В момента чета ... 89

• 52 384
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
Brother, въобще не визирам години. Това си е характерно за последните десетина години.
Мисълта ми беше друга- във филма "Планината Броубек" /2005год/,например, просто темата си е такава и това е чудесно пресъздадено. Но когато нещо е вмъкнато ей така, да има разнообразие, ме дразни.
Ето, споменаха "Невидимите фурии на сърцето" /2017/  също темата е добре пресъздадена, но това е в основата на романа, а не пришито.

Последна редакция: вт, 04 юни 2024, 15:22 от W

# 496
Балкай, и аз ги пропускам тези продължения.

# 497
Аз дочетох "Забравените в неделя" и съм трогната, много ме докосна тази книга, за разлика от другата от авторката -"Вода за цветята". Донякъде двете доста си приличат по сюжет, но тази за мен беше много по-трогателна. Обзема ме някакво меланхолично чувство, докато я чета. Запомнящи са и двете определено. Предполагам не би се харесала на всеки, но доколкото се оприличавам с главната героиня по характер, може би това ме привлича толкова.

# 498
Завърших Ноември от Алена Морнщайнова. Силна, трогваща, истинска. От онези книги, които ти се забиват в ума и душата е. Това и очаквах. Точно такава ми се четеше.

# 499
Аз търся Хана в онлайн вариант, но още никъде я няма Sad За Ноември ще има доста да почакам Rolling Eyes

# 500
Нямаше я днес "Ноември" в нашата книжарница. Нищо не знаели... 🤷

Аз продължавам с фентъзитата, затова и не пиша много.
"Рапсодия" беше боза, язък за хубавото издание.
"Дворовете.." на Сара Дж. Маас харесах, посвикнах със стила ѝ... Сега съм на втората книга от "Лунатион". Сериозни тухли са, третата ще я чета на хартия от приятелка, като ми я донесе, мъжът ми се притесни, че ще я ползвам за оръжие. 😁
Прочетох и Стефани Гарбър - "Имало някога едно разбито сърце" и "И заживели вечно нещастни" - тях определям абсолютно като тийн-романи. Няма нищо spicy, нито агресия... по-скоро приказки, без уау-ефект.
Между фентъзито прочетох и "Царина" -  Елън Алпстен, за живота на Петър I и втората му съпруга Екатерина I,  хареса ми доста. Сурова, без излишно идеализиране на епохата и героите, на места доста натуралистична. Към края ми се зави чак свят от всички лудости на Петър, който е бил колкото иноватор, толкова и жесток тиранин. Нямам идея за историческата стойност на книгата, но като художествена литература ми допадна.

# 501
“Рапсодия” - като гледам нея и подобните красиви издания, най-хубавото им да не се окаже художественото оформление… започнах да чета “Берен и Лутиен” и много повече ми харесва от съвременните прочетени в жанра. “Разказ за Тинувиел” е интересна приказна история, с чуден приказен език и много ми харесва (в случая различията/промените в имената на героите не е проблем за мен), точно това ми се четеше сега.

Последна редакция: ср, 05 юни 2024, 00:07 от fenyx

# 502
  • София
Прочетох "Нецъфнали рози". Вече не съм така ентусиазирана като в началото. Grinning Общо взето тинейджърска книжка - класическа любовна история, с малко повече драма от необходимото според мен и отворен финал, ама много отворен. Grinning Сега съм започнала втора част "Нецъфнали рози - сърцето ще продължи". Горе-долу започва да става ясно какво е станало, но още не е разказано в прав текст. Има редуване на две истории в книгата, но според мен е доста излишна едната и общо взето с нея и без нея все тази. Има и разни неточности, които ми извадиха очите като например
Скрит текст:
разчитането на теста за бременност.
Оценка 2.5/5.

# 503
Прочетох " Керван за гарвани" на Емине Садкъ. Избрах я по отзиви, които прочетох в тази тема. Когато си я купих видях, че това е третото и издание, не знам как съм я пропуснала. Искам да благодаря на дамите, които я коментираха тук Simple Smile Романът много ми хареса. Такова зряло и увлекателно писане, лишено от клишета, за такъв млад писател си е впечатляващо. Аз обичам да чета български автори и искрено се вълнувам когато попадна на нещо стойностно. Толкова талантливи хора има в малката ни България! Simple Smile
Ще се радвам ако ми препоръчате и други интересни четива от български писатели.

Последна редакция: ср, 05 юни 2024, 10:07 от countessinna

# 504
За мен интересни автори са Лиляна Михайлова, Цончо Родев, Йосиф Перец, от съвременните - Радослав Бимбалов, Деян Енев, Людмил Станев. Взела съм и едни разкази на Петър Делчев, до които все още не мога да стигна, заради други текущи литературни предпочитания, но от едно интервю ми стана интересен като автор и той.
За малко да пропусна- хареса ми една лека крими история на Богдан Русев, Вечен град, взех и втората от поредицата, Град под обсада, на по-късен етап ще я чета.

Последна редакция: ср, 05 юни 2024, 10:12 от fenyx

# 505
Напредвам с втори том на Съдията Бао - харесва ми. Първата май беше по-интересна за мен (просто защото намирам съперничеството между Джан Джао и Бай Ютан за глупаво и безсмислено), но има време - може би ще се оправи.

Успоредно чета "Богомолката" на Котаро Исака - писах в друга тема, че е малко разочароващо, че изглежда няма главна сюжетна линия, а върви като биография на главния герой. Но се спойлнах - според някои ревюта втората половина на книжката е по-различна и има обрат на финала. Това ме зарадва и сега нямам търпение да я дочета Simple Smile

Оформи ми се малък списък с книги, които излизат на английски тази есен и които определено ще чета (а някои от тях вероятно ще купя, като излязат на български):
Скрит текст:
"777" на Котаро Исака е също книга от поредицата за наемните убийци. Главният герой е Нанао (Калинката) - много свестен човек (интересно, до сега не е убивал невинен цивилен човек - дали ще продължи така?), който трябва да изпълни задача в хотел 777, но заради лошия си късмет веднъж влязъл, не може да излезе от хотела.

"Одисеята" на Стивън Фрай - политически не харесвам Фрай, но като писател го одобрявам за сега (ако се изложи с Одисеята, която е сред любимите ми произведения, няма да го одобрявам вече). 

"Гората посред зима" (наясно сте, че преводите ми са съвсем свободни) на Сузана Кларк. Това не е роман (60 и няколко страници е), но ще излезе като илюстрирана книга. До сега няма нещо нейно, което да не съм харесала, дано тази тенденция се запази.

# 506
За мен интересни автори са Лиляна Михайлова, Цончо Родев, Йосиф Перец, от съвременните - Радослав Бимбалов, Деян Енев, Людмил Станев. Взела съм и едни разкази на Петър Делчев, до които все още не мога да стигна, заради други текущи литературни предпочитания, но от едно интервю ми стана интересен като автор и той.

Много благодаря! Simple Smile

# 507
  • Пловдив
Прочетох най-после "Виолета" на Изабел Алиенде. От доста време ми стои в списъка и не знам защо досега все я подминавах.
Книгата обхваща доста голям период от време, динамична е и увлекателно написана. Пълна е с човешки драми и преживявания. Низ от събития, без, като че ли, да се достига до някаква кулминация. Чете се бързо, защото историята те увлича и човек не може да спре.
Засегнати са доста теми- феминизъм, пандемия, наркотици, политически репресии, общество и именно тази многоликост го прави истинско бижу.

Започнах "Сицилианските лъвове" -  Стефания Аучи. Една сага, която започва доста обещаващо.

# 508
Моля, в горното добавих още един наш автор на крими истории, историята се развива в Пловдив и усещането е за разходка из града, много уютно се почувствах, докато четох книгата.

# 509
Countessinna, Радослав Гизгинджиев ти препоръчвам аз. Нестандартен, цветен, провокативен. Много ме впечатли "Рай", имам и продължението "Вратите".
Дочитам "Луничави разкази" от Здравка Евтимова - чудесни са, най-много ми допадат от всичките ù сборници, издавани до този момент. Акцентът тук са луничавите жени, които се раждат в родовете Тровнички и Горчилявови и имат особена дарба и умение.
Продължавам с трилогията на Юн Фосе (подарък от скъпа съфорумка 🧡), отдавна ù се каня.

Общи условия

Активация на акаунт