Да преправим старите мебели с любов - тема 40

• 42 841
  • 740
  •   1
Отговори
# 270
Тогава задължително шкурка между 2те ръце .Видях че трябва да е много ситна , нещо към 300
Хм ...мислех да не минавам с лак ,защото боята е минерална , не  тебеширена .
Аз говорех за проста боя на водна основа. Не съм запозната с минерална, да не те подведа.
300 е прекалено ситна, нищо няма да стане. Такава шкурка май е за шлайфане на метал и се ползва с вода. От боята ще се затлачи на секундата.
Вземи 150 или 180 и минавай без голям натиск с ръката. Не говорим за шкурене с машинка. Тези също ще се затлачат в някакъв момент, подготви се да имаш няколко да сменяш.

# 271
  • Пловдив
Ох,гледам какво съм писала ."Минерална" ми е главата .Толкова пъти съм обяснявала за минерални мазилки и минерална вата ,че минерализирах всичко .
Пак е на водна основа ,но полиуританова акрилна  ,че и лакова пише в описанието  .Обикновено има ли ПУ ,трябва да е достатъчно .

# 272
nelina_london,
Не знам боята ти дали е мат, сатен или гланц. За сатена лак не ти трябва. Тя е достатъчно "гладка" и "лъскава".
Боядисвах с такава, без грунд, две ръце стана много добре.

# 273
Мандаринка ,а сложи ли лак отгоре ?

Да, 2 слоя безцветен лак, пак акрилен, сатен, мисля, че пак на Витекс.
Там, където са ръцете и мишката, се излющи до основа, за 3-4 години. Но с яко ползване без никакво пазене.
Уж боядисвах като временно решение, пък нали знаете - временното често става постоянно. Като се присетя, гледам из нет-а и на живо бюра, но все не мога да харесам нещо или ако харесам, са с УАУ цени. Накрая ще взема да сглобя сама от готова основа и плот по избор.

# 274
Не всички лакове издържат на триене. Най-устойчив е този за паркет, но пък не мога да кажа как ще повлияе върху основния цвят ако е светъл. На тъмен няма проблем.

# 275
  • София
С нула опит, но с няколко нарочени проекта се оглеждам и чета как.... и се чудя, това 'дето съм го замислила, ще стане ли.

Проект 1 -  Маса.  Стара маса с основа и крака чам и ПДЧ плот (кантирана плоскост). Краката бяха с бяла боя,  която вече е почистена. Ще полирам отново със шкурка и да искам да ги боядисам в черно, като плотът си заминава и ще взема от естествено дърво.
Тук ми възниква чужденката за боята.
Варианти са Hammerite, за да изглеждат като метални или спрей. Дали ще стане боя за метал върху дърво?

Проект 2 - Гардероб: Стар вграден, с дървен фурнир. Трябва да му сменим пантите, да възстановя на някои места с кит и съм се насочила към  Акрилна боя за дърво и мебели Aquachrom ECO.

Покрай този гардероб загледах и едни мебели от ПДЧ и МДФ  и се зачудих как стои въпроса с кантираната час на ПДЧ. Кантът всъщност е пластмасов ще хване ли боята?
Покритието на МДФа не е боя а е като фолио. Трябва ли да го обеля? Мисля, че няма да е проблем, на някои места се е отлепило.

# 276
  • Пловдив
desem , мисля че боята за метал хваща добре върху дърво ,но нека се изкажат по-специалистите .

Да похваля боята Витекс Аквавит .За аматьор като мен се получи перфектно ,но нещо немога да свикна с цвета ,който сам по себе си е много хубав .Съмнява ме ,че пак ще пребоядисам в бяло .

# 277
Нетрадиционен цвят, това което виждам, на мен ми харесва. Зависи какво целиш.

# 278
  • Пловдив
Всъщност ,не е толкова ярък,а по-убит ,но шкафът е много голям (3м) и нещо не успявам да свикна .

# 279
Много хубав е станал. Ако имаш желание, покажи го целия, моля те.

# 280
  • Пловдив
Ами ТВто трябва да е върху него и сега е пред него ,та е малко трудно за снимка .Това са 3 шкафа един до друг и не съм боядисвала страниците помежду им .Затова ако ви белее е защото не съм ги събрала .

Определено не личи да е боядисван .

Толкова обичам червено и го исках този цвят ,а сега съм супер объркана .

# 281
  • София
Много е хубав. Не го пребоядисвай в бяло... 🤷‍♀️
Малко му липва един дървен плот, светъл.🤣😁
Прилича малко на цвета на моята стълбика за кухня.

# 282
Много е готино. Остави го известно време, ако пак имаш съмнения, тогава мисли за "реконструкция".

# 283
  • Варна
Червеното е страхотно. Само краката малко се губят на фона на ламината. Имам същия проблем с краката на един диван, а скоро сложихме ламинат като вашия и обмислям да ги боядисам с черен спрей мат. Има и друга мебел с черни крачета в близост.

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 11:21 от Didi168

# 284
  • Пловдив
Мен не ме боде отгоре ,а фронтално .Много черни акценти има наоколо и ще трябва да ги сменям ...и  завесата ,  и масичката ,която тъкмо купих   и отивам  на  бой .Вярно ,липсва картина ,но пак нещо не е ОК  Не че ми се боядисва пак ,но докато е пресно ...

Имах подозрения ,че е прекалено голям за цвят .
Явно акцентите ще трябва да идват само от цветни картини и малки детайли .

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 11:28 от nelina_london

Общи условия

Активация на акаунт