Торта от бисквити с орехи
Продукти:
240 г бисквити "Закуска", 1/2 л мляко, 2 с.л. конфитюр, 4 с.л. бяло нишесте, захар, 1 ч.ч. смлени орехови ядки
Приготвяне:
Бисквитите се натрошават на парченца, прибавят се 2/3 от орехите и конфитюрът. Нишестето се разтваря в хладка вода. Млякото се затопля (подсладено на вкус), прибавя се нишестената каша и се вари до сгъстяване. Дръпва се от огъня и се оставя да поизстине. След това се смесва с бисквитената смес, разбърква се добре. Изсипва се в тортена форма и се оставя в хладилника 5-6 ч. Украсява се с орехите и с друго по желание.
Черешки
(Майка ми ги правеше за тържествата в детската градина, така че имам и емоционални спомени от тях )
Продукти:
1 ч. смлени твърди бисквити, 1 ч. смлени орехи, 1/2 пак. масло, 1/3 ч. вода+толкова захар, червена боя
Приготвяне:
Прави се сироп от захарта и водата, оцветява се с червена боя, смесва се с останалите продукти на тесто. Правят се топчета и се забождат две по две с борови иглички (има едни такива дълги и двойни, имитират дръжките на черешките).
Ефектни сладки от бисквити
Продукти:
500 г чаени бисквити, 1/2 ч. пудра захар, 125 г масло, 1 ванилия, 25 г шоколад, бадеми или орехи
Приготвяне:
Бисквитите се счукват на брашно. Пробавят се пудрата захар, маслото и ванилията. Омесва се тесто, от което се оформят малки топчета. Поставят се в ликьорена чашка и се притискат леко, за да се оформят малки конусчета. Оформените сладки се изваждат чрез леко тръскане на чашката върху суха табла и се поставят в хладилник, за да се втвърдят. След това се изваждат и върху всяко конусче се слага по 1 капка разтопен шоколад, а върху шоколадовата капка - 1/4 бадемова или орехова ядка. Отново се слагат в хладилника, за да се стегне шоколадът. Изваждат се, за да се капне разтопен шоколад върху ядките, и се оставят в хладилника до момента на поднасянето им.
Засега е това. Ако се сетя друго, ще напиша.