🤰Февруарчета 2025 г. -Тема 3

• 20 580
  • 741
  •   2
Отговори
  • Варна
Добре дошли, бъдещи мами с термин месец Февруари 2025 година!
🤰0⃣2⃣2⃣0⃣2⃣5⃣ 👩🏻🍼
Още няколко седмици и сме във финалният трети триместър– от 24 г.с. до края на бременността, включващ VII, VIII, IX лунарен месец.

Нека попълним анкетата, да видим кой пол преобладава Blue HeartHeartpulse

📍Вместо запис може да споделите правихте ли парти за разкриване на пола и ще правите ли някакво парти, като например baby shower?👶🏻
[/color]

ℹ3-ти триместър на бременността – какво си струва да знаете?
Когато влезете в третия триместър, вашето мъниче тежи средно около килограм. В близко бъдеще то ще расте интензивно, а обиколката на корема ви ще се увеличава с около сантиметър всяка седмица. Третият триместър е моментът, в който трябва да смените гардероба си, защото повечето от дрехите ви преди бременността скоро няма да могат да влязат в употреба.
През третия триместър матката ви се разширява стремглаво и притиска пикочния мехур или диафрагмата – поради това ще усещате повишено налягане върху пикочния мехур и задух при говорене.
През последния триместър детето произвежда много телесни мазнини, а теглото му се увеличава 3 или дори 4 пъти. Тъй като тялото расте, то също има все по-малко пространство за движение - поради което ритниците и движенията му стават по-малко интензивни и по-редки. Въпреки това, трябва да има не по-малко от около 10 такива на час.
Приблизително в средата на третия триместър бебето обръща главата си надолу, благодарение на което коремът пада малко. По-лесно ви е да дишате, но можете да очаквате повече ритници под ребрата.

💁♀Промени в тялото на жената през третия триместър на бременността

Последствието от бързото разширяване на корема и гърдите е разтягането на кожата в тези области. Ето защо може да забележите стрии. През този период особено си струва да се грижите за правилната хидратация и грижа за кожата. През третото тримесечие може да видите и бавно образуваща се кърма в гърдите ви – под формата на отделни жълти капки върху зърната, наречени коластра.

3-ти триместър – диета на бъдещата майка
🍛Менюто в третия триместър на бременността трябва да съдържа точното количество протеини, да покрива нуждата на мазнини, главно от групата на омега-3 и сложни въглехидрати, и да осигурява на бременната жена основни витамини и минерали.

🏃🏻♀Физическа активност през третия триместър на бременността

Нараствайки през третия триместър, коремът причинява леко промяна на центъра на тежестта на тялото. Освен това може да ви е по-трудно да дишате и може да се чувствате по-уморени. Така че, ако преди бременността или в по-ранните й етапи сте се грижили за редовната физическа активност и упражнения, сега ще трябва да свикнете с различен начин на движение, като физическите дейности се заменят с по-подходящи за нуждите и възможностите на тялото.
През третия триместър на бременността упражненията върху топка са благоприятни за облекчаване на гръбначния стълб. Нежни и внимателни упражнения в басейна също са добра идея. В допълнение, можете да изпълнявате клекове, тазови кръгове, катерене на пръсти, повдигане на краката или нежни движения на раменете и упражнения за предмишниците. Въпреки това, упражнения за стягане на коремните мускули не се препоръчват. Винаги наблюдавайте тялото си внимателно и ако някое упражнение причинява дискомфорт, е добре да го спрете.
Третият триместър на бременността е чудесно време да включите дихателни упражнения в дейността си (ако все още не сте го направили). Опитайте се да дишате с диафрагмата, т.е. да поемете дълъг дъх към корема – движението на гръдния кош трябва да бъде минимално. Също така се съсредоточете върху дългите издишвания, които имат релаксиращ и успокояващ ефект върху тялото.

🤰3-ти триместър – симптомите през този етап от бременността

Третият месец може да бъде придружен от различни състояния, типични за този етап от бременността. Например, вагиналното течение през третия триместър може да бъде по-интензивно, в сравнение с предишните месеци. Воднистото вагинално течение е естествено явление, за което не е нужно да се притеснявате - тяхната работа е да предпазват от потенциални инфекции. Ако, от друга страна, кафявото вагинално течение се появи през третия триместър, за вашето собствено спокойствие е най-добре да отидете на гинеколог за преглед - обикновено това е просто физиологичен симптом на предстоящо раждане, но в някои случаи кафявото вагинално течение през третия триместър може да показва например неправилно позициониране на плацентата. Така че е по-добре да се уверите с лекаря, че всичко е наред, за да изчакате спокойно раждането.
Друго заболяване, характерно за третия триместър, е болката в долната част на корема. Лека болка в долната част на корема по време на бременност, през третия триместър, може да е резултат от разхлабване на сухожилията на мускулите на тазовото дъно и не е нужно да се притеснявате за това. Въпреки това, тревожните симптоми през третия триместър на бременността със сигурност включват силна коремна болка и кървене - в такава ситуация се свържете с Вашия лекар възможно най-скоро.
Бързо растящият корем може да натовари областта на долната част на гърба, поради което болките в гърба през третия триместър са едно от заболяванията, от които бъдещите майки най-често се оплакват. За да облекчите тези симптоми, си струва да се грижите за редовната физическа активност, а в края на бременността - да отпуснете гърба.

👩⚕През третия триместър на бременността може да наблюдавате и много други симптоми, като например:
•    повишен апетит и наддаване на тегло,
•    безсъние,
•    Запек
•    Киселини
•    бълбукане в корема,
•    Твърд стомах, т.е. така наречената маточна позиция, и предсказуеми контракции (това са нормални признаци, че тялото се подготвя за раждане).

Линк към Тема 1 https://m.bg-mamma.com/?topic=1666204
Линк към Тема 2 https://m.bg-mamma.com/?topic=1679818

Последна редакция: нд, 01 дек 2024, 19:59 от Daisy_D

# 1
  • България
Записвам с момче 💙

Д-р Павлова първа ни каза на първата фетална. Даже единият доктор миналия месец ни направи снимка на пишлето, че много се показваше.. 😄

Парти не сме правили както е модерно. Просто се събрахме с близките да се почерпим уж по друг повод. Подарихме им дървен плакет с текст за новия член на семейството и снимки от феталната. Много емоционално беше. 💜

Daisy_D, пропуснах.. благодаря за новата тема!

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 00:16 от Lady_Kalinka

# 2
Записвам се с момиче 💖

Ние си имахме вътрешно усещане, че ще е госпожица. Изчаквахме само потвърждение.

Парти за разкриване на пола не сме правили, принципно нито на мен, нито на таткото му допада идеята. Просто казахме на най-близките си.

# 3
Записвам се с близнаци - две момиченца Heart Но си имам вътрешно усещане, че ще са момиче и момче. Изчакваме също за потвърждение. Д-р Виолета Стратиева на първата фетална ни го каза това, но предвид ехографа, едното момиченце позираше на него доста умело, а другото дете се завъртя даже с гръб към нас и така си остана до края на феталната. Мъжът ми направи връзката, че е сигурен за момченце от факта и че не го догледа много обстойно за пола и изцепи, че и то ще е момиче в бързината. Моят АГ Д-р Кръстев беше изричен, че чак при раждането ще разбера пола им, вероятно е прав, но аз на втората фетална съм твърдо решена да задам въпросът на Проф. Марков от Марковс Клиник.
Парти не сме правили за разкриване на пола и подобно на горния коментар единствено казваме на близките си за очакваните резултати от пола на децата ни! Достатъчно емоционално ни действа това!

# 4
Записвам се с младеж. Аз съм вече 24 г.с и 2 дни и съм си доста бременна. Бебчо все по-силно ме рита, доста често болезнено. Хапват ми се супи, месо, готвено, гледам да избягвам всякакъв junk. Започнах малко по-активно с движението, ще видим как ще е.
На 21.10 сме на 3Д/4Д.

Парти за пола правихме още през август. АГ видя, че е момче още в 12 г.с.

Иначе, аз съм вече около 7 кг, като засега са само на корем. Направо от +3 кг, за 2-3 седмици всичко порасна и изведнъж станах +7. Панталоните ми отпреди бременността ми стават (разбира се, без да могат да се закопчаят на корема). Но си задържам вода, краката ми, ако не съм задържала (може би около 2 пъти в месеца Laughing) са фини и тънки, но уви. Имам си и воден целулит. Въобще, ще оправяме работата, като родя. Основно със спорт и режим, надявам се. Стрии нямам още пу-пу.
Проблемите с червата и корема си остават и май ще са си докрая на бременността.
Сега с пълна сила ми започват разни работни събития, срещи, семинари, лекции и направо мъдря какво да нося. Бременни дрехи отказвам хаха Скалъпвам някакви аутфити от офис колекцията отпреди бременността засега, но занапред не знам как ще е. С тъга си гледам фините полички ХС, преди бременността и сама си се чудя как съм си мислела, че съм напълняла, като сама например кг-два. Никога не съм била през живота си такива кг като сега и малко ме тресе депресията, но докрая ще се науча да приемам новото си тяло (надявам се не задълго след раждането ще е ново Grin) Та, така. Изповядах си мъките, това да са ми проблемите с бременността си пожелавам (свързани със суета) - на мен и на другите момичета от темата Simple Smile

Вие как сте с кг и коремите, момичета?

Последна редакция: вт, 15 окт 2024, 02:36 от KPP

# 5
  • Варна
Привет и благодаря за новата тема ! Аз съм вече в 25 г.с от днес, усещам ясно движенията на бебето. Имах обаче един ден , в който го усещах много слабо и рядко, и направо се побърках от притеснения. Случвало ли се е на някоя ? После на другият ден всичко си беше пак ок...
Иначе за кг съм +10-12 кг до момента, стрии- нямам, целулит - определено да. Чувствам се много напомпана, не толкова дебела и вярвам ,че всичко ще се стабилизира бързо след раждането . Simple Smile

# 6
Здравейте, записвам се с момче👶🏻💙
В 23г.с съм и вече нямам търпение да дойде Февруари 🙏☺

# 7
Записвам се, утре ставам 22 гс с малка госпожица в корема, който е бая нараснал. Започнах с ниска плацента, което уби много шансове за спорт и това определено се отрази и на самочувствие, и на всичките ми планове за поддържане на килограмите. Все пак не сме спирали да се разхождаме, а сега, когато в 21 гс на ФМ се видя, че се е вдигнала веднагически започнах пак да тренирам с модификации, разбира се.

И аз никога не съм била дебела освен може би за няколко месеца в пубертета. Преди да забременея бях 51.5 кг на 162 см като в тези кг доста е мускул покрай силовите тренировки. Имах си дупе, плосък корем, релефче, изпъкнали мускулчета... ХС дрешки и аз като КPP, че и понякога се случваше да са ми широки. Grinning Сега съм почти +6 кг (57.3). На ФМ Павлова каза, че са много и трябва да пазя режим без ВХ и какво да се прави, започнах. Тегавко ми е, честно казано, защото сега покрай бременността изобщо не ми се яде месо, а преди бях страшно месояда. И го карам на яйца, млечни, салати всякакви, тиквички, чушки, бобови, такива неща вече седмица. Grinning Майка ми беше направила негърчета оня ден и ни даде да си вземем - само душа около хладилника хаха Grinning Според Павлова е Ок да кача между 8 и 10 кг за бременността като цяло, аз го намирам за дооста сложно предвид, че съм малко след средата и съм с 6 в играта. Grinning Направо го виждам малко вероятно, честно казано, ама поне в +12 да пробвам.

Избрах къде ще раждам стига нещата да не се променят и да имам някакво усложнение - ще пробвам със Зебрите. Чаках да се вдигне плацентата, за да знам, че имам шанс за естествено и веднага записах.

# 8
Здравейте, аз съм в 21г.с. и чакам момченце. Имам момиченце на 1 г. и вчера празнувахме рожден ден Heart такива изказвания за кг от лекар са ми малко странни. С първата бременност качих 15 кг (54 кг 160 см) тоест бях 69. Свалих 6 с раждането, а останалите 8 свалих за три седмици (според мен това е освобождаване на тялото от кръв, лимфа и възстановяване на нормалната циркулация на течности в организма). Последния 1 кг го носих няколко месеца. Вижда ми се много нереално да се качват килограми колкото е бебето с водите, плацентата и гърдите. Освен тях е необходимо и тялото да обслужва тези тъкани. Все пак съм чела че много жени качват по 6-7 кг, Thinking което показва, ще всичко е възможно и всяко тяло работи различно. Така че според мен не се притеснявайте толкова. Във всички калкулатори за кг съм вървяла в нормата на графиката, и във всички учебници пише качване между 10 и 16 кг

Сега започнах от 52 и съм 57 така че вървя по същия начин като с първата бременност.

# 9
Не знам момичета, за колко нормално го приемате, но вие сте бременни, нормално е да качите кг. Аз съм качила +12кг, след като четох тук във форума доста коментари на бъдещи майки за кг, се допитах до моя лекар, остана силно втрещен, че има лекари, а и респективно дами, които точно в този период на дневен ред им е това- спорт, ограничение и прочие. Вие давате живот, като се лишавате от хранителни вещества лишавате и това дете! Наистина не го разбирам.
п.с. Цял живот съм спортувала, спазвала съм здравословен хранителен режим. Започнах бременноста  от 50кг.  Това са някакви кг, които ще свалите след раждането. Не разбирам, защо трябва да създавате комплекси на дами с по-лабилна сметка.

# 10
Здравейте, момичета. Записвам се в темата с първи коментар, макар че от доста време ви следя.
Аз съм в 21 г.с., първа бременност, очакваме момче. Живеем в чужбина и тук нещата са доста по-различни (като цяло не в добра посока, за жалост) в сравнение с България. Малко внимание се обръща на бременните, по "здравна каса" нямаш дори личен гинеколог, а всеки път те преглежда различен, като цяло няма особено информация, да не кажа почти никаква, което допълнително ме стресира. Затова ви чета с удоволствие и правя разни сравнения и се информирам допълнително.

Относно килограмите, аз съм +4.5/5 кг в момента. Изказвания и то от лекар, че трябва да се качат 8 кг, ми се струват скандални. Това важи за жени с BMI над 30, тоест затлъстяване. За жени с нормален индекс на телесната маса препоръчителното е 11-16 кг.
Аз лично не се ограничавам, ям и джънк от време на време (напоследък повече ми се яде и да, знам, че трябва да го контролирам, защото имам и ИР), но не мисля, че бременността е правилното време за спазване на диети. Килограмите се свалят след това, дори и от хора с хормонални проблеми. Аз преди година и половина бях 65 кг при ръст 170, след откриване на ИР и съответно режим и медикамент смъкнах до 53/54 кг преди бременността. Сега си нося дрехи от "дебелия" ми период, единствено тези дънки ми стават и то с копчета за разширяване Joy

# 11
Здравейте! Записвам се с момченце 🩵. В 24 + 3 съм, като термина ми е за 01.02., така че следя и вас и януарската тема. Относно килограмите, аз стартирах 60 кг., 169 см. Никога не съм била дебела и с корем. След доста от стеклите се обстоятелства, до 3ти месец свалих 5 килограма и станах 55. В момента съм отново около 60, като доста често падам и под 60. Не пиша с цел да се хваля, а по-скоро от притеснение, нормално ли е в средата на 6ти месец да не съм качила и килограм? Слава на Бога бебето си наддава с нормални темпове, за разлика от майка му. 😂 Успех на всички и леко бременеене, без контракции! ☺

# 12
  • България

Нараства всеки ден, а и вече съм 22 г.с. + 3 дни. Минахме втората фетална при д-р Павлова и преглед при д-р Ибрям, при който мисля да се следя до края и да родя. Вдъхна ми доверие, разпитваше за всяко нещо, на ехографа няколко пъти се връща да гледа бебчо, наистина много обстоен преглед ми направи. Шийката е добре, но каза, че в моя случай има време да видим секцио или естествено - контрол на захарта, размер на бебчо, дължина на шийката и още няколко фактора.  Бях и на фетална ехокардиография при д-р Маринов, много обстойно огледа сърчицето и е доволен, че е наред. Blue Heart

Нещото, което обсъдих с д-р Павлова и д-р Ибрям са ваксините - за грип и коклуш. Определено препоръчват да се ваксинирам, защото имунитета в този момент е понижен. А и вече ваксините са тестват повече в сравнение с 20години и нямат почти странични ефекти. Ефектът не им е толкова дълготраен като тези, които са ни били като деца, ако е възможно да предпазя бебчо или да му предам защита в първите месеци, защо не..

Вървим няколко дни напред, но бебчо вече е половин кг. И тримата доктори казаха, че е непослушен, крие се, върти се, не дава да му снимат личицето. 😄

От към кг, не се усетих да се меря в началото, но бях около 65кг и сега съм 74кг. Качила съм 1кг от миналия месец, но като цяло гледам разнообразно да се храня - яйца, месо, зеленчуци, картофи, ориз, булгур, ям предимно готвено вкъщи, тук там си позволям по някое малко сладко. Идеята е в премереното количество, не да се прекалява. Wink

А някой татко усеща ли вече бебчо като сложи ръка на корема? Моя се опитва от няколко седмици, но едва преди няколко вечери го усети осезаемо. И рече, че рита бая силно, сега само се шегуваме, че ще е някое боксьорче или футболистче... 😄

# 13
Здравейте, записвам се с розов цвят 🩷!
В 20 +4 съм. Искаше ми се св бременността ми да минава леко и безпроблемно. Понеже бях изключително активен човек, трениращ тежко, силово,даже за състезание мислех да се готвя...та си мислех, че ще мога да продължа със слаби темпове и през бременността. Това едната ти стая вкъщи да е фитнес зала оборудвана с всичко и сега събира прах.
Днес ме изписаха от болница за задържане след контракции. Трябва да ми е по-лек режима. С предна ниска плацента, която се вдига полека нагоре. Шийката преди 10дни беше 42мм
Като цяло от началото се пазя повечко, понеже съм ин витро и вече мисленето ми е изкривено.
Относно килограмите забременях 53, изчистена релефна мускулатура по цялото тяло. Първите трима месец отслабнах с 3кг  сега вече съм 55 долу горе съм добре. Яде ми се всичко вредно 😃

# 14
Таткото от известно време и той усеща бебка. Коментара при нас е, че на майка си приличала. Изобщо не можела да седи на едно място. Вчера ми стана малко смешно, защото докато се обръщах и сменях положението в леглото, нещо не и хареса и ми даде ясен знак да се обърна в по-удобна посока за нея. 😂
Относно храната- хапвам си абсолютно всичко, не се лишавам, не прекалявам. Миналата седмица за първи път откакто съм бременна ми се прияде конкретно нещо- дюнер, принципно преди не съм яла толкова много, просто минах и си взех. 😂

Нараства всеки ден, а и вече съм 22 г.с. + 3 дни. Минахме втората фетална при д-р Павлова и преглед при д-р Ибрям, при който мисля да се следя до края и да родя. Вдъхна ми доверие, разпитваше за всяко нещо, на ехографа няколко пъти се връща да гледа бебчо, наистина много обстоен преглед ми направи. Шийката е добре, но каза, че в моя случай има време да видим секцио или естествено - контрол на захарта, размер на бебчо, дължина на шийката и още няколко фактора.  Бях и на фетална ехокардиография при д-р Маринов, много обстойно огледа сърчицето и е доволен, че е наред. Blue Heart

Нещото, което обсъдих с д-р Павлова и д-р Ибрям са ваксините - за грип и коклуш. Определено препоръчват да се ваксинирам, защото имунитета в този момент е понижен. А и вече ваксините са тестват повече в сравнение с 20години и нямат почти странични ефекти. Ефектът не им е толкова дълготраен като тези, които са ни били като деца, ако е възможно да предпазя бебчо или да му предам защита в първите месеци, защо не..

Вървим няколко дни напред, но бебчо вече е половин кг. И тримата доктори казаха, че е непослушен, крие се, върти се, не дава да му снимат личицето. 😄

От към кг, не се усетих да се меря в началото, но бях около 65кг и сега съм 74кг. Качила съм 1кг от миналия месец, но като цяло гледам разнообразно да се храня - яйца, месо, зеленчуци, картофи, ориз, булгур, ям предимно готвено вкъщи, тук там си позволям по някое малко сладко. Идеята е в премереното количество, не да се прекалява. Wink

А някой татко усеща ли вече бебчо като сложи ръка на корема? Моя се опитва от няколко седмици, но едва преди няколко вечери го усети осезаемо. И рече, че рита бая силно, сега само се шегуваме, че ще е някое боксьорче или футболистче... 😄

Общи условия

Активация на акаунт