Приходи от социални мрежи

• 1 478
  • 25
  •   1
Отговори
  • Бургас
Здравейте,
Искам да попитам дали могат изобщо да се докарат някакви приходи от социалните мрежи по някакъв начин. Нямам предвид известни инфлуенсъри, а съвсем нормални хора. Или цялата работа е твърде преувеличена.

# 1
Разбира се - може да се продават ръчно изработени неща, онлайн курсове, дигитални продукти, да се инфлуенсърства, да се рекламира бизнес, да се монетизират оригинални видеа, да се правят консултации, дизайн, коучинг, да се препродават неща на типа affiliate, да се правят затворени групи в телеграм/онлифенс/патреон с оригинален контент и платен достъп, да стриймваш игри или ънбоксинги в туич, да правиш хороскопи, гледане на таро и кафе, уроци по гримиране/обличане и каквото друго душа ти пожелае.
Ако питаш дали има как да получаваш пари, докато сутрин разглеждаш фейсбук, докато си пиеш кафето - не. Парите се правят от работа, а пък вече къде ще я работиш тази работа - вкъщи, в офиса, на завода или онлайн - си зависи от теб. За това, че си обикновен нормален човек - никой няма да ти даде пари.

# 2
  • София
Могат да се правят пари от социалните мрежи - Drama Llama е описала добре.

# 3
  • Бургас
Това да продаваш нещо реално ми е ясно, но обяснете ми това "да се монетизират оригинални видеа" как точно се прави. В смисъл постоянно гледам как някви се кълчат на някоя песен или говорят накакви глупости или реагират на песни/други видеа или правят някакъв тренд, доколкото виждам няма продуктово позициониране във видеото. Как се "монетизира" това. Постоянно цитират как са получили хиляди долари, а доколкото знам Фейсбук и Инстаграм не плащат нищо. Само Х плаща, но там има определени условия за хиляди показвания и т.н. За ютуб зная на какъв принцип е, там се взима процент от рекламите, които вървят в началото или по време на видеото.

# 4
И Фейсбук и Инстаграм имат реклами, и не е задължително всяко видео да ги има. Част от тях са "реклами" на самия канал, за събиране на последователи. Другото, което трябва да помниш - хората лъжат.

# 5
Най-модерното е UGC, създаваш видеа за брандове, но това е ако нямаш проблем да си показваш лицето и да говориш. На мен тази идея никога не ми е допадала, защото дори и да съм световно неизвестна, не би ми било приятно да рекламирам някакви неща, в които не съм сигурна.

Иначе, Тикток получаваш виртуални кредити, които после можеш да изтеглиш. Би трябвало скоро и тикток магазините да стъпят на нашия пазар, но не съм много сигурна дали ще успеят да се съобразят с регулациите в ЕС, но пък май ги има в Испания и Германия, поне някаква дело версия. В Азия са доста вървежни.

# 6
Това да продаваш нещо реално ми е ясно, но обяснете ми това "да се монетизират оригинални видеа" как точно се прави.
За да влезеш в партньорската програма на която и да е платформа, трябва да имаш определен брой абонати и определен брой гледания/интеракции. За ютуб преди години бяха 1000 абоната и 4000 часа уникални гледания, сега може и да има някаква промяна. И заплащането не е само за интегрирани рекламни видеа по време на твоето видео. Това си е цяла програма - спонсорства, афилиейт сътрудничество, "бутони" за директно финансово подпомагане от феновете, интегрирани "бутони" към други платформа (Pateron, Buy me a Coffee и други). Изобщо, влизаш в един клуб на различни взаимодействия - отстъпки за стоки и услуги на други членове, възможности за различни колаборации. В началото обаче има едни година-две, през които приходите са смешно малки и не могат да покрият дори разходите. Ако обаче си добър в това, което правиш, лека полека парите се увеличават.

За да се стигне до големи пари обаче, на първо място трябва сериозно вложение за заснемане - камера, микрофон, осветление, грим, най-добре - с професионален оператор. Ако е нещо с действие, трябва и монтажист. Качеството на видеата става все по-добро и по-добро, няма как някой просто да си седи и да говори пред лаптопа, и да получава пари за това.

# 7
Моя позната си направи носа и се пусна в Тикток. С 1 видео събра доста последователи, оттам почна да се пуска лайв в някакви битки и в момента, вече година, се издържа от това. Няма камери, няма нищо, снима си с телефона. Няма да повярвате за какви глупости дават пари хората. А тя нищо не прави - просто седи и им разказва за деня си, не е да се съблича или да пее.

# 8
  • София
Сега направиха промени по тези битки, но да - изкарват от тях пари, като реално този, който победи взима и от "подаръците" на победения.

Дали ги декларират някъде тези пари? Или естествено както винаги държавата се ощетява.

Има и друг начин да си докарваш бонус от социалните мрежи, има приложение, в което можеш да се регистрираш и ако те одобрят те канят безплатно на събития в страната и чужбина. Отиваш в заведения, където имаш право на консумация на неща от менюто, които си избереш, както за теб така и за още един човек и съответно трябва да публикуваш отзиви за мястото... доста е популярно и в Дубай и на други места. Така отиваш на хубави и интересни места, а заплащаш за това с труда си - качваш снимки, ревюта на мястото.

Това да продаваш нещо реално ми е ясно, но обяснете ми това "да се монетизират оригинални видеа" как точно се прави. В смисъл постоянно гледам как някви се кълчат на някоя песен или говорят накакви глупости или реагират на песни/други видеа или правят някакъв тренд, доколкото виждам няма продуктово позициониране във видеото. Как се "монетизира" това. Постоянно цитират как са получили хиляди долари, а доколкото знам Фейсбук и Инстаграм не плащат нищо. Само Х плаща, но там има определени условия за хиляди показвания и т.н. За ютуб зная на какъв принцип е, там се взима процент от рекламите, които вървят в началото или по време на видеото.

Видеа могат да се монетизират по различни начини.

1. Активно развиваш социални мрежи, трупаш гледаемост, последователи и съответно брандове те забелязват и решават да работят с теб.
2. Правиш си страница на домашния любимец - или посветена на готвене, примерно. Почваш да правиш видеа на рецептите си - те генерират гледаемост, генерират трафик и в един момент изпълняваш условията на Мета и може на тези видеа да текат реклами и съответно да печелиш от това. Пак опираме и до брандове, които да решат да работят с теб.
3. Развиване на ТикТок - влизане в битки.

Също така можеш да си направиш Patreon акаунт и да призовеш последователите ти да те съпортнат, за да продължиш да правиш съдържание.

# 9
  • Бургас
А какви са тези битки? Простете за тъпите ми въпроси, но аз нямам време да прекарвам с часове в соц мрежи и някои неща са нови за мен.

# 10
  • София
А какви са тези битки? Простете за тъпите ми въпроси, но аз нямам време да прекарвам с часове в соц мрежи и някои неща са нови за мен.
Това са лайфове при които аудиторията изпраща гифтчета - парични подаръци на този, който им допада повече. Може да са на определена тема и примерно разсъжденията на единия ти харесват повече и му пращаш подаръци на него.

Преди време правеха скандали и циркове и призоваваха постоянно и се молеха за гифтчета, но мисля, че от скоро молбите не са позволени.

Попадало ми е някъде откъс от "битка" между Волен Сидеров и Луна - обиждаха се нещо, хората гледаха сеир и даваха гифтчета.

# 11
Щом Волен Сидеров и Луна са опрели до гифтчета в тикток, положението зазлява.

Може изобщо да не се показваш. Гледам, че има канали, разни чужди видеа от канали като ТЛС, хистори ченъл и пр. , с ИИ аудио, повтарят/монтират 100 пъти едни и същи откъси, ама сложили в за главния кадър някакви направени с ИИ кадри на разсъблечени амиши в сцена на оргия примерно, с някакво скандално заглавие, добре е да има нещо от сорта, че е тайна, невероятно разкритие и пр.

# 12
  • Бургас
Божкеее, аз явно съм много назад. На мен алгоритъма съвсем други неща ми предлага и ми дава.
Благодаря за поясненията. Стана ми ясна картинката.

# 13
  • София
Има хора, които залагат на зодии, на личностно развитие, съвети, нали имаше скандал и с една Зорница и това, което проповядваше във видеата си.

Има хора, които са успешни по модела на дропшипинга, докарват си добри пари от това, на мен ми е далечно и не го усещам като моето.

# 14
Сега направиха промени по тези битки, но да - изкарват от тях пари, като реално този, който победи взима и от "подаръците" на победения.
Не взима от на другия спечеленото. Кой каквото си изкара за него си е. Тези "битки" в TikTok са най-вече битки между гифтъри(хората, които пращат гифтове/подаръци), а не между хостовете(тези, които са пуснали лайфове). Чешат си егото кой има повече пари. От джоба на TikTok нищо не излиза(не плащат ни за лайфове, ни за клипове). Има и класация на хостовете, която се базира на... получените гифтове.

За пример един дългогодишен хост е Златина, която в момента е ко-водещ в MR. CA$H подкаст. От няколко години пуска "битки" в TikTok(по 2-3ч. всяка вечер). Знаете ли колко печели на месец? Минимум по 10 хиляди лева! Понякога и за седмица ги получава(зависи от гифтърите все пак). Наричат ги просяци, ама тя си купи апартамент в София от тези пари, а на практика няма 1 ден трудов стаж. Учи медицина, та не е някоя проста кифла.

Как се изчислява? 1000 получени коинси/точки = $5. В TikTok има класация и може да се види за тази и предишната седмица кой колко е получил(от 1 до 99 място).

В TikTok е достатъчно да си хубава млада девойка(в 20-те години, а има и <18г...). Акъл не е нужен. При мъжете е много по-трудно някой друг да им прати гифт, защото обикновено гифтърите са мъже, а те съответно пращат на жени.

Общи условия

Активация на акаунт