Да преправим старите мебели с любов - тема 40

• 42 837
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Има я по строителните хипермаркети.
В кой хипермалкет се предлага? Търсила съм в Бриколаж, Практикер и Хоум макс. В Практикер имат само лак. В Бриколаж съм виждала латекс, а в Хум макс май изобщо не се предлагат тези продукти.

Аз също препоръчвам сатен, с уговорката, че не съм ползвала мат. Избрах го по препоръка от тази тема и не съжалявам.

# 256
Купувах такава боя от Багира - СЗ. Там показват мостри с трите вида - мат, сатен, гланц и тонират по каталог.
Това беше преди около 2 години.

# 257
Здравейте,
За вратички от ПДЧ боя на Вивехро( Аквахром )  или Витекс( Аквавит Еко ) да избера ? Мога ли да боядисам и малък хладилник ( металната и пластмасовата част ) със същата боя ?
Благодаря !

# 258
Здравейте, включвам се в темата и започвам да ви чета. Имам един етаж от къща за ремонтиране. Голяма част от мебели, стени и тавани са от дърво и тъй като ми се иска да минимизирам бюджета съм решила да реставрирам някои от мебелите и да освежа таваните и ламперията. Иска ми се да се занимавам сама, за да се науча и за удоволствие, пъл и бърза работа нямам.

# 259
  • София
Първо си купи много хубава маска със сериозен филтър, защото това ще е една мн мръсна и прашна работа, ако няма само направо да боядисваш дървото, върху каквато основа сега има.

# 260
  • София
И да го боядисва само - пак си трябва хубава маска. При лакиране, шкурене, дори при сваляне на стари покрития е незаменима. Също и ръкавици. Не е удобно с тях, но после кожата не е като човек да е прал асфалт на ръка. 

# 261
  • София
Е те някои бои на водна основа почти не миришат... все едно с латекс мажеш, не е проблем. Но да, при другите дейности е и говорим за наистина сериозна маска... Не като тъпотиите, които носехме по ковида...

# 262
  • В градината...
Завиждам чак за проекта, чисто съкровище е да имаш за ремонт подобно нещо. Мебелите по възможност се правят в градината/на двора. Така няма проблем с прах, бои и т.н. Може да се боядисва с пистолет спокойно навън. Ако не се омаслява, разбира се.

# 263
  • София
Пак има проблем с прах, аз и навън съм шкуряла, уж само малко, ми носът ми беше пълен с дървен прах.

# 264
То за себе си ясно че пак ще сложиш маска, но поне няма вътре да има то всички възможни и невъзможни повърхности и ъгълчета набит прах Grinning

# 265
  • Пловдив
Първо подхождам с извинение , защото много мразя някой да задава въпрос без да е прочел достатъчно .Тази тема я чета по-рядко и малко по диагонал ,защото досега не ми се е налагало да боядисвам шкаф ,но ей така ,от обща култура и да се радвам на творенията ви .
 Шкафът е Икейски ,не лъскав и според мен лесен .Единствено таблените вратички леееекичко ме притесняват ,откъм прецизност ,но няма да им се дам .Приготвила съм дунапренен валяк и четка .
Погледнах няколко видеа ,все пак .Взех Витекс Аквавит  мат (заради богатата гама) и грунд Велатура .
 Положих една ръка грунд .В едни  клипчета гледах ,че се полага още една ръка грунд и се зашкурва ,в други не .По-редно ли е да мина втората ръка(така съм се настроила ) ,защото шкафчетата са бели и грундът също ? Един вид да съм сигурна ,че навсякъде е покрил добре .
 Горе- долу след колко време изсъхва  грундът и се преминава към боядисване ?И след шкурене с какво обирате прахоляка ?

# 266
Нелина, препоръчвам ти да не пропускаш шкуренето между една ръка и друга. Фина шкурка и без престараване, за да не се претрие. Идеята е само да загладиш, ако някъде са се получили балончета от валяка. Накрая резултатът е много по-добър и гладък. Simple Smile Две ръце грунд не знам дали е нужно, може би не. По-скоро на финала за запечатване правя 2 ръце прозрачен лак на същата основа, като след последната, разбира се, не се шкури.
Прах от шкурене се обира с влажен парцал.
За времето между една ръка и друга чети какво пише на кутията. Не се подвеждай от изсъхването на допир. Wink
И даже нещо повече, след като шкафът е напълно готов, бих изчакала допълнително още 1 седмица, преди да се поставят отгоре тежки и ръбести предмети.

# 267
  • Пловдив
Barbabeau  ,голямо благодаря ! Flowers Hibiscus
 Вече сложих 2 ръце грунд ,че се притесних че първата е тънка и изглежда много добре минато с валяка .Може да шкурна само някое ръбче ,другото изглежда супер .
 Тогава задължително шкурка между 2те ръце .Видях че трябва да е много ситна , нещо към 300
  Хм ...мислех да не минавам с лак ,защото боята е минерална , не  тебеширена .
 Благодаря за съвета с  забавяне на наместването на ТВ отгоре .Подозирах,че ще стяга към седмица .
 ММ е убеден ,че ще "окепазя" шкафа ,но се оказа че не е толкова трудно това боядисване .

# 268
И аз боядисвах с акрилна боя Витекс едно старо пдч-бюро. На самата кутия си пишеше да се пази за седмица след 24-часовото изсъхване, явно да "стегне" добре, в магазина също ме предупредиха.

# 269
  • Пловдив
Мандаринка ,а сложи ли лак отгоре ?

Общи условия

Активация на акаунт