За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 110

• 34 090
  • 756
  •   1
Отговори
# 90
И аз съм против капки за колики, пробиотик и кърма за мен е достатъчно, ако кърмите.
Абоколикен запекоха бебка. Минава се през това, търпение.

За Вит К, от болницата ни изписаха след един месец да дадем, но като казах на педиатър, тя каза, че не е задължително и да не и даваме.. не сме давали в крайна сметка.

# 91
Момичета малкия от вчера като яде и започва да плаче мислех,че е заради кучешките които пробиват,но мисля,че му е счупено връхчето леко на предния горен зъб,какво да правя ? Не съм сигурна ,че е счупен обаче

# 92
  • София
Момичета малкия от вчера като яде и започва да плаче мислех,че е заради кучешките които пробиват,но мисля,че му е счупено връхчето леко на предния горен зъб,какво да правя ? Не съм сигурна ,че е счупен обаче
Заведете го на стоматолог.

# 93
Здравейте!
Синът ми (4 месеца) е със запушен нос и кашлица от 4 дни. От както е болен не иска да се храни, едвам изяжда 100-110мл, 5 пъти на ден. Дали е окей това, че не иска да яде, докато е болен?

# 94
Когато пипам въпросното зъбче с пръст не реагира,може и да ми се струва,но възможно ли е тогава да е заради пробиващия кучешки ,защото при други зъби не е плакал така. Не реве постоянно ,но както си хапва и изведнъж заплаква. На зъболекар не знам дали да го водя,защото тук имаме един работещ с деца , и когато го водих на профилактичен преглед тя дори не му погледна в устата и за това не знам дали е много надеждна

# 95
Питах педиатърката и каза, че нямало да му даваме вит К, не знам защо, тя нищо не обяснява,само отрязва не и това е. Пф....
А за колики давам Газ бимби,досега всички са доволни,на които съм го казала. Билково е и изкарва газовете от червата.

# 96
Здравейте!
Синът ми (4 месеца) е със запушен нос и кашлица от 4 дни. От както е болен не иска да се храни, едвам изяжда 100-110мл, 5 пъти на ден. Дали е окей това, че не иска да яде, докато е болен?

Здравей, моят син (4 месеца) също е със запушен нос и хремава кашлица вече 1 седмица. Педиатъра ми каза щом яде и има мокри памперси да не се притесняваме.

Мен друго ме притеснява. Дадоха ми само капки за нос които трябваше да слагам само 3-4 дни и след това само с физиологичен разтвор и едни свещички парацетамол само ако има над 38.5 температура, обаче досега нямал. За кашлица не ми дадоха нищо, още бил малък. Обаче как ще спре тази кашлица и запушено носле ако не се лекува не знам. Чистим нослето на всеки 2-3 часа с носко и излизат много сополи. Той много реве милият.
Вие с какво лекувате бебето?
Ще изчакам още тази седмица ако не мине отивам при някой специялист за УНГ.
Ние с ММ бяхме също болни и вече един месец още имаме болки в гърлото и не искам и малкия толкова дълго да го държи.

Последна редакция: пн, 01 апр 2024, 18:54 от Summer.23

# 97
На толкова малко бебе не се дават сиропи за кашлица. Ако не се оправи кашлицата, вероятно ще му предпишат инхалации. За гърло също няма какво да му се даде, а капките за нос са за моментно облекчение, не лекуват. Водите ли го редовно да го преслушват? Моите когато кашляха като бебета (че и до 2г възраст) ги водех всеки ден или през ден да ги преслушват, защото при бебетата лесно кашлицата слиза надолу и правят бронхиолит.

# 98
  • до най-прекрасния мъж
Момичета, тази вечер детето (2.3 г) много ни стресна. От неделя срещу понеделник е с Т до 38.5-39°С, като при прием на Нурофен снощи в 2 часа я свали до 36.6°С и задържа така до 12.30-13 ч  днес, когато отново вдигна 39°С. Дадох Нурофен и отново я свали, игра, беше жизнена и весела. Изкъпах я и я сложих да спи, като премерих Т преди банята. Беше 37°С. Нищо не предвещаваше, че не й е добре. Около час по-късно, вече легнала, започна да се тресе много силно, ръцете и краката й станаха ледени, буквално за няма и 30 мин вдигна 39.5°С и започна да посинява. Изплашихме се много и извикахме Спешна помощ. Дойдоха, но нищо съществено не казаха, даже не я прегледа докторът. Да съм давала Нурофен и компреси и ако не я свали, да си я карам в детско спешно. Мъжът ми много се ядоса, грабна я веднага и я закарахме на спешен кабинет. Въпреки  че дадохме Нурофен, Т продължи да се покачва и стигна 39.9-40°С.  
Нормално ли е да посинее при треска и как реагирате вие, когато детето реално няма все още Т, но видимо се тресе? Аз я завих допълнително и я гушнах при мен в леглото. Но се успокои едва когато Т се вдигна.
В крайна сметка се оказа вирусна инфекция, в спешен й пуснаха кръвни изследвания, сложиха и свещичка Ефералган и вече Т спада. Изписаха също Тамифлу за 5 дни и свещички Вомакур, защото тя повърна два пъти на фонтан в колата на път за спешното.
Като предистория - баща й е хремав и го боли леко гърло от седмица. Аз съм хремава с лека болка в гърлото от вчера, но и двамата нямаме Т.
Тя няма хрема, аз започнах с промивките на носа й още като се разболя баща й. Не се е оплакала и от гърло и това рязко вдигане на висока Т ме учуди много. Докторът каза,че гърдите са чисти, само леко зачервено гърло има.

# 99
Това е тема за бебета, но както и да е.
Имахме подобен случай. Най-вероятно сте я изкъпали когато е вдигала температура, което е довело до посиняването, втрисането и т.н. Но просто не сте знаели. Това е все едно да сваляш температура със студен душ. Може да попитате лекар да ви обясни по-специално.

# 100
  • до най-прекрасния мъж
Темата е за бебета и ДЕЦА, моето е на 2 г! Попитах тук след неадекватна намеса от Спешна помощ, където работят уж лекари и би следвало поне да прегледат детето и да дадат насоки. Но...както и да е.
Добре, че живея в голям град и имаме адекватни частни спешни кабинети.

# 101
Аз не разбрах за какво се сопнахте, ама ок.

И да, не прочетох името на темата. Извинявам се. Случайно погледнах раздел Бебета.
 А пък ви отговорих на въпроса до колкото смятам, че мога. Имайки предвид, че не съм медицинско лице. Ама явно не се оцени. 😀
Успех!

# 102
За съжаление от спешна помощ друго не могат да направят при висока Т, освен да насочат за изследвания. Даже не знам дали имат право да дават свещички.
Едно време за над 39.5 се даваха инструкции за капки Аналгин. Някъде казват 10, някъде 1 на кг, който и да питаш ще ти каже различно. Но в днешно време малко се анатемосва та не го предлагам, само споменавам.
Пиша в скрито как процедирам при Т като уточнявам, че до сега не сме чакали повече от 30тина Мин да тръгне да пада и не е била с тежки инфекции, които да налагат намеса.
Скрит текст:
Когато е болна изчаквам поне ден да е без температура, за да къпя и пак къпя с малко по-хладка вода от обикновено, за всеки случай. Ако се тресе е от вдигането на Т, т.е. завиването е контрапродуктивно Simple Smile
Слагам цитати от нета.
Скрит текст:
Chills are your body's way of trying to adjust its temperature. For instance, a walk down a cold, windy street can trigger this response. Or, they can be an attempt by your immune system -- the body's defense against germs -- to fight off an infection or illness such as the flu or kidney stones.

Common sense tells us that when our body temperature rises, we should feel warmer, not colder. Getting chills is actually a step in the process that your immune system uses to fight off germs that are making you sick.

They are most often associated with a fever. Chills are caused by rapid muscle contraction and relaxation. They are the body's way of producing heat when it feels cold. Chills often predict the coming of a fever or an increase in the body's core temperature.
Доста е неприятното :/ Моето вдигна 39 иии не помня точно колко, милото цялото трепереше и ми се късаше сърцето, но няма как - голичко, даже с разкопчан памперс, чорапчета с вода и мокра кърпа на главата докато подейства нурофена. Не ледени, няма смисъл, просто мокри. После в леглото само с тънка тензухена пелена, без много гушкане.
Ако искаш да ти пази страх може да се сложи и оцет към водата (не чист), но единственото, което прави е да помогне на водата да се изпари по-бързо, не че има някаква магическа сила по въпроса.
Стискам палци да нямате повече екстремни

# 103
Malinakupina, виж това:
https://obebe.bg/produkt/lorelli-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%BE% … 0%B0-duo-comfort/

От него разбирам, че хавлиеното е откъм гръбчето, а вафленото откъм количката/столчето. 😊
А и на самото столче за кола се вижда малко от подложката, вляво на снимката, че вафленото е отзад.

Добреее, задавам два малко тъпи въпроси, но се чудя Flushed. Имам двулицева подложка за столче и количка Duo Comfort на Lorelli. От едната страна е като хавлия, а от другата стои като на вафли. Въпроса ми е от коя страна се слага в количката? Към самия летен кош също си имам нещо като матраче, но понеже е изкуствено и си спарва и реших че е време да ползвам подложката. Също нужно ли е да махна въпросния матрак или мога директно върху него да си сложа подложката?

# 104
  • до най-прекрасния мъж
Inferiya, благодаря за насоките. Детето е вдигало многократно Т до сега, но никога по този начин - рязко и до посиняване. Ето това ме изплаши, а не толкова стойността на Т. В минутите, докато се чудя да я стопля ли, да я охлаждам ли, да я гушкам ли, дали да й дам Нурофен, при условие, че все още Т беше ниска, вече имах дете с 39.5 със сини устни. Очаквах от Спешна помощ поне да я преслушат, да й видят гърлото, а не докторът да седне на 2 м от детето, да си попълни листа за няма и 2 мин и да си тръгне, без даже да я погледне. И да ми каже - Ми нищо не мога да направя. Ок, тогава защо въобще идваш? Очаквах да даде съвет - ако не спадне до еди колко си време, дайте й еди какво си, ето Ви рецепта. Не очаквам, че линейките са подвижни аптеки, но за да звънна, нещо ме е притеснило и търся адекватна намеса или поне съвет. Аз ако знам какво става с детето ми и как да му помогна, нямаше да търся лекар.

Общи условия

Активация на акаунт