Рецепти за православни пости - тема 2

• 28 586
  • 272
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Днес приготвих: кускус (без яйца), лук, домати, гъби (нарязани на едро), моркови, нахут от консерва и ... спанак. Сварих кускуса до готовност със зеленчуков бульон. Запържих лука, добавих гъбите и морковите да се карамелизират малко, после добавих спанака и изцедения нахут и една чаша от зеленчуков бульон, с който сварих кускуса и ги оставих малко да поврят, колкото да се сготвят морковите, гъбите и спанака. Добавих накрая доматите (при мен един едър обелен изчистен от семената и нарязан наситно), изцедения кускус, сол, бял пипер и джоджен (подправките са по избор) и оставих да поизври течността. Ами беше си направо приятна изненада.

В предишните ми опити, от тази смест насипвам в ринг, уплътнявам, премахвам внимателно ринга и заливам със разредено картофено пюре от сварени картофи и водата от нахута - естествено разбити до хомогенност и със съответните подправки (аз ползвам съвсем малко индийско орехче и бял пипер).

# 76
Наистина звучи вкусно дядо Хаджия. Ще пробвам тия дни.
Донесоха ми Кейл и Манголд -  някой да препоръча рецепта с тях?
Ние вчера се възползвахме от правото да ядем риба. Днеска ще направя късър - турска салата с булгур, която става и за лека вечеря  в жегите.

# 77
  • София
Наистина звучи вкусно дядо Хаджия. Ще пробвам тия дни.
Донесоха ми Кейл и Манголд -  някой да препоръча рецепта с тях?
Ние вчера се възползвахме от правото да ядем риба. Днеска ще направя късър - турска салата с булгур, която става и за лека вечеря  в жегите.
Между другото имам чувството, че булгурът е подценяван у нас.

# 78
Манголдът успешно заменя спанака и лапада в ястия с ориз, както и има едни прекрасни кюфтета с него. Смесват се сварена киноа ,бланширан манголд, зелен лук, магданоз или копър, добавя се малко смляно ленено семе ( или яйце в другото време) и се изпържва. Да си призная правила съм ги и печени, но са по-вкусни пържени. Режем си го и в салатата

Последна редакция: ср, 07 авг 2024, 15:01 от Mitrova

# 79
Не знам как се връзва "имамбаялдъ" с православието, и може да не е по темата, но според легендата, когато нагостили имама/висш турски сановник/ с гозбата, тя толкова му се усладила, че ял, докато се издул/пръснал/баялдисал, оттам и името, та явно си е наша.
Рецептата е различна от подобните в нета и идва от хора, чиито роднини са носили вода на Шипка и такива, които знаеха някоя и друга турска дума по неволя ... ние, викахме под строй, пред турското посолство, а сега ходим на олинклузив 'татък, ама де не се отпускам;
Патладжан, лук, чесън, домат, целина, магданоз, олио, червен пипер и сол. Толкоз!
Патладжан на шайби се запържва леко, в същата мазнина се запържва до готовност лук на едро, цели скилидки чесън, целината, настърган домат, пипера, солчица и магданоз. Редят се слой патладжан, слой плънка, докато има. Най-отгоре, се покрива с домати нарязани на шайби,  поръсени с магданоз. Пече се до омекване на гюведжа : )
По-вкусно е, след като изстине! Да, Ви е сладко!
пп Внимавайте с хляба, че яде много!

# 80
  • Sofia
Привет!
От утре започват Коледните пости. Възможно ли е на първа страница да се сложи календара? Или вече не е възможно?

# 81
  • София
Календара ще го пусна в другата тема „Православието като начин на живот“ когато някой напише нещо, щото от началото на месеца последното мнение е мое и не ме допуска да пусна друго.

Аз и там писах, тази тема вече я изоставям, защото тя почти се изчерпа и предлагам за реда на постите (а не за рецептите) да се насочим там.

# 82
  • София
Леки и спасителни пости на всички!

Как си готвите просо?

# 83
  • Стара Загора
Леки и спасителни пости!
Аз го обичам много на пълнени чушки. Мисля, че съм споделяла тук рецепта- задушавам лук, морков, подправки, доматен сок или пюре добавям просото почти до готовност да поеме течността . И след това пълня чушките и запичам в тавичка. Стават много вкусни.
Тези дни закусвам сварена киноа или овесени ядки с тахан и мед, печена тиква с орехи и мед.
Правих крем супа от червена леща, морков, лук. Домашна фугача със сушени домати, маслинки и розмарин.
Обичам времето на пости , колкото и да е странно готвя по-разбообразно от обикновенно.

# 84
Предлагам един много сполучлив шоколадов мус:
- 1 кенче кокосово мляко;
- 3 с.л. фъстъчено масло (или друг тахан - аз имах лешников и с него стана вълшебно);
- 150 мл черен шоколад (в Лидл шоколадовия ковертюр е постен) - разтопява се на колтона;
- 2 с.л. какао или брашно от рожков;
- щипка сол.

Шоколадът се разтопява на котлона, всички съставки се смесват и разбъркват хубаво, след което се сипва в купички и се охлажда в кладилника. Аз го изсипвам в малки бурканчета и го държа в хладилника, че не можем да го изядем навездъж. Издържа доста дни без да се развали.

# 85
  • София
Запис за идеи , ще се върна да прочета назад рецептите, че понякога  не знам какво да сготвя, много еднообразно ми идва хранененто.
Хубавото на коледните, поне е, че първите три седмици в повечето дни е позволена риба.

# 86
  • Sofia
Да ви споделя една особено сполучлива вариация на крем-супа от карфиол:
Задушавам глава лук и един морков, нарязани както дойде Smile, прибавям една глава карфиол на розички (може и предварително сварен на пара), пасирам, добавям една консерва кокосово мляко (400г), подправям със сол и оставям да поври 5-6 мин.
На вкус се доближава до тайландската супа със скариди, заради кокосовото мляко.
Особено приятно е, ако при сервиране я поръсите със запържен лук (продават готов в Икеа).

# 87
Аз слагах кокосово мляко на кремсупата от тиква, но спрях. Слагам вече или нормално или друго растително. С кокосовото всичко има вкус на кокосово. Каквато и кремсупа да се сготви първо се усеща кокоса и после специфичния зеленчук. Аз правих от броколи с кестени и стана супер без кокос.

# 88
  • Sofia
Ще пробвам с кокосово мляко при карфиолената супа,че е малко неприятно уханието ѝ 😏

# 89
Аз харесвам как мирише карфиола, но има хора на които не им харесва. Ако два интензивни аромата се смесят, то резултата не винаги е неутрализиране на по-неприятния . Пробвай: Дано ти се получи.

Общи условия

Активация на акаунт