Постите идват със страшна сила + рецепти за пости!

  • 51 938
  • 306
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 3 647
Доматен хляб

Продукти:

300 г брашно
100 мл доматен сок
100 мл вода
2 ч л захар (меласа, мед)
2 ч л сол
1 ч л суха мая
1 с л зехтин
1 с л риган
1 с л чесън (по желание)

ПО ЖЕЛАНИЕ

1 с л песто
1 с л ситно нарязани пресни подправки(риган, мащеркa, розмарин)
или само чубрица
3 с л (настърган или на кубчета)кашкавал (растителен)
Приготвяне:

• Маята се разтваря в топлата вода и се добавя захарта. Оставя се встрани за 10 минути.
• Добавя се сокът от доматите и се разбърква.
• Брашното се пресява на етапи, добавя се чесъна, ароматните подправки, и се замесва еластично тесто, като накрая се добавя маслото и солта (ако изполвате и песто, настърган кашкавал то ги добавете заедно със сухия чесън).
• Оформете тестото на топка и поставете в намаслена купа (плик), покрийте и оставете за 1 час.
• Разточете тестото в правоъгълник и поставете кубчетата кашкавал. Навийте на руло.
• Поставете в намаслена форма за хляб (26 х 12), покрийте с намаслено свежо фолио и оставете за още 30 минути.
• Печете в предварително загрята фурна на 210 С за около 30- 40 минути.

# 151
  • Мнения: 3 647
Цвекло по гръцки
Продукти:

1 глава лук
1 ябълка (сладка)
шепа орехи
1/2 сок от един лимон
1-2 с л зехтин
сол
смлян черен пипер

6 бр цвекло ~ 250 г всяка (варено или запечено)
Приготвяне:

• Цвеклото (сварено или печено) се нарязва на тънки филийки.
• Лукът се обелва и се нарязва на тънки филийки и попарва се с гореща вода.
• Ябълката се обелва, махат се ядките и се нарязва на кубчета.
• Всичко се омесва, посипва се с орехи.
• Залива се с лимонов сок и зехтин.
• Оставя се за 3 часа в хладилника (най-добре за цяла нощ).

# 152
  • Мнения: 3 647
Момичета, искам да спделя с вас невероятно вкусна и здравословна салатка Simple Smile
В къщи я правя поне три пъти седмично и никога не ми писва, а аз съм малко капризна Crazy
Ето я и салатата;
Нарязва се бяло зеле на ивички, настъргани моркови, настъргана прясна краставица, царевица от консерва, кълнове и алфа-алфа(люцерна)
Това се залива с няколко лъжици зехтин и сока от лайм (две малки лимончета са добре) и разбира се морска сол  Simple Smile
Да ви е вкусно Simple Smile

# 153
  • Мнения: 3 647
Бързо запържени соеви кълнове
ПОРЦИИ: 2

ПРОДУКТИ:
250 г пресни соеви кълнове
3 стръка зелен лук
3 с.л. олио
1/2ч.л. кафява захар
няколко капки сусамово олио
сол на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете зеления лук на ивици дълги колкото соевите кълнове. Загрейте олиото в уок или тиган и запържете кълновете и зеления лук около 1 минута. Добавете захарта и сол на вкус и пържете като разбърквате още 1 минута. Добавете няколко капки сусамово олио и сервирайте

# 154
  • Мнения: 3 647
Вегетариански пълнени тиквички

ПРОДУКТИ:
7 бр. средно големи тиквички
1 1/2 ч.ч. ориз
1 кубче зеленчуков бульон
1-2 глави лук
2-3 моркова
200-300 гр. кашкавал(растителен)
1 домат
2-3 стръкчета магданоз
сол, черен пипер, куркума, соев сос и копър/или риган/-дозировка на вкус
олио
брашно за овалване на тиквичките


ПРИГОТВЯНЕ:
Вземам тиквичките,обелвам ги,издълбавам ги с лъжичка като лодки-както са цели,като оставям по 1 пръст разстояние от двата края на тиквичките.Леко осолявам и овалвам тиквичките в брашно. Пържа ги във фритюрник/да не се препържват/. Оставям да се отцедят от мазнината. През това време сварявам ориза с 1 кубче зеленчуков бульон и 2 1/2-3 ч.ч. вода в микровълновата фурна. Запържвам лука и морковите нарязани на кубчета в олио. Като се позапържат добавям червен пипер, завъртам го и добавям нарязаната вътрешност от издълбаните тиквички и ако е необходимо и малко водичка. Като се позадушат прибавям и сварения ориз. Разбърквам. Добавям соев сос куркума, ерен пипер, сол и копър/или риган/. Разбърквам добре. С тази смес пълня тиквичките. На дъното на тава слагам от сместа и отгоре нареждам пълнените тиквички. Върху тях слагам резени домат, а в тавата малко водичка за да ни загаря. Пека на 200 градуса до запичане на доматите.После върху доматите слагам настърган кашкавал и запичам. Когато са готови,украсявам със стръкчета магданоз. Малко по-голяма играчка е,но мисля,че си струва. Да ви е сладко!

# 155
  • Мнения: 3 647
Вегетариански шишчета с тофу
ПРОДУКТИ:
тофу
гъби
лук
чушка
морков
картоф
зехтин или олио
подправки по желание


ПРИГОТВЯНЕ:
Тофуто се нарязва на кубчета, избират се по-дребни цели гъби без пънчето, лука се нарязва на четвъртинки, чушките се нарязват на парчета, картофа и моркова се нарязват на много тънки филийки.Мазнината се поставя в съд и се прибавят подправките - аз слагам риган ,черен пипер и чубрица. От продуктите се редят шишчета като се редуват. Според сезона могат да се включат и други зеленчуци. Шишчетата се овалят в овкусената мазнина и след това се слагат на ската да се запекат. Еднакво вкусни са и на контактна скара и на барбекю. Сервират се с подходяща гарнитура според сезона.

# 156
  • Мнения: 3 647
Зелева салата с портокали
ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
500 г бяло зеле
5 портокала + 1 за украса
3 с.л. каперси
6 с.л. орехи
3 –4 с.л. зехтин
10 с.л. портокалов сок
1 пиперка


ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете на ситно зелето, леко изстискайте и сложете в дълбока купа, добавете изчистените и нарязани на кубчета 5 портокала и нарязаните на ситно каперси. Внимателно разбъркайте. Поставете орехите в кухненски комбайн и като добавяте на тънка струйка ги смелете до получаване на еднороден сос. Прибавете към тях портокаловия сок и добре разбъркайте. С получения сос полейте салатата и я разбъркайте. Украсете салатата с резенчета портокал и нарязаната на кръгчета пиперка.

# 157
  • Мнения: 3 647
Картофи по индонезийски с лук и чили сос

ПОРЦИИ: 4

ПРОДУКТИ:
700 г картофи
2 големи глави лук
олио за пържене
1-2 червени люти чушки, без семките, смлени
3 с.л. тъмен соев сос


ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете картофите на пръчици, а лука на полумесеци и го разделете на сегменти. Изпържете картофите, извадете ги и ги поставете в купа и леко посолете. Изпържете лука до златисто кафяво (трябва да е хрупкав) и го отцедете от мазнината върху салфетка. Смесете лука с картофите. Смесете соевия сос със смлените чушки, загрейте леко (без да кипва) и полейте картофите със този сос и внимателно разбъркайте.

# 158
  • Мнения: 3 647
Класическо андалузко гаспачо (Gazpacho "El Faro")
испанска кухня, супи

ПРОДУКТИ:
4 филии хляб, без корите
2 скилидки чесън
1 ч.л. сол (или на вкус)
2 с.л. винен оцет (или на вкус)
1 ч.л. захар
1/2ч.л. смлян кимион
1/2ч.ч. зехтин
1.250 кг зрели домати, обелени и нарязани на ситно
за гарниране: малко ситно нарязани червен и зелен пипер


ПРИГОТВЯНЕ:
Накиснете хляба в 1/2ч.ч. вода за около минута, след това добре изстискайте. Поставете чесъна, хляба, 2 с.л. оцет, захарта, кимиона и половината от доматите в блендер или кухненски комбайн и пасирайте докато съставки се смелят добре, Добавете остатъка от доматите, смелете и тях и започнете да добавяте на тънка струйка зехтина и пасирайте докато сместа стане гладка и плътна. Прецедете супата в купа, покрийте с капак и охладете в хладилник около 3 часа. Подправете със сол и оцет на вкус преди сервиране.

# 159
  • Мнения: 3 647
Ориз по мексикански с джоджен

ПРОДУКТИ:
2 ч.ч. дългозърнест бял ориз
2 с.л. олио
1/4 ч.ч. кромид лук, нярязан на ситно
2 склидки чесън, нарязани на ситно
4 ч.ч. гореща вода
3/4 ч.л. сол (или на вкус)
20 броя пресни листа джоджен


ПРИГОТВЯНЕ:
В блендер или кухненски комбайн пюрирайте лука, чесъна и 1/2ч.ч. гореща вода. Загрейте силно олиото (но без да пуши), добавете ориза и пържете, като разбърквате докато стане прозрачен. Добавете пюрето от лука, разбъркайте и варете около 1 минута. Прибавете останалите 3 1/2ч.ч. гореща вода, ситно нарязания джоджен и солта. Варете на слаб огън, докато ориза се свари и течността се абсорбира, около 20 минути.

# 160
  • Мнения: 3 647
Пикантни гъби в кокосово мляко

ПОРЦИИ: 2

ПРОДУКТИ:
30 мл фъстъчено олио
3 скилидки чесън, ситно нарязани
2 червени чили чушки, без семките, нарязани на кръгчета
1 глава лук, нарязана на ситно
250 г кралски печурки, нарязани на филийки (може да се заменят с обикновени)
150 мл кокосово мляко
2 с.л. пресен кориандър, нарязан на ситно
сол и черен пипер на вкус


ПРИГОТВЯНЕ:
Загрейте уока, добавете олиото и след като се загрее добавете чесъна и чушките. Запържете за няколко секунди и добавете ситно нарязания лук и пържете като разбърквате за около 2 минути. Добавете нарязаните на филийки гъби и пържете като разбърквате около 2-3 минути. Добавете кокосовото мляко и след като заври, варете докато течността се редуцира наполовина. Подправете на вкус със сол и черен пипер. Поръсете отгоре със ситно нарязания кориандър, леко разбъркайте и изсипете в чинии за сервиране.

# 161
  • Мнения: 3 647
Пиперки, пълнени с гъби

ПРОДУКТИ:
1 кг пиперки
400 г гъби, пресни или консервирани
2 глави кромид лук, ситно нарязан
3/4ч.ч. ориз
3 домата, обелени и настъргани
3 с.л. олио
сол, черен пипер и червен пипер на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:
Ако гъбите не са консервирани ги полусварете в подсолена вода, след това изцедете и нарежете на ситно. Запържете леко лука в загрятатото олио. Добавете ориза и запържете докато стане прозрачен, добавете и гъбите. Подправете със сол, черен пипер и червен пипер Добавете настърганите домати и 1 ч.ч. вода в която са вряли гъбите или 1 ч.ч. бульон. Оставете сместа да ври докато набъбне оризът. Измийте и изчистете пиперите. Напълнете със сместа и ги наредете в тенджера. Залейте до половината с вода (или останалата отвара от гъбите) и варете на умерен огън.

# 162
  • Мнения: 3 647
Постен кекс

ПРОДУКТИ:
500 г брашно
150 г захар
150 г конфитюр
100 мл олио
1 с.л. сода бикарбонат
1 ч.л. канела
смлян карамфил и индийско орехче на вкус
150 г смлени орехи, предварително леко запечени
300 мл вода
пудра захар за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ:
Конфитюра се смесва със содата и се оставя за 15 минути. Прибавят се водата, захарта, олиото, канелата, карамфилът, индийското орехче, смлените орехи и брашното. Всичко се разбърква много добре. Изсипва се в кексова форма, предварително намазана с масло и поръсена с брашно. Пече се в умерена фурна. Поръсва се с пудра захар.

# 163
  • Мнения: 3 647
Постни кокоски

ПРОДУКТИ:
1 пакетче кокосови стърготини
50-100 грама овесени ядки
1 пълна супена лъжица мед
течен подсладител-1-2 чаени лъжички
2 пакетчета ванилия
½ чаена лъжичка бакпулвер
2 чаени лъжички халварин/маргарин


ПРИГОТВЯНЕ:
Овесените ядки се смесват с кокосовите стърготини и се смилат-може да оставите малко кокосови стърготини и да ги прибавите несмлен и.Към полученото брашно се добавя вода, докато стане на тесто-ако то е по-твърдо, сладките ще станат като бисквитки, ако е по-меко и с повече вода, ще са по-меки. Към него се добавят меда, подсладителя, ванилията, бакпулвера и маргарина. Ако искате кокоските по-екзотични, можете да добавите настъргана кора от портокал, ленено семе, сусам, или всичко друго, което мислите,че е подходящо. Печат се в загрята фурна докато станат леко кафяви. Въпреки че рецептата е с подсладител, тя е подходяща дори за тези, които не постят, или не спазват диети, защото е превъзходна

# 164
  • Мнения: 3 647
Постни курабии с бира

ПРОДУКТИ:
200 мл бира
200 мл олио
1 бакпулвер
400 г брашно
50 г смлени орехи
цели орехови ядки

За сиропа:
200 мл вода
150 г захар
1 ч.л. лимонов сок (или на вкус)
щипка смлян кардамом

ПРИГОТВЯНЕ:
От бирата, олиото, смлените орехи и брашното с бакпулвера се замесва тесто. От него се оформят топчета, като във всяко се поставя по половин орехова ядка. Пекат се във силна фурна. Горещи се заливат в студения сироп, приготвен от водата, захарта, лимоновия сок и кардамома.

Общи условия

Активация на акаунт