Рецепти за православни пости - тема 2

• 28 803
  • 272
  •   1
Отговори
# 180
  • Sofia
Днес за закуска бананови тиганички като сложих и филиран бадем, добре ги допълни.
За обяд - постен гювеч с патладжан, тиквичка, картофки и грах. Тази манджа мога да я ям целогодишно!
Взех едни малки гъбки, смятам да ги задуша с растително масло и като изстинат, да направя салата с кускус и домати.
За вечеря мога да карам само на една хубава зелена салата с краставички, репички и зелен лук 😀

# 181
аз направих едни топки от зеленчуково пюре  - тиква и другото картофи и карфиол и ги размесих с една смеска за кюфтенца от леща , подправена ориенталски ... станаха много хубави, малко се напукаха , но не много . Овалях в брашно за панировка и после в зехтих и после на еърфрайъра. Ами не очаквах , че дори и децата ще ги хареса. Пикантни са. Може да снимам по-късно , че шетках из кухнята до сега и почивам . Комбинираме пролетно почистване с малко кухненски ремонт ... но на празника ще ни е чисто и новичко Simple Smile

# 182

Гъби с ориз и спанак

# 183
Аз вчера правих соеви кюфтета. Накиснах и сварих 200 гр соева кайма. За подправки използвах сол и чубрица. За самата спойка настъргах малко веган моцарела. Оформих ги на малки кюфтенца и ги запекох във фурната, без допълнителна панировка, че се разпадаха. Стана вкусно, но бих пробвала отново с едно-две яйца като минат постите.

# 184
В неделя бях за коприва и набрах доста. Веднага като се прибрах направих супа, днес- кюфтета, и за утре баница. Естествено всичко с коприва.

Копривена супа

Копривени кюфтета

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 00:41 от BiankaD

# 185
  • Sofia
Ох, много обичам копривена супа! Ама най я обичам с прясно мляко и сиренце, така че ще почакам 🤗

# 186
  • София
Днес направих една огромна тава славянски гювеч. Как ще я изядем - не знам. Уж малко от това, малко от онова, само чаша ориз и накрая ...
А сега набързо направих за децата едни бутер банички с готово бутер тесто, намазано с веган крема сирене. Навито на руло, нарязано на резени.

# 187
Аз последните 2 дена опитвам неща, които отдавна не бях . Вчера закусих филийка тъмен хляб с много вкусен мед и черно кафе. Наобяд продължих с тъмния хляб и 2 вида хумус - пикантен и натур  и днес на закуска имах пак тъмен хляб с халва и черно кафе . Може много скучно да звучи, но на мен ми беше много вкусно.

# 188
  • София
Аз правя яхния с бамя и картофи и намерих в близката готварница много приятна постна крем супа с кестени и сладък картоф, която стана любима на всички...

# 189
Днес правих грах яхния, с домат, зелен кромид и чесън. Не знам защо не готвя често грах. А обичам. То и когато не са пости пак рядко го правя.
От предните дни печен боб, макарони и тостери с картофи, а и лозови сарми с последните замразени листа. Ще чакам пресните.
Имам зелка за сарми, но като се изяде тоя грах, че печения боб го ядох 2 дни.

# 190
Вкъщи вчера - "пържени" тиквички на фурна и зелена салата.
Тиквичките ги правя по рецетата на Валя, само че намазвам и отдолу тавата с олио и пека на минимум 250  градуса

Днес - кисело зеле с ориз на фурна.

За закуска и бързо хапване - тортили, намазани със зехтин и шарена сол, навити на руло и запечени леко във фурната. Понякога ги пълня с някаква постна плънка - домати, лук, картофи, каквато имам в момента.

# 191
  • Sofia
Я да ви питам - прясно мляко без лактоза води ли се “постно”

# 192
Я да ви питам - прясно мляко без лактоза води ли се “постно”
Не. Просто му е махната млечната захар, ама млечните протеини са си там.
Утре сме на боб с кисело зеле.

# 193
  • Sofia
Знаех си… Confused

# 194
  • В царството на игрите:)

Един муден постен сладкиш по Бени

Още един с кокосово масло , обикновени бисквити, орехи,мед и стафиди.
И зелен боб яхния и ориз Басмати със скариди у нас

Общи условия

Активация на акаунт