Майчинството счетоводно - 98

• 45 261
  • 820
  •   1
Отговори
# 735
Ала бала, нямам представа. От социалните казаха, че трябвало печат. И аз не разбирам защо🤦‍♀️

# 736
Здравейте на коя дата се превежда майчинството за 2-рата година ? В началото на месеца както беше първата година или зависи от работодателя ?

# 737
Здравейте на коя дата се превежда майчинството за 2-рата година ? В началото на месеца както беше първата година или зависи от работодателя ?
Първия вторник или четвъртък от месеца.

# 738
Здравейте, в началото на август ми свършва платения отпуск и трябва да се върна на работа, обаче детето ще тръгне на ясла от 20 септември.Вчера казах на работодателя, че искам да използвам неплатен отпуск за този период, докато детето се адаптира и започне да посещава ясла,но той ми заяви, че не мога да ползвам.Аз ли съм в грешка или наистина не мога да ползвам  неплатен отпуск. Става въпрос за от началото на август до 30септември,около 2 месеца.

# 739
Здравейте, в началото на август ми свършва платения отпуск и трябва да се върна на работа, обаче детето ще тръгне на ясла от 20 септември.Вчера казах на работодателя, че искам да използвам неплатен отпуск за този период, докато детето се адаптира и започне да посещава ясла,но той ми заяви, че не мога да ползвам.Аз ли съм в грешка или наистина не мога да ползвам  неплатен отпуск. Става въпрос за от началото на август до 30септември,около 2 месеца.

Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2015 г., в сила от 17.07.2015 г., доп. - ДВ, бр. 30 от 2018 г., в сила от 01.07.2018 г.) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 164б, ал. 1, 2, 3 и 5 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Всеки от родителите (осиновителите) може да ползва до 5 месеца от отпуска на другия родител (осиновител) с негово съгласие.
.......
(6) Отпускът по ал. 1 може да се ползва наведнъж или на части. Когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
(7) Лицето, което иска да ползва отпуск по ал. 1, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително.
( 8 ) Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.

Или накратко, няма право да ви откаже.

# 740
Здравейте!
Извинявам се, сигурно въпроса ми е глупав, но не мога да се ориентирам
45- дневния болничен преди термин как се заплаща - първите три дни на 70 % от работодател и оставащите на 80% от НОИ или като майчинство - изцяло 90% от НОИ? Доколкото разбирам от първа страница трябва да е второто, но имам плащане и нещо сумите не мога да си ги засека, защото в текущия месец имам два работни дни
Благодаря!

# 741
Като майчинство се заплаща.

# 742
45 дневния е изцяло от НОИ, на 90%.

# 743
Милена , най-лесно се засича, като си извадиш ПИК от НОИ.

# 744
Благодаря!
Не ми отговаря сумата, ще извадя ПИК
90% от брутото не излиза

# 745
Благодаря!
90% от брутото не излиза
Ако се осигурявате над максималния осигурител доход няма как да ви излезе.

# 746
Благодаря!
90% от брутото не излиза
Ако се осигурявате над максималния осигурител доход няма как да ви излезе.
Благодаря. Не е над максималния, ще посмятам, защото за последните две години заплатата ми е варирала..

# 747
Благодаря!
90% от брутото не излиза
Защото не е от брутото, а от осигурителния доход.

# 748
  • София-Младост
И се ограничава до среднодневно нетно за 24 месеца назад.

# 749
Благодаря много!

Общи условия

Активация на акаунт