Мнения за Оземпик?

• 35 617
  • 430
  •   1
Отговори
# 30
То и да има диабет ,от Новата година не го изписвали вече Оземпик по здр.каса.

Не е вярно. Оземпик 1мг е в лекарствения списък на НЗОК . Поема се на 100%.
Изписва се на пациенти с диабет и ИР с труден контрол на кръвната захар.
Само че безплатното изписване започва след 6-ия месец на лечението.

Прилагам връзка към страничка с видовете медикаменти и условията за заплащане от НЗОК.
На тази страничка можете да направите справка за всяко едно лекарство:

https://services.nhif.bg/references/lists/medicine.xhtml
А къде видяхте, че се изписва за ИР? В справката има само диабет.

ИР няма отделен код в МКБ. ИР е начален диабет. Кодира се като диабет неинсулинозависим без усложнения. Кодът е Е11.9.
С този код се започва лечение с Метформин  и диета номер 9, като след 6-ия месец се започва терапия с Оземпик 1мг (след като ендокринологът обосновава това с липсата на ефект от започнатото лечение и диета до момента).
Тъй като Оземпик 1 мг по принцип не е подходяща доза за начално лечение ендокринологът обяснява точно колко деления на писалката да се направят, като постепенно се стига до дозата 1 мг седмично.

# 31
  • Пловдив
Много благодаря за подробния отговор!

# 32
Не се започва с 1мг, а започват с по-ниски и след примерно 3тия месец вече са на 1мг. В протокола също е вписана така терапията, естествено само в първия с който се започва. Тези които съм виждала са бивали нещо от сорта на 3 месеца на 0.5мг и нататък вече по 1мг. Не знам защо не се занимават да започнат да въвеждат от 0.25 или поне повечето.
Т.е. с този протокол и рецептите към него отпускат писалка с 4 дози със съответните милиграми, а не от тази от 1мг да отброяват по-малка доза. То няма и как да се издаде рецепта с различна доза от тази в протокола де.

# 33
Не се започва с 1мг, а започват с по-ниски и след примерно 3тия месец вече са на 1мг. В протокола също е вписана така терапията, естествено само в първия с който се започва. Тези които съм виждала са бивали нещо от сорта на 3 месеца на 0.5мг и нататък вече по 1мг. Не знам защо не се занимават да започнат да въвеждат от 0.25 или поне повечето.
Т.е. с този протокол и рецептите към него отпускат писалка с 4 дози със съответните милиграми, а не от тази от 1мг да отброяват по-малка доза. То няма и как да се издаде рецепта с различна доза от тази в протокола де.

Вече само 1 мг се покрива от НЗОК. Така че се почва с това, което има. Лекарите знаят как да го дозират. Една писалка стига за почти два месеца в началото. Протоколите се попълват по изискване. Не го мислете, те са го измислили вече.

# 34
  • Пловдив
А може ли писалката да се ползва два месеца след като е отворена? Аз сега съм на доза 0.5 и една писалка е за 8 седмици, но имам колебания дали може, нали пише отворена писалка има срок на съхранение 6 седмици.

# 35
А може ли писалката да се ползва два месеца след като е отворена? Аз сега съм на доза 0.5 и една писалка е за 8 седмици, но имам колебания дали може, нали пише отворена писалка има срок на съхранение 6 седмици.

Може при правилно съхранение. 1 игла може да се ползва 2 пъти. Може и повече, но не е необходимо.
Работете с чисти ръце, внимавайте да не пипате иглата и накрайниците. Затваряте плътно и държите на тъмно хладно място.
Как сте, добре ли ви понася! Има ли ефект?

# 36
Я, това е новост, преди покриваха и 0.5 от касата, за 0.25 не съм сигурна. Не е хич правилно това ама вече май трудно се учудвам...

# 37
  • Пловдив

Може при правилно съхранение. 1 игла може да се ползва 2 пъти. Може и повече, но не е необходимо.
Работете с чисти ръце, внимавайте да не пипате иглата и накрайниците. Затваряте плътно и държите на тъмно хладно място.
Как сте, добре ли ви понася! Има ли ефект?
Благодаря за съветите!
Добре ми понася. Ако хапна повече, започва да ми се гади, но лекарката каза, че това е нормално.
Ефект има, ако спазвам и диета. През отпуската се отпуснах с храната и не съм свалила, но и не съм качила, което е добре.

# 38
Аз пак да попитам за конкретни лекари в София, към които да се насочим?

# 39
  • Sofia
Някой да е успял да пребори постоянното гадене от Оземпика? Трети месец не минава.

# 40
И аз съм така  2 месеца вече ,особено сутрин и вечер.

# 41
Здравейте, аз съм с ИР, даже по време и на двете бременности трябваше да следя захарта, с второто си дете имах някаква начална фаза на гестационен диабет, но не го регулирахме с инсулин, а с диета.  Нямам наднормено тегло в медицинския смисъл на думата, но не съм сигурна, че бих минала за диабет 2. Но не съм и слаба и теглото ми се връща неизменно към 68-70 кг на ръст 173-174, каквото и да правя. Много ми се иска да пробвам оземпик, но се чудя дали има в София ендокринолог, който би ми го изписал заради ИР?

# 42
Здравейте, не знам дали е за тук, но ще пробвам защото съм в безпомощно състояние вече. Приемах Оземпик от април месец след две загуби на бебе и с ИР така решиха и казаха 4 ендокринолога, защото бях против слагането на инжекции, но човек прави всичко за да има едно малко бебче, но проблема дойде след слагането им. Слягах ги до преди 2 седмици, изведнъж започнах да повръшам, да ми се гади, да се уригвам и като въздух излиза все едно да повръщам ( с извинение за думите ми) обиколих всички специалисти възможни казаха, че са нежелани реакции 1 на милион и остана само да видим на скенер с вещество всички органи, но въпреки терапията, която ми изписаха всички тези симптоми продължавам, та въпроса ми е дали някоя дама се е сблъскала с проблем като моя и как се е справила.
Благодаря предварително за отделеното време.

# 43
Здравейте, не знам дали е за тук, но ще пробвам защото съм в безпомощно състояние вече. Приемах Оземпик от април месец след две загуби на бебе и с ИР така решиха и казаха 4 ендокринолога, защото бях против слагането на инжекции, но човек прави всичко за да има едно малко бебче, но проблема дойде след слагането им. Слягах ги до преди 2 седмици, изведнъж започнах да повръшам, да ми се гади, да се уригвам и като въздух излиза все едно да повръщам ( с извинение за думите ми) обиколих всички специалисти възможни казаха, че са нежелани реакции 1 на милион и остана само да видим на скенер с вещество всички органи, но въпреки терапията, която ми изписаха всички тези симптоми продължавам, та въпроса ми е дали някоя дама се е сблъскала с проблем като моя и как се е справила.

Нежелани реакции едно на милион друг път. Всеки втори на Оземпик е така. Някои търпят в името да са по-слаби. Не се хранят със седмици - така идват резултатите. Други им се гади като видят храна, трети като ако поемат повече от 2-3 лъжици, каквото и да е.
То да е само гаденето...лошото е, че този медикамент предизвиква панкреатит, което е много сериозна диагноза.
Надявам се тези, които ви лекуват да го имат предвид и да са ви пуснали вече изследвания за панкреатит.
И въобще това лекарство вече взе да се ползва за всичко - за ИР, за диабетици, които не могат да поддържат кръвната си захар, въпреки лечението, за отслабване, сега вече и за "искам бебе".
Забременяването и раждането на дете не е чак толкова зависимо от килограмите. А повечето дами с наднормено тегло си имат ИР по подразбиране. И повечето си забременяват и си раждат без проблеми.
Ако е възможно да споделите виждането на вашите лекари за това, как на тези инжекции се очаква да забременеете, защото е доста абсурдно.

# 44

Нежелани реакции едно на милион друг път. Всеки втори на Оземпик е така. Някои търпят в името да са по-слаби. Не се хранят със седмици - така идват резултатите. Други им се гади като видят храна, трети като ако поемат повече от 2-3 лъжици, каквото и да е.
То да е само гаденето...лошото е, че този медикамент предизвиква панкреатит, което е много сериозна диагноза.
Надявам се тези, които ви лекуват да го имат предвид и да са ви пуснали вече изследвания за панкреатит.
И въобще това лекарство вече взе да се ползва за всичко - за ИР, за диабетици, които не могат да поддържат кръвната си захар, въпреки лечението, за отслабване, сега вече и за "искам бебе".
Забременяването и раждането на дете не е чак толкова зависимо от килограмите. А повечето дами с наднормено тегло си имат ИР по подразбиране. И повечето си забременяват и си раждат без проблеми.
Ако е възможно да споделите виждането на вашите лекари за това, как на тези инжекции се очаква да забременеете, защото е доста абсурдно.

Казаха ми, че според тях съм загубила бебето заради ИР, и сега като вече я няма тази ИР, но и аз съм много зле от Оземпик уморена, без сили, повръщах, сега само ми се повдига и а да повърна ама се стискам и уригване имам. Казаха че до няколко месеца трябва да се оправя уж, пуснаха ми урина, тя ще излезе в понеделник и във вторник съм на скенер с някакво вещество да ми видят органите. Общо взето съм като парцал. Захранвам се като бебе и ям насила. Затова исках меннеие тук дали някой друг е като мен или е бил и ако е така ако може да каже как се е оправил.

Общи условия

Активация на акаунт