Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 8

• 47 025
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Дъщеря ми също е в 32ро, 8 клас, беше ни второ желание и грам не съжалявам, че я приеха там. Яко учене и дисциплина (първото нея не я радва толкова, но й обяснявам, че е за нейно добро и проявява разбиране Simple Smile Мен от района не ме е страх, оживено е. Повече ме е страх в квартала, тъй като рано сутрин в 6:30 през зимата си е пустичко край нашия блок и карах мъжа ми да я изпраща до метростанцията.

# 466
  • Сф
Не мога да се въздържа. Израснала съм в центъра. Към 20 ч изобщо не е пусто и страшно, има си народ по улици и транспорт. Да не говорим, че учениците се движат на групички. Към метрото например. А откачалки има навсякъде, да не дава Господ. Особено по баш централните градинки, където има и още училища освен гореспоменатите в широк център. Моето пътува от 5 ти клас по тренировки и мероприятия и скоро стана въпрос за безопасността. Каза ми, че именно около училището и се чувства най- безопасно. На Пиротска и докато стигне до метрото. Иначе баш център , зоната , стадиона , около тях по е срещала идиоти. То и аз така с моите впечатления отпреди 100 години , всичко се изсипва в баш център. А и децата се разхождат след училище, няма как да са под похлупак. Но явно всеки си има предпочитания, къде обосновани, къде не.

# 467
За миналата година в СУ се е изисквало оценки от матури за прием медицина.

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovate … fakultet/medicina

За тази година на откривам точна информация. Май има промяна и в материала https://bntnews.bg/news/nedovolstvo-zaradi-promyana-v-baloobrazu … -1262783news.html
И ако е влезнала в сила тази промяна профилите малко се обезмислят, понеже не покриват напълно материала за приемните изпити по сегашните конспект. А ако е влезнала тази промяна още повече. Ако някой е запознат нека коментира. Аз проучвам понеже ме интересува ако се избере профил Природни науки и после  има промяна на желанието, това колко фатално може да бъде.

Видях, че се обсъжда избора на профили. Препоръчвам да гледате брой часове в програмата на дадените училища или учебен план.

При профил Природни науки, то примерно в НПМГ се избира само един профил за след 10 клас. Понеже Биол или Химия са първите два, трети е първи я език май.

Тоест различните профили имат различна схема. Езиковите и природните имат разлика. Предприемачески не съм гледала.
В никое МУ не искат матура по биология.

Бих помолила, който знае да сподели за кои специалности и кои държави даден хорариум часове е пречка. Не съм имала време да проучвам.

Съжалявам ако казвам нещо неточно. От няколко дни проучвам.

# 468
  • София
Миналата година за прием Медицина в СУ в балообразуването участваха оценките по химия и биология от дипломата, а ако нямаш от дипломата - оценките от първи гимназиален етап. Матурата се отчиташе само, ако кандидатът е държал такава, но никога не е била задължително условие.

2. Когато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по балообразуващ учебен предмет, като една от тях е от държавен зрелостен изпит, а другата – от курса на обучение, за балообразуваща оценка се счита оценката от държавния зрелостен изпит.

Ако не си държал матура, не е вписана втора оценка и се взима озенката от курса на обучение. При това може и от първи гимназиален етап, т.е. дори профил химия и биология съвсем не е задължителен. А при новите промени пък вече съвсем официално профилът няма да има никакво значение /не че досега имаше/.

# 469
За миналата година в СУ се е изисквало оценки от матури за прием медицина.

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovate … fakultet/medicina

За тази година на откривам точна информация. Май има промяна и в материала https://bntnews.bg/news/nedovolstvo-zaradi-promyana-v-baloobrazu … -1262783news.html
И ако е влезнала в сила тази промяна профилите малко се обезмислят, понеже не покриват напълно материала за приемните изпити по сегашните конспект. А ако е влезнала тази промяна още повече. Ако някой е запознат нека коментира. Аз проучвам понеже ме интересува ако се избере профил Природни науки и после  има промяна на желанието, това колко фатално може да бъде.

В езиковите паралелки 8-ми клас е подготве и не се учи биология и химия. В 9-ти клас се учат и за 8-ми и за 9-ти клас и е толкова нагъчкан, че се съмнявам нещо да им остане в главите. Как ще взимат оценката от 8-ми до 10-ти клас тогава, като в 8-ми нямат оценки по тези предмети?

# 470
  • София
Ще се взима окончателната оценка от първи гимназиален етап, разбира се. Няма никакво значение дали материалът се е учил в рамките на две или на три години.

# 471
Нека Санака каже и ме поправи, ако бъркам, защото сме много далеч от кандидатстване в университет, камо ли пък медицински. Но съм чувал следното - профилите биология и химия изобщо не помагат за изпит в МУ, ама хич. Изпитът бил върху съвсем различен материал от този в профилите и подготовката за него става предимно чрез частни уроци и учене в къщи.
Затова било по-добре да се изберат някакви по-лесни профили, за да му останат сили на детето да се готви за приемните изпити по медицина. Които били ужасно трудни и нямали много общо с профилите.

# 472
  • София
Ами, тежки профили са това, а никакво предимство не дават за МУ - нито като присъствие в дипломата, нито като подготовка за кандидатстудентските изпит. Отделен въпрос е пък какво друго би избрало дете с интереси в тази област. Дъщеря ми беше изключително щастлива, когато в 10-ти клас приключи с история, география и физика. Единствено математика би избрала пред химия за профил /ако тогава знаеше, че профлите няма да имат никакво значение/, но и тя е тежък профил. История и география са по-леки профили, но ако човек няма интерес към тях? Виж, ако училището предлага профил по физическо и музика, си струва човек да се замисли. Joy

# 473
Значи правилно съм написал, благодаря, Саначе!😂

# 474
Не знам подробно какво се учи в профил Биология и Химия избран като 3ти и 4ти в ЕГ и колко е различно ако е 1ви и 2ри избран в НПМГ или другаде (май другаде не е 1ви и 2ри, толкова съм проучила) освен броя часове. Ако някой знае, да каже моля Hands Pray

Доколко материала от 3ти и 4ти в ЕГ за кандидастване на медицина в МУ - едния учебник влизал, по думи на момиче с този профил в 11 клас. Но всички ходят на частни уроци и школи за подготовка за изпити в МУ. Всеки университет имал различен изпит. До тук съм проучила.

Въпрос към родители на деца с 3ти и 4ти по Биология и Химия и родители с 1ви и 2ри профил  по Биология и Химия. Каква е ползата от тези профили Природни науки (Биол и Химия) за кандидастване медицина или специалност с насоченост (Биология)?

(ако има други лутащи се като мен в морето информация и непознаващи деца и родители с такива профили или студенти )
Ето и едно клипче от мен , което открих за кандидастване на медицина в Европа https://www.youtube.com/watch?v=EwVjf6EgOpo, обобщено повърхностно има някакви изпити на логически задачи и някои покриват и биология. А в един университет хорариума по математика е бил пречка.

# 475
  • София
Не знам подробно какво се учи в профил Биология и Химия избран като 3ти и 4ти в ЕГ и колко е различно ако е 1ви и 2ри избран в НПМГ или другаде (май другаде не е 1ви и 2ри, толкова съм проучила) освен броя часове. Ако някой знае, да каже моля Hands Pray - Няма никаква разлика - един и същи материал се учи навсякъде в профил и независимо дали е първи/втори или трети/четвърти. И при 4 профила, всеки един от тях се изучава с 5 часа седмичен хорариум. Специално в НПМГ има 3 профила /а не 4/ и това дава възможност за повече часове по някой от профилите, които могат да се ползват за повече упражнения или за допълнителен материал. И цял учебник със сигурност не влиза в изпита. Влизат два-три въпроса, за които не е нужно да учиш две години профил. А вече, с новите промени, абсолютно нищо от профила няма да влиза.

Въпрос към родители на деца с 3ти и 4ти по Биология и Химия и родители с 1ви и 2ри профил  по Биология и Химия. Каква е ползата от тези профили Природни науки (Биол и Химия) за кандидастване медицина или специалност с насоченост (Биология)? - Ами аз вече отговорих на този въпрос като родител на дете, завършило профил химия и биология и прието миналата година в МУ София. Никаква не е ползата.

Последна редакция: вт, 14 май 2024, 19:13 от sanaka

# 476
Тогава каква е идеята на профилите?

Последна редакция: вт, 14 май 2024, 20:20 от bubanka

# 477
  • София
Добър въпрос. Joy Уеднаквяваме се с европейските образователни системи, само че там профилите имат значение за приема в университет, признават се като кредити и т.н. А тук се къса връзката между средно и висше образование и профилите до голяма степен се обезсмислят. Тези въпроси сме ги дискутирали подробно в темата за МОН - промените прозължават.

# 478
Добър въпрос. Joy Уеднаквяваме се с европейските образователни системи, само че там профилите имат значение за приема в университет, признават се като кредити и т.н. А тук се къса връзката между средно и висше образование и профилите до голяма степен се обезсмислят. Тези въпроси сме ги дискутирали подробно в темата за МОН - промените прозължават.
Благодаря за отговора.  Все пак аз мисля , че това е излишно .Малко деца са ориентирани на тази възраст. Какво става ако детето след 10 ти клас промени решението си за профил ? Ще сменя училище ли?

# 479
  • София
Моят син е в такъв профил не защото ще кандидатства медицина, а защото нищо друго не го влече. Е, да, ако имаше профил физическо и музика, щеше да е идеално..Grinning
То и химията не му се удава много, всъщност интересува се единствено от някои раздели на биологията. Обмислях езиков профил с евентуален трети биология, но никой не може да го гарантира, току виж се оказал с трети география или история, пази Боже. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт