“Дяволското гърло 2“ - “Есента на демона“ - нов сезон по НОВА ТВ - Тема№3

• 38 735
  • 760
  •   1
Отговори
# 465
За мен целият сезон е опетняващ исторически обекти, църкви, институции, длъжности. Да ок, художествена измислица, но къде свършва реалното и къде почва измислицата. При положение, че градът, обектите, сградите са  представени като реалните, остава на зрителя да си тълкува кое е измислица и кое не.

На мен не ми се струва опетняващ в този смисъл, то иначе всички градове и места, които виждаме в криминалните филми, или сериали ще са опетнени.

Аз виждам проблем в липсата на оригиналност, клишираната проблематика и представянето и, нещо, което го нямаше в първия филм, тъй като там нещата бяха навързани около автентично травматично събитие от близкото ни минало, в което всеки може да се припознае, като свидетел на периода, или да научи повече, ако е бил твърде млад, за да го помни. Това придаде на историята необходимия трагизъм,  та да направи действията на злодея достатъчно интересни.

Тука всичко е изкопирано от много по-добри оригинали, до голяма степен и те вече станали досадни, демонологията не ме интригувва толкова, та да проверя вярна ли е и според какво, няма нищо чисто национално - освен тази нишка с хомосексуалността и  богомилите, но тя,  макар и вярна, пък е поднесена  по начин, който много чувствителни зрители биха намерили за оскърбителен.

Като цяло, за мен, не са налучкали верния тон с историята и са изхабили потенциала на Търново, аз не виждам Царевград Търнов, а някаква имитация на Дан Браун, или Седем. Това не значи, че няма да го изгледам с интерес, ще си го изгледам и доста неща ми харесват, пък и може нататък историята да се навърже по-добре.

Ще си позволя да препоръчам нещо по-интересно с подобна тематика, което повечето сигурно знаете, но само като пример го давам, макар че и там филмът се беше получил  с доста недостатъци, "Стъклената река"

https://azcheta.com/staklenata-reka-emil-andreev/

https://bnt.bg/bg/a/staklenata-reka

Последна редакция: пт, 29 мар 2024, 14:56 от Iris04

# 466
  • София
Он лайн не може да се учи латински, още по-малко старо латински 😉

Богомилите са в основата на катарите -> калвинисти, лютерани и т.н. Не всички българи са били богомили. Не само католиците са ги мразели - Православието - също.  Василий II тръгва на война срещу богомилството, затова така жестоко ослепява българската войска…Богомилството е ерес, както и католицизмът е ерес за православието 😉. Разделението им е главно по политически причини, а Filioque-то е един предтекст. Както и създаването на Англиканската църква от Хенри VIII./ Което пък ми напомня за казаното от Аспарух в “Предречено от Пагане”: От утре нататък с Тангра ще разговарям само аз! 😉

Но нека не се “газираме” излишно 😃

# 467
Богомилството, по време на соц образовdнието беше въздигано в нещо като култ поради своето  противиопоставяне на държавата и църквата, които марксистката историография разглеждаше като подтиснически институции. В по-ново време  този ореол е силно избледнял и се отчита деструктивната му роля по отношение на институциите, както и  провокативния характер на ритуалите, които от един средновековен човек, много ясно, се виждат сато развратни и содомитски.

Но нищо от това не е добре обяснено в сериала, пък и, честно казано, не му е там мястото по този начин. Един не особено добър сериал няма как да разруши образователни парадигми на цяло посколение,  а само ще подразни.

# 468
Ами те нашите историци от близкото минало пък са раболепни и продажни били спрямо великите сили. Даже усещам същото нещо и в нашия професор във филма. С такава гордост разказа всичко. Българското самосъзнание витае само като една умряла идея, някъде заровена в книги и знание за уж старо величие. Досущ като мъртавата вяра в догмите на християнството, която не се живее, а само се рзсъждава и философства за нея.

Iris, фактите за богомилството не са на страната на това твърдение, не съм съгласна. Чисто любителски следя темата от 10 години и за това време по нея са се изказали няколко десетки, ако не и стотина нови историци и изследователи. Много неща от официалната доктрина просто не са верни.

Последният ми пример за това:

https://youtu.be/uK9cZc6kRRA?si=NXw95ukMf_BhOMDy

Последна редакция: пт, 29 мар 2024, 15:03 от Mama2288

# 469
Аз си мисля, че следващият убит ще е Тороманов, съдия, адвокат и полицай е логична последователност. Той е корумпиран  и прелюбодеец.
Някакви статии в гgoogle не доказват истинността на нищо, особено някакви скорошни изтоници. В Гугъл можеш да намериш статии в подкрепа на всяка теза. Наумовски с голям кеф каза тези думи за значението на булгарус, пролича си, че е македонец.

Последна редакция: пт, 29 мар 2024, 15:12 от bonbonka6

# 470
  • Галифрей
Да съгласна съм,според мен сценаристите са си го изсмукали от пръстите. Не са направили правилно проучване, харесали са си едни статии от нета. Поне да бяха използвали исторически консултанти.
Ей сега го гулнах Тони, роден в Сидни  да македонец е. Смесеница и има и български корени.
Иначе много хубава дикция има въобще не усетих диалект.

# 471
Една прогноза и от мен: ако приемем, че е Дора убиеца, идеята ще е да остави Миа за последна, като виновна за смъртта на брат и, в същото време да се гърчи през цялото време как не може да разгдае кой стои зад това. Има нещо много съмнително как не се трогна от изчезването на пробите, а и е свикнала с мъртъвци. Само Филип много я изненада с тази си акция към нея и я пообърка със своята персона.

Като цяло ми се струва трудна работа за една сама жена, но кой знае...

# 472
  • Галифрей
Интересно добре, ако е тя как ще има силата да ги извърши всички тези убийства? Тя е клечка,като я гледам тя не може да вдигне 6 кила торба. Ако беше толкова силна щеше сама да се справи с Тошко.
Странна птица е но не е толкова жестока.

# 473
  • Washington,USA
Интересно добре, ако е тя как ще има силата да ги извърши всички тези убийства? Тя е клечка,като я гледам тя не може да вдигне 6 кила торба. Ако беше толкова силна щеше сама да се справи с Тошко.
Странна птица е но не е толкова жестока.

Може би е знаела, че Тошко нищо няма да направи. Те такива убийци са умни и досетливи.
И аз не мисля, че е тя.

# 474
Аз просто си експериментирам с една хипотеза. Ако бях убедена, че е Дора, бих го написала. Ясно е, че искат да ни изненадат и да ни заблудят, затова си човъркам в една вероятност. Дора няма да е типа убиец за удоволствие, а наистина да дава възмездие. Може би може да осъществи нещо само ако го е планирала детайлно, но изненадана, си е просто една жена. Освен това беше на работното си място и не знам доколко би приложила хватки. Много ми е съмнително обаче как се е докопала до адвоката, как ли му е всяла страх, за да го докара в капана.

И на мен не ми е реалистично, но образите на другите засега ги изключвам, защото не намирам мотиви.

# 475
Трябва да е някой як мъж за да може да подреди така адвоката, дори и с помощта на скрипец.

# 476
Според мен убиецът е Дора. Служи си с лявата ръка (сцената в коридора на болницата когато благодари на Миа, а Филип и подари патрончето с алкохол). Та същото това патронче го надигна именно с лявата ръка. Също така Дора отлично познава анатомията на човешкото тяло. Изключително умна е и не е проблем за нея да си служи с всякакви "мъртви" езици. Използва подемни механизми с лекота. Но най-важния почерк е драмата и показността на убийствата, както и невъобразимата жестокост - все особености на женската психика. Напр. от къде знаеше Дора колко време се е мъчил преди смъртта адвокат Смилев ако не е наблюдавала отблизо? И как така разбра за изчезналите проби от управлението? Също така мисля че Илчев и помага, но не съзнателно. Илчев гледаше някакъв клип сниман през нощта когато жената на Смилев беше в кабинета на Тороманов, и бързо затвори когато някой погледна какво прави, и се престори че пише нещо в телефона си. Ще е интересно да разберем мотивът за зверствата.

# 477
Дора е лекар, клела се е, не е убиец изверг и садист тя.

# 478
  • Street of Dreams
Друго, което дразни в цялата работа е перспективата, от която се гледат нещата - откъм Запада. Именно те в тяхното невежество са правили такива заключения и митове че българите еди какво си - в нашата култура и история не ми е известно нищо подобно. За "провокативния характер на ритуалите(богомилските), които от един средновековен човек, много ясно, се виждат сато развратни и содомитски" за първи път чувам от Ирис - може ли пример?
И на цялото това отгоре звучи американска кънтри/госпъл/народна музика (God's Gonna Cut You Down). Насред бг традиционна и комунистическа архитектура и бит.

Толкова ли нямаме митология, фолклор, легенди за змейове и веди, типични обичаи, православно християнство, но от наша перспектива - на които да се изгради български филм - не какво някой някъде казал, мислел или написал (на старолатински, хаха) за българите. Трудно ми е да си представя, че български убиец би се мотивирал от това.

# 479
Аз си мисля, че убиецът е пострадал или се е отвратил от правосъдната система, която е пуснала на свобода виновника и сега отмъщава на всички замесени в делото фарс.

Общи условия

Активация на акаунт