Работа, CV-та, HR-и, съвети - 92

• 44 178
  • 924
  •   1
Отговори
# 720
От центъра да Младост с метрото ти е час и нещо. Да отидеш до метро станцията около 10-15 мин, да чакаш средно 5 мин., пътуване около 40-50 мин в зависимост къде слизаш, още поне 10 мин до офиса....повече от час в посока. Всеки си преценява дали му е ок.

Последна редакция: нд, 02 юни 2024, 18:27 от Soul Free

# 721
Принципно съм съгласна, но вътре в кварталите транспортът невинаги е добър, а намирането на достатъчно близка квартира, която все пак и става за живеене, че да си струва смяната, отнема време. А в Младост конкретно цените хем са оле мале, хем не се предлага нещо изключително.

# 722
Тя си преценява. Тук си говорим по принцип. А и, където и да пътуваш с градски транспорт ти е минимум час в посока, освен ако не си в близките квартали.
Смяната на квартира не е лесна, но пък определено е по-неангажиращо от собствено жилище. Много зависи и при какви условия е сега, понеже и в центъра не са особено евтини.

# 723
Аз само не разбрах - като си търсите работа не гледате ли къде се намира офисът? Ако не ви е удобно мястото и ще пътувате 100 часа, защо изобщо кандидатствате?

# 724
Много ми е важно местоположението. Сега съм на две спирки с метрото и ми е разкошно. На предишната работа на 7 км от къщи ми отнемаше средно по 30 минути с кола. И паркингът беше кофти. Особено през зимата задръствания, закъснения... Сега от офиса на път към метрото (< 100 м), гледам колоните по булеварда и мед ми капе от сърцето...

# 725
Точно преди няколко месеца бях в дилема, дали да сменя работното място. И основното, което ме е отказа е по- дългото пътуване в задръстванията,  липсата на места за паркиране и времето, което ще загубя .
Като сложиш всичко на везните 300 лв, повече не са голям плюс.
Отказах се и не съжалявам.

# 726
Ако си на 5 мин от СУ или Сердика, Младост е на доста под 1 час. Обаче ако 5 минути ти е Лъвов мост или нещо подобно, и сменяш, то тогава час и половина може да стигне до Бизнес парка. Жената е на квартира, може да си е намерила работа, която й харесва, добре платена и с перспектива. Да я отказва заради една квартира? Или да губи по два-три часа за пътуване всеки ден?

Ама не разбрахме за София ли говори и къде точно в центъра. Може да се окаже, че има друг удобен транспорт.

# 727
Наистина много ще се разводно темата каже къде точно живее и започнем да ѝ предлагаме варианти как да стигне до Бизнес парка. Аз я съветвам да изчака да минат първите 6 месеца, да няма изненади.

# 728
Авторката спомена метро, а никъде в България няма метро, освен София. Следователно казуса е за София. Мисля, че написа “Бизнес Център”, но това не значи директно, че говорим за БПС. Иначе да, темата малко се разводни, макар, че локацията (за мен) е много важен критерий относно търсенето на ново работно място. Дори и малко по-високата заплата не си заслужават неудобна локация.

# 729
Да види разсмея малко на тема заслужава ли си локацията. Нали смених преди година+++ работата с обещания за кариера и прочее и отидох извън града. Е, дойде нова колежка, на която човекът, който нае мен с обещанията за кариера, ù е обещал да работи с английски. Във фирмата това няма как да стане. Абсолютно никъде, в никой отдел. Чакам да видя реакцията на детето, когато го осъзнае.

# 730
Зависи на какъв етап в професионалното си израстване си, тичаш ли да прибираш деца от градина и да готвиш в къщи, въпрос на приоритети.

# 731
  • Somewhere far away
И без деца пак не бих се съгласила да блъскам в метрото по два часа на ден. Така че.. да, въпрос на приоритети. Grinning

# 732
Аз съм в краен квартал и работя в Изток. С метрото е малко над 20 мин. До метрото ходя пеша спокоен ход 10 мин. За мен е ОК. Средно 30-40 мин ми е пътя. Над час в посока бих отказала. Минава моята граница толеранс за губене на време в път ежедневно. При 8 ч работен ден, 1 ч обедна и 2 часа пътуване - 11 ч си на работа. Ти просто нямаш живот така. Имам колежка, която живее в квартал без метро и пътя й е огромен, понякога по час и половина не може да се прибере, ако има силен дъжд и задръствания и/или няма рейсове. Мерси съм за такава борба зиме, лете, жега, пек, студ, поледици и аз да не мога да се добера до дома. Бих се навила при някаква уникално добра заплата с идеята в последствие да се уговоря за дни ХО. Ако ще се обикаля през 9 планини в 10та за работа, поне да не е всеки ден.

# 733
Масово хора покрай мен работят по 8 часа, плюс час обедна почивка, плюс час в едната посока... Бързо пазаруване след работа
и 12 часа отиват.

В едни по-стари времена ми се е налагало понякога да пътувам по повече от два часа, предимно на връщане, защото автобусът минава рядко и хваща какви ли не задръствания. На тоя си ум сега няма да го правя, ама млада и неопитна...

Преди време собственикът на една компания, бяха във все още слабо застроения район на Хладилника, ми разказва как планирали да се местят, май в Божурище беше. И беше сложил в сметката колко % от персонала ще напуснат заради местенето.

# 734
Местоположението и за мен е много важно. Трябва най-малкото да имам удобен транспорт до работа. С деца пък, които ходят на ДГ или училище, това е допълнителна подробност, с която човек се съобразява. Не че е най-водещото, но пък е добре да се предвиди най-малкото като разход в претеглянето на плюсове и минуси. Случвало ми се е да имам благоразумието да започна работа в съседен град, до който и от който нямам редовен удобен транспорт ( тогава не бях шофьор, а от ръководството бяха обещали да се погрижат за фирмен превоз, тъй като не бях единствената в такова положение). Обещанията за такъв транспорт не се изпълниха, точно като заложник се чувствах и много бързо напуснах.

Общи условия

Активация на акаунт