Не знам какво да правя

• 2 696
  • 28
  •   1
Отговори
Чувствам се като провал. В задънена улица съм. Опитвам се да намеря работа, но не успявам.
Не съм завършил образованието си. Специалността, която уча, ми се струва все по-безсмислена - просто няма реална стойност или перспектива.
Не притежавам конкретни умения, които да ме направят атрактивен кандидат за пазара на труда.

Правил съм някои стъпки - изкарах курсове по графичен софтуер и дигитален маркетинг, но само повърхностно. Програмирането не е за мен, а напоследък няма и достатъчно позиции за джуниъри.  Не съм задълбавал в нищо, защото постоянно ме спъва мисълта, че няма да успея, че конкуренцията е голяма, че само ще си изгубя времето, и разни други съмнения.
Знам, саботирам се сам. Имам ниско самочувствие и дори когато правя нещо, го правя с усещането, че няма смисъл.

Всъщност искам да се развивам, просто не знам откъде да започна. Не търся "случайна работа", вече съм работил на нископлатени места, не искам просто временна заетост, а търся нещо, което да има перспектива.

Стоя в един парализиращ кръг и искам да вървя напред, но не знам нито посоката, нито къде се намирам в момента.

Имам нужда от съвет как да започна? Нуждая се от конкретни умения, които да ми осигурят реални шансове за работа и дългосрочно развитие.
Какво бихте ме посъветвали?

Има ли от вас такива, които работят не по специалността си или без диплома и как се справяте?
Благодаря!

# 1
Запиши да учиш нещо. Ако искаш хубава позиция, а не просто сервитьор, продавач и т.н. няма да стане без диплома. Вече всеки има, че даже по 2-3 дипломи и има доста кандидати. Не си споменал какво учиш, кой курс си? Може да има хляб в образованието ти. С повърхностни курсове няма да стане. Трябва да задълбаеш някъде. Няма как да не можеш нищо. Ако нямаш никакви умения наистина няма да си намериш хубава работа. Помисли си какво можеш. Дай ни някаква насока. Какво харесваш, какво ти се отдава?

# 2
Колко си годишен?
Като млад човек, сега ти е време да се образоваш. Разбирам, че нямаш финансови проблеми да го направиш. Просто се стегни и продължи в посоката, в която вече имаш някаква подготовка. Това е по-лесно, отколкото да започваш нещо друго от нулата.
Не разчитай на стабилни доходи без сериозно образование. Няма кой да го направи сместо теб, нито зависи от някой друг.
Така че остави тази поза на безпомощност, седни си на опакито и учи.
Желая ти успех!

# 3
Съпругът ми не е успял да завърши висше, понеже баща му е починал. Преди повече от 10 години започна работа в склад. После се преместихме в по-голям град и от общ работник започна да прави заявки, сега е началник склад.
Не казвам да не учите, идеята ми е, че с трудолюбие, честност и отдаденост, много често нещата се получават. Дори в някаква съвсем обикновена работа, човек може да се реализира.

# 4
  • Пловдив
Каква специалност учите? Как да помогнем като не знаем с какво да започнем?

# 5
Оставете какво учите и какво сте работили до сега. Какво наистина искате да работите? Кое ви доставя удоволствие?
Търсете работа, която ви носи радост и удовлетворение, иначе всичко друго се усеща като тежест.

# 6
Абе то добре работа която носи удовлетворение, ама ако от нея не може да си плаща сметките пак ще е в изходна.

Ако е финансово възможно най-добре е да се смени специалността с нещо по-перспективно. Ще сезагубят няколко години, но както се очертава засега все повече работа ще има само за експерти. Та, важно е човек да се специализира в нещо.

# 7
Не е въпроса какво ти носи радост, а в какво те бива!
На работодателя не му пука за твоята радост, той иска да му изкарваш поне  3 по каквото ти плаща.

Разбери в какво те бива и положи усилия там. Човек се научава да обича, онова в което е добър и се е посветил.

Всички сополанковци искат да са ютюбъри, звезди, спортисти и други лъскави неща, но на никой не му се бачка. Но всъщност огромни усилия седят зад резултата на екрана. И късмет.

Така без информация съвети не може.
Нямаш образование
Нямаш умения.
Имаш претенции.
Не знам какво искам, обаче искам нещо перспективно и със стартова заплата 3к ! Така звучи поста.

Може да идеш на кариерен консултант имат там тестчета за ориентиране на професиите. Там ще ти кажат силните ги и слаби места. Професиите, с които АКО положиш ТРУД може да станеш добър.
Ама трябва да се учи и когато не ти е интересно. Няма как всичко да е вълнуващо, бляскаво и интересно.

# 8
Учих антропология и прекъснах. Работил съм в заведения и друга нископалтена работа. Искам да се занимавам с фотография, дори да не изкарвам пари от това. 
Какво ще работя на този етап няма значение, стига да се квалифицирам като нормален човек накрая, да имам нормални доходи и съществуване.

# 9
Внимавай с фотографията, тъй като в днешно време е скъпо хоби, макар и интересно - личен опит.

А по основния въпрос - помисли какво те влече, защото да работиш нещо, което ти е противно, не е никак приятно. Също така е вярно, че когато човек стане наистина добър в дадена област, тя започва да му харесва, но за това е необходимо време и дисциплина за да преминеш ниските нива - отново личен опит.

# 10
Фотографията е супер хоби, но скъпо. Ако вашите инвестират в техника. Ти в някой друг курс. Понаучиш се. Понаучиш обработка. Маркетинг, че има още много маймуни като тебе. И си готов да снимаш сватби, деца и кръщенета - може да изкараш някой лев.
 Ама чак за голяма перспектива...

Ама ако има кой да ти дава пари - па пробвай. Щом те влече.

# 11
Ако искаш стабилна професия, запиши в УАСГ или МУ - фармация или дентална медицина.
Ако искаш работа на компютър помисли за графичен дизайн в ИТ фирма или UI/UX, не знам обаче търсене и реализация. Нито пък дали ще ти се работи точно това като станеш на 50 например.
Ако не ти се учи, стани ключар, бръснар/фризьор, готвач или професионален шофьор на камион или карай такси.
Ако харесваш тоци и прочие, стани електротехник. Може и ВиК, монтаж на климатици.
Ако искаш стабилна работа сега, веднага, стани кадрови военен. Проверих, търсят в момента, до края на месеца.

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 02:14 от Tina*

# 12
  • София
Учих антропология и прекъснах. Работил съм в заведения и друга нископалтена работа. Искам да се занимавам с фотография, дори да не изкарвам пари от това. 
Какво ще работя на този етап няма значение, стига да се квалифицирам като нормален човек накрая, да имам нормални доходи и съществуване.

А как си по математика? Казваш, че програмирането не е твоето, но със знания по програмиране + знания и хоби фотография има напрваление, напоследък сравнително търсено, за специалисти по качество на изображенията. Има фирми, които работят в такава посока.

А мислил ли си за друга хуманитарна сфера, например социология? Работа в агенции за социологически проучвания не знам колко има, но пък можеш да ползваш и знанията си по антропология.

Журналистика? Би могъл да работиш за сайт и сам да си правиш снимките за материалите.

Фотограф? Има сериозно търсене на добри фотографи, с усет, арт фотография за CV-та, като част от изграждането на личен бранд. Има търсене и за заснемане на събития и други неща, разбира се, няма как да минеш без абитуренти, сватби, кръщенета, юбилеи и т.н.

По отношение на дигиталния маркетинг и СЕО-то се понапълни с хора и реализацията е много трудна.

Позиции за младши специалисти има по-малко, но ако живееш с това пораженческо мислене доникъде няма да я докараш. Сега следва текст, който няма да ти хареса, затова ако искаш спри да четеш тук.

Ти искаш да ти е лесно, да ти е интереесно, да вземаш добри пари. Ми сори, ама лесно няма. От една възраст нататък, човек трябва да вземе живота си в ръце и да се бори ежедневно. За никого не е лесно, най-трудно се намира първата работа. Излез от "светът не ме обича, а аз съм супер пича", всичко е в твоите ръце и никой няма да ти реши проблемите, ако не си помогнеш сам!
Сядай си на Д-то и почвай да мислиш. Хубаво, сбъркал си с антропологията, записвай друго да учиш, задочно, дистанционно, ако има кой да те издържа и редовно. В паралел почвай да търсиш работа в сферата, в която искаш да се развиваш. С малки стъпки, упорито. В началото ще са малко парите, но колкото по-добър ставаш - ще растат. Учи, ама за себе си, защото искаш да си добър и надграждай постоянно. Образовай се, вземи си дипломата, довърши го до край. И спри да се саботираш сам. Не си само ти така, всяка година цели випуски завършват и излизат на пазара на труда. Вземай се в ръце и действай, по-малко мрънкай и се самосъжалявай. Сега ти е времето. И се стегни Simple Smile Всичко най-хубаво ти желая. Ще се радвам след време да се похвалиш, че си успял.

# 13
Ако искаш стабилна професия, запиши в УАСГ или МУ - фармация или дентална медицина.
Дам, то денталната и фармацията така стават - решаваш и се записваш!

# 14
Дам, то денталната и фармацията така стават - решаваш и се записваш!
Ами що, има и платено обучение със смешно нисък бал. Има заеми за студенти.
Ако има желание ще учи и ще го приемат.
Всичко става с първата крачка, пък оправдания колко искаш.

Общи условия

Активация на акаунт