От Бюрото по труда ме карат да приема неквалифицирана работа, която не желая

• 2 969
  • 62
  •   1
Отговори
# 45
Ако имате книжка от България, когато сте живели в България, тя е валидна в Германия.
Но, ако живеете отдавна в Германия и сега правите шофьорски курс, не може в България. Вече имаше питане за адвокат в немската тема поради подобна шашма.
В момента карам шофьорски курс в Германия, вече толкова излиза - 4000 евро.
Пътувам с обществения транспорт между 2 града 1,5 ч. всеки ден в едната посоко. На работодателя не му пука. Това е мой проблем. Длъжна съм да спазвам работното време. Ако е извънредна ситуация, работодателят няма как да знае, дали при обаждане за извънредна смяна веднага, ти ще си вкъщи или на 300 км.

# 46
Разбра се, че никой работодател не очаква да си на повикване и да реагираш моментално и по всяко време. Освен ако не ти влиза в задълженията, берайтшафтдийнст, но тогава ще е включено в договора.
Може би опасенията са, че в извънредни случаи, например спрени влакове или затворена магистрала, няма да стигнеш навреме. Или че ти самата след време ще си потърсиш нещо по-удобно, ако ти омръзне да пътуваш. Но не мисля, че отдалечеността сама по себе си ще е огромен проблем или причина да те отхвърлят.
Ако не сте в собствено жилище а под наем, евентуално преместване към по-голям град не е ли вариант?

# 47
Ако наистина живееш на няколко часа път от град, аз на твое място бих се ориентирала към преместване.

Ти вярваш ли, че това е възможно?  Село в нищото, отдалечено на няколко часа от град. Отвори картата на Германия и виж съществува ли такова нещо.

# 48
Това не е възможно, а и да беше, Ариел не би се преместила, тъй като годеникът ѝ е в селото.

А това, че тамошното БТ не спонсорира шофьорски курсове защото във въпросното населено място има достатъчно отворени позиции, е напълно резонно.

# 49
Разбира се, че е резонно - но ако за една отворена позиция се бият 50 човека малко трудно става.
Парадоксално е, че при наличие на уж достатъчно обяви е пълно с безработни.
Преди живях в голям град в Германия.
Сега все едно съм се върнала в каменната ера.

На предишната ми работа, колегите ми изпитваха голям страх да се бунтуват срещу несправедливостите на работното място. Питах един от колегите защо позволява да се отнасят с него като с парцал. Бях шокирана от отговорът му:
"-Ти май наистина не знаеш къде се намираш и, че ако си отвориш устата където не трябва оставаш трайно безработна?!".

Не го вярвах докато не го изпитах на собствен гръб.
И извинете, но ако за вас "конфликтен" човек е някой, който отказва да го тъпчат и си знае правата пък нека да съм конфликтна.
Егати робската народопсихология. Между другото заради мен са гонели шеф на висока позиция, защото ми посегна. Може би трябваше да си замълча и да изчакам да ме изнасили някъде - сакън да не съм "конфликтна". Думи нямам.

# 50
Оф, бе, ти сега изкарваш някакви ненормални случаи … шеф на висока позиция ти посегнал да ти удари …. Това не е нещо, което коментираме. Коментираме “направо откачих и му казах като иска много да знае да се обади на стария ми шеф“.
Да има забутани места в Германия. Живяла съм на такова: децата хващат автобуса в 6 за да отидат в Гимназията в съседно градче. Пристигат около 7 и чакат да отвори училището. По-удобен няма. Ако на връщане не хванат в 14:30 родителите им ги прибират защото в обратната посока почти няма. В друг съседен град не ходят, защото пътя е около 1,5 часа с автобус. В същото време обаче, има други гимназии в трети град с много повече транспорт. Там ходят да учат много малко деца, защото гимназиите са с много големи изисквания и на децата е трудно да подържат висок успех. Та това е пример за забутаност и възможности.

# 51
И понеже знаеш, как стоят нещата, в предишното ти работно място реши, че трябва точно в изпитателния срок да си вземеш отпуска и да ходиш на почивка, нали? И някак си пак се оказа в конфликт с шефа и колектива?
Винаги можеш да откажеш предложение, ако не те устройва  - далече е много, работи се нощем и т.н. Но, ако си обиколила всички фирми в региона, наистина трудно ще си намериш работа.

# 52
  • София
Излишно е. Ариел ще се оплаква от всичко. Надявам се бързо да намери работа, но после пак ще има теми.
За това и казах да поработи върху себеси с психолог. Няма как всички да са кофти. Толкова много българи работят в Германия и нямат тези проблеми.
Пише, че е работила неквалифицирана работа, но има квалификация, но не уточнява каква. Ако няма опит по нея ще е по-трудно.

# 53
Разбира се, че е резонно - но ако за една отворена позиция се бият 50 човека малко трудно става.
Парадоксално е, че при наличие на уж достатъчно обяви е пълно с безработни.
Преди живях в голям град в Германия.
Сега все едно съм се върнала в каменната ера.

На предишната ми работа, колегите ми изпитваха голям страх да се бунтуват срещу несправедливостите на работното място. Питах един от колегите защо позволява да се отнасят с него като с парцал. Бях шокирана от отговорът му:
"-Ти май наистина не знаеш къде се намираш и, че ако си отвориш устата където не трябва оставаш трайно безработна?!".

Не го вярвах докато не го изпитах на собствен гръб.
И извинете, но ако за вас "конфликтен" човек е някой, който отказва да го тъпчат и си знае правата пък нека да съм конфликтна.
Егати робската народопсихология. Между другото заради мен са гонели шеф на висока позиция, защото ми посегна. Може би трябваше да си замълча и да изчакам да ме изнасили някъде - сакън да не съм "конфликтна". Думи нямам.
Животът на село  не е за всеки. Щом се чувствате като в каменната ера,  най-добре е да се преместите.  Не само заради работата, просто там едва ли ще сте щастлива.

# 54
И понеже знаеш, как стоят нещата, в предишното ти работно място реши, че трябва точно в изпитателния срок да си вземеш отпуска и да ходиш на почивка, нали? И някак си пак се оказа в конфликт с шефа и колектива?
Винаги можеш да откажеш предложение, ако не те устройва  - далече е много, работи се нощем и т.н. Но, ако си обиколила всички фирми в региона, наистина трудно ще си намериш работа.

Всички получиха отпуск - аз отпуск не съм искала. Беше ми даден. Даже бях изненадана, че получавам такъв в изпитателен срок. Аз за това точно пък вина нямам.
Предполагам ти нямаше да пътуваш, за да си на разположение на колегите ти, ако им затрябваш?
Аз пък съм на мнение, че ако не искаш човек в пробният период да излиза в отпуск то просто ти като шеф не му даваш отпуска и толкоз.
Сега и за това, че са ми разписали отпуската съм виновна. Ебаси.LaughingLaughingLaughing

# 55
  • София
Ариел, яко се оплиташ в измислиците си.
Специална тема пусна за отпуската си и изобщо не беше такава историята ти.

# 56
Тогава защо пусна тема за отпуската?Можеше да се разбереш с шефа и без да пускаш тема. Тук експертите са учили и работили българско трудово право. Другите имаме опит, но той вероятно не е релевантен за теб.

# 57
Най е интересен годеника, който в това село успява да се справи с тази ситуация .

# 58
Тогава защо пусна тема за отпуската?Можеше да се разбереш с шефа и без да пускаш тема. Тук експертите са учили и работили българско трудово право. Другите имаме опит, но той вероятно не е релевантен за теб.

Защото няма как да знаеш как мисли всеки.
Между другото преди да ме изгонят ми беше даден план за отпуск за цялата 2025 година.
Беше ми много интересно защо го правят защото си шушукаха как планират да ме изгонят.
Дори на мъж ми го казах - той каза: "Преувеличаваш! Филмираш се! Как ще те гонят! План за цялата година са ти дали!".
Една седмица след този ни разговор ме изгониха.

# 59
  • София
Самата ти риторика е кофти. Те не са те изгонили, а освободили в изпитателния ти срок. Може би са преценили, че не си човекът, който търсят за тази позиция и екип.

Общи условия

Активация на акаунт