Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 79

• 35 169
  • 776
  •   1
Отговори
# 585
Професора обяснява къде е абсолютната далавера- апартаментите в Крим, спаднали от 150 хил на 15 хил. Каза , че освен ако не му падне бомба отгоре не мисли , че ще паднат още.
 Обяснява  как фалира строител- никой не купува и той е принуден да продаде под себестойност. Плюе малко по брокерите, които всеки мрази , че подлъгват хората. Обвинява банките, че са алчни.В общи линии едно и същи от последните 10 години.Не лъже , но грам не е полезен.

# 586
Нека строят, недостига е голям.
Опа, връщам се днес от празници и какво да видя. Близо до нас две големи теренчета оградени. Да ми е честито.

Последна редакция: пн, 06 май 2024, 19:22 от Gogo1979

# 587
Гого, много мразя така и треперя на един зелен ъгъл на съседната улица, ама ще загрози..Дано не се строи!
Къде около вас, кой район строят?

# 588
  • София, Bulgaria
Ехеее.... за малко ме нямаше, а вие големи дискусии сте спретнали.

Да вметна и аз някои мисли...
Брокерите, ах.. тези брокери... За купувачите мога да кажа, че по-добре се радвайте, че ги има, защото тогава ще видите цени и чудо. Който следи пазара, няма начин да не е забелязал, че големият процент обяви от частни лица са 10-15% по-високи цени. Друго си е да са минали и работили брокери с продавача, които леко да са го "приземили"  и ориентирали, къде е цената за този имот. Дори само, за да можете вие да се договорите с него после сами.
Продавачи, имате актив за стотици хиляди евра, за много от вас е единственият капитал, правете разлика от "пуснах си обява и парите са по сметката ми". Между двете стъпки има един процес, който при всяка сделка е различен, къде по- сложен и оплетен, къде по-лек. Много от купувачите са абсолютно неподготвени, до наивност. Да де, ама тази неподготвеност засяга и вас. Като се сринат нещата, върви доказвай кой крив, кой прав...
За юридическата част си има адвокати, до тук добре, ама адвокатът няма да седне да се разправя с една камара народ в сделката... купувачи, продавачи, други адвокати, банки, юристи на банките... "съветници" на страните, които много разбират от сделки с имоти и дават акъл на килограм.
И, ако имате брокер и видите, че е "първа дружка"/ както беше писал някой по-напред/ радвайте се, брокерът ви е активен, търси, говори с колеги, следи потоците информация не само в сайтовете, а и по другите канали. Разбира се, че брокерът си избира, на кой колега да се обади за дадена оферта, ако се предлага от повече агенции. Разбира се, че ще звъни и пише на познати брокери, дали не предстои да излезе имот на пазара, който отговаря на вашето търсене.

# 589
И все пак от личен опит не виждам нищо смислено в брокерите като купувач, освен че ще глътнат една петцифрена сума от нас. Това е брокерът на продавача, държаха да си вземат комисионната от нас. Освен че принтираха договорите нищо друго не направиха, ама хартията не струва толкова пари, нали... Да не говорим, че имаха някакви бланки за договорите, пълни с правописни грешки и неравноправни клаузи, адвокатът ни 5 пъти ги връща и ги преправя. На всичкото отгоре накрая се получи конфликт между агенцията и продавачите, които ги бяха наели. Продавачите са имали някои условия, които на нас не са ни били казани и разбрахме постфактум. Ами много тъпо ни стана. Не знам дали нарочно са го премълчавали, но както и да е, съгласихме се с условията и ги записахме в предварителния договор. И други неща бяха премълчали брокерите, не бяха осведомили продавачите за някакви неща, но ние за това нямаме вина, те си бяха ядосани на брокерите. Малко и ние си го отнесохме покрай тая драма  и ми стана много неприятно, но в крайна сметка се разбрахме. Но не виждам как са заслужили тея пари дето ще вземат и от двете страни. И това не е някаква нова малка агенция. Така че определено като купувач не виждам как мога да се "радвам, че ги има". Не казвам, че няма и по-свестни брокери, просто аз досега не съм чувала някой да е доволен от тях, винаги има някакви неща.
И нашият адвокат беше плътно до нас за всичко, така че определено свърши много работа, да не кажа всичката. И да, седна и се разправя с нас, добре че беше той, че иначе не знам какво щях да правя, честно... По всяко време като имах въпроси ми отделяше време за разговор. Бих дала всичките тея пари на него вместо на брокера ако можех. Много съм доволна, че си наехме адвокат и се убедих, че без такъв човек не трябва да се тръгва към сключване на такива сделки.
Кредитният посредник също се оказа изключително полезен към този момент. Те си имаха и доверен оценител, работещ с всички банки, погрижиха се за всичко около оценката. Имат и адвокат, който предлагат на клиентите си, но ние вече си имахме.

# 590
  • София, Bulgaria
Моето мнение е, че брокерът трябва да представлява само едната страна. Или си с купувача или с продавача! Но реалността е друга, което ме връща на въпроса, защо купувачът, не си направи един ресърч и си избере и наеме личен брокер, а плаща на брокера на продавача. Нито го знае, нито го е избрал, нито се запознал предварително, джеба, за какво точно ще плаща 3% комисиона. Може и от личния брокер да остане недоволен, ами ще го уволни...и дали става ще си проличи още първия месец от съвместната  работа.  Има избор и решенията са негови.
В България е много ниско нивото на обслужване на клиенти, мнооогооо... и то във всяка една сфера. Понякога имам чувството, че българинът е с такова голямо его, че е убеден, че клиентът му е длъжен, длъжен и само длъжен...и трябва да му е благодарен, че въобще му обръща внимание.

# 591
  • Бургас
Купувам първия си апартамент, млада и зелена. Продавачът е под запрещение поради психическо заболяване. Продават родителите му, възрастни изстрадали хора.  От наша страна купува майка ми, а кредита го плащам аз. Две ипотеки, на новия имот и на жилището на майка ми. Сложна сделка отвсякъде. Брокер от голяма кантора "с име" единствено показа имота и дойде при нотариуса. Специфики на сделката с лице под запрещение - е познайте кой чете, кой търси адвокат, кой се консултира. Кой вися на опашка пред единствената банка, която тогава даваше кредити. Кой договаряше условията на кредита. Освен това бяха надули цената, продавачът искаше по-малко, но това го разбрахме впоследствие.
Понеже нямахме никакви пари за самоучастие, бях взела заем от приятели. Разбрахме се кредитът да бъде на по-висока стойност, продавачът да ми върне разликата, та да си върна заема. В момента, в който видя превода по сметката на продавача, брокерът се изнесе. Да, ама бащата не може да тегли от сметката, защото тя е на детето му, нищо, че то е под запрещение, а той е настойник! Само с решение на съда! А аз си чакам парите, които съм взела назаем! Хората ще си заминават за София! Е познайте кой летя цял ден между съдилищата да търси дежурен съдия, да обяснява казуса, да бяга в общината за "бележка" от настойническия съвет! Добре, че хората бяха разбрани, изкараха цял ден в банката, дежурният съдия също излезе разбран, та даде разрешение в рамките на деня.
Та де е помощта на брокера в тази кризисна ситуация - нийде. Оттогава продадох и купих няколко имота, най-спокойните и истински сделки бяха без брокер. В още две покупки с брокер цените също бяха вдигнати от тях, продавачите са искали по-малко.

# 592
Защото има много имоти, които не можеш дори да видиш, освен ако не си склонен да работиш със съответната агенция, която го предлага. Само за частни лица са. Ние нямаше да можем да купим този имот с "наш" брокер, а имотът наистина си заслужава, та дано се развият добре нещата.
Леля ми преди няколко месеца като си беше наела "неин" брокер, не остана особено доволна. Искаше да я съди накрая, ама не знам какво стана, не мисля, че е успяла да си върне парите. Ама и там неща премълчавани, замазвани, което доведе до много ядове и стрес.
Ох, не ми говори за нивото на обслужване, наскоро помагах на баща ми да сменя една входна врата в един имот, аз се занимавах с фирмата. Бяхме я платили, те закъсняваха с доставката и монтажа, аз се обаждах два пъти да питам какво се случва, те ми се караха едва ли не, как така ще се обаждам да си търся вратата, за която вече беше заплатено...
Tintina, и при теб е било голям стрес, не знам как си издържала, но евала! При нас брокерът поне ни се извини накрая, та не беше свръх нагъл, каквито си ги има... Ама дай да не говоря много, че още не сме избутали сделката.

# 593
  • София, Bulgaria
Tintina , няма мислещи хораааа....
Продавачът може да заяви парите да отидат по която и да е друга чужда сметка, в това число и ако парите са от кредит.

# 594
Не знам кое се е сринало,но дори и в Лидл на касите много често виждам оставени продукти, защото на клиента не са му стигнали парите.... Говорим за брашно,ориз , лютеница...
Ха-ха, значи на хората парите не им стигат за лютеница, но ще им стигнат за имоти по 2-3,000 евро квадрата Simple Smile
Е, щом е с кредит - може. Да му мислят само как ще го връщат ако се вдигнат лихвите. Кредитите са по 25 години, а лихвата никой не знае догодина колко ще е, камо ли 25 години напред. Но нали всички са уверени, че няма да се вдигат, така че теглете смело!

Оттогава продадох и купих няколко имота, най-спокойните и истински сделки бяха без брокер. В още две покупки с брокер цените също бяха вдигнати от тях, продавачите са искали по-малко.
Е ако брокерът е бил нает от продавача, значи си е свършил работата и му е защитил интереса, като е работил за постигане на максимална цена. Нали това е идеята (поне за мен) да си наемеш брокер - да те ориентира в пазара. А не да ходи да ти вади бележки от общината, които и сам можеш да си извадиш.

# 595
  • София, Bulgaria
chris78, кредити винаги е имало и ще има. Хората кредитират бизнеса си, кредитират имотите си.... Ай събери 200-300К евро и си купи жилище.
Няма нищо страшно в кредита, ако спазваш правилата и не се изхвърляш. А лихвите, както може да са нагоре след време, така и надолу също... Ти винаги търсиш някакви 100%  гаранции за всичко, а такова нещо не съществува, дори и при твоите вложения.

# 596
  • Бургас
chris78, там е работата, че не му е защитил интереса. Продавачът иска да кажем 20 000 евро и казва на брокера, че толкова иска. Брокерът обаче продава за 24 000 евро и казва на продавача - "ти искаш 20, ето ги твоите 20, всичко отгоре е за нас - нали ти договорихме толкова, колкото си искал?". Това ми се е случвало при всички сделки с брокери. И купувачът е прекаран, че е платил повече, че и плюс комисиона отгоре, и продавачът, който е можел да получи повече. Кой получава най-много в сделката - брокерът.

tomeva, казусът е следният: банката превежда парите по отпуснатия на мен - купувач кредит за покупката в сметка на продавача. . Банката не може да преведе парите по чужда сметка, сделката е между купувач и продавач, няма волни интерпретации. То принципно в банка ДСК волни интерпретации няма. Продавачът не може да нареди парите по тази сметка към никого другиго, защото е под запрещение - той е недееспособен, психично болен човек, който няма права да се разпорежда с имуществото си. Родителите му, които са негови настойници, нямат право да теглят и превеждат от сметката без разрешение на съда.
Цялата тази драма можеше да ми бъде спестена, ако брокерът беше седнал, огледал добре сделката, консултирал се с адвоката на фирмата по всички стъпки и беше представил ясен план пред двете страни. А не да приберат комисионата и да ни оставят да се оправяме както си знаем.

# 597
  • София, Bulgaria
И брокерът и Банката са виновни, брокерът най-вече. Всичко това се договаря, още на депозит преди ПД и е работа на брокера да го направи, да провери, да консултира и т.н. и да информира страните за вариантите.
От БДСК сме превеждали пари по чужда сметка, законът го позволява и от още доста Банки, всъщност не се сещам, някоя да е отказала. И въпреки всичко пак се проверява преди ПД.

# 598
Имот, в който ми поставят условие "само за частни лица и вие ще платите комисионата на нашия брокер" директно го зачерквам. Демек - тука сме намерили един продавач, ама той не иска да плаща комисиона. Или е имот с проблеми.

Необслужваните кредити според последните тримесечни данни на БНБ (Банков надзор): 2.445 млрд. лв. и 1.827 млрд. лв. с просрочие до 90 дни, т.е. официално не са необслужени, но са под риск да станат такива.

Най-голям дял от необслужваните са потребителските заеми на домакинствата, 3.68%, ипотечните са под 0.6%. Фирмените са 3%.

Какво влиза в потребителските - класически потребителски заеми, допълнителните потребителски, отпускани с ипотечните при покупка на имот, за ремонт, както и заеми тип "стокови", но те не са много.

Какво не влиза - потребителски кредити, вкл. стокови, от небанкови дружества, към които банки са изнесли потребителското си кредитиране. Отпуснатите фирмени кредити са над два пъти повече като обща стойност спрямо отпуснатите ипотечни.

Като дял - има леко увеличение, но специално при ипотечните делът на необслужваните леко намалява. Като абсолютна стойност - близо 11% ръст за тримесечие на всички необслужвани, над 15% на фирмените, над 7% на потребителските за домакинства, докато ипотечните спадат с повече от 7% спрямо декември.

В общи линии - проблемите идват от фирмите и потребителските.

# 599
Немалко имоти са така. И не мисля, че е масово "щото продавачът не иска да плаща комисионна". В нашият случай комисионната си се дължи от продавача също, обсъждаше се това. И категорично не е нужно имотът да има проблеми. Аз се радвам, че не го зачеркнахме. На такива цени имоти в такова състояние на вторичен пазар наистина не се намират често.
В крайна сметка всеки си взима решение дали да подмине или все пак да иде на оглед. Но не е хубаво да  изпадаме в крайности и да се отдаваме на предразсъдъци, понеже може да изпуснем нещо наистина сносно. Хубаво е и да имаме критично мислене, а не да си въобразяваме, че щом нещо изглежда добре, то значи няма да има никакви проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт