Трудно проговаряне - тема 27

• 43 612
  • 495
  •   2
Отговори
# 405
Когато на петгодишна възраст водих дъщеря си за обследване от екип детски психиатър, логопед и психолог, единствено логопеда проведе две срещи. Присъствах на тестването от психолога, именит в града ни, който за двайсет минути обърна на детето минимум внимание, показа й някакъв вид пъзел или игра, който не беше виждала, тя съответно прояви интерес и с малко помощ се справи. Заключението му "Нищо й няма, я как се справи". Същото дете в ДГ имаше нужда от индивидуално внимание и обяснение, показване, защото не разбираше общите указания, например. Същото дете две години по-късно при обследването от екип в Александровска болница се оказа, че е с засегнати реч и математическо мислене. А това се виждаше от всеки, който дори 20-30 минути се е занимавал с детето. Та и от тези екипи и обследване зависи на какъв ще попадне и как ще се отнесат. Не случайно рано или късно, повечето стигаме до София.
Запознах се и с дете, което на 5-6 годишна възраст беше като перпетуум мобиле, невербално, неконтактно, но за което в друг наш областен град бяха казали на родителите, че нищо му няма.
Мисълта ми е, че грешки може да има на всяко ниво и място.

Последна редакция: сб, 08 ное 2025, 15:02 от Mama Ru

# 406

Мисля, че това е “въпросника”.
На родителската среща го бяха показвали, уж елементарен. Но и мен ме е страх на какви хора ще попаднем и колко много това се отразява на децата.

# 407
Винаги грешки може да има, но ресурсно имат интерес да "грешат" в посока, че на детето силно му има нещо. Финансов интерес. А това, простете тавтологията, Е конфликт на интереси.

Докато в Мед. Звена нямат интерес да грешат. Там грешките са резултат от надценяване на познанията за дадено състояние.

# 408
Ladyshrew, къде може да се намери тази книжка? Стана ми интересно  какво включват като "норма". Иначе моят юнак два пъти го тестваха две различни психоложки  за оценка , единият път беше на 3 години  точно, вторият път на 3 години и 3 месеца и да ви кажа разликата е доста голяма, но го има и момента да уцелиш детето в какво състояние ще е. На първата оценка беше малко преди обяд , то беше вече уморен и честно казано след средата на теста доста не му се занимаваше, нарочно показваше  грешни отговории с усмивка правеше точно обратното на това, което искаха от него. На втората оценка беше във форма , супер концентриран за неговите възможности, а и самата жена която го дестваше явно му беше по-симпатична.

Нали правилно разбирам,че родителят присъства на тестването от РЦ, защото не си го представям да е особено кооперативен с непознати хора , които вижда за първи път. В тази връзка оценкта, която му бяха правили от екипа на  градината беше пълна пародия, разбирам,че всичко беше завишено зле, за  да има основание да мине  с подкрепа от РЦ, но все пак бях писали пълни глупости и то седмица след като беше тръгнал за първи път на градина са я "правили" тази  оценка, без  аз да бъде  уведомена. Та тук съм много склонна да се съглася с Re Ge ,че по-ското бъркат и влошават умишлено картината, за да  е сигурно,че ще има основания за получаване на подкрепа.

Последна редакция: нд, 09 ное 2025, 11:10 от mexicana___

# 409
Да, родителят се кани да присъства не само в градината, но и в училище. Присъства, не се намесва. В градината присъствах, в училище нямаше как да излизам от работа за това и не съм.
Само да вметна, че логопеда, който трябваше да идва в градината от РЦ са седеше в училището и не идваше в градината, отказваше и да му водят децата. Моето дете ходеше на външен логопед, организацията предлагаше и изнесена услуга, така че ние си заведохме логопеда в градината и постепенно всички деца, които имаха нужда бяха поети от нея. Та не разчитайте много на хора, назначени в ДГ от РЦ. Приобщаващото образование влезе в сила докато детето ми завършваше градината, настъпиха промени и в градината дойде логопед, която не намери подход с моето дете, а и вземаше децата групово за 20 минути, докато нашата си логопедка работеше по 60 минути с дъщеря ми, още преди да навърши 4. За известен период в училище ползвахме ресурсен, след това необходимостта отпадна. Психолог и логопед - външни.

# 410
Също съм на мнение, че влошават умишлено картината. Когато моето дете беше тествано от училище и РЦ в първи клас, ние не бяхме допуснати. По-късно от РЦ ми казаха, че от училище са настоявали да има подкрепа, докато от РЦ са считали, че такава не е нужна, но училището са надделява. За РЦ проблемът бил само с трудното проговаряне, какъвто  беше и за психолози, психиатри, логопеди, при които я бяхме водили, но не и за училище.
За тестване в частни центрове. В един такъв психоложка направи векслер и всичко друго за точно 30 минути и същевременно вкара в кабинета и 2 външни възрастни за справки. Та как ли го оцени. Детето видяло играчка и поискало да я разгледа, тя забравила. Ами скрий ги тогава.

# 411
Ladyshrew, къде може да се намери тази книжка? Стана ми интересно  какво включват като "норма". Иначе моят юнак два пъти го тестваха две различни психоложки  за оценка , единият път беше на 3 години  точно, вторият път на 3 години и 3 месеца и да ви кажа разликата е доста голяма, но го има и момента да уцелиш детето в какво състояние ще е. На първата оценка беше малко преди обяд , то беше вече уморен и честно казано след средата на теста доста не му се занимаваше, нарочно показваше  грешни отговории с усмивка правеше точно обратното на това, което искаха от него. На втората оценка беше във форма , супер концентриран за неговите възможности, а и самата жена която го дестваше явно му беше по-симпатична.

Нали правилно разбирам,че родителят присъства на тестването от РЦ, защото не си го представям да е особено кооперативен с непознати хора , които вижда за първи път. В тази връзка оценкта, която му бяха правили от екипа на  градината беше пълна пародия, разбирам,че всичко беше завишено зле, за  да има основание да мине  с подкрепа от РЦ, но все пак бях писали пълни глупости и то седмица след като беше тръгнал за първи път на градина са я "правили" тази  оценка, без  аз да бъде  уведомена. Та тук съм много склонна да се съглася с Re Ge ,че по-ското бъркат и влошават умишлено картината, за да  е сигурно,че ще има основания за получаване на подкрепа.

Давам линк към теста:
https://rcsf.bg/onlajn-resursi/ranna-skriningova-oczenka-i-nasok … godishnite-decza/

Ресурсните го правят в градината, само на деца между 3 и 3.6, като задължително детето трябва да е адаптирано. Моето е от 21 дни там, с почти 2 седмици отсъствие заради боледуване, но както и да е....

При нас родителят НЕ присъства на "теста", той е около 15-20 мин., за родителя и педагозите си има отделен въпросник. След това ти дават обратна връзка. Моето дете също се разсейва много от играчки. Те още на родителската казаха, че там има въпроси, които самите ресурсни оценяват като слаби места, а именно назоваване на емоции, но това е друга тема. Имаше родители, които искаха скрининга, но децата са над 3.6 и те им отказваха, а когато са били в тази възраст, но например в ясла, защото са в началото на годината, никой не им го е предложил. Пак червена лампа. Аз съм супер гневна, 3 дни безсънни нощи и място не си намирам от отношението им и реших да откажа скрининга. Само да кажа под секрет, че това е най-желаната ДГ в района и има почти цяла група деца, които са СОП, с това искам да кажа, че явно имат голям интерес.....

# 412
  • European Union
Моят син проговори трудно, оттогава ми остана и навикът да хвърлям по едно око на тази тема.

Той тръгна на 2 г. и 3 м. на ясла, у дома казваше по някоя сричка - "ма", "да", "па", в яслата не си отваряше устата. И въпреки това само го хвалеха. Например, "Днес учихме животните, той е единственият, който познава всичките животни". Явно си имаха начин да разберат и без да им говори. Но той беше без памперс, можеше да се храни сам, да се облича, следваше инструкции.

Започна да се опитва да казва повече думи един месец преди да навърши 3. Повечето му думи бяха неразбираеми или пък само с първа и последна сричка. Но никога не е говорил на "бебешки". Ако си отвореше устата, беше за да каже нещо, което иска. Например, когато ми миех ръцете и каже "па", значи водата пари, но също така може да значи, че е студена или че съм му намокрила ръкава и т.н.

Тръгна на градина на 3 години и 3 месеца и едната учителка го беше отписала. Не се занимаваше с него, на тържеството изобщо не му даде възможност да си каже думите, игнорира другата, която се опитваше да ѝ подскаже, че го е прескочила. Другата явно не беше разбрала, че е умишлено. Тогава още не правеха скрийнинг, въведоха го, когато той беше втора група, извадихме късмет.

Тогава още правеха открити уроци за родителите и аз много се притеснявах на първия, на който ни поканиха. Него, естествено не го питаха нищо. Но имаха една упражнение да събират някакви неща и след това да се върнат на заден ход. Преди него няколко деца си направиха задачата, но той беше първият, който се върна на заден. И зрителите започнаха да му ръкопляскат. Чак тогава учителката разбра, че може би трябва да работи с това дете. После три години се чувстваше гузна, но аз още не съм забравила.

# 413

Давам линк към теста:
https://rcsf.bg/onlajn-resursi/ranna-skriningova-oczenka-i-nasok … godishnite-decza/

Ресурсните го правят в градината, само на деца между 3 и 3.6, като задължително детето трябва да е адаптирано. Моето е от 21 дни там, с почти 2 седмици отсъствие заради боледуване, но както и да е....

При нас родителят НЕ присъства на "теста", той е около 15-20 мин., за родителя и педагозите си има отделен въпросник. След това ти дават обратна връзка. Моето дете също се разсейва много от играчки. Те още на родителската казаха, че там има въпроси, които самите ресурсни оценяват като слаби места, а именно назоваване на емоции, но това е друга тема. Имаше родители, които искаха скрининга, но децата са над 3.6 и те им отказваха, а когато са били в тази възраст, но например в ясла, защото са в началото на годината, никой не им го е предложил. Пак червена лампа. Аз съм супер гневна, 3 дни безсънни нощи и място не си намирам от отношението им и реших да откажа скрининга. Само да кажа под секрет, че това е най-желаната ДГ в района и има почти цяла група деца, които са СОП, с това искам да кажа, че явно имат голям интерес.....

В яслата не са правили на децата а сега в 1 група градинска тя мина 3.6г и сега боледува.Каква е причината да се отказва ако са над тази възраст а пък има нужда от скрининг??

# 414
Трябва да се прави ясна разлика между скрийнингите които са процедура в началото на всеки общообразователни етап и специфицираните такива, свързани с възможност за предоставяне на допълн. Подкрепа или като най - малко за изявяване на налични дефицити.
А) "входящи"скрийнинги (така ги наричам аз). Това са когато децата застъпват в даден образователен етап - първа група ДГ и първи клас. Там няма нужда от разрешение от родител, понякога родителите дори не ги уведомяват за тях. Родителите  не присъстват, прави се на всички. Съобразени са с възрастта. Затова примерно входящ скрийнинг за дете на 3 до 3,5 не е подходящ за деца на 4 г. Детското развитие в тези години е много интензивно и затова децата родени януари и декември една и съща година има доста значителни разминавания в уменията. Родителите могат се осведомят за резултата по желание. В ДГ примерно тези, които наблюдават са учителките , осведомяват при наличие на маркери на специалисти към градината - психолог, логопед. Те наблюдават детето по-задълбочено в разнообразна обстановка. Ако няма такива се осведомява директора. Инициира се среща между родители и администрация и се предлага допълнителна задълбочена диагностика. Кой прави нея е друг въпрос. Може градината да има екип. Ако няма се предоставя от ресурсен център. Пиша ви каква е процедурата но как се спазва на местно ниво е друг въпрос.
В училище независимо от наблюденията на госпожите, психологът прави общ.входящ.скрийнинг. Всеки родител може да се уведоми за резултатите. Ако има нещо обезпокоително, класната се уведомява и тя почва по-внимателно да наблюдава детето. Обикновено месец два до половин година  са достатъчни за да може да се усети какво се случва - образователно, поведенчески.

Тук отварям една голяяяяяма скоба. Наясно сте че ако сте ползвали допълнителна подкрепа в градината, това е отразено в файла/делото на детето, с който той постъпва в училище. Вътре е написано всичко. И реални и преувеличени факти (ако има такива). Всичко това се чете. И затова понякога още на първия месец почва да се упражнява натиск а детето се гледа под лупа. Не се притеснявам да кажа, че понякога дефицитите на дете бивало на ДП в градината са на фокус при учителката, на фона на други деца, които също примерно са зле с четене/ писане/ поведение, но за без онази "опашка". Съответно им се дава време да се аклиматизират.

Б) тук стигаме до скрийнинг "при нужда и/или при поискване" . Който няма общо с "входящия". Самото описание ви подсказва че е за дете което демонстрира дефицити, налагащи малко повече внимание. Самият скрийнинг може да се инициира от :родител с молба, от самата образователна институция чрез заповед на директора. Знам че трябва родителя да е уведомен за този скрийнинг ако ще се прави, но уви познавам и примерни според които екип на ресурсно прави скрийнинг без родителя да е уведомен. Знам че е нередно и наказуемо, но кой от нас ще има нерви и средства. Важното е че каквото и да "види" екипа, докато вие не сложите подпис, нищо няма да се задейства като процедура. Не се слага подпис на нищо без да е прочетено и консултиране. Вземете си го вкъщи направо. Имате административен срок за подпис. Често чувам :" но на мен ми казаха че това е само оценка". Е да де, ама вътре е написано, че детето ви е" трап" и Без допълнително подпомагане ще се удави. Подпишете, но след като напишете - "Не съм си гласен с дадената оценка, тя не отразява реалното състояние на детето ми. Не желая да му бъде предоставена ДП".  Защо казвам да подпишете оценката (не подпомагането а оценката на дефицитите на дете) - ами консултирах  майка, която е отказала да подпише последната екипа среща и после, като я посъветвах да си изиска документите от екипинте срещи в училището за да видя какво е писано и подписано , за този неин не- подпис, коментарът е  че "Тя видимо е объркана и не съвсем сигурна и затова не подписва". Нищо общо с несъгласието на майката  относно оценка и предлаганата процедура.  

П. С. Към ladyshrew - Tози тип отделни групи или класове на деца  с дефицити са най-голямата извратеност в приобщаването. Както казва Р. Шрам - "Отделеното никога няма да може да слее завбъдеще с типичното" . Самото отделяне го обрича на различност". В ДГ особено. Защото дори на памперс, дори с изоставане във вербалното развитие и/ или интелекта, детето все още е малко за да може ясно да се дефинира доколко е тежка ситуацията му. Шансове има. Но в група от Сопове, тези шансове значително намаляват.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 13:58 от _re_ge

# 415
Благодаря ти отново, _re_ge, щракнах си това за подписа при оценката, защото мисля, че ще ми е нужно.
Абсолютно съм съгласна, че цялата работа с тези извратени групи е скандална направо, но то положението май не върви към по-добро.
Днес ми казаха, че детето няма мотивация и концентрация за груповите занятия и е необходимо по 100 пъти да му се повтаря, потретва, за да свърши указаното. С което мисля да му тествам слуха. И ги питам според вас, как дете, което е гладно по ЦЯЛ ДЕН, защото той не се храни там, още от ясла отказва да яде там, ще е мотовирано и в кондиция да върши каквото и да е? За съжаление тук нито аз, нито те са в сила да работят върху това, единствено съм ги помолила да НЕ го насилват, както го насилваха с лъжицата в яслата. Както и да му се виси специално над неговата глава, иначе се разсейвал. Иначе много го обичали, талисман им бил, толкова се гушкал с тях и бил винаги усмихнат, ама никакъв проблем нямал с дисциплината. Казаха ми също така, че той нямало да издържи скрининга, който постнах по-нагоре...отново просто прекрасно отношение, но нека не се отклонявам. Според тях дори, детето нямало нужда от логопед, защото имал много ясна реч?! А на отговора ми, че се работи за концентрация ме гледат като полезно изкопаемо. Как ще го избутаме още 4 години не знам, при положение, че той е от 20 дни там и вече ме заливат с кофата със студена вода.

# 416
За съжаление, от тук нататък ще е така - детето трябва да се впише в група, да работи в група и да следва темпа на групата. Това ви чака и в училище. Целта в градината ще е да успеете да постигнете това - детето да може да работи в група и да следва общия темп. Мисля си, че на този етап не е излишно малко индивидуална работа с ресурсен в или извън градината, за да не изостане от програмата, особено след като не успява да работи с групата.
Помислете и относно храната какво може да направите, например да го водите след закуска и да го вземате по-рано след обед? Или да го запишете на полудневна градина.

# 417
Копирам поста си от групата за РАС
"Понеже за приятел съм качила в ДОКС книги, които са изключително полезни не само за родители за деца от спектъра, а въобще за родители на деца с развитийни отклонения по принцип , използвам факта,  че линковете са работещи за да ги кача и тук. Всички са на български."

Стенли Грийнспан. На ти с @утизма..Методиката Флоортаийм
https://dox.abv.bg/download?id=c25ead0c00
https://dox.abv.bg/download?id=d7a499039a
https://dox.abv.bg/download?id=e8328c7e36

Мелешкевич и Ерц
"Специ@лните деца"
Части 1 и 2
https://dox.abv.bg/download?id=5b1390a356
https://dox.abv.bg/download?id=86c2b358ab

Лийф и Макейчин
Work @head. Work in Progress
Част 1
Част 2_1 и 2_2
Част 3

https://dox.abv.bg/download?id=fb966e4209
https://dox.abv.bg/download?id=42da324cc6
https://dox.abv.bg/download?id=808b31f84a
https://dox.abv.bg/download?id=36ad4bb276

Сензорн@ дезинтеграция. Кондратиева
https://dox.abv.bg/download?id=b36c96cce4

# 418
Майчета поради ред причини пуснахме изследвания на 2г ни син за тежки метали
Излезна леко повишение на Живака!
Някой да е изследвал тежки метали ,търся насока към кого да се обърна

# 419
    Ние ходихме при Мария Савчева , преглежда в МБАЛ  София , има я  и Супердок. Като цяло ми е добро впечатлението с някои дребни изключения, разбира от  тези неща особено наличието на тежките метали и влиянието им върху развитието на децата. Зависи какви точно са оплакванията породили необходимостта от изследването. При нас даде полезни насоки, естесвено не всичко беше на 100 % приложимо в наия случай, но то  и рядко  е така.

Общи условия

Активация на акаунт