Козунаци 2024

  • 52 672
  • 720
  •   1
Отговори
# 675
  • София
  • Мнения: 3 299
Ще замеся едни козунаци по рецептата на Зиче, в нея има 50 мл олио за тестото и още 100 мл олио за измесване. Бих искала да пробвам с два или три вида мазнина, как да ги разпределя? Имам олио, масло и мас. Ще меся в планетарния миксер и ще ползвам София мел за баница.

# 676
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Ще замеся едни козунаци по рецептата на Зиче, в нея има 50 мл олио за тестото и още 100 мл олио за измесване. Бих искала да пробвам с два или три вида мазнина, как да ги разпределя? Имам олио, масло и мас. Ще меся в планетарния миксер и ще ползвам София мел за баница.
По равно ги ползвам аз.

# 677
  • София
  • Мнения: 3 299
Ще замеся едни козунаци по рецептата на Зиче, в нея има 50 мл олио за тестото и още 100 мл олио за измесване. Бих искала да пробвам с два или три вида мазнина, как да ги разпределя? Имам олио, масло и мас. Ще меся в планетарния миксер и ще ползвам София мел за баница.
По равно ги ползвам аз.
Твърдите мазнини ги разтопяваш и мериш в мл или греша?

# 678
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Ще замеся едни козунаци по рецептата на Зиче, в нея има 50 мл олио за тестото и още 100 мл олио за измесване. Бих искала да пробвам с два или три вида мазнина, как да ги разпределя? Имам олио, масло и мас. Ще меся в планетарния миксер и ще ползвам София мел за баница.
По равно ги ползвам аз.
Твърдите мазнини ги разтопяваш и мериш в мл или греша?
Всичко в грамове меря (едно и също е, особено за тези малки количества), на везната.  Измервам първо твърдите в съд подходящ за котлона - разтопявам ги, но не съвсем  да се втечнят и след това в същия съд отмервам и олито.

# 679
  • Мнения: 15 044
Аз ги разтопявам и слагам в мерителна чаша, колкото мл ми трябват.

# 680
  • Мнения: 24 527
За такива малки количества наистина е все тая, както казва и Морена.
И да има разлика, тя не е достатъчно съществена че да ми оправдае миене на още 1-2 мазни съдинки, баба ми не е мерила чак така прецизно а пък я какви козунаци въртеше... Grinning

# 681
  • София
  • Мнения: 3 299
Идеално, благодаря ви много! Все много да чета и да питам в детайли, че ме е страх да не изхвърля продуктите, пък за скъпите ми яйца да не говорим.

# 682
  • Mostly in my mind
  • Мнения: 9 860
Кое е лидълското брашно за баница? Преди пишеше на опаковката, вече гледам само тип пише.

# 683
  • Мнения: 5 428
Като си купих 500гр суха мая от френската, сега как да я съхраняват. В буркан, но къде? На вратата ба хладилника става ли?

# 684
  • Sofia
  • Мнения: 22 546
Кое е лидълското брашно за баница? Преди пишеше на опаковката, вече гледам само тип пише.
Според мен по скоро  просто нямат "за баница".  Ще погледна, когато ида.
Предлагам ти "за пица" на СМ вместо това. Simple Smile

# 685
  • Мнения: 396

Здравейте пак. От тази сутрин са. По въпроса за брашното, минали години Лидъл пускаха брашно за баница на родна стряха, което беше много добро, но вече не го виждам. На СМ за баница като че ли не е така хубаво. Като цяло брашната се промениха много за няколко години.

# 686
  • София
  • Мнения: 12 215
Като си купих 500гр суха мая от френската, сега как да я съхраняват. В буркан, но къде? На вратата ба хладилника става ли?
В буркан може да я държиш и на стайна температура в шкаф , също  така и на вратата на хладилника, няма проблем, не се разваля.

# 687
  • Мнения: 8 394
Сухата мая от голям пакет след отваряне съхранявам добре затворена в оригиналната опаковка в шкафа, не се разваля.
Брашно за баница на РС не съм виждала. Има тип 500 с белтъци 10.9 и тип 650 с белтъци 11.9. С второто съм правила козунаци, стават добре.
П. П. До утре има намаление на брашното РС от 1 кг (и на двата типа).

# 688
  • Между гори и планини
  • Мнения: 11 728
Днес правя генерална репетиция на козунаците за тази година. Този път реших вътре да сложа плънка с халва .
Единият сега се пече, другият чака пред запалителна камина. У дома се варим в собствен сос, защото козунака обича топло.

# 689
  • Мнения: 1 017
Реших да тествам една нова рецепта - вместо козунаци - козуначени мъфини. Станаха доста добре и мисля този Великден да направя такива. За сега тествах само тестото без плънка, но ще станат топ и с локум/ стафиди / шоколад.

Общи условия

Активация на акаунт