От Бюрото по труда ме карат да приема неквалифицирана работа, която не желая

• 2 960
  • 62
  •   1
Отговори
Здравейте! От няколко месеца съм безработна (в Германия).
Ходя по интервюта, получавам откази, пак кандидатствам и така не се отказвам.
Днес имах много неприятен разговор с отговорничката от Бюрото по труда защото отказвам да кандидатствам за работа с нощни смени, извънредни часове и на срочен договор.
Обясних й, че позицията е толкова лоша,  че веднага ще ме вземат, а аз не съм учила и не съм се квалифицирала екстра,за да ме връщат пак в първи клас.

Да оставим настрана, че договорът е срочен за една година.

Измърмори нещо, но аз бях твърда, че тая няма да я бъде.

Могат ли да ме санкционират ако откажа да си пусна документите за тази скапана работа?

За протокола на всички останали предложения от Бюрото по труда съм пуснала документи за кандидатстване с изключение на тази единствена тъпа позиция, за която никой не се е кандидатирал.

# 1
Въпросът е дали получаваш обезщетение от тях и какво е (ALGII?). Ако получаваш обезщетение имат право да ти направят Sperre, но ти си се кандидатирала за другите обяви само за тази не. Sperre може да е за определен период та говори открито с тях и ги питай. Нямам личен опит, но до колкото знам ти казваш към какви позиции се интересуваш и те ти предлагат тях. Ако нямаш интерес към работа на смени и нискоквалифицирана не би трябвало да ти предлагат и да те карат да се кандидатираш там. Имам предвид например ако искаш да работиш като счетоводител ни могат да ти предлагат работа в цех за месо примерно само защото такова има свободно. Да говори с отговорника за теб и ясно си кажи. Със сигурност те искат да те махнат от бюрото колкото може по-бързо, но все пак …
Отделно си пускай и Initiativbewerbung, а не чакай само на тяхните предложения. След като получаваш откази поискай да те консултират за биографията ти и как я пишеш. Те също предлагат и такива курсове. Обсъди и възможността за някаква преквалификация или езиков курс (ако имаш нужда). Образованието ти само по себе си е фактор, но без език или без опит шансовете са малко. На сайта на Агентурата има много обяви, я някои може да не ти ги предложат за това ти трябва да си инициатор. Ползвай и другите платформи за работа, направи си профил в Linkdin.

# 2
Arielle, нали и предишната ти работа беше неквалифицирана?

Ти всъщност за какво се бориш? Като не те устройва особено работата, какво значение дали бил срочен договорът? Даже сигурно е по-добре е такъв случай да е срочен.

П.П. В България много често договорите са срочни, за период от 1 година, и след изтичане на срока автоматично преминават в безсрочни, ако не се предприемат някакви действия от страна на работодател или служител.

# 3

Ти всъщност за какво се бориш? Като не те устройва особено работата, какво значение дали бил срочен договорът? Даже сигурно е по-добре е такъв случай да е срочен.

П.П. В България много често договорите са срочни, за период от 1 година, и след изтичане на срока автоматично преминават в безсрочни, ако не се предприемат някакви действия от страна на работодател или служител.

Имах позната, която обявявайки бременността си в Германия остана на пътя.и без пари при такъв договор. Имат право просто да не ти удължат договора, като ги сюрпризираш, че си бременна и никой не може да ги закачи.
През цялото т.н. "майчинство" получаваше пари за безработица (в срок от 1 година) след този срок влизаш в социалната система за трайно безработни и вземаш още по-малко пари.
Ако не искаш да мизерстваш пращаш на 2 години детето на ясла и почваш да работиш.

И още нещо - за разлика от България, в Германия срочните договори не са практика. Никога не съм подписвала такъв. За да пускат срочен договор, това значи, че заместваш някоя по майчинство и като се върне след този период ти оставаш на улицата.

Di Solei получавам ALG1. Не съм на социални помощи за това се чудя на тоя натиск.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 11:58 от Arielle

# 4

Имах позната, която обявявайки бременността си в Германия остана на пътя.и без пари при такъв договор. Имат право просто да не ти удължат договора, като ги сюрпризираш, че си бременна и никой не може да ги закачи.
През цялото т.н. "майчинство" получаваше пари за безработица (в срок от 1 година) след този срок влизаш в социалната система за трайно безработни и вземаш още по-малко пари.
Ако не искаш да мизерстваш пращаш на 2 години детето на ясла и почваш да работиш.

И още нещо - за разлика от България, в Германия срочните договори не са практика. Никога не съм подписвала такъв. За да пускат срочен договор, това значи, че заместваш някоя по майчинство и като се върне след този период ти оставаш на улицата.

А в България колко години мислиш, че е платеното майчинство?

В България това е договор по заместване, съмнява ме в Германия да липсва подобна опция...

С работа на смени и нощни ще имаш възможности да ходиш нормално по интервюта да си търсиш нова работа. Ако си от 8 до 17 всеки ден на работа, това е доста по-трудно.

# 5
Е точно за това говорим, че е договор по заместване.
За това и никой не кандидатства, защото после пак остава на пътя.

И още нещо майчинството е повече като пари от обезщетенията за безработица.

От първа ръка видях как се мизерства и не искам и аз да се набутвам сама между шамарите.

# 6
Т.е. хем е неквалифицирана работата и нямат хора, понеже никой не ще, хем по заместване търсят човек? За пръв път чувам за неквалифициран труд да назначават по заместване.

За майчинството, ако няма да излизаш в майчинство, не виждам какво те бърка. Но понеже пишеш, че си на издръжка от партньор и не получаваш обезщетение, тази работа би ти дала възможност да търсиш друга, докато имаш доходи.

# 7
Т.е. хем е неквалифицирана работата и нямат хора, понеже никой не ще, хем по заместване търсят човек? За пръв път чувам за неквалифициран труд да назначават по заместване.

Кое му е толкова чудното? Жената е по майчинство и й търсят заместник докато се върне.

А аз може да искам след изтичане на пробният период самата аз да изляза по майчинство, а не да търся пак работа, дето и без друго я няма.

# 8
Чакай чакай малко … тука стана durcheinander
Ако е по заместване изрично го пише, че е по заместване. Ако и просто срочен нищо не пише. Срочните договори са си честа практика особено при нискоквалифициран труд. След това преценяват дали да подновят или не. С новите промени мисля само веднъж може да ти предложат отново срочен. Нито безсрочния, нито срочния договор те пазят от прекратяване. Винаги могат да те освободят.
Ти какво търсиш? Оставам със съмнението, че не търсиш по специалността и образованието си, но ги ползваш за аргумент за отказ и за това те натискат. Както писах няма как на счетоводител да предлагат работа на смени за почистване на супермаркет. Или пък си попаднала на кофти служител. Май нямаш опции за отказ. Какво търсиш?

# 9
Кандидатствам точно по обяви, които отговарят на ценза и образованието ми.

До момента имам може би към 50 пратени кандидатури.

Ясно е, че за чистачка на смени ще ме вземат веднага.

За това обаче не ми е нужно образование.

# 10
Щом имаш 50 кандидатури не вярвам да ти спрат обезщетението за една. Винаги може да им кажеш, че тази работа не е привлекателна за теб и ако я приемеш под натиск скоро може да си пак при тях като търсеща 😉 за това искаш нещо сериозно и дългосрочно.

# 11
У нас са длъжни да ти предложат работа съобразно опита и ценза ти, както и твоите желания, стига да са разумни, а не някакви капризи.
Съмнявам се в Германия да е по-зле.

# 12
У нас са длъжни да ти предложат работа съобразно опита и ценза ти, както и твоите желания, стига да са разумни, а не някакви капризи.
И аз малко не мога да схвана как така ѝ предлагат неквалифицирана работа за нейния ценз. По-скоро се дължи на алгоритъма на немското бюро по труда. Да приемем, че търси работа в логистиката, има такава специалност и това е работила. Посочват се определени позиции по наименования. Позиции, които не са наименувани така, въпреки че отговарят, не достигат до нея. Достигат обаче такива, които са кръстени така, но зад описанието се крие друго. В примера да речем тя търси специалист логистика, сътрудник логистика, обработване клиентски запитвания и подобни. Някой обаче предлага работа за сътрудник логистика и зад това се крие да речем отговорник смяна на отдела за сортиране на пакети. Т.е. уж отговаря, ама не съвсем. Трябва да работи на смени в сортирането и разпределянето на пакети … примерно.

# 13

Кое му е толкова чудното? Жената е по майчинство и й търсят заместник докато се върне.

А аз може да искам след изтичане на пробният период самата аз да изляза по майчинство, а не да търся пак работа, дето и без друго я няма.

Няма особено логика във фирма с множество свободни работни места за неквалифициран труд да пускат договори по заместване. Те имат свободни работни места. Ако е на срочен едногодишен договор работничката, както е много често, и да ѝ сложат някоя да я замества, изтича ѝ договорът, ако не се поднови,  увисва, заместничката си продължава до края на 410 дни майчинство, обаче титулярката е с прекратен договор. Нещо такова е.

А тя как ще е разбрала каква в действителност е длъжността с толкова комплицирано заглавие, че даже и специалистите се объркват, при положение, че е "отказала да кандидатства" дори.

Не знам, доста странни ми изглеждат работно-немските казуси на Ариел.

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 21:49 от кукумицинка

# 14
Скрит текст:
И аз малко не мога да схвана как така ѝ предлагат неквалифицирана работа за нейния ценз. По-скоро се дължи на алгоритъма на немското бюро по труда. Да приемем, че търси работа в логистиката, има такава специалност и това е работила. Посочват се определени позиции по наименования. Позиции, които не са наименувани така, въпреки че отговарят, не достигат до нея. Достигат обаче такива, които са кръстени така, но зад описанието се крие друго. В примера да речем тя търси специалист логистика, сътрудник логистика, обработване клиентски запитвания и подобни. Някой обаче предлага работа за сътрудник логистика и зад това се крие да речем отговорник смяна на отдела за сортиране на пакети. Т.е. уж отговаря, ама не съвсем. Трябва да работи на смени в сортирането и разпределянето на пакети … примерно.
Те са длъжни да предложат Х, обаче се пробват да пробутат Х-1. За вождове кандидати има, за по-простата, обаче по-тежка и зле платена работа няма много желаещи. А и има нещо друго, за което вече не знам как е в Германия, но в България БТ не е място за намиране на добра работа, още по-малко без изискване за квалификация. Работодателите там са в добрия случай динозаври, а в лошия търсят безплатна работна ръка по някоя програма.

Общи условия

Активация на акаунт