Качествена дограма - 4

• 17 969
  • 365
  •   1
Отговори
# 360
Имах съобщение на ЛС от Емил, но го изтрих по невнимание, дано чете тук!

Горещо препоръчвам стъклата на Сейнт Гобен ако има опция да избирате кои да ползват за стъклопакета при поръчка на дограмата.

Лично аз не знам за случай на пръснат стъклопакет от топлото лятно слънце, НО от Сейнт Гобен ми пропърчаха за мое спокойствие да поискам да ми кантират стъклопакетите. Чела съм тук, че някои фирми така или иначе го правели, но никоя на мен не ми беше казала, че минават тази обработка. Направихме го за всички стъкла, около 40 кв.м. по спомен.

Ако попитате Ролпласт, те няма да Ви откажат такъв стъклопакет, а напротив, те стандартно си го предлагат. Ка-Б-Ка имам на юг, югоизток, запад, северозапад и север.

Щом някоя фирма има съмнения не бих рискувала с нея, пробвайте да намерите друг изпълнител. Още повече такива, които явно не разбират.

Лятното слънце не ме притеснява, но удоволствието да седнеш в зимен ден и да те напече през стъклото и стопли е неповторимо и  голям плюс в икономията на енергия за отопление.

П.П. 4С -Б-Ка също няма да пуска топлото да бяга навън, това което търсите, НО 4С затъмнява повече и НЕ пуска ЗИМНОТО слънце (лятото пак е топло). Не се съгласявайте ако Ви пробутват тази конфигурация.

Успех!

# 361
Ние още не сме сложили прозорците, но и на нас ни предлагат масово 4с-бяло-К.
Даже ми казаха, че ако сложим К-бяло-К, ще направим грешка и ако искаме да избегнем 4С, то да сложим Б-Б-К. Да видим дали фирмата, която ще прави стъклопакетите, ще се съгласи на варианта К-Б-К.
Каква би била ситуациятна със зимно и лятно слънце с комбинацията Б-Б-К, и става ли наистина неописуема жега лятото с К-Б-К, както твърдят?

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 18:35 от NI_CI

# 362
  • София
drago и nelina са безкрайно търпеливи и добри да обясняват постоянно за К-Б-К, аз само ще споделя опит.
Големите ни витрини са на югозапад, софийско, 600 м.н.в. Имаме прозорци на югоизток, на едната спалня и един малък в кухненската част на северозапад. Не са засенчени. В къщата все още не се живее постоянно, но това лято бяхме плътно четири месеца там. Във всекидневната, с големите витрини и прозорци на всички посоки, при изминалото горещо лято, Т в къщата не се вдигна над 26-27 градуса. Уточнявам, че не е имало работещи уреди, които са източници на топлина - хладилник, печка. В спалните си беше хладно даже.
С една дума, приказките за парник и сауна са силно преувеличени и не разбирам причината да продължат да ги разпространяват "професионалистите".
През зимата, декември е месецът с най-къс ден и приходът от обедното слънце е малък, защото залязва рано на югозапад. Но през останалите зимни и преходни месеци приходът на топлина се чувства. В момента, при неотопляема къща, в северозападната част Т е около 1-2 градуса, а в предната, с големите витрини - 3-4-5 градуса, дори при минусите навън.

# 363
Трябва да пусна калколатора, но Б Б Ка няма нищо общо като показатели с Ка Б Ка.

Иначе от днес мога да дам инфо от два апартамента и двата не се отопляват и не се живее. В сградите няма ТЕЦ и са почти необитаеми. Днес в единия беше 15.5 градуса, а в другия по същото време - 6 градуса. И двата са до Околовръстното в съседни квартали на около 1.5 км един от друг, с ЕДНАКВО изложение - юг и не засенчени.
Единият е последен етаж с плосък покрив, другият е предпоследен с тераса над него около 1 м. само на едната стая.
Дограма Кьомерлинг 88, троен стъклопакет 6х4х6 с топъл кант Ка Бяло Ка на този с плоския покрив, другият е с Алупласт 6 камерна, троен стъклопакет 4х4х4 и стъкла 4С Б Ка. Познайте в кой имот е по-топло с 9 градуса? А брокерът като ходихме на оглед ми го рекламираше този пакет. Казах му, че по-добре да не обяснява колко е хубав на хората и да се излага.

Имат разлика от 5 см в изолацията на фасадата (10 и 15 см), но площта на стъклата е на целите стени и има само вертикали отстрани на прозорците.

# 364
Доверявам ви се напълно и затова държа на тази комбинация!
Надявам се да се съгласят да направят такива стъклопакети.
https://www.glassdesigne.com/

# 365
Здравейте, имате ли представа дали има майстори или фирми, които да предлагат реновиране на дървена дограма? За гр. София става въпрос. Дограмата е хубава /не онази от едно време/, но трябва да се изшкури, боядиса и лакира, да се сменят стъклопакетите и евентуално дръжките. Има ли изобщо смисъл да се прави това чисто финансово? Не ми се сменя с ПВЦ, защото си я харесвам, а и е здрава. Та ако някой има инфо?
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт