Трудно проговаряне - тема 27

• 37 785
  • 377
  •   1
Отговори
# 90
Но защо не проговаря това дете, при положение, че разбира и изпълнява като му се говори. Започнах да го свързвам с аутизъм, заради тези нервни кризи и ходенето на пръсти(макар, че не го прави постоянно).  Има много други разглезени деца, с истерии, викове, крясъци, но говорящи.

Аз не обсъждам проговарянето аз обсъждам поведението.  Дете с поведение на вашето се води необучаемо. Затова трябва да започнете от някъде. Логопед на второто изкрещяване може да откаже да работи с детето или да симулира работа, което на вас не ви е от полза. Хората отбягват да работят с дете с нерегулирано поведение. то трябва да изпълнява задаваното нали така? Логопед не е възпитател а висококвалифициран специалист.

Дори в домашна среда как се учи детето да говори? КАжи маме какво е това - това е банан. Я повтори с мен? А вашето се тръшка. Иска ли да повтаря или не може? Как да проговори ако не повтаря.  то прави каквото то си иска а не каквото е добре за него. Това че нямате вербализация може да е проблем, но не ви е това фокуса в момента.

Както и да допълня, че за да считате че детето ви е детето ви е аутист, трябва да разбирате какво е това аутизъм и какви са неговите прояви. Основните прояви на аутизъм нямат нищо общо с тръшкането и непроговарянето.  Има аутисти с прекрасен развит функционален език, висока степен на интелект  и нормално поведение, но те са аутисти.

П.С. Ако истериите са свързано само с липсата на реч то тогава всички деца на една година трябва да истерици. Както и тези с компрометиран слух .

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 14:40 от _re_ge

# 91
Но защо не проговаря това дете, при положение, че разбира и изпълнява като му се говори. Започнах да го свързвам с аутизъм, заради тези нервни кризи и ходенето на пръсти(макар, че не го прави постоянно).  Има много други разглезени деца, с истерии, викове, крясъци, но говорящи.

Аз не обсъждам проговарянето аз обсъждам поведението.  Дете с поведение на вашето се води необучаемо. Затова трябва да започнете от някъде. Логопед на второто изкрещяване може да откаже да работи с детето или да симулира работа, което на вас не ви е от полза. Хората отбягват да работят с дете с нерегулирано поведение. то трябва да изпълнява задаваното нали така? Логопед не е възпитател а висококвалифициран специалист.

Дори в домашна среда как се учи детето да говори? КАжи маме какво е това - това е банан. Я повтори с мен? А вашето се тръшка. Иска ли да повтаря или не може? Как да проговори ако не повтаря.  то прави каквото то си иска а не каквото е добре за него. Това че нямате вербализация може да е проблем, но не ви е това фокуса в момента.

Както и да допълня, че за да считате че детето ви е детето ви е аутист, трябва да разбирате какво е това аутизъм и какви са неговите прояви. Основните прояви на аутизъм нямат нищо общо с тръшкането и непроговарянето.  Има аутисти с прекрасен развит функционален език, висока степен на интелект  и нормално поведение, но те са аутисти.

П.С. Ако истериите са свързано само с липсата на реч то тогава всички деца на една година трябва да истерици. Както и тези с компрометиран слух .
Благодаря, Реге. В интерес на истината детето повтаря, опитва се поне. Често когато кажа нещо и той го повтаря, но после не използва думичката по предназначение. Например ако му кажа къде ти е водата веднага ще ми я покаже или донесе, ако му кажа кажи вода ще повтори, но ако го питам какво е това няма да ми отговори, че е вода. Също е например с хората, като види баща си и казва тате, като му кажа кажи тате ще каже, ако му кажа покажи къде е тати ще го посочи, но като го питам кой е този не отговаря.
 При странични хора поведението му е много различно, става много послушен, стига да не съм аз там или баща му и бабите. Само при нас прави тези номера с истериите и крясъците.

# 92
Здравейте, преди време бях писала за детето ми, което на 2 години не говореше. Сега вече е на почти 4 и има голям прогрес, но все още си има доста изявени дефицити. Днес говорих с логопедката му и тя ми каза, че според нея той има диспраксия.
Може ли майки на деца с това заболяване да ми дадат насоки как са децата им, какво им е помогнало най-много? Заслужава ли консултация с невролог?
Детето посещава логопед и ерготерапия, приема добавки изписани от д-р Савчева след направени много изследвания и е на диета.

Здравейте! До колкото съм чувала,говорните проблеми не са работа единствено на логопед.Говорът е само част от цялата психична дейност и ако изключим фъфленето,изисква винаги работа и с психолог.Най-малко оценка от такъв.

# 93
Какъв специалист е д-р Савчева?

# 94
Док Савчева е хематолог,но се занимава и с деца с проблеми като нашите, незнам по каква линия и как е стигнала от хематологията до това с трудноговорящи деца или деца от спектъра. Аз бях с моето дете при нея ,пусна ни някой излседвания ,за съжаление почти във всипки излязоха отклонения и сега ни е преписала добавки-аминокиселини пробиотици и за сч.жлеза едно в мн малка доза лекарство .Незнам ,ина логика в това което говореше,проблеми откри найсина ,Но дали са свързани с говора незнам ,по скоро с общото здравословно състояние на детето (поне аз така си мисля )

# 95
Здравейте!

Мислех си, че ще е много полезно, майки, които преди години са писали в темата, да пишат и да кажат как са децата им. Как се справят в училище, в живота, да ни дадат малко кураж и насоки и разбира се какво най-много е помогнало.

Благодаря предварително!

# 96
  • Countryside
Доколкото знам, д-р Савчева е хематолог, но синът й е аутист и оттам вече доста години се занимава с това, с което се занимава в момента. Не знам как точно се води чисто медицински тази специалност и дали изобщо има название. Пуска изследвания и назначава добавки и диети. Доколкото съм чувала лекарства не изписва.

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 22:35 от Г-жа Букет

# 97

Това ли е тази лекарка?

# 98
# 99
Здравейте, пуснах на момчето ми ( 3г 7м) изследване на вит Б12 и Д, витамин Б12 е 423,1 pmol/L, референтни на Синево 145-569,
витамин Д е 28,83 ng/mL- не е достатъчен ще поръчвам спрей.
Каква е нормата за Б12 и Д за тази възраст?

# 100
До колкото чувам, много малко лекари обръщат внимание на витамин Б12.  Най- добре е добър хематолог да ги види. Мога да препоръчам др Иван Чакъров, прави и онлайн консултации през супердок. Бг и знам, че обръща внимание на витамините, в горните коментари също обсъдиха хематолог.
Не знам до колко съм компетентна, но ще отговоря, каквото съм чела.
 За възраст 2-5 г нормата е около 800 pmol, една лаборантка дори ми беше казала 800 до 1000. В България казват, че са много занижени референтните стойности.
С израстването на детето границата пада на 450-500 (толкова трябва да е при възрастни).
За по-добро усвоявана на Б12, е добре да се приемат и вит. Б6 и Б9.
И следене на желязото, фолат и хомоцистеин. Те също показват дали Б12 се усвоява качествено.
И желязото се следи, задължително,
 защото пада при прием на Б12, и в даден момент може да се наложи и прием на желязо (или повече храни богати на желязо, в зависимост от стойностите му).
Витамин Д-то много малко му трябва , мисля че над 30 трябва да е.

Последна редакция: пт, 09 авг 2024, 01:08 от Lizi:) :)

# 101
Здравейте мили майки!
Имам нужда от помоща ви!
Имам син на 6год търся му добър детски психолог,психотерапевт.
Благодаря на всеки предварително 🙂

# 102
  • Варна
Напишете град поне...

# 103
# 104
Намираш телефони на детски варненски психотерапевти по справочник и започваш да звъниш им един по един  Ако знаех щях да ти препоръчам още в темата за аутизма, но тези , които са работили с нас, сега работят в  сферата на образованието и в момента нямат частна практика.

И въобще не си губи времето. За вас това е най-важното. Надявам се ако намериш читав той да прецени дали само неговата помощ е това от което имате нужда или има и други фактори, които ти като родител не можеш обективно да забележиш.

Общи условия

Активация на акаунт