Козунаци 2024

• 52 600
  • 720
  •   1
Отговори
# 690
Доня Дафина Черешова, май и на козунаците им е дошла повечко топлината. Wink

Моите нямат температурни претенции, адаптивни са явно. Grinning И с продукти директно от хладилника съм месила, пак същите си стават.

# 691
  • Между гори и планини
Чудно бухнаха. Миналата година се опитах да излъжа тестото да втаса във футбола, като тестото за хляб. Получих ароматни курабийки 😊

# 692
И за мен което се вижда на снимката е че са превтасали.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 19:11 от mimi0585

# 693
Току-що излязъл от фурната - с локум и капки шоколад (отгоре е поръсен с кафява захар, затова изглежда изгоряла):

Тук ще добавя и как е отвътре:

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 22:08 от hris.p

# 694
  • Между гори и планини
Свършиха моите козунаци, докато ги изпека. Мъжът ми изяде един, синът втори. Аз чопнах колкото да не е без хич 😂

# 695
Доня Дафина, в силиконовата форма изпича ли се добре отдолу? В такова нещо и кекс не съм успявала да изпека като хората... Айде, аз кексове почти не съм правила, но и майка ми не я хареса, а тя по принцип забърква на майтап нещо си, мята го и то бухне колкото мен дебело Grinning В силиконовата форма пробва 2 пъти и ми рече да си я прибирам...

# 696
  • Между гори и планини
Изпича се идеално. Аз под силиконовата форма слагам малка тавичка, за да дава стабилност.
Вади се и много лесно. А в дупката после слагам боядисано яйце и става много ефектно 😊

# 697
  • Варна
Доня Дафина, не направи ли снимка на готовите? Много ми е любопитно как са изглеждали.

# 698
  • Между гори и планини
Само на кръглия успях. Сина ми излапа другият докато се обърна. Иначе щях да ги снимам и разчупени... Вечеря отказаха и ги нагънаха.

# 699
  • София
Доволна съм много от резултата ми вчера с трите вида мазнина. За първи път ми се получава козунак, мек като облак, душичка направо. Обаче - сякаш ми дойде малко брашното, можеше една идея да добавя още. Разляха ми се при печенето. Но най-големият ми проблем е това втасване…как по видео клиповете все им втасват за по час-два, при мене двойно на това време. Все искам да ми изпълни купата на миксера и да тръгне да ме търси, еми не става така. Вчера започнах в 5:30, приключих в 11:30 през нощта….
Ползвам френската мая от миналия Великден, съхранявам си я в оригиналната опаковка и в две найлонови пликчета за сандвичи, няма проблем, активира се.

# 700
  • София
-.................................Но най-големият ми проблем е това втасване…как по видео клиповете все им втасват за по час-два, при мене двойно на това време. Все искам да ми изпълни купата на миксера и да тръгне да ме търси, еми не става така. Вчера започнах в 5:30, приключих в 11:30 през нощта….
Ползвам френската мая от миналия Великден, съхранявам си я в оригиналната опаковка и в две найлонови пликчета за сандвичи, няма проблем, активира се.
Колко е стайната температура у вас, при мен в момента е 24.5 не ще втасат, ами ще превтасат ако малко се забавя. Вярно е, че парното ни работи, но и без парно си е напълно достатъчно топло. За да втасва по-бързо се вкарва във фурната, вътре във фурната винаги е топличко, закътано място си е, няма от къде да влиза студен въздух, НО !! без включени градуси, може само да свети осветлението, напълно достатъчно е, става топло. Пробвай и ще се убедиш, че е така.

# 701
  • София
25 гр по Целзий, точно във фурната го бях сложила този път, изключена. Фурната ми е такава, че не може да стои на светната лампичка само и няма как да ползвам 50 градуса, просто няма толкова ниски градуси. Може и аз много да искам😃 благодаря ти за съветите!

# 702
Стига да го имаш времето да ги изчакаш с втасването а не да ти е проблем, изобщо не е лошо нещо да си втасват по-бавно, предпочитам го пред форсирано втасване с твърде много топлина - някои слагат на 50 градуса или над съд с доста топла или гореща вода но не е същото. Достатъчно е да е покрито и да няма въздушно течение и става и в нормално топла стая. Другата опция ти е с нощно втасване в храдилника и на другия ден довършваш, ако така те устройва повече откъм свободно време.
Маята ти според мен си е наред, тя ако не е, няма да втасат хич. Но козуначено тесто да втасва за час както хлебното - не е реалистично, освен ако не го изсилиш с топло. То е къде по-тежко и сладко от хлебното и съответно иска повече време. Не е случайно че традиционно се правят един път в годината, сега сме улеснени с уреди но бабите ми буквално се знаеше че денят за това отива, нали се правеха и по много.

# 703
  • София
Точно това си мислех и аз вчера, че ще мина на варианта с нощния хладилник. Добре ми втасват например мекиците вътре. Но определено гледам да нямам под час работа, когато се захващам с козунаци.

# 704
  • Sofia
В хладилника втасвам, само ако времето не ми стига, което е по Великден, когато правя повече козунаци. А понеже харесвам бавното втасване,  ползвам по-малко мая по принцип, но все пак според случая.
   Замесвам и оставям за час може би (козуначено тесто) и тогава прибирам в хладилника. Че ако замесиш и бъзро бързо го прибереш, може и да си е същото на сутринта.  Ферментацията се случва на топло, затова трябва поне да започне и тогава хладиник.  И затова в хладилника да е втасвсването, не е обичайна практика. Затова казват "оставете го на топло място да втаса".
   А козуначеното тесто е обогатено такова, с толкова мазнина и захар, които забавят втасването. Та няма  как да се сравнява с простото хлебно тесто, от каквото са и мекиците.

Общи условия

Активация на акаунт