Качествена дограма - 4

• 24 245
  • 576
  •   1
Отговори
# 570
Трябва да сложа на един малък прозорец мрежа. Прави ли се някъде това в България? Стабилно ли е и издържа ли?
https://www.facebook.com/reel/1698009231350894

Или предложете някаква друга идея за мрежа. На другите големи прозорци съм си с нормалните мрежи, които се отварят като прозорци, но не искам от тях.

# 571
  • София
Да се ключа и аз,
AI реши  безапелационно спора в полза на nelina_london и drago_2008:
Силикагелът в стъклопакетите има единствена функция – адсорбция на остатъчна влага. Той не участва в процеси на циклично изпарение, охлаждане или „енергиен трансфер“ по начина, който описвате.
Твърдението, че всички термопомпи работят на този принцип, е фактически невярно – стандартните термопомпи функционират на базата на компресионен хладилен цикъл.
Няма инженерни или експериментални данни, които да потвърждават твърдение за 80% отвеждане на топлината през дистанционера и профилните вентилационни зони.
Коефициентът на топлопреминаване (U-value) не се изменя сезонно и не може да приема стойности като описаните в зависимост от времето на годината.
Не съществува международна сертификация или норматив, който да изключва конфигурации тип К–Б–К като принципно непрепоръчителни.
Твърдението „16 м дистанционер 15.56 са много под 2.4 кг дори пълен със силикагел и облепен с лепенка“ не представлява валиден инженерно-топлотехнически аргумент и не може да се използва за заключения относно топлинното поведение на стъклопакет.Масата (kg) на дистанционера няма пряка връзка с топлинните загуби – те зависят от топлопроводност (λ), геометрия и топлинни мостове (ψ), а не от тегло. Силикагелът и лепенките са функционално несвързани с топлинния поток и не влияят съществено на резултата.

# 572
  • София
Трябва да сложа на един малък прозорец мрежа. Прави ли се някъде това в България? Стабилно ли е и издържа ли?
https://www.facebook.com/reel/1698009231350894

Или предложете някаква друга идея за мрежа. На другите големи прозорци съм си с нормалните мрежи, които се отварят като прозорци, но не искам от тях.

Вашият прозорец се отваря навън ли да разбирам ?
Да , плисето се предлага в България и е стабилно , друг е въпроса , че в случаят ролетен комарник би свършил същата работа на по-ниска цена , а и ще изглежда по същият начин но няма да е плисиран .

Да се ключа и аз,
AI реши  безапелационно спора в полза на nelina_london и drago_2008:
Силикагелът в стъклопакетите има единствена функция – адсорбция на остатъчна влага. Той не участва в процеси на циклично изпарение, охлаждане или „енергиен трансфер“ по начина, който описвате.
Явно не сте разбрала начина който "описвам" ?
Твърдението, че всички термопомпи работят на този принцип, е фактически невярно – стандартните термопомпи функционират на базата на компресионен хладилен цикъл.
Ще помоля да ме цитирате къде съм споменал "всички" ?
Няма инженерни или експериментални данни, които да потвърждават твърдение за 80% отвеждане на топлината през дистанционера и профилните вентилационни зони.
Няма според неправилното запитване към AL , ако го бяхте формулирами без да наблягате на частта "отвеждане през дистанционера" , защото никъде не е споменавано в дискусията , че тя е резуса за топлопреминаване , щяхте да видите , че има .
Коефициентът на топлопреминаване (U-value) не се изменя сезонно и не може да приема стойности като описаните в зависимост от времето на годината.
Не се сменя сезонно при правилно конфигуриране на стъклопакета в случаят . При поставяне на Ка стъклото отвън , нещо което AL със сигурност ще Ви каже , че не се прави , металният оксид с който е филмиран се загрява вместо да отразява топлината и получаваме различно топлопреминаване като цяло . Точно поради тази причина Като си се слага там за където е проектирано , от вътрешната страна на стъклопакета , питайте AL .
Не съществува международна сертификация или норматив, който да изключва конфигурации тип К–Б–К като принципно непрепоръчителни.
Проверете TUF и после пак споделете ?
Твърдението „16 м дистанционер 15.56 са много под 2.4 кг дори пълен със силикагел и облепен с лепенка“ не представлява валиден инженерно-топлотехнически аргумент и не може да се използва за заключения относно топлинното поведение на стъклопакет.Масата (kg) на дистанционера няма пряка връзка с топлинните загуби – те зависят от топлопроводност (λ), геометрия и топлинни мостове (ψ), а не от тегло. Силикагелът и лепенките са функционално несвързани с топлинния поток и не влияят съществено на резултата.
Това все пак беше само вметка , не случайно на няколко пъти препоръчах да се чете с разбиране .
Ето примерно в случаят не сте разбрали същината на дискусията ни .

Последна редакция: пт, 03 юли 2026, 11:27 от П.И.

# 573
П.И, прозореца се отваря навътре. Ходих до една фирма близо до работата ми. Видях и, че се предлагат плисе и ролетен комараник. Направиха ми груба сметка за прозорец 60/100 около 100 евро за двата вида. Обикновен комарник - 50 евро. Тук не влиза идването за взимане на размери и монтаж Grinning Някакъв по бюджетен вариант ако предложите ще е супер. Важно ми е комарника да се отваря. Прозореца ми е в кухнята и изнасям разни неща към двора от там.

Последна редакция: пт, 03 юли 2026, 15:12 от Реа

# 574
  • София
Реа, щом продорецът се отваря стандартно навътре, най-бюджетен е обикновеният. Неговото предимство е, че можеш да го отваряш и затваряш с една ръка, а с другата да взимаш и подаваш. Също и че се сваля и почиства - аз ги мия в банята, на душа.
Другите, освен че са двойно по-скъпи, са с единствено предимство, че не заемат мястото на крилото при отваряне. Препоръчват ги за апартаменти, за прозорци без тераса, защото ако се откачи, ще излети нанякъде Simple Smile
Ако се поставя на голяма витрина, тип френски прозорец, тогава сгъваем, няма друга опция. Ако е само на отваряема врата на френски прозорец, може обикновен, може и сгъваем.

# 575
  • София
П.И, прозореца се отваря навътре. Ходих до една фирма близо до работата ми. Видях и, че се предлагат плисе и ролетен комараник. Направиха ми груба сметка за прозорец 60/100 около 100 евро за двата вида. Обикновен комарник - 50 евро. Тук не влиза идването за взимане на размери и монтаж Grinning Някакъв по бюджетен вариант ако предложите ще е супер. Важно ми е комарника да се отваря. Прозореца ми е в кухнята и изнасям разни неща към двора от там.

Проверете в друга фирма , сега поне избор има бол .
Не съм тук да търся клиенти та затова няма да спомена коя е моята , дори и на ЛС , нито пък ще седна да препоръчвам или оплювам колеги , но за бял комарник , отваряем на панти при този размер нормалната цена е максимум 30 евро при миналогодишна 35лв такава а за ролетен 65 - 70 евро .
Ако ми пратите снимка на самият прозорец мога да Ви кажа как точно да вземете размерите поне и с тях директно да поръчате някъде .

# 576
П.И. ще ви пиша на лично.

Общи условия

Активация на акаунт