Априлче 2025г./тема 2/

• 20 959
  • 734
  •   1
Отговори
Здравейте, бъдещи мами ☺️ Заповядайте в новата темичка, в която да си бъдем подкрепа и компания в най-вълшебния период. 🤗☀️❤️
Ето една много важна информация, с която много от АГ специалистите не запознават своите бременни пациентки. Важно е всеки да бъде информиран, а превенцията е на първо място. ❤️❤️❤️
Фетална ехокардиография:
Скрит текст:
Феталната ехокардиография (ФЕхоКГ) представлява високоспециализирано ехографско изследване на сърцето на плода. Извършва се от квалифициран АГ специалист или педиатър кардиолог с ехографска апаратура от висок клас. Прегледът е от особено значение, тъй като вродените сърдечни малформации (ВСМ) са най-честите структурни дефекти на плода. Наблюдават се при 8 до 12 на 1000 живородени. Около половината от тях са тежки – несъвместими с живота и/или налагат хирургична корекция след раждането. Допълнително, в пренаталния живот честотата на ВСМ е значително по-висока. На практика, вероятността плодът да бъде засегнат от сърдечна аномалия е от 5 до 6 пъти по-голяма, отколкото да има синдром на Даун. Следователно, единственият начин да се гарантира липсата на вродена сърдечна малформация (ВСМ) на плода е извършването на ФЕХоКГ от висококвалифициран специалист. Внимание: Пренаталната диагноза на ВСМ и днес представлява сериозно предизвикателство за съвременните пренатални грижи. Някои малки сърдечни дефекти могат да бъдат пропуснати пренатално. От друга страна, съществуват и сърдечни аномалии, които могат да бъдат диагностицирани единствено след раждането.

Оптималният срок за феталната ехокардиография е 18-22-ра гестационна седмица. В този срок сърцето на плода е достатъчно голямо, за да се оценят структурите му. От друга страна, ако феталната ехокардиография открие аномалия, която налага допълнителни изследвания, например амниоцентеза за изключване на хромозомна болест, този срок на бременността е подходящ за извършването на това изследване. Разбира се, феталната ехокардиография може да се извърши по всяко време и след този период, но след 34-36 седмица е по-сложно да се получи качествен образ на сърцето. В определени случаи фетална ехокардиография може да се извърши и преди 18-та гестационна седмица.

Феталната ехокардиография е преглед, при който детският кардиолог преглежда само сърцето на плода като го оценява в девет проекции, както напречно, така и надлъжно на гръдния кош. Освен двуразмерния метод, при който се вижда анатомията на сърцето и реалното движение на сърдечните структури, при феталната ехокардиография се използват още цветно-кодиран Доплер, за да се оцени посоката и естеството на кръвния поток, пулсов Доплер, с който се оценява скороста и профила на кръвотока през различните сърдечни структури, и M-mode ехокардиография за оценка на сърдечния ритъм и функция на сърцето. Всичко това дава възможност за цялостна оценка на анатомията, кръвотока и функцията на сърцето, като особено значение има фактът, че тази оценка се извършва от детски кардиолог със специална подготовка в пренаталната кардиология. Ето защо, само феталната ехокардиография позволява да се диагностицират почти сто процента от сърдечните аномалии, които могат да се открият, преди бебето да се е родило.

Следенето на дължината на маточната шийка трябва да започне най-късно от 16г.с. Оптималният период за серклаж е 14г.с.-17г.с., но може и малко по-късно, което в възможно само в болница Надежда. В Надежда е най-добрия на серклажите- Любо Христов. След това е невъзможно и се налага поставянето на песар. Измерването на шийката трябва да става чрез вагинален ехограф.

Последна редакция: чт, 31 окт 2024, 07:49 от Kactus

# 1
В действителност в бг мама -особено видимо (като цяло в БГ), се пише с един краен и обречен тон за всичко и вместо позитивното, хората си изсипват неуспехите и мъката, все едно това ще намали болката им. Забелявала съм го в много теми и това изключително ме напряга, но това е мой проблем.
Казвайки това, искам да отбележа, че тази тема не е такава и Кактус е един от изключително положителните и внимателни хора въобще във форума.
Никой не е нужно да си мери багажа с друг, но всички искаме здрави бебета. Някои неща се правят в конкретен срок, защото тогава се виждат и след това няма значение какво показват, защото не дават същата информация.
БХС не се прави само в Бг и тези статистика не е българска, а световна. Вписаното дава важна информация и не бива да се неглижира.
А реплика каквото има да става ще става, ме изкарва от равновесие. Има много неща, които има и може да се направят, има и такива, които не можем да спрем - това са хромозомните аномалии и те действително са задънена улица. За първите обаче сме длъжни да дадем всичко от себе си, защото бременността е дар, който не трябва да се приема за даденост. Изключително много зависи от нас, като започнеш от какво ядеш (ако можеш да ядеш разбира се), как спиш, колко почиваш, колко се движиш и т.н.

# 2
  • Варна
Момичета, няма нужда от спорове. Мисля, че поведението на всеки е индивидуално и зависи от много обстоятелства.
В тази връзка, ако на някой ще е полезно реших да направя тест Genеsafe- за моногенни болести, след негативен тест на Cell genetics Genoma за хромозомните аномалии. Бях при генетик за консултация и жената ми каза, че медицината го предлага като опция и ако имаме възможност за наше спокойствие да го направим. Отделно от това правя всички ФМ и направих БХС заради риска от гестационен диабет и прееклампсия.
Истината е, че всеки изхожда от собствената си ситуация. Познавам и виждам много хора, които дори гледат с пренебрежение на всички тези изследвания, но това е просто защото не са се сблъсквали с притеснения от такова естество.
Освен това, всеки има и различно ниво на тревожност. Така че и психологическия фактор играе голямо значение при всеки отделен индивид.
Аз примерно съм такъв тип, че искам да изчерпам всичко възможно като прегледи и изследвания, при положение че имам дори искрица съмнение за проблем. Давам си сметка, че въпреки това не съм застрахованa и всичко може да се обърка в една бременност.
Има друг тип хора, които по дефолт си смятат, че всичко им е тип топ и не задълбават в изследвания и прегледи и си изкарват добре бременността.

# 3
В действителност в бг мама -особено видимо (като цяло в БГ), се пише с един краен и обречен тон за всичко и вместо позитивното, хората си изсипват неуспехите и мъката, все едно това ще намали болката им. Забелявала съм го в много теми и това изключително ме напряга, но това е мой проблем.
Казвайки това, искам да отбележа, че тази тема не е такава и Кактус е един от изключително положителните и внимателни хора въобще във форума.
Никой не е нужно да си мери багажа с друг, но всички искаме здрави бебета. Някои неща се правят в конкретен срок, защото тогава се виждат и след това няма значение какво показват, защото не дават същата информация.
БХС не се прави само в Бг и тези статистика не е българска, а световна. Вписаното дава важна информация и не бива да се неглижира.
А реплика каквото има да става ще става, ме изкарва от равновесие. Има много неща, които има и може да се направят, има и такива, които не можем да спрем - това са хромозомните аномалии и те действително са задънена улица. За първите обаче сме длъжни да дадем всичко от себе си, защото бременността е дар, който не трябва да се приема за даденост. Изключително много зависи от нас, като започнеш от какво ядеш (ако можеш да ядеш разбира се), как спиш, колко почиваш, колко се движиш и т.н.
Само една вметка нещата които не можем да променим не са само хромозомните аномалии. Има 20 аноналии (които не са съвместими с живота), които не са   свързани с генетика, хромозоми и тн. И да не исках да изпадаме в конкретика, но усещам леко нападане. Освен това имате дупка в знанията.
Ето за това говоря, че нямаме нужната информация, за да се изказваме компетентно по всеки въпрос.
И виждам, че стана голямо объркване с тази ФМ - в Марковс втора ФМ се прави в 19г.с. В този смисъл ако отидеш 20-21г.с няма да те върнат, НО ПРЕПОРЪЧВАТ 19та. За това казах, че всеки лекар си има препоръка. И нека четем с разбиране- нападате ме за неща, които не твърдя. Аз определено съм ЗА всички изследвания, НО съм против резки изказвания цитирала съм в другата тема от кой тип. Има толкова неща които могат да се случат и понякога тревогата която се нанася е излишна. Една коснултация 5мин със специалист може да ти спести безсънни нощи и тревоги, но както има една приказка ако знаете колко рядко ви разбират правилно, когато говорите щяхте да мълчите. Е, ще направя точно това. Точка.

И моля, не се изкарвайте извън равновесие. Simple Smile

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 08:53 от MariaNicko

# 4
Момичета, аз съм каталясала и заспала и съм изпуснала голяма дискусия.
На всички пожелавам една лека и безпроблемна бременност и едни здрави човечета.
Нека да не бъдем толкова крайни. Нещата са много различни, специалистите препоръчват на всеки неща и понякога е трудно да се ориентираш.
Засега съм преценила да се доверя на лекаря си, защото ми помогна много с предната бременност, въпреки че имах трудности.
Всички тези изследвания са важни, но после има намесата и на неонатолози и други фактори. Като човек преминал през много трудности с първото си дете, мога да ви кажа, че понякога трябва да приемем, че не всичко подлежи на нашия контрол и винаги има късмет, шанс и т.н.
Пожелавам на всички много късмет Simple Smile
Rali_sm при Стоилов ли ще сте следиш? И знаеш ли условията на раждане в Св. Георги?
Искам от рано да се ориентирам...

# 5
Само една вметка нещата които не можем да променим не са само хромозомните аномалии. Има 20 аноналии (които не са съвместими с живота), които не са   свързани с генетика, хромозоми и тн. И да не исках да изпадаме в конкретика, но усещам леко нападане. Освен това имате дупка в знанията.
Ето за това говоря, че нямаме нужната информация, за да се изказваме компетентно по всеки въпрос.
И виждам, че стана голямо объркване с тази ФМ - в Марковс втора ФМ се прави в 19г.с. В този смисъл ако отидеш 20-21г.с няма да те върнат, НО ПРЕПОРЪЧВАТ 19та. За това казах, че всеки лекар си има препоръка. И нека четем с разбиране- нападате ме за неща, които не твърдя. Аз определено съм ЗА всички изследвания, НО съм против резки изказвания цитирала съм в другата тема от кой тип. Има толкова неща които могат да се случат и понякога тревогата която се нанася е излишна. Една коснултация 5мин със специалист може да ти спести безсънни нощи и тревоги, но както има една приказка ако знаете колко рядко ви разбират правилно, когато говорите щяхте да мълчите. Е, ще направя точно това. Точка.

Имам безкрайно много дупки в знанията и нямам претенция да разбирам.

Какво кой съветва може да ни изяде главите, може и да ни спаси. Всеки си има глава на раменете и критично мислене, именно за да отсее информацията, която му трябва.
Успех в бременеенето Simple Smile

# 6
(Само да кажа, че си направих разширен пренатален тест и всичко е наред)
Иначе пък много ценя различните мнения тук и свободата да се изкажеш; и в дискусията излизат разни истини.
Научих, че има регистър на сертифицираните по фетална морфология
Че за тестване за вероятна преекламсия се плаща допълнително за БХС
И други неща, които ще обсъдя с моето АГ и с личен лекар.
 Все пак, четем с щипка сол, нали, имаме си едно наум за знанията и съветите на околните.

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 09:19 от Belronika

# 7

Имам безкрайно много дупки в знанията и нямам претенция да разбирам.

Какво кой съветва може да ни изяде главите, може и да ни спаси. Всеки си има глава на раменете и критично мислене, именно за да отсее информацията, която му трябва.
Успех в бременеенето Simple Smile
Нямам нужда от вашето пожелание за успех (не го и приемам), но все пак благодаря- много мило. Желая същото и на вас Simple Smile

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 09:26 от MariaNicko

# 8
  • Смолян
Момичета, аз съм каталясала и заспала и съм изпуснала голяма дискусия.
На всички пожелавам една лека и безпроблемна бременност и едни здрави човечета.
Нека да не бъдем толкова крайни. Нещата са много различни, специалистите препоръчват на всеки неща и понякога е трудно да се ориентираш.
Засега съм преценила да се доверя на лекаря си, защото ми помогна много с предната бременност, въпреки че имах трудности.
Всички тези изследвания са важни, но после има намесата и на неонатолози и други фактори. Като човек преминал през много трудности с първото си дете, мога да ви кажа, че понякога трябва да приемем, че не всичко подлежи на нашия контрол и винаги има късмет, шанс и т.н.
Пожелавам на всички много късмет Simple Smile
Rali_sm при Стоилов ли ще сте следиш? И знаеш ли условията на раждане в Св. Георги?
Искам от рано да се ориентирам...
За сега да.
След 28 седмица ме иска всеки месец в Пловдив, а до тогава да пазя всички от моята в папката, която ми даде. Към 32 мисля да отида до Свети Георги за да разбера какво как, колко.

# 9
Joss Stone, благодаря ти за милите думи ❤️❤️❤️ и се радвам, че си ме разбрала правилно. 🤗
Belronika, много се радвам, че всичко е наред ❤️
MariaNicko, съжалявам, ако си се почувствала нападната. Те и хормоните ни много играят(да, малко бях по-крайна 😁). Просто се ядосвам, когато искам да предпазя някой, когато намеренията са ми добри и някой да ми влиза на контра....някам се чувствам като, все едно "я си гледай работата", вместо само да подминеш или да кажеш "благодаря за информацията". Все едно съм си изгубила времето, а целта ми е просто да помогна. Иначе прочети в сайта на Марсковс, точно те казват, че втората фетална трябва да е 20-22г.с., а не 19г.с. То и тогава става, но оптималният период е 20-22г.с. Няма нужда да спорим ❤️ Между другото там може да се направи и феталната ехокардиография, като идеалният период за нея също е 20-22г.с. 🤗 И извинявай, ако има нещо 🌷
Скрит текст:
Аз и там щях да съм пак през 21г.с., но реших да съм пак при Чучумишев, защото останах много доволна.

Гери, ти при кой се следиш? Запази ли час за ФМ. Чакам те с хубави новини 🤗

Вие при колко специалиста се следите и на колко време? ☀️

Последна редакция: чт, 10 окт 2024, 09:35 от Kactus

# 10
Joss Stone, благодаря ти за милите думи ❤❤❤ и се радвам, че си ме разбрала правилно. 🤗
Belronika, много се радвам, че всичко е наред ❤
MariaNicko, съжалявам, ако си се почувствала нападната. Те и хормоните ни много играят. Просто се ядосвам, когато искам да предпазя някой, когато намеренията са ми добри и някой да ми влиза на контра....някам се чувствам като, все едно "я си гледай работата", вместо само да подминеш или да кажеш "благодаря за информацията". Все едно съм си изгубила времето, а целта ми е просто да помогна. Иначе прочети в сайта на Марсковс, точно те казват, че втората фетална трябва да е 20-22г.с., а не 19г.с. То и тогава става, но оптималният период е 20-22г.с. Няма нужда да спорим ❤ Между другото там може да се направи и феталната ехокардиография, като идеалният периад за нея също е 20-22г.с. 🤗

Гери, ти при кой се следиш? Запази ли час за ФМ. Чакам те с хубави новини 🤗
Кактусче теб те усещам добра душа и не ти оспорвам думите, а изказа.
И точно защото 3пъти съм посещавала Марковс, казвам че препоръчват 19г.с. Хайде стига вече, наистина. Голяма реклама им направихме Simple Smile

# 11
Кактус, при доктор Бабаков в Пловдив на ЖК.  Чакам да мине БХС в понеделник - при Стоилов и ще питам на място, защото момичетата казаха, че чакаш час преди да влезеш, та ще поразпитам.
Чудя се да не мина на още едно място на частно да се следя, но пък опитът ми показва, че две мнения не са много добро решение.

# 12
  • София
Добро утро! Аз минавам с един въпрос относно цитонамазката. Вчера бях на преглед и ми взеха проба, аг каза, че шийката била възпалена. Вечерта получих еднократно бледо кафеникаво зацапване, което при следващо ходене до тоалетна имаше само оскъдно при забърсване по салфетката. Аз разбира се се притесних и веднага писах на АГ, но още нямам отговор. Прочетох всякакви плашещи работи в търсачката.  Иначе вчера видяхме бебчето, каза че се развива много добре, но това пусто зацапване вечерта ме стресира и сега докато чакам да ми отговори ще се побъркам от притеснение ☹ Някоя от вас имала ли е дискомфорт или зацапване след цитонамазка?

# 13
MariaNicko, да, права си за изказа и съжалявам 🤗❤️(ще се оправдая с хормоните 😅). Странно, че на сайта им пише едно, а препоръчват друго. Като не мисля, че ще има голяма разлика 😁 Наистина им направихме реклама, но те и заслужават де 😅

Гери, всичко ще бъде наред ❤️ Аз също се чудя за още едно мнение, но май за сега ще си се следя само при Кироваков и ФМ в София. Като резервен вариант ми е Мануелян в Бургас.

Мария, мен винаги ме предупреждават, че е възможно да имам зацапване и леки контракции след цитонамазка. Последния път не ме предупредиха за тези неща, защото взеха проба само от повърхността. Аз преди години имах драма с тази шийка....имам правена криодеструкция поради лезия. Ако болките продължават повече от 24 часа, отиди пак при АГ за твое спокойствие ❤️🤗

# 14
Преди години съм имала леко зацапване след взимане на цитонамаска.
Ако само това е било зацапването и след това няма нищо, вярвам, че няма за какво да се притеснявате, но ако имате огромни притеснения и не можете да се успокоите, отидете на спешен кабинет да ви погледнат.

Общи условия

Активация на акаунт