Не знам какво да правя

• 2 620
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
Колко още ти остава до дипломирането? Ако е малко, напъни се и завърши. Дори никога да не работиш по специалността, наличието на диплома за висше образование винаги е плюс. Отделно, че не се знае след време как ще те завърти животът и дали няма да се наложи да допреш точно до тази диплома, за да си нахраниш децата.
И след като се дипломираш, вече може да помислиш за магистратура в по-различна специалност или да се насочиш към нещо коренно различно.
Човек се учи, докато е жив, но и да зарязва недовършени неща след себе си никак не говори добре за него.

# 16
На автора май не му харесаха толкова много и практични съвети. Иска да се самосъжалява и да бездейства. На мен обаче ми беше много интересно да прочета мненията ви, макар че не търся работа. За сметка на това започнах втора магистратура и ми е трудно да съчетавам всичко, но съветите тук ми дават кураж да дерзая.

# 17
Учителската професия също не е за подценяване. Не е лош доходът, стабилен е и ще се вдигат заплатите, а и ще имаш свободно време. Има преподаватели не само по общообразователни, но и по специални предмети. Нали има специални училища с профил графичен дизайн, а може би и фотография.

# 18
Според мен най-перспективно е да се учи в Технически университет. Трудно е, но инженери са нужни навсякъде.
https://priem.tu-sofia.bg/university/175
Маркетинг, социология, бизнес администрация, фотография, филологии... - това са най-лесните специалности, пълно е с такива млади "специалисти".

# 19
Техническият университет не е за всеки. Човек трябва силно да е привлечен от точните и технически науки, иначе няма да му е приятно там.
Освен това в България на болшинствито инженери не им плащат добре, поради което масово работят като компютърни програмисти. А пазарът на програмисти започва да се насища. Към това се добавя заплахата, че все по-голяма част от работата им може да се замести от AI.

# 20
  • София
Техническият университет не е за всеки. Човек трябва силно да е привлечен от точните и технически науки, иначе няма да му е приятно там.
Освен това в България на болшинствито инженери не им плащат добре, поради което масово работят като компютърни програмисти. А пазарът на програмисти започва да се насища. Към това се добавя заплахата, че все по-голяма част от работата им може да се замести от AI.

Голяма част от компютърните програмисти са инженери.
И не, няма да бъдат заместени от AI.

# 21
Много амбициозни и силно нереалистични предложения Smiley

Повечето добре платени професии, които тук така щедро препоръчвате, изискват сериозна подготовка, силна мотивация и доста лишения по време на следването. И ТУ, и МУ, е УАСГ  - не са за всеки. Дори човек да може да си позволи платено обучение, трудностите бързо ще го откажат.

Според мен, особено след като има финансова възможност и свободно време, авторът първо трябва да тръгне на психолог или терапевт, да открие корените на проблемите си и да ги реши. Може пък тогава и гледната точка при избора на професия да се промени, и да търси по различни критерии, а не по забавност, по престиж, по доходност, и подобни. Начинът, по който пише, ми създава впечатление на объркан човек, който може би има неуспехи и в личния, не само в професионалния живот. Затова - първо осъзнаване, и тогава предприемане на важни крачки.

# 22
А! Психолог! Направо да си вземе година творчески отпуск, да обиколи Европа на стоп и да търси смисъла ...Grinning

# 23
Аз не мисля, че трябва да се бъзикаме с момчето. За негово успокоение, доста хора почват от кота нула след завършване. Neutrino,знаеш ли какво е верига на доставка (supply chain)? Почти всичко, което ползваме в ежедневието, се внася,  доставя, заскладява, продава, на дребно, или на едро. Всякакви стоки, всякакви фирми, от кафе, лекарства, до техника. Потърси такава младша позиция, за да те обучат. Ако знаеш поне един чужд език, шансовете се увеличават. Ако са два, още. Проучи, направи си ви и почвай да търсиш.

# 24
Професионалните фотографи май изкарват пари най-вече от снимане на сватби, което е изключително трудна и отговорна работа и не всеки може да я върши добре. Ако мислите, че можете да се справите, снимайте събития и обработвайте снимките за упражнение и ги публикувайте. Ако работата Ви е добра, някой познат ще Ви наеме и платено, сигурна съм.
Фотографите са самонаети, така че не Ви пречи, че нямате диплома, ако имате нужните умения.
Да допълня с идея: В София при изнесените ритуали не се изнася книгата, в която си разписват младоженците и много двойки подписват в ритулния дом на друга дата и не наемат фотограф за събитието. Отидете пред някои ритуален дом и питайте двойките, дали са съгласни да ги снимате за порнфолиото си, т.е. безплатно за тях, като ще им пратите готовите снимки, но те се съгласяват да публикувате снимките на собствената си страница. Според мен доста двойки биха се съгласили да имат снимки и от професионален фотограф, не само от приятели и роднини, ако въобще има някога с тях.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 12:37 от kikithealien

# 25
То така се става професионален фотограф. Laughing
Първо се иска солидна инвестиция в техника, много четене и много снимане, докато започнеш да вадиш пари. Ако изобщо стигнеш до момента с парите...

# 26
Изисква се някой да ти плаща да снимаш. Това е свободна професия- никой не може да го спре да работи, ако има кой да го наеме. Техниката, с която работят професиналните фотографи, си я купуват много хора, за които е хоби. Тук не говорим да се оборудва фото студио. Не знам лицензите за софтуерите за обработка на снимките колко струват, честно казано. Аз съм ползвала само безплатни за лична употреба.

# 27
Звучи романтично - практикуваш хобито си четири уикенда месечно и през останалото време - на плажа. Затова е пълно с фотографи.

# 28
Глупости. Хората, които снимат много добре знаят, че да оправиш снимките да приличат на нещо отнема страшно много време. Много ползват готови настройки, разбира се, но си личи много и реално не знам, дали клиентите бихи били доволни и да препоръчат фотографа. Аз, на колкото сватби съм била, само след 2 снимките бяха добре и едната беше точна подписване в ритуалния дом, братовчедът на булката се занимавал като хоби с фотография и той снима. За другата двойката се беше отчаяла да гледа грозотии, докато намери свестен фотограф. Накрая техни познати им препоръчаха.
Та, аз заради това окуражавам авторът- има място за добри фотографи на частни събития, защото реално мн. фотографи не се справят. Някои не успяват да хванат моменти от събитията и накрая хората все едно са се снимали във фото студио, всичките снимки са на хора подредени за снимка. Други не успяват с обработката и всичко изглежда откровено грозно, а знаем колко струва наем и украса. На една сватба снимките бяха толкова контрастни, че булката изглеждаше все едно носи маската на Зоро- лицето м/у скулите и челото е една черна ивица на свотбените й снимки.

Общи условия

Активация на акаунт