Майчинството счетоводно - 98

• 45 577
  • 820
  •   1
Отговори
# 780
Здравейте имам следния казус

Аз съм в отпуск по майчинство и този месец ми изтече първата година. През първата година взимах максималното майчинство, тъй като 2 години назад съм осигурявана на максималния осигурителен доход.
Преди 2 дни разбрах, че отново съм бременна Simple Smile
И въпросът ми е следният:
Да си прекратя ли майчинството и да се върна на работа докато съм бременна (продължават да ме осигуряват на максимума) или да си остана в майчинство, доколкото разбирам се взима същото като за първото дете?

Кое мислите че ще е по-благоприятно от финансова гледна точка?

Втори въпрос:

Второто майчинство ще започне да тече 3 месеца преди да е изтекло първото. Какво се случва с първото? Ще продължи ли да се изплаща? Мога ли да го прехвърля на майка ми например?

Благодаря предварително за отговорите ви

Аз съм в отпуск по майчинство и този месец ми изтече първата година. През първата година взимах максималното майчинство, тъй като 2 години назад съм осигурявана на максималния осигурителен доход.
Да си прекратя ли майчинството и да се върна на работа докато съм бременна (продължават да ме осигуряват на максимума) или да си остана в майчинство, доколкото разбирам се взима същото като за първото дете?

Втори въпрос:

Второто майчинство ще започне да тече 3 месеца преди да е изтекло първото. Какво се случва с първото? Ще продължи ли да се изплаща? Мога ли да го прехвърля на майка ми например?

Ако го прехвърлиш на маика ти ще трябва да се върнеш на работа или да излезеш болничен

# 781

Втори въпрос:

Втори въпрос:

Ако го прехвърлиш на маика ти ще трябва да се върнеш на работа или да излезеш болничен

А ако вече съм във второто майчинство и искам да прехвърля остатъка от първото на майка ми пак ли важи същото?

# 782
  • София-Младост
Няма как преди 2 дни да сте разбрала, че сте бременна и да сте във "второ майчинство".
1. Прехвърляте отпуска а отглеждане на първото дете на бабата, вие се връщате на работа или ползвате друг вид отпуск. За второто дете обезщетението се изчислява на общо основание 24 месеца назад.
2. Полвате си отпуск за отглеждане на дете докато дойде време за 45 дневния за второто. В застъпения период до края на втората година на първото дете, получавате 1/2 от обезщетението+обезщетението по 45 дневния. Имате застъпване на двата вида отпуск, имате право за второто дете, да получавате обезщетение в размера като за първото, ако това е по-изгодно за вас.

И спрете да цитирате по три мнения наведнъж, или поне ги скривайте, става невъзможно да се проследи понякога кой какво пита...
Не ни ли е време за нова тема:)

# 783
Здравейте, другият месец изтича неплатеният ми отпуск за отглеждане на дете до 3г. По какъв член трябва да ме съкрати работодателят, за да имам право на борса, равняваща се на 60% от сумата, на която са ме осигурявали (тоест МРЗ за 3та година) за брой месеци според трудовия ми стаж, който заедно с майчинството е близо 10 години?

# 784
Това трябва да го реши работодателя, защото съкращаването на майка с дете под 3 години носи своите рискове и повечето работодатели не смеят.

Чл. 71 е единия вариант - подписвате споразумение за преназначаване на нова длъжност и започва да ви тече нов изпитателен срок, по време на който ви съкращават.

Чл. 328, ал. 1, т. 2, 3, 5, 6, 7, 11, 12 - която точка си избере, стига да може да я докаже при евентуална последваща проверка.

Такива фиктивни договорки невинаги са добре за работодателя и често водят до таралеж в гащите, разбирайте сигнали и проверки.

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 18:22 от HoneyBee33

# 785
Здравейте!
Малко преди да настъпи втората година от майчинството ми, ММ ще го релокират в САЩ и ние с децата също ще заминем с него.
В такъв случай какво се случва с майчинството ми? Имам ли право да получавам?
Трудовия договор ще го прекратя след изтичане на майчинството или преди това (още не съм помислила за това).

# 786
Ако го прекратите преди това няма да взимате майчинство. Не го прекратявайте и ще взимате.

# 787
Това трябва да го реши работодателя, защото съкращаването на майка с дете под 3 години носи своите рискове и повечето работодатели не смеят.

Чл. 71 е единия вариант - подписвате споразумение за преназначаване на нова длъжност и започва да ви тече нов изпитателен срок, по време на който ви съкращават.

Чл. 328, ал. 1, т. 2, 3, 5, 6, 7, 11, 12 - която точка си избере, стига да може да я докаже при евентуална последваща проверка.

Такива фиктивни договорки невинаги са добре за работодателя и често водят до таралеж в гащите, разбирайте сигнали и проверки.
Става въпрос, че детето към момента тъкмо ще е навършило три години. А ако се прекрати по взаимно съгласие с по-малка борса, по същия начин ли има риск?

# 788
  • София-Младост
При взаимно съгласие няма риск.  Тогава желанието за прекратяване идва от вас.

# 789
Здравейте, моля за помощ, защото се обърках много и предусещам, че ще стане голям проблем с болничните ми. С по-голямото ми дете педиатърът беше объркал болничния с един ден, от НОИ не даваха информация по тел., съответно отне месеци, докато се разбере какво е станало и трябваше да ходя до НОИ с ревящо бебе в най-голямата зима…
Казусът ми е следния - терминът ми беше за 7.08. и съответно от ЖК имах болничен за 45дни до 6.08. Родих на 3.07. и болничният, който ми издадоха от болницата е до 13.08. Въпросът ми е от кога до кога трябва да е болничният, който да издаде педиатъра? И съответно на 14.08. ли е най-ранната дата, на която може да го издаде?
Благодаря предварително.

# 790
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, моля за помощ, защото се обърках много и предусещам, че ще стане голям проблем с болничните ми. С по-голямото ми дете педиатърът беше объркал болничния с един ден, от НОИ не даваха информация по тел., съответно отне месеци, докато се разбере какво е станало и трябваше да ходя до НОИ с ревящо бебе в най-голямата зима…
Казусът ми е следния - терминът ми беше за 7.08. и съответно от ЖК имах болничен за 45дни до 6.08. Родих на 3.07. и болничният, който ми издадоха от болницата е до 13.08. Въпросът ми е от кога до кога трябва да е болничният, който да издаде педиатъра? И съответно на 14.08. ли е най-ранната дата, на която може да го издаде?
Благодаря предварително.

Точно така - от 14.08. започва БЛ, издаден от педиатъра. Той изравнява до 135 дни, т.нар. болничен за бременност и раждане.
Може да се издаде и на самия ден, от който започва, а може и на следващ ден.
Извадете си ПИК от НОИ, ако нямате - там се вижда най-добре какво се случва с обезщетенията.

# 791
Т.е. от 14.08. започва, но до коя точно дата трябва да е? Извинявам се, че така настоявам, но педиатърът ни е доста разсеян и миналия път за един ден грешка стоях месеци наред без пари…Та трябва аз да му кажа как да го издаде, за да не стане пак същото.
Благодаря предварително.

Точно така - от 14.08. започва БЛ, издаден от педиатъра. Той изравнява до 135 дни, т.нар. болничен за бременност и раждане.
Може да се издаде и на самия ден, от който започва, а може и на следващ ден.
Извадете си ПИК от НОИ, ако нямате - там се вижда най-добре какво се случва с обезщетенията.

# 792
  • В полите на Пирин планина
От 23.06.2024 година ли започва БЛ 45 дни преди термин?
До 04.11.2024 вкл. приключват 135 дни.

# 793
Да, от 23.06. до 6.08. е 45-дневния преди термин. Благодаря за разясненията!
От 23.06.2024 година ли започва БЛ 45 дни преди термин?
До 04.11.2024 вкл. приключват 135 дни.

# 794
Здравейте, терминът ми е на 23.август, но до днес включително съм платен отпуск. Реших да си взема всичко и след това болничен преди раждането. Въпросът ми е утре когато отида при личния лекар (за съжаление възрастна и изобщо не е наясно вече с нищо) какво трябва да ѝ кажа да направи? Да ми пусне 45 дни преди термин или да преброя колко остават до термин и толкова да пусне?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт