Козунаци 2024

• 56 396
  • 720
  •   1
Отговори
# 630
На мен сутринта като месих хляба с квас, ми остана от кваса и за да не отиде зян, забърках твърд стартер за едно козуначе. Преди малко като се прибрах беше готов и омесих тестото за козунака. Нощес ще втасва, някога утре ще го оформя и ще пека като стане готов. Grinning
С кваса е...девет дена и девет нощи, както се пее в  песента, но пък вкуса и текстурата са несравними. Grinning

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 11:05 от Sysly

# 631
Джемма , аз преди ползвах само брашно "Суворово". Купувах торби от 5кг. Правех хляб всеки ден. Ползвах го за всичко, включително и за козунакът и кифлички по твои рецепти. Харесваше ми. После спрях да правя хляб всеки ден, спрях да купувам брашно на количество. Понеже ходя до Лидл, купувам от тяхното брашно, харесва ми.
Така че, пробвай, дано ти хареса. Аз от няколко години не съм купувала и не знам какво е качеството в момента.

Мики , решила съм да пробвам твоята рецепта "Кръфини с кондензирано
мляко". Въпросите ми са:
1. Каква е големината на формичките ти?
2. Лидълското кондензирано мляко подходящо ли е?
Ако друг е правил по тази рецепта, ще се радвам да отговори.
Благодаря!

# 632
  • София
Мислих, че само аз съм на тема козунаци месец преди Великден Joy, а то има съмишленички.  Записвам се с първите проби, козунак по рецептата на Морена с три втасвания, с пълнеж от течен шоколад.

Ползвах манитоба на Casillo, но фитилите доста трудно се разточват, затова следващите ще ги правя смес с манитоба и някакво по-ниско протеиново брашно.

# 633
  • In transit
Fortuna,
най-обикновени форми за мъфини са подходящи. Хартиените, които съм ползвала са с диаметър 7см отгоре,  6см отдолу и височина 5см.
Мерих и формата за мъфини, стандартната е с диаметър 6.5см отгоре и 5см долу. Като вариант, отрежи лента хартия за печене с ширина 5см и облечи формата за мъфини (за металните форми говоря, предполагам, че имаш такава), така няма да се разлеят настрани, а ще растат нагоре.
Иначе ползвам само кондензираното мляко от Лидл, харесва ми, като продукт.

# 634
От тази сутрин е и е веган, с кокосово масло и мляко.

# 635
Вероятно е вкусен кекс, но не и козунак.

# 636
Вероятно е вкусен кекс, но не и козунак.
Няма да споря с вас, щом казвате вероятно, явно не сте опитвали добре направен веган козунак.

# 637
То не е до спор но козунак по принцип си е с яйца, мазнина, мляко... да кажем че мазнината наистина не е дерт да е кокосово вместо мас или масло и ще докара същата текстура, но то във веган версията освен брашно, захар и мая има ли нещо от съставките на козунака? Със сигурност е станал вкусен, защо да не е?  Но като видя веган козунак, кето козунак и подобни и почвам да се чеша по главата. И козунак с пълнозърнесто брашно ми е в тая категория, между другото.
Няма нищо общо с това дали е добре направен или не, просто според мен е нещо различно вече, което не пречи да е вкусно пак.

# 638
Голямо втасване с този квас падна, но пък си струваше чакането. Grinning

Цял мога да ви го покажа само така Grinning:
Скрит текст:

След три дена чакане, не се задържа за дълго.

# 639
  • София
То не е до спор но козунак по принцип си е с яйца, мазнина, мляко... да кажем че мазнината наистина не е дерт да е кокосово вместо мас или масло и ще докара същата текстура, но то във веган версията освен брашно, захар и мая има ли нещо от съставките на козунака? Със сигурност е станал вкусен, защо да не е?  Но като видя веган козунак, кето козунак и подобни и почвам да се чеша по главата. И козунак с пълнозърнесто брашно ми е в тая категория, между другото.
Няма нищо общо с това дали е добре направен или не, просто според мен е нещо различно вече, което не пречи да е вкусно пак.
+++++ 1!!

От тази сутрин е и е веган, с кокосово масло и мляко.........
Това не е козунак! Това е измислица -премислица!

# 640
  • Sofia
Аз пък не виждам проблем в кокосовите масло и мляко,  нали все са масло и мляко... също както и заквсената сметана и маста например.    Не е козунак само с краве мляко и краве масло.  Брашното е бяло...

И това е такъв козунак, от мен за скъп човек с лактозна непоносимост.  Всичко си му е наред, консистенция на тестото, конци и ефирност... нищо по различно.

# 641
Мазнината и млякото добре, ама и без яйца? Тя писа веган, а не че е без млечни просто.
Консистенцията - и питки съм правила със също такива конци, ако е там въпросът.

# 642
  • Варна
Да ви кажа, оставете момичето да си го нарича козунак. Като се появят биологични (или да не кажа животозастрашаващи) причини да не ядеш млечни или нещо друго, тогава ти се иска да запазиш доза нормалност и тогава това хубаво нещо Е козунак и още как.

# 643
Ами тя може и суши да го нарича, ама не е. Нормалността е да не се превземаш и да не се правиш на интересен. Принципно, другото не прави услуга на никой.
Може ли да говорим за козунаци в темата, все пак.

# 644
Нямам скрупули и на диабетик да кажа че нещото което е наумил, не е козунак, ако е нещо друго. Или на някой който за да избегне глутена се е насочил към кето "козунак". А тяхното е наистина по здравословни и евентуално застрашаващи живота причини, докато веган поне аз не съм срещала да не е по собствен избор такъв.

Общи условия

Активация на акаунт