Козунаци 2024

• 52 672
  • 720
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Ще замеся едни козунаци по рецептата на Зиче, в нея има 50 мл олио за тестото и още 100 мл олио за измесване. Бих искала да пробвам с два или три вида мазнина, как да ги разпределя? Имам олио, масло и мас. Ще меся в планетарния миксер и ще ползвам София мел за баница.

# 676
  • Sofia
Ще замеся едни козунаци по рецептата на Зиче, в нея има 50 мл олио за тестото и още 100 мл олио за измесване. Бих искала да пробвам с два или три вида мазнина, как да ги разпределя? Имам олио, масло и мас. Ще меся в планетарния миксер и ще ползвам София мел за баница.
По равно ги ползвам аз.

# 677
  • София
По равно ги ползвам аз.
Твърдите мазнини ги разтопяваш и мериш в мл или греша?

# 678
  • Sofia
По равно ги ползвам аз.
Твърдите мазнини ги разтопяваш и мериш в мл или греша?
Всичко в грамове меря (едно и също е, особено за тези малки количества), на везната.  Измервам първо твърдите в съд подходящ за котлона - разтопявам ги, но не съвсем  да се втечнят и след това в същия съд отмервам и олито.

# 679
Аз ги разтопявам и слагам в мерителна чаша, колкото мл ми трябват.

# 680
За такива малки количества наистина е все тая, както казва и Морена.
И да има разлика, тя не е достатъчно съществена че да ми оправдае миене на още 1-2 мазни съдинки, баба ми не е мерила чак така прецизно а пък я какви козунаци въртеше... Grinning

# 681
  • София
Идеално, благодаря ви много! Все много да чета и да питам в детайли, че ме е страх да не изхвърля продуктите, пък за скъпите ми яйца да не говорим.

# 682
  • Mostly in my mind
Кое е лидълското брашно за баница? Преди пишеше на опаковката, вече гледам само тип пише.

# 683
Като си купих 500гр суха мая от френската, сега как да я съхраняват. В буркан, но къде? На вратата ба хладилника става ли?

# 684
  • Sofia
Кое е лидълското брашно за баница? Преди пишеше на опаковката, вече гледам само тип пише.
Според мен по скоро  просто нямат "за баница".  Ще погледна, когато ида.
Предлагам ти "за пица" на СМ вместо това. Simple Smile

# 685

Здравейте пак. От тази сутрин са. По въпроса за брашното, минали години Лидъл пускаха брашно за баница на родна стряха, което беше много добро, но вече не го виждам. На СМ за баница като че ли не е така хубаво. Като цяло брашната се промениха много за няколко години.

# 686
  • София
Като си купих 500гр суха мая от френската, сега как да я съхраняват. В буркан, но къде? На вратата ба хладилника става ли?
В буркан може да я държиш и на стайна температура в шкаф , също  така и на вратата на хладилника, няма проблем, не се разваля.

# 687
Сухата мая от голям пакет след отваряне съхранявам добре затворена в оригиналната опаковка в шкафа, не се разваля.
Брашно за баница на РС не съм виждала. Има тип 500 с белтъци 10.9 и тип 650 с белтъци 11.9. С второто съм правила козунаци, стават добре.
П. П. До утре има намаление на брашното РС от 1 кг (и на двата типа).

# 688
  • Между гори и планини
Днес правя генерална репетиция на козунаците за тази година. Този път реших вътре да сложа плънка с халва .
Единият сега се пече, другият чака пред запалителна камина. У дома се варим в собствен сос, защото козунака обича топло.

# 689
Реших да тествам една нова рецепта - вместо козунаци - козуначени мъфини. Станаха доста добре и мисля този Великден да направя такива. За сега тествах само тестото без плънка, но ще станат топ и с локум/ стафиди / шоколад.

Общи условия

Активация на акаунт