Качествена дограма - 4

• 18 230
  • 373
  •   2
Отговори
# 360
Имах съобщение на ЛС от Емил, но го изтрих по невнимание, дано чете тук!

Горещо препоръчвам стъклата на Сейнт Гобен ако има опция да избирате кои да ползват за стъклопакета при поръчка на дограмата.

Лично аз не знам за случай на пръснат стъклопакет от топлото лятно слънце, НО от Сейнт Гобен ми пропърчаха за мое спокойствие да поискам да ми кантират стъклопакетите. Чела съм тук, че някои фирми така или иначе го правели, но никоя на мен не ми беше казала, че минават тази обработка. Направихме го за всички стъкла, около 40 кв.м. по спомен.

Ако попитате Ролпласт, те няма да Ви откажат такъв стъклопакет, а напротив, те стандартно си го предлагат. Ка-Б-Ка имам на юг, югоизток, запад, северозапад и север.

Щом някоя фирма има съмнения не бих рискувала с нея, пробвайте да намерите друг изпълнител. Още повече такива, които явно не разбират.

Лятното слънце не ме притеснява, но удоволствието да седнеш в зимен ден и да те напече през стъклото и стопли е неповторимо и  голям плюс в икономията на енергия за отопление.

П.П. 4С -Б-Ка също няма да пуска топлото да бяга навън, това което търсите, НО 4С затъмнява повече и НЕ пуска ЗИМНОТО слънце (лятото пак е топло). Не се съгласявайте ако Ви пробутват тази конфигурация.

Успех!

# 361
Ние още не сме сложили прозорците, но и на нас ни предлагат масово 4с-бяло-К.
Даже ми казаха, че ако сложим К-бяло-К, ще направим грешка и ако искаме да избегнем 4С, то да сложим Б-Б-К. Да видим дали фирмата, която ще прави стъклопакетите, ще се съгласи на варианта К-Б-К.
Каква би била ситуациятна със зимно и лятно слънце с комбинацията Б-Б-К, и става ли наистина неописуема жега лятото с К-Б-К, както твърдят?

Последна редакция: вт, 13 яну 2026, 18:35 от NI_CI

# 362
  • София
drago и nelina са безкрайно търпеливи и добри да обясняват постоянно за К-Б-К, аз само ще споделя опит.
Големите ни витрини са на югозапад, софийско, 600 м.н.в. Имаме прозорци на югоизток, на едната спалня и един малък в кухненската част на северозапад. Не са засенчени. В къщата все още не се живее постоянно, но това лято бяхме плътно четири месеца там. Във всекидневната, с големите витрини и прозорци на всички посоки, при изминалото горещо лято, Т в къщата не се вдигна над 26-27 градуса. Уточнявам, че не е имало работещи уреди, които са източници на топлина - хладилник, печка. В спалните си беше хладно даже.
С една дума, приказките за парник и сауна са силно преувеличени и не разбирам причината да продължат да ги разпространяват "професионалистите".
През зимата, декември е месецът с най-къс ден и приходът от обедното слънце е малък, защото залязва рано на югозапад. Но през останалите зимни и преходни месеци приходът на топлина се чувства. В момента, при неотопляема къща, в северозападната част Т е около 1-2 градуса, а в предната, с големите витрини - 3-4-5 градуса, дори при минусите навън.

# 363
Трябва да пусна калколатора, но Б Б Ка няма нищо общо като показатели с Ка Б Ка.

Иначе от днес мога да дам инфо от два апартамента и двата не се отопляват и не се живее. В сградите няма ТЕЦ и са почти необитаеми. Днес в единия беше 15.5 градуса, а в другия по същото време - 6 градуса. И двата са до Околовръстното в съседни квартали на около 1.5 км един от друг, с ЕДНАКВО изложение - юг и не засенчени.
Единият е последен етаж с плосък покрив, другият е предпоследен с тераса над него около 1 м. само на едната стая.
Дограма Кьомерлинг 88, троен стъклопакет 6х4х6 с топъл кант Ка Бяло Ка на този с плоския покрив, другият е с Алупласт 6 камерна, троен стъклопакет 4х4х4 и стъкла 4С Б Ка. Познайте в кой имот е по-топло с 9 градуса? А брокерът като ходихме на оглед ми го рекламираше този пакет. Казах му, че по-добре да не обяснява колко е хубав на хората и да се излага.

Имат разлика от 5 см в изолацията на фасадата (10 и 15 см), но площта на стъклата е на целите стени и има само вертикали отстрани на прозорците.

# 364
Доверявам ви се напълно и затова държа на тази комбинация!
Надявам се да се съгласят да направят такива стъклопакети.
https://www.glassdesigne.com/

# 365
Здравейте, имате ли представа дали има майстори или фирми, които да предлагат реновиране на дървена дограма? За гр. София става въпрос. Дограмата е хубава /не онази от едно време/, но трябва да се изшкури, боядиса и лакира, да се сменят стъклопакетите и евентуално дръжките. Има ли изобщо смисъл да се прави това чисто финансово? Не ми се сменя с ПВЦ, защото си я харесвам, а и е здрава. Та ако някой има инфо?
Благодаря

# 366
  • София
.... Ка-Б-Ка имам на юг, югоизток, запад, северозапад и север ....

Много ми е интересно какъв ефект си мислите , че постигате с такава безсмислена комбинация ?
Все пак "Ниско емисионното" или така нареченото "Ка стъкло" е метализирано стъкло с предназначение да задържа топлината от вътре навън и затова се слага едностранно от вътрешната страна на стъклопакета .
От друга страна "Високо енергийното" стъкло , или така наречените "4 сезона"  също е метализирано стъкло имащо  функцията лятото , или при силно слънце да отблъсква топлината , а при ниска осветеност да задържа топлината в дома и се поставя от външната страна на стъклопакета .
Като имаме предвид , че и двете са метализирани стъкла то ако ги вкараме в стъклопакет то задължително между тях трябва да има неметализирано стъкло , или така нареченото "бяло" за да не се наелектризирват стъклата и да се разхерметизира стъклопакета  .
В случаят стъклопакет Ка / бяло / Ка няма абсолютно никакви предимства пред бяло / бяло / Ка , още повече пред Ка / бяло / сезони освен това лятото държи по-топло и прави вътрешната температура по-висока от външната което означава допълнителни разходи за охлаждане на помещението  . Респективно да се сложи такъв вариант стъклопакет , особено на обитаемо жилище с южна фасада си е единствено безсмислено хвърляне на едни пари на вятъра и то за цялото време на ползването му .
При кантираният стъклопакет плюса е , че монтажниците са по-спокойни докато го монтират , по-трудно се чупи ако случайно го ударят някъде а колкото до "пръсване на стъклопакета лятно време" , нали затова се оставя технологичен луфт за вътрешна вентилация и самият стъклопакет се полага на пластмасови подложки ?
Друг е въпроса , че за да се правят температурни сравнения на две "подобни" жилища първо трябва да се отчете фактора странично топлоотдаване , или колко апартамента под , встрани и над жилището се отопляват .
По принцип ми е весело когато чета такива некомпетентни мнения като Вашето в случаят , особено когато става дума за необитаемо жилище , но все пак не е нужно да се подвеждат хората на база некомпетентност .

Апропо , ако търсим повече светлина слагаме за неутрално или основно стъкло Clear Vision Glass® .

Апропо 2 , при флоатното стъкло няма никакво значение дали е Saint-Gobain или друг доказал се бранд .

Лек и успешен ден желая .

# 367
И ние сме с въпросната безсмислена комбинация Ка-бяло-Ка.
Повечето ни прозорци са на югозапад(повече юг от колкото запад).
Зимата дори когато няма много слънце пак "печелим" топлина - колкото има толкова.
Когато е слънчево обаче е страхотен кеф. Оня ден когато беше -10 (минус десет) градуса навън, ТП работеше на по-малко градуси от днес, когато е над нулата, но вътре беше над 28. Наложи се да си отварям прозореца.

Лятото почти не влиза слънцето в къщи. Високо е. Нямаме охлаждане. Над 26гр е било не повече от 2 седмици (даже 2 седмици е много). Като със сигурност не е надвишавало 30гр в къщи и то само на обяд, когато се усетя, че децата са оставили навсякъде прозорците отворени и влиза жега от вън.

Икономически в Б-я е по-изгодно да се охлаждаш, от колкото да отопляваш.

Както е модерно да се казва "Всеки сам си преценя".

Аз не съм специалист по стъклопакети, просто споделям аз колко й се радвам на нашата  "глупава" комбинация Ка-бяло-Ка..

За протокола и нашите пакети бяха кантирани.

# 368
.... Ка-Б-Ка имам на юг, югоизток, запад, северозапад и север ....

Скрит текст:
Много ми е интересно какъв ефект си мислите , че постигате с такава безсмислена комбинация ?
Все пак "Ниско емисионното" или така нареченото "Ка стъкло" е метализирано стъкло с предназначение да задържа топлината от вътре навън и затова се слага едностранно от вътрешната страна на стъклопакета .
От друга страна "Високо енергийното" стъкло , или така наречените "4 сезона"  също е метализирано стъкло имащо  функцията лятото , или при силно слънце да отблъсква топлината , а при ниска осветеност да задържа топлината в дома и се поставя от външната страна на стъклопакета .
Като имаме предвид , че и двете са метализирани стъкла то ако ги вкараме в стъклопакет то задължително между тях трябва да има неметализирано стъкло , или така нареченото "бяло" за да не се наелектризирват стъклата и да се разхерметизира стъклопакета  .
В случаят стъклопакет Ка / бяло / Ка няма абсолютно никакви предимства пред бяло / бяло / Ка , още повече пред Ка / бяло / сезони освен това лятото държи по-топло и прави вътрешната температура по-висока от външната което означава допълнителни разходи за охлаждане на помещението  . Респективно да се сложи такъв вариант стъклопакет , особено на обитаемо жилище с южна фасада си е единствено безсмислено хвърляне на едни пари на вятъра и то за цялото време на ползването му .
При кантираният стъклопакет плюса е , че монтажниците са по-спокойни докато го монтират , по-трудно се чупи ако случайно го ударят някъде а колкото до "пръсване на стъклопакета лятно време" , нали затова се оставя технологичен луфт за вътрешна вентилация и самият стъклопакет се полага на пластмасови подложки ?
Друг е въпроса , че за да се правят температурни сравнения на две "подобни" жилища първо трябва да се отчете фактора странично топлоотдаване , или колко апартамента под , встрани и над жилището се отопляват .
По принцип ми е весело когато чета такива некомпетентни мнения като Вашето в случаят , особено когато става дума за необитаемо жилище , но все пак не е нужно да се подвеждат хората на база некомпетентност .

Апропо , ако търсим повече светлина слагаме за неутрално или основно стъкло Clear Vision Glass® .

Апропо 2 , при флоатното стъкло няма никакво значение дали е Saint-Gobain или друг доказал се бранд .

Лек и успешен ден желая .

Безсмислени са Вашите писания ако съдя по данните изчислени с калкулатора на същия този доказан производител, който споменавате.

Топлоизолационните свойства на моята комбинация са с 33% по-добри зимата при сравнение на Ка-Б-Ка (горе) и Б-Б-Ка (долу)

Освен това правя температурно сравнение в имоти с 4С-Б-Ка, а не Б-Б-Ка.

Зимата какво се случва с прехваленото 4с:
33% загуби от „безплатната“ слънчева топлина ако ползвам 4С и
25% по-малко светлина в помещението

Лятото не знам какво да го броим в София или планината, за Пловдив казват същото. Охлаждането колко пъти по-евтино от отоплението е и колко седмици е необходимо? Не може по никакъв начин да надхвърли приходите за месеците от октомври до април, че и май понякога, в които ползваме отопление, въпреки малко по-лошия Ug.

Дано по-малко хора успеете да подведете.

Лек и успешен ден Ви желая .

Последна редакция: пт, 23 яну 2026, 17:28 от drago_2008

# 369
  • София
Наясно съм , че в България всеки е специалист по всичко , най-вече по политика , коли , ваксини и пр но в конкретният случай предпочитам да се осланям на 35 годишната ми професионална практика , базирана на опит не само в страната в сферата .
С годините съм се наслушал на всякакви лаишки истории и интерпретации които лично на мен не ми пречат , проблема е когато се натрапват като резус и така се подвеждат хората !
Така , в случаят се правят крайно несъпоставими съпоставки затова ще отделим внимание на термина "топлопреминаване" който се учи по физика в четвърти клас .
За да правим преки съпоставки трябва да го направим в две еднакви по кубатура и квадратура помещения , с еднакви странични топлоспецификации , с един и същ калиброван уред , в един и същи момент на конкретно място с постоянна сянка в помещението , на една и съща височина , при едни и същи отстояния .
Набързо какво се съпоставя ?
Две различни помещения , с различни топлинни спецификации , с температури измерени по неизвестно време .
Та само разликата в петте см изолация , нищо че е "само отстрани" и двете несъпоставими дограми - седем камерен профил на Кьомерлинг с широчина 88 мм и шест камерен профил на Алупласт с ширина 76 мм , носещи тройни стъклопакети във варианти първият минимум 44 мм , вторият минимум 28 мм прави двете помещения несъпоставими . Ако сме внимавали в часовете по физика ще знаем , че въздухът е един от най-добрите изолатори и когато е разпределен на по-голяма повърхност , разделен с повече камери за да може да се получи постепенно загряване / охлаждане , има много по-голям ефект върху топлопреминаването .
Така , за да не се налага да правим подобни съпоставки , пак ако сме слушали в часовете по физика щяхме да знаем горе долу как се изчислява коефицент на топлопредаване и че колкото по-нисък е той , толкова по-голям ефект има .
Примерно за "пасивен дом" ни трябва коефициент равен или по-малък от 1.1 за всички компоненти в сградата .
Топлопреминаването при "пасивният дом" се изчислява на база по всяко време на денонощието , през цялата година и тогава той може да бъде сертифициран като такъв .
Прилагането на таблици без самият предлагащ да ги разбира не е опция в случаят !

Апропо , ако от ка/бяло/ка имаше някакъв положителен ефект то в скандинавските страни навсякъде щяха да слагат такъв вместо да чакат някой друг да открие топлата вода та да се сетят .

Апропо 2 , искрено се засмях на определението "топъл кант" . Предполагам , че производителите са имали предвид кантирано стъкло и топъл дистанциомер на са останали недоразбрани .

Лек и успешен ден желая !

# 370
Наясно съм , че в България всеки е специалист по всичко , най-вече по политика , коли , ваксини и пр но в конкретният случай предпочитам да се осланям на 35 годишната ми професионална практика , базирана на опит не само в страната в сферата .
С годините съм се наслушал на всякакви лаишки истории и интерпретации които лично на мен не ми пречат , проблема е когато се натрапват като резус и така се подвеждат хората !
Така , в случаят се правят крайно несъпоставими съпоставки затова ще отделим внимание на термина "топлопреминаване" който се учи по физика в четвърти клас .
За да правим преки съпоставки трябва да го направим в две еднакви по кубатура и квадратура помещения , с еднакви странични топлоспецификации , с един и същ калиброван уред , в един и същи момент на конкретно място с постоянна сянка в помещението , на една и съща височина , при едни и същи отстояния .
Набързо какво се съпоставя ?
Две различни помещения , с различни топлинни спецификации , с температури измерени по неизвестно време .
Та само разликата в петте см изолация , нищо че е "само отстрани" и двете несъпоставими дограми - седем камерен профил на Кьомерлинг с широчина 88 мм и шест камерен профил на Алупласт с ширина 76 мм , носещи тройни стъклопакети във варианти първият минимум 44 мм , вторият минимум 28 мм прави двете помещения несъпоставими . Ако сме внимавали в часовете по физика ще знаем , че въздухът е един от най-добрите изолатори и когато е разпределен на по-голяма повърхност , разделен с повече камери за да може да се получи постепенно загряване / охлаждане , има много по-голям ефект върху топлопреминаването .
Така , за да не се налага да правим подобни съпоставки , пак ако сме слушали в часовете по физика щяхме да знаем горе долу как се изчислява коефицент на топлопредаване и че колкото по-нисък е той , толкова по-голям ефект има .
Примерно за "пасивен дом" ни трябва коефициент равен или по-малък от 1.1 за всички компоненти в сградата .
Топлопреминаването при "пасивният дом" се изчислява на база по всяко време на денонощието , през цялата година и тогава той може да бъде сертифициран като такъв .
Прилагането на таблици без самият предлагащ да ги разбира не е опция в случаят !

Апропо , ако от ка/бяло/ка имаше някакъв положителен ефект то в скандинавските страни навсякъде щяха да слагат такъв вместо да чакат някой друг да открие топлата вода та да се сетят .

Апропо 2 , искрено се засмях на определението "топъл кант" . Предполагам , че производителите са имали предвид кантирано стъкло и топъл дистанциомер на са останали недоразбрани .

Лек и успешен ден желая !
Много сте остроумен, забележително.

Ug коефициентът на Б Б Ка май не забелязахте как се различава, а ми го препоръчвате вместо моите стъкла. Не разбрах къде в прехваления 4С споменахте приходите от безплатната топлина на слънцето? Моля не ми отговаряйте, защото с данните от таблиците мога да се справя.

Да, лапсос съм допуснала и какво, Вас това Ви прави много умен - топъл дистанционер?

От СГ лично ми правиха изчисленията за дограмата и ми прерпоръчаха безсмисления Ка Б Ка стъклопакет.   

Лека вечер, дано по-малко хора разочаровате с Вашите препоръки.

# 371
Искам да помоля за съвет какъв стъклопакет е подходящ за партерен етаж, доста засенчен, с малко светлина. Стая с източно изложение иначе.

# 372
Искам да помоля за съвет какъв стъклопакет е подходящ за партерен етаж, доста засенчен, с малко светлина. Стая с източно изложение иначе.
Троен Ка Бяло Ка. Пропуска 73% от светлината и има чудесен коефициент на топлопреминаване, т.е. минимални загуби.

# 373
Вероятно е глупав въпрос, но как се разбира, че са ти сложили Ka стъкло, а не обикновено?
Ако стъклопакетът е двоен може ли пак да участва Ка стъкло и да даде своите преимущества или трябва да е задължително троен за да има смисъл?

Общи условия

Активация на акаунт