Детето ми не иска да говори български!

• 9 722
  • 124
  •   1
Отговори
# 120
Въпрос на уважение е пред неговите приятели, предполагам немско говорящи, да се обръщаш към детето на немски. ,

# 121
  • SF
Неее, едва ли. Притеснява се от това, че е различен. Като пораснат с брат си ще се правят на интересни като си говорят на български пред други хора.
Чаааак след това ще се сетят, че не е прилично, ако и двамата цзнаят немски, а никой друг не говори техния език.

# 122
И аз мисля, че баткото просто иска да се вписва и да е като другите. Никак не е лесно да си дете! Децата са жестоки, заклеймяват, подиграват се, изолират, правят някого аутсайдер.
На твое място бих се съобразила и бих говорила немски пред приятелчетата, а "копането" - в другото време.
Моите уважения за настойчивостта ти. Темата ме засяга болезнено, но в моя случай решение няма.

# 123
Между другото, аз познавам деца, при които само един родител е българин, не са ходили почти в България, не са ходили на българско училище, говорят няколко езика, и , въпреки това, говорят приличен български. Правят грешки, търсят думи, но говорят. Мисля, че майката говори с тях САМО на български и им пуска редовно български филмчета. Но децата не четат и не пишат на български, не ги е учила. Явно много зависи от детето.
Аз съм съгласна, че не е възпитано да говоря на български пред приятелчето му и ще го избягвам, но и аз не мисля, че заради това той изпадна чак в истерия. Има някакъв срам. Сега сме се разбрали, че с приятелчето му всички само на немски ще говорим, но, когато сме сами- на български. И все пак, и аз не искам да натискам, защото насила може да развие негативни емоции.
Аз много съм пътувала като дете с родителите ми, живяла съм в различни държави, но понеже и двамата са българи и България е била вкъщи, никога не съм имала подобни кризи на идентичността. Децата ми са от смесен брак и явно им е много по-трудно да се ориентират какви са, кои са.

# 124
  • Манчестър
С моето дете комуникацията ми винаги е била на български език. Единствените случай на английски са, ако около нас има хора, които не разбират български , вкл.и неговите приятели.
То е и уважение към чуждите деца.

Общи условия

Активация на акаунт