?

# 43
Здравейте! Може ли да ми кажете колко време приблизително отнема издаването на виза за Китай? Не успях да се свържа по телефон, в сайта им пише, че първо трябва да попълня онлайн форма, която все пак трябва да се представи и на хартиен носител, работят само два дни в седмицата за по няколко часа. Аз евентуално ще пътувам до Шанхай за около 10 дни в първата половина на декември. Нямам никаква подготовка откъм информация, защото не е предварително планирано пътуване, а възникнала възможност да отида сега, тъй като съпруга ми по работа ще бъде в Шанхай до края на годината.

# 44
  • София
Здравейте! Може ли да ми кажете колко време приблизително отнема издаването на виза за Китай? Не успях да се свържа по телефон, в сайта им пише, че първо трябва да попълня онлайн форма, която все пак трябва да се представи и на хартиен носител, работят само два дни в седмицата за по няколко часа. Аз евентуално ще пътувам до Шанхай за около 10 дни в първата половина на декември. Нямам никаква подготовка откъм информация, защото не е предварително планирано пътуване, а възникнала възможност да отида сега, тъй като съпруга ми по работа ще бъде в Шанхай до края на годината.

Попълва се онлайн формата, после с набора документи се отива пред посолството - колкото се може по-рано сутрин. Казвали са ми, че понякога в 7 сутринта вече има големи опашки. Аз ходих миналата година края на декември и нямаше никой - бях първа, до 9 се събраха само 10-тина човека. Иначе има експресно издаване на всички видове визи. Това е от сайта на посолството:

4. Време за обработка и такси

Време за обработка

Стандартна услуга: 5 работни дни

Експресна услуга: 2-3 работни дни

http://bg.china-embassy.gov.cn/bjly/lsyw/fhqz/202311/t20231116_11181922.htm

Аз си доплатих тогава за експресна услуга и чаках само два работни дни, за да я получа - реално вторник подадох, казаха ми да отида в четвъртък да си взема паспорта.

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 17:41 от ElzaFB

Общи условия

Активация на акаунт