Козунаци 2024

  • 53 806
  • 720
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 6 320
При мен не се получи очаквания резултат с рецептата за козунак с кондензирано мляко .
На вид са Ок, но вкусът е далече от желаното . Тестото ми избухна в хладилинка още вечерта, наложи се да  оформям . Пренощуваха  оформените козунаци ма студено, сутринта бяха напълнили фирмите , изчаках, изпекох… но ме е това което исках да получа. Ше направя проба с чиста манитоба, този вариант със смесването на две брашна ми се получи крайно неудачен . Ако ми дойде музата ше пробвам още днес една доза по рецептата на Морена.

# 706
  • Sofia
  • Мнения: 22 616
При мен не се получи очаквания резултат с рецептата за козунак с кондензирано мляко .
На вид са Ок, но вкусът е далече от желаното . Тестото ми избухна в хладилинка още вечерта, наложи се да  оформям . Пренощуваха  оформените козунаци ма студено, сутринта бяха напълнили фирмите , изчаках, изпекох… но ме е това което исках да получа. Ше направя проба с чиста манитоба, този вариант със смесването на две брашна ми се получи крайно неудачен . Ако ми дойде музата ше пробвам още днес една доза по рецептата на Морена.
Предполагам с мая работиш, тогава оформени в хладилника  са превтасали най вероятно... особено щом и първото втасване ти  е било бързичко. Оформени с квас могат да са в хладилника, аз така го правя - първо толпо втасване и второто, оформено - в хладилника.
    Смесваме брашна, за да намалим глутена/ еластичността, ако си нямаме брашно с 11-12г протеин, което да ползваме чисто.   Капуто Класика е с 12г белтък.  И тип 650 на РС/Лидл с 11.9г.   Тук бих причислила и слабото на БП - бабината питка с 10.5г, но се държи като 12г.
Манитоба с 13 или 14г ще е тегава за формяне, както и пицата на СМ.  Малко Спелта към тези силните също е вариант за разтегливост.
С по малкото протеин също така втасва по-бързо и обратно.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 19:47 от Morena

# 707
  • In transit
  • Мнения: 14 285
G..D.., съжалявам. Колко време го остави навън, преди да го прибереш в хладилника? Аз го оставям максимум 30 минути, колкото да тръгне и прибирам. Ако ползваш по-силно брашно, какво в моя случай Капути за пица, няма опасност да ти превтаса в хладилник. Моето също беше отворило купата сутринта, но не беше превтасало.
В началото, докато се охлади е нормално да продължи да втасва, но след това този процес се забавя и тестото само зрее в хладилника. Дори да се надигне още, ще е съвсем малко.
По същия начин се работи с тестото за бриоши. Разликата е, че там захарта е по-малко, а яйцата и маслото - повече. Но, брашното е силно, за да може да понесе нощуване, т.е дълго втасване.

HeleneS, ако маята ти от година е възможно вече да няма същата сила, като прясно отворена суха мая. Преди време си бях взела голям пакет, защото често меся, но в един момент забелязах, че силата на маята намаля доста. Иначе бавното втасване е най-добро. При мен, при около 23С тестото си удвоява обема за около 2-3 часа.

# 708
  • Мнения: 1 145
И аз пристигам в темата с две козуначета топли, топли.
Без да искам съм изпълнила технологията на Морена за втасването в хладилник.
Вчера около 17:00 реших да замеся една доза и след като омесих тестото го оставих да втасва около час и малко в стаята където беше 23 градуса след което прецених, че няма да ми стигне времето до към 22:00 и затова го прибрах в хладилника.
Тази сутрин го изкарах от хладилника и го оставих в стаята където температурата отново беше приблизително 23 градуса, в 10:00 часа вече бяха във фурната и преди малко ги извадих.
Това е резултатът почти съм сигурна, че и като се разчупят или нарежат ще бъде истински хубав козунак.


Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 11:11 от Rosheen

# 709
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Днес правя генерална репетиция на козунаците за тази година. Този път реших вътре да сложа плънка с халва .
Единият сега се пече, другият чака пред запалителна камина. У дома се варим в собствен сос, защото козунака обича топло.

Маята е много.

# 710
  • Мнения: 6 320
Мики, мисля проблемът е в дългото месене . Оставих машината  да работи до състояние тестото да се стопли прекалено много . Извадих го и прибрах в хладилника . Усещаше се че тръгва . За три часа беше излязло от купата , която е достатъчно висока да побере  утроеното тесто. Проблемът е в превтасване , определено .
Сутринта заложих една доза  с квас по рецептата на Марифетка . За момента се държи много добре . Намалих слабото до 30% , основното е капуто манитоба .
Ако до довечера напълни купата , оформям и прибирам в хладилника за утрешно изпичане . Ще снимам ако резултатът си струва .

# 711
  • София
  • Мнения: 3 308
Mikkey, мисля, че си много права! Определено по-бързо се активираше маята миналата година по това време.
Морена, като те чета, всичко си ми изглежда съвсем наред, явно моите очаквания са леко изкривени. Но няма да се откажа, ще гоня идеалния резултат за мен до край.

# 712
  • Мнения: 2 353



Правих за проба крафин. Мисля, че добре се получиха, но малко малки ни идват. Формите са с 14 см. диаметър. Другият път ще замеся двойна доза.

# 713
  • In transit
  • Мнения: 14 285
G..D.., може би си права. Щом е загряло много, а не трябва да надвишава 26С тестото. То зависи и от самата машина как меси. Времената съм ги написала ориентировъчно, спрямо моята, защото при някой за 5-6 минути, може да не са се объркали дори продуктите. Случвало ми се е, но ще коригирам за всеки случай.

# 714
  • Мнения: 6 320
Аз съм си виновна . Оставих машината да го върти и влязох в банята. То така ако се правеха козунаци …
 Квасното тесто втаса много добре , сега оформих и като гледам как върви, най късно утре сутринта ще ги  изпека .
Дописвам се, излязоха много нежни и вкусни козунаци :




Квасът се държа повече от добре , ако успея да се стиковам  с времето и работния ми график, ще наблегна на квасните козунаци.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 07:43 от G..D..

# 715
  • Мнения: 1 137
Здравейте отново от мен:))
През почивните дни успяхме да направим и нашата първа проба. Като цяла съм доволна, но на сладост май не бяха съвсем добре, което може да идва от сравнението с купешките. Както и плетенето не можах да докарам и да вкарам вътре шоколада. Тавите ми също не са подходящи, ще търся еднократни алуминиеви форми за Великден.
Скрит текст:

# 716
  • Мнения: 37 263
Моля някой да пусне нова тема за 2025 г. Утре ще заключа текущата.

# 717
  • Мнения: 250
Като си купих 500гр суха мая от френската, сега как да я съхраняват. В буркан, но къде? На вратата ба хладилника става ли?
Моят опит показва, че след 2 месеца в оригинална опаковка, такава мая (златната) загуби качеството си и я изхвърлих. Или трябва да се използва възможно най бързо, не е удачно да се съхранява дълго.

# 718
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 7 317
Аз ползвам само такава и 500г стигат за около две години. Съхранявам я в кухненския шкаф или в буркан, в чекмеджето за зеленчуци на хладилника.

# 719
  • Sofia
  • Мнения: 5 089
Здравейте отново от мен:))
През почивните дни успяхме да направим и нашата първа проба. Като цяла съм доволна, но на сладост май не бяха съвсем добре, което може да идва от сравнението с купешките. Както и плетенето не можах да докарам и да вкарам вътре шоколада. Тавите ми също не са подходящи, ще търся еднократни алуминиеви форми за Великден.
Скрит текст:

Този козунак по коя рецепта го приготвихте?

Общи условия

Активация на акаунт