Козунаци 2024

• 56 441
  • 720
  •   1
Отговори
# 600
  • Euskal Herria
Явно всеки лидл зарежда според търсенето на пазара в съответната страна. Тук при нас няма маково семе. И за Коледа също няма продуктите, които се пускат в България.

# 601
dannyny, много хубави са ти станали козунаците и от двата бих си хапнала 🤭. От къде взе мармалад от портокали?

Брашно манитоба става и за козунаци ли? Показаното от G..D.. щях да го взимам да правя хляб с квас с него.  Значи ще купя и аз такова и ще го ползвам и за козунак.
Квас, мога ли да храня с него? Сега ползвам много силното на Мливо с 15.1 протеин, но нещо ми тъмнее и сякаш не е толкова силно.

Исками се да направя един опит за козунак с квас тази година, но не съм сигурна, че ще ми се получи. Кваса още май не ми е силен и ще си правя с мая.
Сигурно ще ползвам пак рецептата на Морена. Миналата година някоя нейна ползвах, ако маята не ме беше предала май щях да имам най-добрите козунаци. Не ми се надуха, но бяха много вкусни и сладки.

# 602

Това е продуктът на Лидъл.
Морковелка, нека се изкажат и специалистите , но аз квас с такова скъпо брашно не бих хранила . Храня го с най обикновено - Мишка от Стара Загора, или фамилната пет килограмова опаковка на Софиямел от Метро.  Брашното с висок протеин ползвам за омесване  на козунаците . Идеални стават с квас , само да имаш време защото времево е малко по разтеглена процедурата .

# 603
  • Велико Търново
dannyny, много хубави са ти станали козунаците и от двата бих си хапнала 🤭. От къде взе мармалад от портокали?
Morkovelka99, благодаря! Мармаладът го взех онлайн от Зоя БГ.

# 604
Днес си взех Манитоба от Фантастико. Само в големите магазини от веригата го има. Утре ще замеся и ще го пробвам, до сега не съм го ползвала. Предишни години ползвах на СМ Екстра и за баница и на Екосем, като с последното тестото ставаше малко жилаво и по-трудно работих с него.

# 605
Ох, аз покрай кваса и групите във фейсбук тотално обърках брашната 🙈🤦. Манитобата го направих семола и затова се изненадах, че става и за козунаци😀.
Ще видя да купя и аз манитоба другата седмица и ще пробвам с един козунак. Само ми кажете да го смеся ли с друго брашно за козунак. Аз не меся често, даже според мен не мога много добре и нямам опит с брашна с висок протеин.

Хубаво ли е това маково семе от Лидл? Аз много обичам и от както са го пуснали все се чудя дали да го купя, но си мисля, че ще е с вкус на старо и гранясало. И в темата на Лидл веднъж питах и там ме разубедиха, повечето коментари не бяха положителни.
Сега се сетих, че другата седмица ще е италианска седмица в Лидл и в брошурата има цитрусови сладка. На dannyny, идеята ми хареса и ще потърся.

# 606
  • Sofia
... Брашно манитоба става и за козунаци ли? Показаното от G..D.. щях да го взимам да правя хляб с квас с него.  Значи ще купя и аз такова и ще го ползвам и за козунак.
Квас, мога ли да храня с него? Сега ползвам много силното на Мливо с 15.1 протеин, но нещо ми тъмнее и сякаш не е толкова силно.

Исками се да направя един опит за козунак с квас тази година, но не съм сигурна, че ще ми се получи. Кваса още май не ми е силен и ще си правя с мая.

Писах, че не  е толкова силно това Мливо.
Изчакай  още малко с кваса и пробвай козунак с него.  Нищо по различно, само времето за втасване е повече разбира се.  

За начинаещи, за козунак  - брашно с по малко протеин - 10-12г.
Манитобата е силно брашно (и по подходящо за квас, отколкото за мая) и е по добре да бъде смесено с по -слабо (по нископротеиново) бяло.  60:40%.

Мления мак на Лидл ползвам, нищо гранясало няма, всичко си му е наред.  Явно както обичайно, някои не го харесват.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 23:22 от Morena

# 607
  • София
Писах вече по назад в темата,   а и ги показах на снимка, специално аз винаги смесвам брашното Манитоба с  обикновено брашно, но моето е италианско и е 00, съвсем си е  универсално. Ако работя само с брашно Манитоба тестото ми става прекалено жилаво, по трудно е за измесване и оформяне. Как ще процедирате си е вече ваш избор, но на мен така смесени ми харесва самото тесто, просто си го усещам как стои в ръката ми. Нека да си кажат и другите как процедират със силните брашна.

# 608
Аз правих скоро мекици с квас и ползвах от силното брашно на Мливо и нещо не ми се получиха. Не знам брашното ли беше виновно или кваса. Нещо не го размесих добре, а като тръгнах да ги пържа- аз ги дърпам те се събират.
На края на месеца кваса ми ще стане на 2 месеца. Много почнах да виждам снимкии  и на козунаци с квас, а и хората пишат, че вкуса им е незабравим и ми е мерак да се пробвам. Никакъв опит нямам, изглежда ми трудоемко и много времеемко, но искам да опитам.
За Великден ще си ги правя с мая. Всяка година не съм доволна от резултата, но не се отказвам😂

# 609
Ти за мекиците се оплакваш че ти се събират обратно, хем е по-хидратирано тесто... а представи си козунак с всичкото му месене и прочие какъв ластик става с такова силно брашно и ако човек няма навиците и преценката да работи с него Grinning
Права е Морена, за начинаещи по-добре по-слабичкото тесто пък се компенсира с малко повече бой, но пак няма да ти го направи на ластик.

# 610
  • Sofia
... Нека да си кажат и другите как процедират със силните брашна.
И аз писах, че последните 2 годни смесвам силното с  по слабо - 70:30%.
Или ще ползвам Капуто Класик (с 12г протеин)  направо или бялото на Бабината питка, което  уж  е с 10.5г,  но се държи като 12г протеин.

Морковелка, за мен видът им е забележителен. Аз покарай такива квасни козунаци  преди 2 години се хванах с кваса, не вярвах, че стават такива. Simple Smile

# 611
Аз затова сега разпитвам, искам да направя скоро една проба с такова силно брашно, ако ми хареса резултата ще го повторя и за Великден. Аз раздавам купени козунаци, за нас купуваме също, моите ги правя събота и са 1-2 и да не станат не е драма голяма.

# 612
Мармаладът от портокали от Зоя.бг хубав ли е? Че аз купувах от Била и го изхвърлих. Така горчеше, че още по аромата го усетих. Пробвах и го изплюх, страшно горчиво беше.

# 613
  • Велико Търново
Мармаладът от портокали от Зоя.бг хубав ли е? Че аз купувах от Била и го изхвърлих. Така горчеше, че още по аромата го усетих. Пробвах и го изплюх, страшно горчиво беше.
И този леко нагарчаше и се притесних, защото го опитах след като го сложих в козунаците. Но в самите козунаци не се усеща.

# 614
Преди време купувах друг, но не помня откъде. Имам спомен дали от Лидъл не беше... Той беше хубав, никаква горчива жилка. Но след този от Била, вече ме е страх да рискувам. А и аз слагам сладко в козунаците.
Този уикенд вече трябва да се стегна и да пусна едно тесто в хлебопекарната, че миналата неделя бях - искам, но нямам желание. Joy

Общи условия

Активация на акаунт