Изследване на ХОРМОНИ – 27 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 41 651
  • 736
  •   1
Отговори
# 375
Денис, благодаря ти за скъпоценната яснота и новости в медицинската практика, с които ни озаряваш! Да разбирам ли, че при правилно хранене за ИР, инсулинът и глюкозата могат да са лъжливо в норма (дори при ОГГТ) и да я прикриват, но тя отново да трябва да се лекува медикаментозно, а не само чрез диета?

# 376
  • София
Денис, благодаря ти за времето което отделяш и съветите които даваш💐 Витамините ми отне доста време докато отлепя долната граница и то благодарение на съветите тук във форума. Кръвна захар и ИР изследвах защото напоследък изпитвам нетипичен за мен  глад за сладки неща.
За глада за сладко - ако причината не е ИР, може да са: грешки в храненето, напр. ако приемаш повече въглехидрат (КЗ играе и не е много стабилна, а с по-големи пикове и спадове), дефицит на желязо ( при теб има лек дефицит), вит. Д ( при теб е Ок.) , ниски нива на магнезий, хормонален дисбаланс, Хипофункция на ЩЖ ( при теб има), стрес, високи нива на кортизол, нисък прием на ккал. и протеин и т.н. кандидоза...ниски нива на серотонина (чисто какао помага)... навик ( с кафето хапваш бисквита ... и след време, не можеш да си пиеш кафето без тази бисквита Simple Smile ) и т.н.
Като кофактори, които участват в различни метаболитни процеси, могат да помогнат: вит. С, вит. В-комплекс, хром, цинк (подпомагат конвертирането на триптофана в серотонин), от полза може да са още канела, глутамин и т.н.

Денис, благодаря ти за скъпоценната яснота и новости в медицинската практика, с които ни озаряваш! Да разбирам ли, че при правилно хранене за ИР, инсулинът и глюкозата могат да са лъжливо в норма (дори при ОГГТ) и да я прикриват, но тя отново да трябва да се лекува медикаментозно, а не само чрез диета?
Благодаря за милите думи Hug
ИР не се лекува, а само се контролира, основно чрез храненето. Ако е по-лека степен - с храна, спорт, поддържане на здравословно тегло, добавки и т.н., показателите ,Инсулин и КЗ ще са Ок., но при обременяване с глюкоза, ще си покажат ИР.
При по-тежките степени на ИР, със затлъстяване, различно негативно отражения по органи и системи (проблем с очите, ССЗ/високи нива на холестерол, стеатоза и т.н.) се налага и медикаментозна терапия.

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 21:11 от denis©

# 377
  • Варна
Определено допускам грешки в храненето щом бисквитката я изяждам даже преди кафето. Ще се постарая да променя някои вредни навици. Благодаря ти🌹

# 378
Здравейте, момичета! Здравей, Денис😊 Да помоля да погледнеш и новите ми изследвания направени на 21 ден от МЦ, жена на 34г.
Скрит текст:
П. С. прилагам и предното изследване, което показва, че FSH И Е2 са високи и е възможно да има киста, ЗФ. Предстои ми да отида на Аг преглед.
Скрит текст:
П. С. 2 —вит. Д е над горна граница, понеже го спрях 5 дена преди изследването.
Здравей!
ТСХ е висок, Т4 нисък - показва Хипофункция на ЩЖ.
Феритинът може да е по-висок - наблегни на храни богати на желязо.
Вит. Д е висок - след 2-3 седмици, би трябвало да покаже какви са реалните нива.
Инсулин и КЗ са Ок., не показват ИР - дано да е така, защото не винаги НОМА индекса я показва, особено ако храненето е изчистено и подходящо за ИР.
В12 е малко висок - не е проблем.
Прогестеронът е супер - имало е О.
Най-общо - нищо притеснително, което да не може да се коригира.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря, моля.

Скрит текст:
Има ли отделна тема за хормоните по време на бременност?
Казаха ми само да ги следя и че засега са добре. 9та седмица.
Попитай в темите на бременните, дали има такава тема.

Т3 и Т4 са ниски. Бебето дърпа много от хормона и не ви достига.
Консултирай се с ендокринолог, който работи в/със клиника по репр. медицина ( напр. Щерев, Надежда...)
Провери за дефицити - В12, ФК, вит. Д, Цинк, Мед, Селен, т.н. Железен панел.

Прогестеронът е супер.
Лека и спокойна бременност ...и ще чакам да споделиш какво е мнението на Ендокринолога, моля.
Не се притеснявай, не е страшно, още повече, че ще вземеш мерки навреме.
Днес бях при репродуктивен АГ, ендокринолозите нямат часове. Пия добавка, която съдържа В12, фолиева киселина и йод. Не знам колко ще е показателно изследването им...

# 379
  • София
Скрит текст:
Здравейте, момичета! Здравей, Денис😊 Да помоля да погледнеш и новите ми изследвания направени на 21 ден от МЦ, жена на 34г.
Скрит текст:
П. С. прилагам и предното изследване, което показва, че FSH И Е2 са високи и е възможно да има киста, ЗФ. Предстои ми да отида на Аг преглед.
Скрит текст:
П. С. 2 —вит. Д е над горна граница, понеже го спрях 5 дена преди изследването.
Здравей!
ТСХ е висок, Т4 нисък - показва Хипофункция на ЩЖ.
Феритинът може да е по-висок - наблегни на храни богати на желязо.
Вит. Д е висок - след 2-3 седмици, би трябвало да покаже какви са реалните нива.
Инсулин и КЗ са Ок., не показват ИР - дано да е така, защото не винаги НОМА индекса я показва, особено ако храненето е изчистено и подходящо за ИР.
В12 е малко висок - не е проблем.
Прогестеронът е супер - имало е О.
Най-общо - нищо притеснително, което да не може да се коригира.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря, моля.

Скрит текст:
Има ли отделна тема за хормоните по време на бременност?
Казаха ми само да ги следя и че засега са добре. 9та седмица.
Попитай в темите на бременните, дали има такава тема.

Т3 и Т4 са ниски. Бебето дърпа много от хормона и не ви достига.
Консултирай се с ендокринолог, който работи в/със клиника по репр. медицина ( напр. Щерев, Надежда...)
Провери за дефицити - В12, ФК, вит. Д, Цинк, Мед, Селен, т.н. Железен панел.

Прогестеронът е супер.
Лека и спокойна бременност ...и ще чакам да споделиш какво е мнението на Ендокринолога, моля.
Не се притеснявай, не е страшно, още повече, че ще вземеш мерки навреме.
Днес бях при репродуктивен АГ, ендокринолозите нямат часове. Пия добавка, която съдържа В12, фолиева киселина и йод. Не знам колко ще е показателно изследването им...
Преди изследване, В12 трябва да се спре за поне 20 дни, ФК и йод за 4-5 дни.
Внимавай с йода, че вече няколко момичета си причиниха Хиперфункция на ЩЖ - при теб засега това е малко вероятно, но все пак внимавай. С добавките, винаги имай едно наум - че това, което е посочено на етикета, може и да не е много вярно. Периодично излизат резултати от тестване на добавки, при които се вижда и какви са отклоненията от това, което посочват производителите. Някои продукти дори ги изтеглят от търговската мрежа, като потенциално опасни и това за редовните добавки, не са ментетата.
Най-фрапантния за мен случай беше на НАУ Бета-Каротин - посочена доза 25000IU, a в действителност била 10 пъти по-висока доза.
Най-чести и най-големи са отклоненията при билките с % активно вещество - там винаги са в (-). Посочват %, а действително е 100-ни от %, или почти нищо. Или, мислиш, че пиеш нещо, а то просто - "трева"Simple Smile ( не че тревата не може да е полезна с нещо или вредна - ако е напр. люцерна/по-известна като Алфалфа/Medicago sativa, но това е друга тема).
В тамата за iHerb пускам от време на време подобна информация за такива добавки, но само за тези, които се предлагат в този сайт... макар, че попадам на информация и за други, особено за Амазони-те.
Те приеха да се подписва един договор с търговеца, но той е само за това дали добавката е менте или не, а и той не се подписва от всички, не е задължителен.
Най-общо - внимавай какво, откъде купуваш. Много се учудват и критикуват нашите лекари, че изписват само Вигантол, но как да знаят хората, кой, какво приема и какво се очаква да се получи като ефект. А Вигантолът си е одобрен като лекарствен продукт:
Листовка

# 380
Prenatal Denk е добавката, казаха ми че приема й стимулира синтеза на хормони (хормоните на бременността имаха предвид) и ме е страх да спирам или сменям каквото и да е, поне до 12та седмица. Ако засега хормона е достатъчен за плода, ще изчакам...

# 381
Денис, пила съм Now 25000 Vitamin A, 10 000 Vitamin A и Now Vitamin E 400.
Да разбирам ли, че е по-добре да пия Геритамин от аптеката?

# 382
Аз също пия добавки на Now (вит. Д), даже ми ги препоръча ендокринолог.

# 383
  • София
Денис, пила съм Now 25000 Vitamin A, 10 000 Vitamin A и Now Vitamin E 400.
Да разбирам ли, че е по-добре да пия Геритамин от аптеката?
Става въпрос за определена партида (Бета-Каротин), преди повече от 7-8 г., закупени от сайта iherb.
Предупредиха всеки един, който я беше купил, извиниха се и върнаха парите.
Ако има проблем с дадена добавка, сайтът iHerb предупреждава.
На НАУ се предлагат много ментета, така че не мога да отговоря дали дадена добавка е оригинал или не, респ. дали да се приема или не.
За Геритамин - вит. А е форма ретинол, а с него трябва да се внимава, защото е токсичен, ако се предозира, а вит. Е не е хубава форма... не че и аз не съм го приемала дълги години, когато по аптеките нямаше голям избор.

# 384
Denis, как бих могла да разпозная менте от оригиналните опаковки.

# 385
  • София
Здравейте Денис,
Моля да ме ориентирате в изследванията на детето (на 16 г.). Проблемът е нередовен цикъл (има го от 3 години), но по-скоро скъсен. Най-често идва между 19-23 ден, случвало се е и на 15-ти. Правени са на 4-тия ден от цикъла, протичащ доста оскъдно този път. Предстои да го коментираме с детски гинеколог. Но тъй като не ми се иска да започваме хормонално лечение, какви хр. добавки биха били подходящи в нейния случай? Дъщеря ми е с нормално тегло, спортува, храни се балансирано. Но от известно време започнаха и пъпки по бузите да й излизат. На гин. преглед се видяха нормални яйчници и липса на овулация.
Благодаря много предварително.
Скрит текст:

# 386
  • София
Denis, как бих могла да разпозная менте от оригиналните опаковки.
Много трудно, защото НАУ не предлагат в едни опаковки за САЩ, за Европа в други и т.н. Понякога има разлика и в съдържанието - най-вече, защото в Европа (ЕС) има забрана за много повече елементи, отколкото в САЩ.
Аз пиша на НАУ и ги питам + снимки на етикет, кутия, капс. и т.н.
С тяхна помощ сме засичали много ментета.
Дори ми бяха изпратили мостра на етикет (оригинален) - за печатница ... за да го принтирам и да сравнявам, по тона на цвета, ( всеки цвят/тон си има номер и всяка една печатница може да го установи). Не съм го правила, но мисля, че някъде си пазя файла им Simple Smile
Преди ги питах за всеки "нов" ексклузивен техен представител за БГ ( в БГ си препродават правата, за които се плаща не малко) - той ли е, активен ли е в момента и т.н.... много фирми се смениха и нямам доверие на нито една.
Купувам само от iherb - те доставят директно от НАУ.

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 13:56 от denis©

# 387
Аз си мислех, че като купувам от аптека и всичко е наред.

# 388
а какво им е на българските фармапроизводители?

# 389
Здравейте, на 42 съм, от съвсем скоро следя темата, когато разбрах, че имам проблем с хормоните. Дали е възможно един бърз прочит на резултатите. Края на месеца съм на преглед при репродуктивен специалист. Но до тогава ще полудея. Още миналата година април не ми дойде и ходих на лекар, предизвикахме цикъла с хапчета, резултатите на 2 ри ден от цикъла са:

https://prikachi.net/image/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4% … %B5-06.2023.WhWcn

Лекарката ми каза, че всичко е наред, но да пия овунорм по 1 таблетка за 6 месеца.

Тази година март не ми дойде, ходих на лекар, предизвикахме го пак с хапчета, резултатите са следните:

https://prikachi.net/image/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4% … %D0%B9-2024.Whf2H

https://prikachi.net/image/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4% … %D0%B8-2024.WhBWT

сега през юни пак не ми дойде. С две думи, март ми прескочи април го предизвикахме, май дойде редовно, юни прескочи.

Това което ме озадачи, е че миналата година лекарката каза, че всичко е наред, хормоните са в норма и отговарят за възраста ми- тогава 41 години.
Тази година лекарката (друга)беше категорична, че това е ранна менопауза и мога евентуално да забременея единствено с донорска яйцеклетка. Отидох при друг лекар за консултация, каза много лошо- само с ДЯ. Направи ми впечатление бързината и лекотата с която хвърлиха един погледнха листа с излседванията и издадоха присъдата. Може ли мнение, толкова ли са зле резултатите. Защо миналата година не получих такъв отговор при сходни резултати от изследванията. Благодаря ви предварително Heart

Общи условия

Активация на акаунт