Рецепти за православни пости - тема 2

• 28 886
  • 272
  •   1
Отговори
# 165
Не съм готвила до сега булгур. Дайте идея как да го направя.

# 166
  • Sofia
Готви се като ориза.
Става за сладки и солени храни.
Аз правя ашуре с него.Добавям малко нишесте и захар.
Наскоро правих лозови и зелеви сармички с булгур и зеленчуци.Никой и не разбра,че няма ориз.

# 167
  • Sofia
Не съм готвила до сега булгур. Дайте идея как да го направя.

Използва се и като добавка към салати - зелена или табуле.

# 168
Днес правих супа топчета със соева кайма.
Трудно ми беше да ги оформя, но станаха. Е не е като баш супата топчета, но не заради каймата, а по - скоро бульона. Но за разнообразие става. Застройка направих с кокосов йогург и лимон.

# 169
# 170
У нас обичаме турската салата "Късър", в която основната съставка е булгур. Даже ей сега ще я спретна за разнообразие като вечеря.

# 171
И ние сме на турска кухня днес - мерджимек чорба (крем супа с червена леща) и салата.

Булгур готвя по следния начин - правя сос като за яхния (задушен лук, моркови, домати, повечко вода, подправки - кой както си го обича) и когато заври, слагам чаша булгур, изключвам котлона и слагам капака на тенджерата. След 30 минути ястието е готово.

# 172
  • София
И аз правих крем супа от червена леща днес, но по индийски.
За утре гювеч.

# 173
# 174
  • София
За благовещение правих тази постна погача, която е с ядково мляко (от кашу, бадеми и макадамия) и намазка за корите с „масло“ от макадамия и кедрови ядки (с нея е намазана и погачата от горе след оформяне). В тестото има и нишесте от тапиока. За пръв път я права и тестото се оказа много меко за оформяне, затова следващия път ще добавя още брашно. Изключително нежна и вкусна.

# 175
  • Стара Загора
Много добре изглежда питката!
Днес приготвях бананови палачинки( банан, пълнозърнесто брашно става и със смлени овесени ядки, малко сода, кокосово масло)
За обяд просо с домати ( задушавам лук и настърган морков в зехтин, добавям 1/2 буркана пасирани домати и 1/2ч. просо. Готви се на слаб огън)
Отделно изпекох сладък и обикновен картоф с малко зехтин и грузинска сванска сол.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 17:04 от niditop3

# 176

Веган шоко куверюр с корнфлейкс, лешници и портокалови корички. Идеален заместител на шоколадови бонбони.

# 177

Опит за аранчини, или иначе казано постни  оризови топчета. За първи път правя. Чудя се вече какво да си сготвя, нищо не ми е вкусно.
Мама ени от къде взимаш шоколадовия веган кувертюр Blush
Скрит текст:
Не ми тежи самия пост, но ми се появи лек дискомфорт в областта на жлъчката от началото на поста. Не знам дали е свързано де.

# 178
Бубани, ние не живеем в България и не мога да препоръчам марка кувертюр, но съм сигурна че и там има. А за храната си права - в един момент всичко омръзва и става безвкусно. ММ затова вчера ме помоли да му направя 2 големи буркана туршия, с която да доизбута поста. Мисля да им сложа по 3 аспирина (2,5 литрови са), за да не вкиснат, че сутрин е нула, ама следобед става 12-13 градуса.
Вчера готвих спанак с ориз, в който сложих малко настърган чесън, за да е по-пикантен. Вечерята беше постен дюнер - пържени картофи, айсберг, червен лук, домат, сос от веган йогурт, веган майонеза и сух чесън, и ги завих в голяма тортиля. За днес съм планирала пържени зеленчуци с ориз в китайски стил. Имам и замразен грах, който ще направя на яхния за вечеря и обяд за утре.

# 179
  • София
Днес ще хапваме постни сарми лозов лист.
За утре ще правя веган лазаня. Със сос бешемел с ядково мляко, доматен сос с лук и запържен патладжан. Аз имам патладжан затворен в буркани, но на пазара също се намира. Сезонната алтернатива е спанак + пушено тофу и пак сос бешемел.

Общи условия

Активация на акаунт