Рецепти за православни пости - тема 2

• 28 507
  • 272
  •   1
Отговори
# 60
Е добре де, може ли на всяка глупост, която видите в интернет, да й вярвате, че и да я качвате в темата да тровите душите и на другите хора!
Като имате някакви съмнения, че  Българската православна църква е еретическа, какво правите в темата за православните пости?! Ходете си там по другите хубави църкви и правете каквото си знаете.

Като е казано в официалния църковен календар, че няма пост - значи няма. Тази година Петдесетница се пада след Петровден. Дните до Петдесетница са празнични дни. Петровден е празник в чест на един светец и е по-малък празник от Петдесетница, който е празник на Светата Троица - един от най-големите църковни празници. Не е редно той да се принизява, като се отдава по-голяма почит на по-малкия празник. Даже за срядата и петъка преди Петровден е записано изрично "Блажи се".  Какво повече има да се разсъждава? Приема се със смирение църковното правило  и се спазва . Всякакви самоволни инициативи в стил "аз пък ще постя" не са уместни или поне си ги запазете за себе си. Кой знае сега още колко хора ще го прочетат и ще се юрнат и те.

# 61
  • Sofia
Хайде по-смирено!
Човек, ако иска, може да пости и целогодишно, никой няма да го спре!
Въпрос на лично разбиране!
Ако толкова много се притеснявате от, как беше, “самоволни инициативи”, които можело да повлекат крак…. ами на доста хора ще им се отрази добре, не виждам нищо лошо. Особено ако има и лична причина!

# 62
  • София
Тази тема е за РЕЦЕПТИ ЗА ПЛАВОСЛАВНИ ПОСТИ, така че моя отивайте в другата тема и там давайте нареждания, кой какво да прави.

Има си Устав на БПЦ, който определя кога да има пости и кога не, и между другото този ред е за всички православни църкви, така че не разбирам какво има да коментираме.

# 63
  • Нови Пазар
Здравейте, интересувам се от православните пости  генерално. И по - точно търся достоверен източник, тъй като съм в чужбина и не мога да говоря със свещеник. Интересува ме как точно се пости, тъй като в   православния календар и в статия в интернет има големи разминавания. Четох че по време на Петровите пости не се позволява  растителна мазнина, а в постни календар е отбелязано че може.  Някой може ли да ми каже как се пости с точност. Вашият опит какво казва? Моят опит е малък. Благодаря

# 64
  • София
Здравейте, интересувам се от православните пости  генерално. И по - точно търся достоверен източник, тъй като съм в чужбина и не мога да говоря със свещеник. Интересува ме как точно се пости, тъй като в   православния календар и в статия в интернет има големи разминавания. Четох че по време на Петровите пости не се позволява  растителна мазнина, а в постни календар е отбелязано че може.  Някой може ли да ми каже как се пости с точност. Вашият опит какво казва? Моят опит е малък. Благодаря

Прочетете ТУК!

# 65
И аз бях намерила православен календар за постите, който е идентичен с този от линка. Обаче свещеника, при който ходя каза, че сряда и петък се пости с олио, но без риба. А за останалата част каза, че е доста строг дадения пост и трудно ще се спазва от работещи хора (особено първата седмица от великия пост, когато е най-строго).
Явно и преценката на свещеника играе важна роля.

# 66
Всъщност основно заради своеволията на свещениците много хора са отвратени от църквата и от там по погрешка са невярващи в Господа. А Господ не е собственост на църквата и вярата му в него не трябва да има общо със служителите там.
П.С. Знам че ще ме изтрият, но не ми пука.

# 67
  • Пловдив
Свещеник може да благослови различен пост, който да е съобразен с човека, неговите възможности и здравословно състояние.
Аз не харесвам това оплюване на свещениците по принцип. Не е добре и да осъждаме.

# 68
  • В царството на игрите:)
Всъщност основно заради своеволията на свещениците много хора са отвратени от църквата и от там по погрешка са невярващи в Господа. А Господ не е собственост на църквата и вярата му в него не трябва да има общо със служителите там.
За това,че някой свещеник е казал, че поста трябва да е такъв или онакъв чак да се отварят хората от свещениците... ? Не мисля Simple Smile Имам чувството, че едва сте чакала да стане въпрос за свещеници, за да избухнете! Уважавам мнението Ви, въпреки,че е доста клиширано и популярно,но малко смирение и гледане в нашето канче, а не в това на църквата и слежителите й ще ни помогнат повече духовно Simple Smile

# 69
  • София
Прекалено силни и излишни думички. Много силни и много излишни.
Свещеника е в правото си, съобразявайки се с здравословното състояние на мирянина да промени начина на постене. Както е при мен например. Така, че хайде по-лекичко с партийните лозунги.

# 70
В някой от православните сайтове четох, че в Гърция и Сърбия се взема причастие без да се пости и изповядва.

# 71
  • София
В някой от православните сайтове четох, че в Гърция и Сърбия се взема причастие без да се пости и изповядва.
Няма такова нещо. Или ако го правят, го правят без съгласието на свещеник.

# 72
Аз разбирам мнението на мама-ени така, че в света в който живеем хората търсят стабилност и липса на противоречия .   Но може и да бъркам.

# 73
  • Благоевград
Здравейте! Получих благословия за Богородичния пост, но не намирам календара. Моля за съдействие. Ще съм благодарна и за линк към другата тема, защото не помня как беше заглавието. Благодаря!

# 74

Общи условия

Активация на акаунт