Качествена дограма - 4

• 18 055
  • 365
  •   1
Отговори
# 90
Minchorna, прозорецът ви е изцяло запад и през студените сезони там слънцето е в зенита си. Категорично няма да можеш да го използваш. Казвам го не на теория, а от наблюдения - големите витрини на къщата са точно на югозапад и след 13,30-14 ч слънцето вече е слабо. така че ще ти е необходимо засенчване лятото, каквито и стъкла да избереш, но зимата приход има само с изложение изток и юг.
Къщата ни е завъртяна точно на 45 градуса спрямо посоките, всички скъклопакети направихме Ка-Б-Ка, но в едната спалня с изложение запад-северозапад приход няма как да има.
Демек и да сложа 4S, няма да загубя нищо зимата, само ще спечеля лятото?

# 91
Здравейте, някой има ли опит или информация дали на дограма Алумил с плъзгащ механизъм, може да се постави от техните комарници след като е изработена и поставена дограмата. Видях, че предлагат М850, но от схемите не мога да преценя дали могат да се изработят и монтират на вече поставена дограма. Благодаря!

# 92
Събирам оферти и скоро ще се явя с по-разширен въпрос, но засега - има ли разлика между стъкла 4 сезона и енерджи? Това последното не го виждам дискутирано в темата.

# 93
1. Тераса- Двоен стъклопакет, 4с/б, Rehau Профил с топъл дистанционер.
2. Балконски вратопрозорец- 4с/б/к, Rehau Synego с топли дистанционери.
Моля бързо за съвет.
По този начин двете дограми монтирани една зад друга, какво да очаквам със светлината в стаята? Grinning

# 94
Събирам оферти и скоро ще се явя с по-разширен въпрос, но засега - има ли разлика между стъкла 4 сезона и енерджи? Това последното не го виждам дискутирано в темата.

От фирмата, от която поръчах, ми обясниха, че са едно и също, просто различни имена.

1. Тераса- Двоен стъклопакет, 4с/б, Rehau Профил с топъл дистанционер. К
2. Балконски вратопрозорец- 4с/б/к, Rehau Synego с топли дистанционери.
Моля бързо за съвет.
По този начин двете дограми монтирани една зад друга, какво да очаквам със светлината в стаята? Grinning

Според мен, ще е тъмно. 4 сезона има light transmittance около 65% при двоен и около 60% при троен стъклопакет.
Т.е. аз си го обяснявам, че веднъж спираш 35% от светлината и после още 40% от пропуснатите преди това 65%.
А solar factor (количество преминаваща топлина) е около 40%, т.е. преминава толкова от топлината.
Ако терасата е добре остъклена и с 4 сезона, не мисля, че има нужда от 4 сезона и на вътрешния стъклопакет.

Всичко написано е на база моите проучвания, не съм някакъв експерт Simple Smile

# 95
И отново за избора на стъклопакет - съвсем се обърках.
Става дума за стаята, в която прекарваме най-много време през денонощието - югозападна с лоджия пред нея. Щори, сенници, пердета не са решение, защото ни трябва светлина. През лятото е голям пек. През зимата рядко пускаме парно и за кратко. За нас оптималната температура през деня е 21-22. Трябва навън да стане доста под нулата, за да спадне вътре температурата под 19 градуса.
И така - троен пакет 4с-бяло-К /горещо препоръчан ни от майстора/, троен 4с-б-б или двоен 4с-бяло?

Опасявам се да не се наложи да минем изцяло на климатик през лятото, защото е ясно, че отоплението през зимата не е проблем.

# 96
И отново за избора на стъклопакет - съвсем се обърках.
Става дума за стаята, в която прекарваме най-много време през денонощието - югозападна с лоджия пред нея. Щори, сенници, пердета не са решение, защото ни трябва светлина. През лятото е голям пек. През зимата рядко пускаме парно и за кратко. За нас оптималната температура през деня е 21-22. Трябва навън да стане доста под нулата, за да спадне вътре температурата под 19 градуса.
И така - троен пакет 4с-бяло-К /горещо препоръчан ни от майстора/, троен 4с-б-б или двоен 4с-бяло?

Опасявам се да не се наложи да минем изцяло на климатик през лятото, защото е ясно, че отоплението през зимата не е проблем.
Отоплението през зимата рязко ще ви се наложи да го пуснете като сложите тези 4С. Топлина от слънцето няма да видите повече през този сезон. Лятото ще е леко по -прохладно, ако въобще може така да се каже и ще ви трябва отново климатик.
Светлината също ще намалее.
В момента при слънце веднага ми се топли хола с Ка Б Ка стъкла, а в нов имот, който е от строителя с 4С Б Ка само му се любувам на слънцето и тракам със зъби. Строителят гордо казва колко хубава дограма е сложил, а аз го спирам, че е объркал пред кого да презентира тази простотия - на южен апартамент слънцето да спре.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 07:30 от drago_2008

# 97
  • Пловдив
pipelot ,а в момента с какви стъкла е и тярасата и прозореца ?Обикновени ?Само от слънцето ли идва приходът на топлина зимата или и от съседите ?
Ползвате ли климатик лятото ?

# 98
Терасата не е остъклена. Прозорецът - обикновен дървен, двоен - от 60-те години. /Това е причината за смяната - искам единичен, по-лесно за поддръжка. Още повече, че сега, за да отворя едното крило трябва да местя бюро, компютри..., а и има 2 спукани ъгъла на стъкла/. Стаята до нас съседите не отопляват. Под и над нас - мисля, че отопляват. В стените минават тръби на парното и определено се усеща, когато го пуснат. В стаята почти целодневно работят 2 големи монитора и сме двама души /това са основните "отоплителни" уреди + слънцето/. Обикновено спим на открехнат прозорец. Засега се справяме без климатик, само с вентилатор през лятото, но сериозно обмисляме поставянето на такъв. Дилемата - ако не искаме да е над спалнята и над работното място трябва да го "водим" около 4  м по стената.

Сега, по-същественото. Другите 2 стаи-кухня без балкон и съвсем същата като тази стая, за която говорим, с лоджия,  са също ЮЗ.  С двойни стъклопакети /4 сезона-бяло/ от 12 години. Не отопляваме. Определено не наблюдаваме някаква драстична разлика между двете стаи! През лятото може би е една идея по-хладно, но там не е проблем завесите да са спуснати през деня. Вчера, в тия топли зимни дни, в края на деня там беше с 2 градуса по-студено, но си мисля, че се дължи по-скоро на липсата на човешко и компютърно излъчване.
Кухнята е най-горещото помещение през лятото. През зимата е ОК /хладилник, пералня, печка топлят/. Проблем -  когато готвя конденз отвътре по стъклата, най-вече, когато не държа открехнат прозореца или не работи абсорбатора /шуми!/. Обирам и проветрявам широко, когато свърша.

Стъклопакет не съм избрала, но за да не пиша отново - имам 4 оферти:
1.Саламандър-Койчеви: 6 камерна Саламандър green Evolution 76; обков Roto; 5 години гаранция; единствени с монтаж на котва
2.Алсистемс: 5 камерна Саламандър green Evolution 76; обков Roto; 2 години гаранция
3.Лукспласт: Kьомерлинг 76; обков Maco; гаранция -10 г за профила и 5 за обкова и херметизацията на стъклопакета
4. Уют Проект: 5 камерна Рехау Euro 70 мм; обков -Maco секюрити + Linea Design бяла и Maco стандарт + Linea Design бяла (защо са 2 вида - ще питам); гаранция -2  години.
Номер 1 са доста по-скъпи от другите, които са съизмерими. В случая цената не е проблем! Някакви препоръки??? Предварително  ви благодаря за съдействието!

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 16:39 от pipelot

# 99
Здравейте,

Не съм сигурен дали пиша в правилната тема, но реших да не отварям нова за моя въпрос.

Закупихме апартамент, в който има алуминиева дограма (вероятно доста стара). Забелязах, че прозорците и вратите на терасите не се затварят плътно и се усеща, че не уплътнява добре. Видях в Интернет, че PVC дограмата подлежи на ремонт - смяна на обков. Като се смени обкова може да се направи доста по-добро и плътно затваряне.
Алуминиевата подлежи ли на подобен тип ремонт, ако не е с обков, а пластмасово захващане? Прилагам снимка

В случай, че отговорът е не - то към смяна на дограма ли да се насочим за по-добра шумо и топлоизолация?

Благодаря!

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 22:55 от ivan6619

# 100
  • София
Здравейте, предстои ни смяна на дограма в панелно жилище. Изложенията са 2 помещения на северозапад, 3 помещения на югоизток, както и някакви вътрешни за жилището врати/прозорци (конкретно за последните исках бюджетни оферти и съответно получих от фирмите, на които пратих запитвания, за въпросните вътрешни врати/прозорци оферти за Б/Б стъклопакет, които ми се струват разумни предвид разположението, но дали има и по-смислен вариант за вътрешна врата между тераса и кухня и за вътрешни прозорци между стая и закрита тераса?).
Основният ми въпрос касае външните прозорци - в заданието към фирмите за дограма съм описала изложението на всяка стая, направила съм снимка, описала съм пред кои прозорци има тераса, пред кои няма и т.н. Всички оферти от всички фирми предвиждат за външните прозорци, независимо с какво изложение са и дали пред тях има тераса или не, комбинацията 4 сезона/бяло/К. Има ли нещо по-оптимално предвид изложенията - югоизток/северозапад (чудя се дали стандартно съставителите на офертите предлагат тази комбинация за стъклопакет или все пак съобразяват особеностите на имота)? Ако има пред стаята балкон и ако няма, това променя ли оптималния стъклопакет (пред едната югоизточна стая имаме дълбок и относително закрит балкон)? Влияе ли фактът, че жилището е на последен 9 етаж, без растителност пред него, върху избора на стъклопакетите? Може ли на панелно жилище да се сложат по-дебелите многокамерни дограми (като исках оферти не знам дали навсякъде изясних, че имотът е панелен, съответно се чудя дали може да се сложи дограма с по-широк профил предвид панела)? Струва ли си допълнителната инвестиция в микровентилация - било под формата на клапи в стъклопакета, било като възможност за отваряне на прозорците с по няколко милиметра за целта? И последно - струва ли си доплащането за топъл дистанционер при троен стъклопакет (и колко широк трябва да е тройният стъклопакет, за да е все тая има ли топъл дистанционер или няма) - има ли ширина на тройния стъклопакет, под която топлият дистанционер е задължителен/силно препоръчителен? Ще съм изключително благодарна на всеки отзовал се със съвет/мнение.

# 101
От нашия опит тази година всички предлагат 4сезона/бяло/к. Изобщо не ги интересува изложение или каквото и да било. Повечето предварителни оферти изобщо не отговаряха на това което говорехме и обяснявахме. На места даже не слагаха и профила който харесахме, а предлагаха други. Ние искахме к/б/к и ми обясняваха как ще гръмне или могат да ни го изработят на наш риск без гаранция на стъклопакета…или изобщо не съществували такива…. Като има кажем, че сме с такива на друго място вече 8г ме гледаха като извънземно. Аз лично разчитах, че във фирмите ще ни обяснят какво как и защо, но накрая се наложи да изчета целия интернет и да се образовам сама какви варианти имаме и какво е най - добре за нашето жилище.

# 102
Масово предлагат  4с/Б/ка. Единствено Ролпласт и Грийнхоум редовно слагат Ка/Б/Ка. Вторите поръчват при първите. Единстевините, които правиха мащабна кампания на Ка-стъклопакети  бяха те преди -3 години. Кристиян Нейко също изпълняват такива поръчки и не говорят глупости, но пак трябва да си ги поискаш.

*Lorena*

Разбира се, че има смисъл и от топъл кант/TPS дистанционер, и от добри стъклопакети! При дистанционара няма изискване за ширина на стъклопакета. Нашите са 44 мм стъклопакети и 52 мм. На всякъде ги слагаме.
Никакъв проблем няма да се събере 88 мм 7 камерен профил на панел.
Да, има смисъл да сложите микровентилация, защото херметизирате жилището и влагата от дишането дори няма къде да отиде.
На северозапад и североизток сме с Ка/Б/Ка. 4С стъклото няма да Ви спаси от летните жеги в панел на последен етаж.

# 103
При еднаква цена на Kömmerling 76 AD  и Aluplast Intertec 85, второто ли да избера?

# 104
Според предпочитанията. Аз Алупраст не харесвам, Кьомерлинг предпочитам или ако се гони цена цена Трокал 88 вместо Алупласт.

Общи условия

Активация на акаунт