Трудно проговаряне - тема 27

• 46 236
  • 496
  •   1
Отговори
# 150
Да и това обмислям, да ги преместя .  Лекаря УНГ каза да ги пазя от сополи, в понеделник ще говоря по обстойно , какво има предвид и как да ги опазя , ако ходят на градина. Педиатърката ми е твърдо против да ги пускам , защото боледуват тежко и дълго, но ако почнат на 3г , няма ли пак да боледуват, не знам ще има ли разлика . Не знам какво да мисля, за сега пускам болнични на работа и така. В понеделник , като чуя на УНГ препоръките , трябва да реша , дали да ги задържа още или да ги пускам, като мине сопола и къде да ги пускам.  Абе мъка си е , на мен ми е много жал за тях, очевидно много  преживяват раздялата.  Мисля, че и много ги натиснаха, не трябваше да ги оставят цял ден от втория ден. То и леличките си го признаха, че са се подвели , защото момчето е изглеждало добре. Та и това ме дразни , те не са едно цяло, нищо че са близнаци. Трябва си индивидуален подход. Нищо нямаше да стане , ако ги взимах по рано и двамата. Иначе леличките са на около 40-  50г . Не знам подхода им какъв е ,защото за два дни и половина не мога да си направя изводи. Но ме излъгаха за някой неща, примерно плавната адаптация, излизането на двора, казаха че излизат по два пъти на ден дори, оказа се че и по един не излизат доста често. Това ,че не им пускат телевизия, подозирам че им пускат.

Лизи, защо не обмислите вариант за градина още сега? Щом сте в провинцията, ако има места в първа група можете да ги пробвате след месец/два, като станат на 2 и половина. Яслата не ми е любимо заведение още от моите деца. Там няма учителки, с изключение на 1 педагог (ако го имат изобщо), които влизал по график във всяка група за занимания 1-2 седмично (поне преди беше така), а ги гледат медицински сестри. Нищо против сестрите, но в яслата на моят син най-младата сестра беше на 68 години!!! Всичко останало оставям на вас да си представите как съжителстват 28 деца с 2 възрастни жени. Не казвам, че е така навсякъде. Така беше при нас в сравнително голям град с голям наплив за ясли и градини. (А заради ясленски сополи почти и не са ходили.)
Не, че няма да плачат и в градината. Колкото и да сте ги подготвяли, това си е голяма промяна за тях и те си я изживяват...къде по-бурно, къде по-леко, но в градините, поне "от моята камбанария" и се надявам силно навсякъде да е така, учителките имат повече подход. Никой не би трябвало да оставя едно малко дете да плаче цял ден...нито за детето е добре, нито за останалите от групата, нито пък на учителката дето ще слуша това целия ден.

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 12:20 от Lizi:) :)

# 151
Oo..да не те разочаровам, но в яслите се излиза само лятото. В преходните сезони им е твърде сложно обслужването на 28+ деца за малко време навън само.
Ако са си болнави децата и в градината ще си се разболяват. Моята щерка чак в 4та група правеше по 2 седмици здрава, но и нямаше как да си е само вкъщи, за да не се разболява. Това постоянно отсъствие й повлия малко (да не кажа много) на социализацията, но да не се отплесвам много от темата. с Две ръце съм за градина пред ясла. Дори по-рано пуснати на малките им е по-интересно сред "големи" и по възможност в различни групи, особено с тази разлика в развитието. След първоначалния шок от адаптацията, след това всички ще усетите положителната разлика.

# 152
В нашата ясла са макс по 8 деца , но това наистина е максимума, по често са около 5 деца.
 Болнави са , много болнави. Тази година имат 11 боледувания, като само едно е от яслата.  А ги пазя, не ги водя по детски кътове, бях спряла и площадките в един момент, защото всяко ходене на площадка хващаха вирус. Аз съм сигурна , че ще боледуват и на 3 години, въпроса е дали ще боледуват по леко. Защото сега виждам ,че вече започват да не им действат лекарсвата, антибиотичните капки Тобрин и Унифлокс , вече не действат, антибиотика Панцеф също. Явно от честото пиене стават резистентни към лекарствата, които им предписват най- често. 
Тук тъпото е ,че ако са в отделни групи , трябва да са в различни градини, просто няма градина , в която да има две 1ви групи ,аз не съм шофьор, мислех го за две близки градини, но единствените близки в града, за едната има доста лоши отзиви и няма как да ги запиша там, казват че са цял ден на телефони и наистина е така, от там излизат буквално екранни деца. Другите буквално са супер далечни , една от друга и без кола няма да се справя , за взимане и водене.

Oo..да не те разочаровам, но в яслите се излиза само лятото. В преходните сезони им е твърде сложно обслужването на 28+ деца за малко време навън само.
Ако са си болнави децата и в градината ще си се разболяват. Моята щерка чак в 4та група правеше по 2 седмици здрава, но и нямаше как да си е само вкъщи, за да не се разболява. Това постоянно отсъствие й повлия малко (да не кажа много) на социализацията, но да не се отплесвам много от темата. с Две ръце съм за градина пред ясла. Дори по-рано пуснати на малките им е по-интересно сред "големи" и по възможност в различни групи, особено с тази разлика в развитието. След първоначалния шок от адаптацията, след това всички ще усетите положителната разлика.

# 153
Аз честно казано не мога да разбера точно от къде идва проблема, къде греша, нещо явно пропускам. Може би , игрите на ужким , не ни вървят, това и Нина го каза. Хора толкова ми е бедна фантазията , че нищо не мога да измисля. Казвам им да слагат да спят играчките , да ги возят в количка, на гърне да ги слагат, гушкат , галят , целуват, хранят ,правих им паркинг за коли от тиксо и до тук . Не ми идва нищо друго на ум, а тези неща се изчерпват за много кратко време, доста набързо ги правят. С пъзелите мисля ,че са  добри , тези за загнездване и такива от картон до 7 части редят, според мен, доста бързо.  Грубата моторика ми изглежда ок, качват се и слизат от стълби сами, качват се на големите пързалки, не ги спирам , катерушките ги катерят, решетките на леглата си прескачат, тук момчето ми изглежда по смело , рискува и се качва на всякъде, момичето е по страхлива , но покрай него и тя катери доста.  За самостоятелност , може и повече, събуват си обувкит сами , до някъде свалят ципа на якето , аз им свалям единия ръкав , те другия сами, могат да се хранят сами , но от седмица  , се случва да не искат. Памперсите си ги свалят сами, изхвърлят ги в коша. Памперса за момента няма махане, просто не седят на гърнетата, 3 сек , сядат и стават на момента(взела съм и писуар  и дъска за тоалетната, не става), изпишкват се на пода и го размазват с ръце , ако не видя веднага. Лепим стикери , рисуват кръг и драскат. Разделят цветове по групи. С пластелин играят, като им давам клечки за зъби и правят таралеж, не много често. Бои също давам , миналата седмица събирахме листа и правихме отпечатъци с бои на листата , и отпечатъци на ръцете им . Не е много често , защото става голямо мазало , но веднъж на 7-10 дни . Броят и двамата до 10, но момчето , доста неразбираемо казва цифрите. Днес бяхме на лекар и момичето позна ,че на кабинета пише 7. Явно от единия пъзел за вгнездяване , го е запомнила.  Казвам някакви римушки , те довършват думата , която следва, но тук имаме проблем , момичето я казва бързо и момчето не я казва, ако съм сама само с него , тогава се пробва да я каже и ако е в настроение в този момент, от тук мисля че идват доста проблеми, момичето е доминантния близнак и винаги отговаря преди момчето, иска да е първа , на него някак не му се дава възможност. С нея даже четем ей такъв тип книжки ,тя казва картинката , аз чета, много и е интересно .
момчето няма интерес, може би защото , тя не му дава възможност и той да каже нещо.
Аз съм все сама с тях и нямам възможност да ги деля. Сигурна съм ,че ако ги делях щеше да е много по напред и момчето, надявам се скоро и той да проговори. Приказки мнооого четем , само докато обядват , аз чета 7,8 приказки , а те ядат сами, на всяко хранене , аз чета, иначе не искат да си седят на столовете. Знаят , разликите между едно и много, високо - ниско, горе -долу . Момичето пее цели песни . Момчето не , тя и там не му дава възможност някак, аз спирам да пея , за да довършат те и тя казва всичко преди него. На вън им казвам всичко ,което виждам . Частите на тялото ,момичето ги знае всички, от едни карти ги научи , момчето , основните.
Междудругото за образователни карти , ако на някой му трябва , доста са евтини в Тему, по 5 лв.
,eli1907 свалих картите с действията  , точно такива търсих , ще си ги принтирам .
Re_ge , ще прочета книгата , задължително.
Взех помагалото ,с което работят в яслата, но няма да лъжа, много тъпо ми се вижда , госпожата каза , че по една страница работят цяла седмица, по 30мин всеки ден.... Ето така изглежда една страница, не разбирам , какво да показвам по нея цяла седмица?

Извинявайте , че стана толкова дълго, просто някой може да намери нещо , което не правя както трябва или нещо което пропускам . И така да подобря нещата.

Моля те, кажи кои са тези книжки, издателство? 🙏

# 154
Разбира се! Заповядай!

За еднорозите я взех от Кауфланд, а помагалото поръчах от сайта на просвета.

# 155
Чудя се коя да избера от двете:
https://igraiznanie.eu/znanie/
https://smartdete.com/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0BMAABHa2LnONfMkYROBCs … Kq8GPx8iaQUUT0MDA
Някоя от вас има ли ги? Отзиви?
Едно много хубаво приложение, особено за ученици, става и за деца в детската градина, но не смея да прекалявам:
https://learningapps.org/index.php?overview&s=&category=0&tool=

# 156
Детето ми има книжките от поредицата Умното дете на мама, честно казано не съм впечатлена и не си заслужават парите, може да си набавите разнообразни занимания за 5 лева в Пепко - там има разнообразие от сборници с по 100 страници за развитие на логика и когнитивни способности за мъничетата. Тези на Мама, по-скоро ми приличат на съдържание от сборник, които са в помощ на родител, който не използва интернет, например.

Аз да похваля една нова находка от поредица настолни игри “Да играем заедно: Весели животни”, 5 игри с вградени зарчета, моето детенце е впечатлено и за голяма изненада показва доста добра концентрация, но така или иначе работим точно за този проблем с ерготерапевт.

Постоянно се моля за прогрес, къса ми се сърцето всеки път като посещавам кабинетите и виждам лицата на толкова много притеснени майки, но въпреки това всички сме обединени в това да търсим какви ли не методи, които евентуално да помогнат. Евентуално…

# 157
DeaIvanova, благодаря!
Успех!:four_leaf_clover:

# 158
Здравейте, прекрасни мами! Нова съм в темата, но ви чета отдавна, приятно ми е да се “запознаем”.
Имам момченце на 2г1м., късно проходил - на 1г7м., ходихме 4месеца на рехабилитация, причината за изоставането беше недостатъчно време по корем, слаб контрол на главата и оттам знаете, всичко се забавя. За щастие е изключително стабилен, не пада, внимателен е и вече слиза/катери стълби сам. Пиша го, защото всички специалисти, които сме обиколили казват, че това изоставане от 5-6месеца ще рефлектира върху останалите неща. Детето е страшно социално, с добър очен контакт, отговаря на името си, но има неща с говоренето му и нови навици, които ме притесняват.
Когато беше на една годинка посетихме Светлана Картунова, защото бях притеснена от едно въртене на ръцете сякаш върти крушки. Не откри нищо, предложи повече сензорни игри, тогава правихме рехабилитацията и предложи да се фокусираме основни върху нея, така и направихме. Въртенето спря, по-натам си гледаше сенките в земята, това също отмина. Детенцето си проходи, всичко супер. Да, ама от един месец забелязах странно поведение - гледа си ръцете, пръстите, много отблизо, както и кръстосва среден пръст и показалец, все едно се заключва на едната ръка,  четох, че е маркер на аутизъм и ми се изправи косата. Едновременно с това и си смуче езика, все когато му е скучно или е напрегнат.
Направихме консултация с Ива Петкова, според нея има изоставане от 5-6месеца, което можем да наваксаме и вкъщи (не гарантира, разбира се), някои аутистични черти (които изброих) и препоръча консултация с логопед и отново повече сензорни игри.
И сега по същество - лепета му се появи 7-8ми месец, фината моторика е силна, обожава да играе с пясък, с пяна за бръснене, с листа, с мъниста, рисува по цял ден, но говора…. Започна късно да сочи, може би преди 1-2месеца. Казва как правят животните, знае много песни наизуст и докарва интонацията им абсолютно точно, мама,баба, тате, всички в родата, но не се обръща към нас по този начин. Назовава някои имена също. Не ми отговаря с Да, а само с Не. Изброява числата до 10, има думи, които се разбират - лампа, слонче, огънче и още доста и повтаря всичко след нас. Днес се вайках по брат му и казвам “Майко мила” и човека повтаря като папагал. Но не прави изречение от тип искам вода, сок, мамо виж.
Разбира всичко, но е доста своенравен и не изпълнява всичко, което му кажа. Ходи на ясла една седмица, но се разболя. Имаме нужда и от помощ с шишето и твърдата храна, защото ако усети коричка например, я плюе. Шишето е с биберон, държала съм го жаден по 1-2дни, не става и не става, имам може би 10-тина вида шишета вкъщи. По едно време го излъгах да отпие 2-3 пъти от чаша, сега вече абсурд. Сега му помагам да се храни с лъжицата, сам иначе си взима парченца и си ги яде. Памперс няма. Аз имам голяма вина, защото не търпя тръшкането и бързо “клякам” и давам каквото иска. Чудя се дали отново да не направим консултация със Светлана Картунова, но не знам вече как ще се държи милия, от толкова обикаляне сякаш е наплашен, той е доста чувствително дете.
Благодаря, че ме изчетохте, малко ми олекна! Simple Smile

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 15:20 от ladyshrew

# 159
Аз бих препоръчала Нина Йорданова , тя е логопед, специалист по ранно детско развитие , монтесори педагог, хранителен терапевт, с последното може да ви помогне за шишето , чашата и самостоятелното хранене. Накарайте я да ви направи игри за вкъщи за развитие. На мен много ми е помагала тази жена!  Аз правя онлайн консултации, записвам децата на къси клипчета , пращам ги преди консултацията и се чуваме по Зуум , там ми дава насоки , как да работим вкъщи, но не съм от София.  Ходили сме и на място, даже последния  път беше на място , аз исках да отидем ,там има много играчки и добре ги забаламосва, после мойте плачат,че не искат да си тръгнат . Виждала съм, че водят много деца на 2,2г на логопед при нея. Та ако се налага да се ходи на логопед , също би приела толкова малко дете. Аз направо я боготворя тази жена, наистина много ми помагаше за развитието на децата, за храненето също. От дете на 1,2г без никакъв зрителен контакт , не можех дори да играя с детето , то не ме искаше ,детето ми в момента говори с изречения. Момчето не говори, само отделни думи, и за него искам да се консултирам пак с Нина. Малко е рязка и авторитарна ,смисъл казва директно , ако някъде вижда пропуск при родителите, но на мен това ми харесва. Като някоя препоръка не я изпълня се шегувах с мъжа ми ,че "Нина ще ми напише 2ка" .
Аз също обмислям консултация с Нина, за да проверя до къде сме стигнали. Последния път Нина ми каза, че е хубаво да включим логопед, но аз не съм от София , а в моя град няма логопед -специалист по ранно детско развитие, тоест всички работят с деца над 2,8г. Тя ми намери логопед , накара я да ни вземе, въпреки че логопедката от нашия град ми беше отказала преди това, защото няма място за нас, но Нина и е била учител и няма как да откаже на нея, уговориха се, Нина да и казва какво да прави с децата и постоянно да я държи в течение, напътстваше я какво да ги учи, какви игри да прави, дори  и се караше на моменти , ако не направи нещо, както трябва. Пари за тези напътствия не ми е взимала,  даваше и насоки , дори през отпуската си и искаше да я държи в течение за всичко.  Да добавя , че има и минуси , трябва да се подсеща за някой неща, просто е хванала много дини под мишница. Пример случвало ми се е , да ми каже че довечера ще ми звънне , не ми звъни , аз и пиша че я подсещам, за разговора и тя ме набира веднага, просто забравя.
Не съм сигурна , но мисля че Картунова също е нейна ученичка.

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 10:52 от Lizi:) :)

# 160
Благодаря много! Да, аз също се колебая между нея и Светлана Картунова, просто защото ми се струва идея по-рязка, а в момента напрежението ми е брутално и само от “четене” имам нужда. Разбира се, не очаквам галене с перце. Просто искам детето да се отпусне максимално и не знам дали това ще стане в кабинет, извън средата вкъщи, както се казва, да разкрие потенциала си пред нея, което не знам как биха могли да го видят за 1 час консултация. Но са специалисти и им вярвам, с това се занимават цял живот и ще ходим някъде, въпроса е къде.

# 161
Нина просто ги оставя да играят и наблюдава . Предлага различни играчки и следи интереса, прегледа не е стресиращ по никакъв начин за детето, като в детски кът е . Не мисля че е рязка , по скоро си казва какво мисли, не повишава тон или нещо подобно ,но всеки човек би го приел по различен начин , не знам , всява респект някак, тя си е учител в университет, може би за това е такава респектираща. С децата не е рязка , направо и се променя цялото излъчване и изражение, като погледне дете , мила е с децата и ги предразполага бързо. За Картунова нямам лични впечатления и нищо не мога да кажа. Имам приятелка ,която беше при Картунова , един преглед ,преди месец и половина ,след това не и вдигаше телефона , за допълнителни насоки . Сега жената се премести при Нина , и след първоначалния преглед продължават да си пишат по вайбър , за да и дава насоки и задачи  , според това какво се случва с детето, като пак се случва да я подсеща за някакви неща по Вайбър. Като в никакъв случай ,не се сърди ,че я подсещаш , даже благодари. Това го казвам , защото на мойта приятелка и каза едната вечер да се чуят, след работно време, за да и обясни до къде са стигнали ,но Нина не и звънна, аз и казах да и пише просто ,,подсещам за разговора ни тази вечер,, тя и благодари и звънна веднага. И на мен  са ми се случвали подобни ситуации. Обяснявам ги ,защото друга моя приятелка , каза пък , че е несериозно от нейна страна, не я подсети и прекратиха контакт. Аз винаги подсещам , случвало ми се е да и пиша през деня въпрос и тя да отговори в 23:30 или 6 сутринта. Жената е работохолик и се занимава със 100неща, за това влизам в положение, но не всеки би. Не знам дали и с всяко дете поддържа връзка след това или зависи от ситуацията.

DeaIvanova , виж това! подобно е на книжката ни с еднорози. Не съм го виждала на живо и не знам дали си заслужава цената, просто ми попадна реклама.
https://kidshappy.eu/book1?fbclid=IwZXh0bgNhZW0BMABhZGlkAasXaLHN … 20215553340050664

Благодаря много! Да, аз също се колебая между нея и Светлана Картунова, просто защото ми се струва идея по-рязка, а в момента напрежението ми е брутално и само от “четене” имам нужда. Разбира се, не очаквам галене с перце. Просто искам детето да се отпусне максимално и не знам дали това ще стане в кабинет, извън средата вкъщи, както се казва, да разкрие потенциала си пред нея, което не знам как биха могли да го видят за 1 час консултация. Но са специалисти и им вярвам, с това се занимават цял живот и ще ходим някъде, въпроса е къде.

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 17:11 от Lizi:) :)

# 162
@Lizi:) Simple Smile
Обичам този тип книжки и имам много видове от тях, мога да поснимам, в случай че някой се интересува. Но истински успех имам с една магнитна дъска за 25лв., поетапно купувам тематични магнитчета. Синът ми започна да съставя прилични изречения благодарение на този “метод”, ако мога да го нарека така.
А моделин с формички върши просто чудеса, просто на мен ми е бедна фантазията да измислям теми вече. 😵💫

Какво мислите за книгите тип “Лесно проговаряне”? Ако някоя от вас има книги с игри за деца, ще съм благодарна да сподели с мен.

Честно казано, от скромният опит който имам и непрестанните притеснения, мен говорът не ме притеснява вече толкова, по би ме притеснявало детето да не търси контакт и да не изпитва онова естествено детско любопитство. При нас и двете липсваха на 2 годишна възраст, но всичко в този аспект се разви в положителна посока, дори по-добре от очакваното. Много пъти губих надежда и бях на косъм да се откажа.

# 163
Какви са тези магнитни дъски? И на нас ще ни свърши работа

# 164
Какви са тези магнитни дъски? И на нас ще ни свърши работа

https://youtu.be/il1vHAeftDQ?feature=shared

Нашата е такава, естествено детето ми не смята и знае само неговата си буква, затова закупувам тематични магнити от книжарниците. С тази дъска се научи много по-лесно да напише първата буквичка от името, на нея се научи и да рисува симетрично лице с очички, нос, уши, уста, вежди; базови форми като сърце, квадрат, триъгълник, кръг; посоки; разни случайни брейнджим упражнения от фб.
Мултифункционална дъска и се използва всекидневно.

Общи условия

Активация на акаунт