Козунаци 2024

• 56 332
  • 720
  •   1
Отговори
# 645
  • In transit
Мазнината и млякото добре, ама и без яйца? Тя писа веган, а не че е без млечни просто.
Консистенцията - и питки съм правила със също такива конци, ако е там въпросът.
Вече има толкова добри заместители на яйца, че най-вероятно няма да разбереш разликата, ако не знаеш. Grinning

# 646
Пасирани зелени банани също успешно заместват яйцата, важното е да има протеин. Grinning
Ако по здравословни причини се налага разбирам, но в другият случай - не. Smirk Велик ден все пак не е всеки ден и надали някой ще пририта от едно парче истински козунак. Grinning

# 647
Никой никого нищо не кара да яде, разбира се, щом така си е решил някой това си е негова работа. Все едно аз на Никулден да слушам по цял ден как няма да ми стане нищо от парче риба, аз такова нещо не ям и няма да ям. По избор е и при мен, не съм алергична или от сорта.
От настояване няма смисъл, големи хора сме и всеки си решава. Това че не разбирам нечий избор не значи че мога да му казвам според мен какво да яде.
Просто не виждам за какво трябва и да се засяга някой. Всяка година има по някой сърдит като почнат козунаците. Или някой го приел лично, или скача някой друг в боя понеже той го приел лично макар че изобщо не е бил в дискусията. Веднъж война беше за един кето "козунак" който дори не беше правен от потребителката която се разсърди а беше купен отнякъде.

# 648
Ако става въпрос за мен, не се сърдя, нито искам да натрапвам мнението си на някой. Просто показах снимка, казах, че е с кокосово масло и мляко и....се завирхи една дискусия. Даже нямам намерение да го нарека козунак, ако не ви харесва. Технологията е същата, даже и конци стават. Дори вкусът е почти същият.

# 649
Поне аз нямах предвид теб, но това по-горе че на някого можело да е по здравословни причини и едва ли не колко сме лоши ми идва малко в повече.
И аз има неща които за мен е опасно ако ги изям. А са вкусни, да им се не види... Но няма да ме видиш да реагирам така, това си е мой проблем и не очаквам да става проблем и на останалите. Ям си други неща, а точно въпросната вкусотия дори не я доближавам, буквално. Има какво друго вкусно. И твоето печиво със сигурност е станало вкусно и то.

# 650
  • Балчик
Аз козунаци преди Великден не правя, но започнах с някои заготовки за сладки и украси за кулича. Замразих ги, както и друг път съм правила.

# 651
А замразен козунак как точно се процедира с него? Обмислям го като вариант, че се оказва че не знам ще се съберем ли точно за Великден, но пък се оказва че ще се съберем по-рано от това. Аз ако правя изобщо, е като се съберем при нашите - там е и по-широко, меся в хлебопекарната на майка ми и всички се радват. Ако сколасам да изпека и да метнем 1-2 във фризера, трябва и инструкция да им оставя какво да го правят като стане време да се яде. Но не съм замразявала никога.
Замразяването си го представям като изстине да се увие хубаво в стреч фолио и да заминава във фризера. А после?

# 652
  • София
Вчера гледах видео за козунак на Ани и тя обясни за замразяването, точно така го прави - изпича, напълно изстива, увива във фолио и размразява 24 ч преди да го раздава/празника. Категорично подчерта, че по нищо не може да се разпознае, че е замразяван във фризера.

# 653
Мен ме интересува увит във фолиото ли стои в процеса на размразяване или то се маха, тая част не ми е много ясна. Опасявам се от конденз, ако остане с него, но пък без него би изсъхнал...

# 654
  • София
Ммм, нямаше такова обяснение във видеото.

# 655
А, сигурна съм че все някой ще отговори и тук, съфорумките са опитни. Ами е късно вече, все ще видят утре и ще кажат. То не е като да ми трябва за днес и за веднага.

# 656
  • In transit
Натка, цял козунак не съм замразявала, но козуначени кифли, питки, бриоши, кроасани често. Слагам ги в торбичка за фризер от тези с ципчетата. Съответно после вадя в хладилника и оставям с торбичката за една нощ. На сутринта са като прясно изпечени... последните питки дори не ги топлих във фурната, бяха идеални само, като постояха малко на стайна температура.
Не се е получавал конденз, ако е добре охладен продукта преди да се замрази. Но си мисля, че човек трябва да има голям фризер да може да съхранява цели козунаци там. В моя мястото е доста кът. Grinning 

# 657
Благодаря, ориентирах се значи.
При майка ми фризерът е огромна ракла, затова си го мисля като вариант ако не ми променят плана на място като отидем. На мен ми доставя удоволствие правенето, просто правя ако ще ядат всички, т.е. когато се събираме и аз ям съвсем малко че трябва да избягвам и сладко, и тесто.
А и те са на село и нямат голям избор на купени, каквото докарат на селския магазин... което не е идеално хич. Ако мога да ги "уредя" с домашен козунак за празника и да си начеша и аз крастата за правене, ще е идеално Grinning

# 658
  • Балчик
Аз така замразявам от много години-хляб, козунак, бисквити. Миналата година също го обсъждахме. Опаковам го в стреч и после завързвам в торбичка. Вадя го предната вечер преди консумация. Оставям на плота без да махам опаковката. По нищо не личи, че е замразяван.

# 659
  • In transit
Снощи замесих една доза козунак с кондензирано мляко, оставих го да пренощува в хладилника и сутринта го измесих, и оформих, като "полска бабка"(забравих как я нарекохте тази плетка по-напред в темата).
Плънката е от лешников крем, парченца шоколад и печени лешници. Стана брутален. Само си търся причини да се разхождам около плота. Yum
Направих го с Капуто Пицария (има го в Метро), с 12.5%. Жилаво си стана тестото. За нощувка е ок, но ако няма да нощува, може и с малко по-малко протеини.

Общи условия

Активация на акаунт