Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Кога ще се проведат изпитите от националните външни оценявания?
Какви са промените в НВО тази година?
Къде мога да намеря модели на НВО?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Кога ще се проведат изпитите от националните външни оценявания?
Изпитите по български език и литература ще бъдат на 19 юни 2024 г., математика на 21 юни 2024 г., а чужд език (по желание) на 20 юни 2024 г. Проверката на способностите ще бъде както следва: изобразително изкуство - 24 юни, музика - 25 юни, физическо възпитание и спорт - от 25 до 26 юни, а физическо възпитание и спорт ще се проведат от 26 до 27 юни.
-
Какви са промените в НВО тази година?
Промените в НВО тази година включват увеличаване на продължителността на първата част от изпитите по български език и математика с 15 минути, като от 60 минути стават 75 минути. При математиката всички 20 задачи в първи модул вече ще са с избираем отговор, докато вторият модул остава с 3 задачи със свободен отговор и разписване.
-
Къде мога да намеря модели на НВО?
-
Какви са критериите за оценяване на подробен преразказ на неизучаван художествен текст с дидактическа задача?
-
Къде мога да намеря задачи, решения и отговори на НВО по математика през годините?
И после него , а и сигурно и много други деца, мисълта , че трябва да изкара над 80 точки щеше да го побърка и изобщо не знам дали щеше да успее да се събере на изпита . От друга страна пък , в по- големите градове е по - високо нивото и все си мисля, че децата имат повече знания . По мои наблюдения в малките населени места леко им се завишават оценките, без да мога да си обясня защо се прави това ..През годините шестици, шестици и накрая на НВО някакво средно ниво . Аз съм наясно, въпреки оценките, точно какво е нивото на детето ми, но има родители и деца, които подведени от отличните оценки в училище остават много изненадани
Помня, че детето ти е в училището, учител по математика в което коментирах преди време заради приятелско дете. Ми въпросният и такива като него са огромен стрес фактор, според мен поне. Вчера по нощите същият родител, помагащ на детето си да поддържа отлично ниво, ме помоли (след като семейно се бяха мъчили) да помогна със задача от домашното в УТ, което се оценявало, понеже е в края на дял (или нещо такова, не разбрах точно). Няма лошо принципно, нека ги държат стегнато, ама въпросният господин дали е погледнал тази конкретна задача по силите на колко деца ще е. И понеже малко ще успеят, или ще насвятка почти на финала кофти оценки и на старателните деца без особени пропуски, или ще оценява явно родители и всякакви други външни помагачи. А който не намери такива, не се ли стресира/притеснява? Едно е да провериш тетрадка дали се попълва редовно, друго е да оценяваш, когато една от задачите изисква доста придобита рутина. Същият родител в чата ми разказа и за някакви дежурни изхвърляния по география, развиване на теми, не знам какво, за натиск и по други предмети...Познавам семейството, не са от типа безпричинно мрънкащи, та съм склонна да им вярвам, че нещата не са само от родителска амбиция.